iPon Hírek

Asetek kontra VGA vízhűtés: Az AMD már reagált

Dátum | 2015. 12. 08.
Szerző | gabi123
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Asetek és a Cooler Master perében fontos mérföldkő érkezett el szeptemberben, erről akkor mi is informáltuk a nagyérdeműt. Várható volt, hogy az ügynek lesz folytatása, és a jelek szerint most itt az újabb állomás: bekövetkezett, amire sokan számítottak. A jogerős bírósági döntés birtokában lényegében az Asetek nem csak kizárólag Coooler Master termékek ellen léphet fel, hanem minden olyan produktum ellen, amin valamilyen CM vízhűtés van. Sőt, a szabadalomsértési háború nem csak a Cooler Master, hanem más "másoló" gyártók ellen is folyik, ilyen például a Swiftech, a Silverstone, az Enermax és a Lepa. Az Asetek a napokban két videokártya típusnak is nekiment, az egyik az AMD Radeon R9 Fury X, a másik pedig a Gigabyte GV-N98TXTREME W-6GD, az okokat nem kell különösebben magyarázni, hiszen CM vízhűtések dolgoznak ezeken a VGA-kon. Fontos leszögezni, hogy egyelőre még jogi lépéseket nem tett a gyártó az alábbi két termék tulajdonosai ellen, csupán írásbeli kérésről, ha úgy tetszik, felszólításról van szó.
Rendkívül érdekesnek ígérkezik, hogy a körülmények ismeretében hogy látja a helyzet a két felszólított fél, az AMD és a GIGABYTE. Eddig a pillanatig a GIGABYTE még nem reagált, a pirosoktól viszont megérkezett a válasz, ráadásul nyílt levél formájában. Ebben kijelentik, hogy megfelelően informáltak azt a tényt illetően, hogy az Asetek perben állt a Cooler Masterrel szemben és megnyerte azt, ugyanakkor a bírósági döntésben nem szerepel az, hogy a Radeon R9 Fury X megsértette az Asetek szabadalmait. Logikusan végiggondolva, és a már megnyert per ítéletét alapul véve persze a kártya megsérti a szabadalmat, hiszen a hűtése egy Cooler Master gyártmány, és a hűtő a termék részét képezi. Igazi ez akkor is, ha az egy egyedileg módosított példány, és önállóan kereskedelmi forgalomban nem kapható, tehát az AMD kijelentése az Asetek irányából jogilag erősen támadható.
A tény jelen pillanatban viszont az, hogy kimondottan ilyen jogi döntés nem született, tehát az AMD jelen pillanatban semmire nem kötelezhető. Ha az Asetek nyomatékosítani kívánja azt a követelését, hogy az AMD szüntesse be a forgalmazást, akkor az egyetlen esélye az, ha ezt az ügyet is jogi útra tereli, ez viszont nem biztos, hogy okos húzás lenne a részéről. Egyfelől az Aseteknek az AMD semmilyen vonatkozásban nem konkurense, másfelől reális veszély az is, hogy mire ennek az ügynek a végére a bíróságon pont kerülne, addigra a Fury X már rég lekerül a porondról. Azt sem árt mérlegelni az Aseteknek, hogy az AMD nem hogy nem konkurens, hanem lényegében partner, és egy ilyen per nem fűzné éppen szorosabbra a két fél együttműködési viszonyát, tehát nagyobbat bukhat rajta, mint amit nyerhet. Ezt vélhetően a cég nem is fogja megkockáztatni, jobban teszi, ha azokra az ellenfelekre koncentrál, amelyek valódi konkurensei és amelyektől végeredményben pénzt is láthat.
Kíváncsian várjuk, mit szól majd a megkereséshez a GIGABYTE, ugyanakkor nagyon valószínű, hogy a gyártó valami hasonlóval fog előrukkolni válaszként, mint az AMD, hiszen esetében is ugyanaz a jogi helyzet van. A bírósági döntésben konkrétan nem szerepel a GIGABYTE GV-N98TXTREME W-6GD videokártya, így egyelőre semmi realitása nincs annak, hogy egy Asetekes e-mailes felszólítás alapján beszüntesse a forgalmazást.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. djgeg
2015.12.08. 18:41
"AMD nem hogy nem konkurens, hanem lényegében partner"
Ezért lenne jó, ha az AMD a semleges válasz mellet csinálna is valamit, mint ba%+! nem mi gyártottuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ZSORRO djgeg
2015.12.08. 19:18
Mert mit csináljon? Egyik lehetőség nem forgalmazza a kártyát ami jelenleg esélytelen mert ugye nincs megtiltva nekik. Másik lehetőség áttervezik a hűtést ami nem annyira egyszerű szerintem. Ezért nem sok mindent tud ezellen tenni, minthogy elolvassák az állásfoglalást. Persze ott az emlegetett per is csak azzal se érjék sokat, úgyhogy szerintem AMD t békénhagyják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Avisto
2015.12.08. 19:40
Nem értek itt valamit: a CMnek jogdíjat kell fizetnie az Asetek felé az ilyen hűtők után (az ítélet szerint). Ha ezt megteszi akkor viszont mi a probléma ezekkel a kártyákkal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Rimagras
2015.12.08. 20:44
Ha veszel valakitől valamit, amiről később kiderül, hogy lopott, akkor attól függetlenül nem tarthatod meg, hogy nem tudtad, hogy lopott.

Persze valószínűleg lesz valami megegyezés a felek között, illetve ha nem, akkor az AMD pereskedhet a CM-el a kártérítésért, hiszen miatta került bajba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gtas
2015.12.09. 01:56
Szegény amdt még az ág is húzza Az biztos, hogy 2015-öt nem fogják emlegetni ezek után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim
2015.12.09. 07:16
"Azt sem árt mérlegelni az Aseteknek, hogy az AMD nem hogy nem konkurens, hanem lényegében partner, és egy ilyen per nem fűzné éppen szorosabbra a két fél együttműködési viszonyát, tehát nagyobbat bukhat rajta, mint amit nyerhet."

Apple-nek ez egyáltalán nem volt gond, mikor perelte a Samsungot, miközben tőlük használtak komponenseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. actival
2015.12.09. 08:01
Ez az egész sokkal inkább szól azoknak akiket az Asetek nem tud közvetlen perelni. Figyellek benneteket és ha valami olyan termékkel jöttök ki ami sérti a szabadalmi jogomat akkor lecsapok rátok. Ezt sugallja ez a nesze semmi figyelmeztetés. De ha a jövőt nézzük akkor már van értelme ennek a figyelmeztetésnek.hisz jövőre jönnek a Pascal és GreenLand csúcs kártyák, valószínűleg vízhűtéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. heviztksz Avist...
2015.12.09. 13:46
"a CMnek jogdíjat kell fizetnie az Asetek felé az ilyen hűtők után (az ítélet szerint). "

Az a baj ezzel, hogy az Asetek keménykedik, és nem hajlandó elfogadni azt, hogy a CM jogdíjat fizessen, és ennek ellenében használja a szabadalmat, hanem mindenképpen azt akarja elérni, hogy ne gyárthasson ilyen terméket..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!