iPon Hírek

Árversenyt kezdhetnek a Windows mellett a tajvani gyártók

Dátum | 2013. 10. 02.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A táblagépek piacát egyértelműen két versenyző uralja, amennyiben az operációs rendszerek szemszögéből vesszük szemügyre a szegmenst: az Android és az iOS az IDC legfrissebb eredményei alapján, több mint 95 százalékot fednek le. Ráadásul harmadik szereplő egyelőre nem is igazán fenyegeti a kettőjük párharcát, pedig a Microsoft egy alternatív Windows variánst is létrehozott annak érdekében, hogy a fenti duó szarvait letörjék. Ez viszont egyelőre úgy fest, hogy nem akar sikerülni, de az ok már bizony megvan, és hamarosan a két legerősebb tajvani szereplő tehet is az ügy érdekében.
Acer Iconia W4 - egyike az olcsóbb versenyzőknek.
A probléma meglátása persze nem volt nehéz feladat, hiszen egyértelmű, hogy a Windows-os tabletek java túl van árazva a képességeikhez mérten. Tehát nem csoda, ha a legtöbb ember az Android mellett teszi le a voksát, ha pedig magasabb árat is megengedhetnek maguknak, akkor jószerivel inkább az Apple megoldásainak szavaznak bizalmat. Az ASUS és az Acer most meghúzhatja azt, amit eredetileg a Microsoftnak kellett volna. Fokozatosan lentebb tornászhatják az árakat. A DigiTimes értesülései szerint hamarosan nagyot eshetnek a mostanában látható árcédulák. Az Acer 8 hüvelykes, Iconia W3 névre hallgató modelljének esetében például nagyjából 15-20 százalékkal várható az ajánlott fogyasztói ár csökkentése. Ez a gép a kétmagos Intel Atom Z2760 chipjével karöltve a Windows 8 rendszert futtatja, és az ára eddig 330-340 dollár körül alakult, ami a fentiek fényében 260-280 dollár közé eshet. Az Acer persze nem csak a felhasználóknak szeretne kedveskedni, hanem ezzel előkészítik a pályát az érkező Iconia W4 előtt is. Ez a masina már az új, Atom Z3740 köré épül majd, és az előlapját ismételten egy 8 colos IPS panel fogja uralni, árban meg várhatóan 330 dollár körül váltja az elődjét.

Emellett az ASUS-nál sem tétlenkednek, és hamarosan piacra fogják dobni a legolcsóbb 10 hüvelykes Windows 8-as tabletet. A Transformer Book T100, ahogy arra a neve is következtetni enged, nem is csak egyszerű tábla, hanem dokkolható billentyűzettel akár laptopszerű testet is ölthet, és így is ultrakönnyű marad. Akárcsak az új Iconia, ez a megoldás is az Intel Atom Z3740-nek szavazott bizalmat, és most is IPS megjelenítővel gazdagodik, aki emellett teszi le a voksát, ám itt már 1366 x 768 képpontot sorakoztató 10,1 hüvelykes panellel lesz dolgunk. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését, az egy korábbi hírünkben részletesebben is megismerkedhet vele, még a megjelenése előtt. Ráadásul az ASUS nem tervezi itt a megállást, és a hónap végén – vagyis még októberben – leleplezhetnek egy 8 colos modellt is, ami hasonlóan alacsonyra szabott árral kelletheti magát, mint a majdani Iconia W4 – sőt, valószínűleg még ez alá is lemehetnek.
Mi lesz veled Windows RT?
Az olcsó Windows 8-as és Windows 8.1-es eszközökkel a gyártók gyakorlatilag a Windows RT sírját is megásták amellett, hogy végre tényleg az Android és az iOS nyomába eredhetnek. A Microsoft a nemrégiben bemutatott RT-s újdonságáért, a Surface 2-ért például 450 dollárt fog elkérni, ami bizony nem is kevéssel lépi túl a teljes értékű Windows-t kínáló ASUS variánst.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. j.panzer
2013.10.02. 19:07
Na végre, na végre, na végre már!!!!!!!
Ezt kellett volna a kezdett kezdetétől, és akkor most nem ott tartana az MS, ahol tart. A piac komoly szereplője lenne, és nem egy bohócparádé...

