iPon Hírek

Árrögzítéssel vádolja az EU az LCD-gyártókat

Dátum | 2009. 07. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Más, egyelőre meg nem nevezett vádlottak mellett a Philips-et és az LG Display-t is azzal vádolja az EU illetékes trösztellenes hivatala, hogy megállapodtak egymással az LCD monitorok árainak fixálásáról.

A vizsgálatot még 2006-ban, amerikai partnereikkel együtt kezdték meg - most pedig azzal a végkövetkeztetéssel zárták le, hogy a vád megalapozott, a vádlottak tudatosan és előre megfontoltan gondoskodtak az LCD-k árainak magasan tartásáról.

Az LG Display egyelőre még nem nyilatkozott az ügyben, de a Philips már kijelentette, hogy minden erejüket latba vetik majd a védekezéshez. Elmondásuk szerint már márciusban megszabadultak az összes LG Display-részvényüktől, így még csak okuk sem maradt a jövőbeli összeesküvésekre.

Tavaly novemberben az USA-ban az LG Display, a Sharp, a Hitachi és a Chunghwa elismerte a bűnösségét és közel 600 millió dolláros büntetést fizetett az LCD-árrögzítésért. Ezzel együtt Dél-Koreában és Japánban is indultak hasonló vizsgálatok.

Az érintett cégeket a jelek szerint az vitte rá erre a lépésre, hogy az LCD-k nyereségessége rohamosan csökken, miután már tényleg csak árban tudnak versenyezni egymással. Az árrögzítéssel tehát igyekeztek elejét venni a teljes elolcsósodásnak, ameddig csak lehetett.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. kiskoller
2009.07.14. 13:52
VISSZA A HIRHEZ

pff... viszont akkor lehet h le fognak menni a monitor árak? az jó, akkor várok egy picit a vásárlással...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. littleguy
2009.07.14. 14:14
Hát ha le is mennek szerintem, akkor az még nem most lesz... Viszont ez mekkora már megint az end userekkel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.07.14. 14:15
Ugyan ez ment a ramokkal is, szóval már nincs min meglepődni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.07.14. 17:43
Ez a profitorientáltság lényege. Szabad piac csak akkor működik, ha nevével ellentétben mégsem szabad, hanem betartatnak számos profitellenes intézkedést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.07.15. 14:40
A klasszikus szabadpiaci struktúrában rengeteg/végtelen szolgáltató van. Ahogy csökken a számuk és közeledünk a monopólium felé, egyre kevésbé nevezhetjük szabadpiacnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!