iPon Hírek

ASUS alaplap + Windows 7 frissítés = Nem induló rendszer

Dátum | 2016. 05. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt napok során furcsa hibajelenséget tapasztalhattak mindazok, akik ASUS alaplappal szerelt konfiguráción futtatnak Windows 7 SP1 operációs rendszert. Történt ugyanis, hogy a Microsoft nemrégiben megváltoztatta egy Windows 7-es frissítés besorolását, így az "opcionális" helyett "ajánlottá" vált, vagyis alapértelmezett frissítési beállítások esetén automatikusan települ az adott rendszerre. A szóban forgó frissítés, ami eredetileg a Bit Locker funkció korábbi hibáját javítja, a KB3111977 jelölést viseli, telepítése során pedig különböző fájlokat módosít, így rendszer-újraindítást követően a Secure Boot illetéktelenül végrehajtott módosításokra hivatkozva nem hajlandó engedélyezni a boot folyamatot a modern ASUS alaplapokon.
A Windows 7 alapvetően nem rendelkezik Secure Boot támogatással, hiszen ez a funkció a Windows 8 megjelenésével vált elérhetővé, célja pedig az UEFI alapú rendszerek biztonságának növelése egy extra védelmi réteggel. A problémát az okozza, hogy az ASUS egyes alaplapjain alapértelmezett módon aktív a Secure Boot funkció, amit a vállalat azzal magyaráz, hogy így próbál gondoskodni az ASUS alaplappal szerelt rendszerek malware támadásokkal szembeni védelméről. Windows 8-tól felfelé ezzel a gyakorlattal nincs is semmi baj, sőt, egyenesen üdvözlendő. A Windows 7 alapú rendszer viszont a fentebb említett frissítés telepítése után nem indul el többet, ugyanis a Secure Boot szolgáltatás engedély nélküli változtatásokat észlel, ezért megakadályozza a rendszer elindulását – legalábbis az adott meghajtó esetében. A hibajelenségről az ASUS természetesen tud, ugyanis a terméktámogatási oldalon, a gyakran ismételt kérdéseken belül már van is olyan leírás, ami segít visszaállítani az adott rendszert működőképes állapotba. A trükk mindössze annyi, hogy ki kell kapcsolni a Secure Boot funkciót, majd ismét használhatóvá válik az operációs rendszer. Ezt – a fenti probléma ismeretében – már a Windows 7 telepítése előtt is érdemes lehet megtenni. A hibaelhárítással kapcsolatban bővebb információ itt található. A főbb lépéseket tartalmazó képsort a gyorsabb tájékozódás érdekében galéria formájában ide is bemásoljuk.
Ezt kell tenni, hogy újra elinduljon a rendszer
A Microsoft persze most is megragadta az alkalmat, hogy népszerűsítse a Windows 10-et, ugyanis a Windows 7 felhasználóknak a hiba kapcsán azt ajánlja, frissítsenek Windows 10-re, mivel az már rendelkezik Secure Boot támogatással. Ez persze nem is meglepő, hiszen lassan 1 éves lesz a Windows 10, így már nem sokáig, csak alig több, mint másfél hónapig él a korábban beharangozott ingyenes frissítési lehetőség.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. sirdani566
2016.05.06. 17:15
Ezt most tutira feltelepiti, vagy már javították, vagy muszály megcsinálni a leírtakat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2016.05.06. 17:30
Kritikus hiba, fel se bootol a rendszer, mit is csináljunk... Itt a megfelelő alkalom egy jó kis Windows 10 reklámhoz! Amikor azt hiszed, nincs lejjebb, akkor a Microsoft mindig rákontráz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. _DiEGO_
2016.05.06. 19:44
Miért és építették be ezt a : Secure Boot funkciót ?

Most meg hatástalanítatják ! kapcsold ki akkor majd elindul .

Minden áron szeretnék ha a rettenetes sok Win 7 -es felhasználó váltana .

Amúgy ez tényleg csak az ASUS alaplapokat érintheti ? Mert másikakban is ott figyel eme funkció .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. efi99
2016.05.06. 22:33
3133977 lesz az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. idArns
2016.05.07. 00:02
Nem túl nagy probléma, ha tényleg ennyitől újra elindul, amit illusztráltak képekkel. Mindenesetre egynek jó, hogy idegesítsen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. peti198706...
2016.05.08. 16:52
Vezérlőpult - Szolgáltatások - Felügyeleti eszközök - legalja: Windows Update-re jobb klikk; Tulajdonságok: Legördülő menüből Letiltva s leállítás, Alkalmaz s ok.
Ha egyszer feltelepítetted a Windows-t javasolt legalább egy hét múlva rá leállítani ezt az WUP átkozottat.. szégyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... Terro...
2016.05.08. 20:08
Ha csak asuséknál jelentkezik a bug, akkor miért kell ezt az Ms nyakába varrni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror Cyber...
2016.05.08. 22:03
Hm, mert az MS magasról lesajnálta, hogy az Asus lapokon alapból be van kapcsolva a funkció, ezért ami tegnap még ment, az ma már nem? Így tippelem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.05.08. 22:19
Egyébként már a cikk első mondata sem igaz.
Van legalább 1 felhasználó a világon, akinek ASUS alaplapja van, be van kapcsolva a Secure Boot, W7 S1' van, a frissítés is fent van, mégsem történt semmi.
Én.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!