Egyértelmű, hogy ez a Windows jövője, és ha a W8-at végre nyugdíjazzák, és jön egy jól használható Windows, mondjuk a W9, kart-karba öltve az ilyen kellemes árú hardverekkel, akkor itt bizony a Windows mint tablet OS, akkorát fog robbanni, hogy abba bizony az IOS és a Droidos piac is bele fog remegni (ha össze nem is dől).

Egy jó Windows-zal és ilyen hardverekkel, egy év alatt 2 számjegyű részesedésre is szert tehet a Win a tablet piacon.
Sőt, ha értelmes irányban fejlesztik a Windows-t és az appkínálat is megfelelő lesz, akkor hosszabb távon simán piacvezető is lehet.
Én a magam részéről évek óta az várom, hogy legyenek megfizethető és használható (tehát a W8-nak mennie kell), passzívan hűtött, Window-os tabletek (Hibridek).

Az Transformer Book T100-at, és hasonszőrű társait hatalmas szeretettel várom. Amint kijön a Windows9 (és használhatóbb lesz a W8-nál) egész biztos benevezek egy 10 colos Windows tabletre, vagy hibridre.
A droidos tabletem meg rákötöm a vonóhorogra, és végighúzom az M7-esen.

Az RT-t bügykölő srácokat meg küldje már el valaki WC-t pucolni, meg szemetet szedni. Hasznosabb tevékenység. Senkinek nem kell már az a semmivel nem kompatibilis, semmire nem használható, túlárazott, retek, hulladék.

Csak így tovább MS, végre meglátták, hogy mire vágyik a nép, hogy minek van értelme, és hogy mit várunk tőlük.

Végreeeee!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nemlehet
2013.10.02. 22:56
Szerintem még egy darabig nem lesz normális passzív Win-es tablet. Egyszerűen annyival nagyobb számítási teljesítményt igényel mint az Android és az iOS, hogy vagy beleraknak normális hardvert aktív hűtéssel, vagy komoly kompromisszumokat kell kötni. Azért látjuk, hogy az Atom-ok és a 6W TDP-s AMD megoldások édes kevesek egy normális WIN futtatáshoz.
Egy Snapdragon 800 (ami jelenleg talán a legerősebb megoldás) kb 2.5-3 W TDP-vel rendelkezik amiben ugye már a grafikus mag, GSM vezérlő stb is benne van. X86-nál csak a CPU/APU ennek több mint 2x-se és akkor még a RAM, HDD/SSD, wifi stb nincs is említve. És akkor még sehol nem beszéltünk egy i3/i5-ről...

Nem lesz itt még kánaán jó pár évig, ráadásul aki beleölt 20-30k forintot egy platformban a megvásárolt programokkal, belakta, megszokta nem fog váltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djgeg
2013.10.03. 01:24
De miért ezt a hírt kell közölni? Amikor a Dell bejelentette a sajátját?
300$ a 8" as dual core intel 32 bites proci (windows 8.1 32 bit)
500$ tól a 11" es Quad core atom-tól i5 ig! Akár 8gb Rammal NORMÁLIS DOKKOLÓVAL. 10 óra akku idő akksis billel 16!! A maxos verziót elvileg 1000-1200$ Munkára tökéletesen alkalmas laptop pótlék!
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr...
2013.10.03. 10:44
Ez még mindig nem győzött meg. Mit kínál a Microsoft platform szinten?
Ezzel tudna durrantani, ha már egyszer a kenyérpirtón is Windows fut és erről nem ír/beszél senki.
Pedig, ha közelebb hoznák egymáshoz a cuccaikat, még az RT-k sem a szeméten végeznék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!