iPon Hírek

ASUS alaplapok Sandy Bridge processzorokhoz

Dátum | 2010. 11. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS végre átvágta az NDA szalagot, így mostantól készülhetnek kisebb bemutatók a gyártó legfrissebb alaplapjairól. Persze néhány megkötés továbbra is él, de azért már bőven van miről beszámolni.

A gyártó szokásához híven ezúttal is többféle alaplapsorozatot mutat majd be, amelyek között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb modellt mind teljesítmény, mind szolgáltatások, mind pedig ár tekintetében. Az ASUS új alaplapjai – legyen szó akármelyik kategóriáról – minden esetben tartalmazzák majd a TPU és az EPU processzorokat, amelyek közül előbbi mikroprocesszor-vezérelt tuning lehetőségeket, míg utóbbi mikroprocesszor-vezérelt energiamenedzsmentet biztosít a rendszer számára. A TPU segítségével könnyedén és gyorsan növelhetjük rendszerünk teljesítményét, míg az EPU technológia alkalmazásával optimalizálhatjuk a rendszer fogyasztását, ezáltal hosszabb távon jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg.


P8P67 PRO
Az újdonságok emellett DIGI+ típusú tápáramkörrel is rendelkeznek majd. A minőségi, digitális tápellátás jóvoltából a rendszer rugalmasabb és stabilabb, a tápellátás sokkal hatékonyabban és gyorsabban menedzselhető, ezzel egy időben pedig az egyes komponensek élettartama és a rendszer teljesítménye is növekszik. A TPU és EPU chipek, valamint a DIGI+ digitális VRM áramkör együttesen a Dual Intelligent Processors 2 Technology név alatt futnak és minden új alaplapon jelen lesznek.

P8P67 Deluxe
A gyártó új alaplapjainál emellett találkozhatunk majd a megújult BT GO! Bluetooth technológiával is, amely felhasználóbarát kezelőfelülettel érkezik és azonnal használható lesz a P8P67-es sorozatú alaplapoknál, ugyanis ezek a termékek beépített Bluetooth adaptert is tartalmaznak majd. A rendszer részét képezi az UEFI BIOS is, amelyről korábban már láthattunk egy videót, de a kínálatból az AI Suite II sem hiányzik majd, amely az ASUS egyedi segédprogramjait fűzi majd egyetlen, jól áttekinthető csokorba.

RoG sorozatú alaplapok a tuning szerelmeseinek

Az ASUS műhelyében ezúttal is készültek RoG, azaz Rebuplic of Gamers sorozatú alaplapok, amelyek kifejezetten a játékosokat és a tuningmestereket célozzák meg, immáron 2006 óta. A RoG sorozat legfrissebb tagja a Maximus IV Extreme lesz, amely számos ínyenc funkciót kínál majd mindazoknak, akik őt választják.

Maximus IV Extreme
A szolgáltatások között a korábbról már ismert megoldások mindegyike jelen lesz. A külső eszközökkel való kommunikációt és a rendszer finomhangolását a RoG Connect és az RC Bluetooth szolgáltatásokkal végezhetjük, de újdonságként a repertoárban feltűnik majd a RoG iDirect is, amely immáron iPhone és iPad támogatást is kínál.

A processzor és a GPU tuningját a GPU TweakIt alkalmazáson belül végezhetjük el: itt minden szükséges beállítás egy helyen van, így könnyedén és gyorsan emelhetjük mind a CPU, mind pedig a GPU teljesítményét. Érdekesség, hogy a gyártó műhelyében a felhasználók visszajelzéseinek köszönhetően már készül egy olyan kiegészítő is, amely tartalmaz egy hálózati vezérlőt (NPU – Network Processing Unit) és egy audió vezérlőt is, amelyek együttesen lag-mentes hálózati kommunikációt és minőségi hangzást biztosítanak.

TUF sorozat: betonstabil, hosszú élettartamú alaplapok

Az ASUS természetesen olyan TUF (The Ultimate Force) sorozatú alaplapokkal is jelentkezik majd, amelyek támogatják az Intel Sandy Bridge architektúrája köré épülő processzorokat. A maximális megbízhatósággal, stabilitással és kompatibilitással érkező SABERTOOTH P67-es alaplap ideális választás lehet, ha szerverszintű, rendkívül processzor-intenzív feladatokat szeretnénk rendszerünkre bízni. Az alaplap egyes alkatrészeit egy Tactical Vest névre keresztelt speciális borítás védi, amely az alaplap számára elegáns megjelenést, az alkatrészek számára pedig hosszabb élettartamot biztosít (beejtett csavarhúzó-ready).

SABERTOOTH P67
A különleges „páncél” elszigeteli az alaplap alkatrészeit a különböző alkatrészek (pl.: videokártya) által termelt hőtől, így az alaplap alkatrészei alacsonyabb hőmérsékleten üzemelhetnek, és ezáltal a rendszer megbízhatóbban és stabilabban működhet.

A rendszert az ASUS Thermal Radar technológiája is segíti, amely az alaplap különböző részein elhelyezett hőérzékelő szenzorok adatait feldolgozva dönti el, hogy az adott helyzetnek megfelelően éppen milyen fordulatszámra van szükség a processzorhűtő ventilátor, illetve a rendszerventilátorok esetében.  A rendszer nem csak a hűtés hatékonyságára figyel, hanem arra is, hogy a ventilátorok a lehető legkisebb zajszint mellett üzemeljenek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. myckie2
2010.11.15. 19:25
A SABERTOOTH-t mennyiért fogják vesztegetni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Destructo
2010.11.15. 20:13
Te jó isten Biztos olyan 70-100k környékén lesznek a deszkák árai
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Tirexi
2010.11.15. 20:20
Az a Saber nekem is tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Qouzey
2010.11.15. 20:41
Elég komolyan néznek ki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. axe
2010.11.15. 21:09
nekem jobban bejönnek a letisztult lapok amik tudják a dolgukat hosszú éveken át, mint a túlcsicsázott cuccok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. arkman
2010.11.15. 22:09
Szerinted ez a kettő kizárja egymást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. NeoX
2010.11.15. 22:32
Ez tiszta szivatás. És milyen sokan beveszik!
1. Nincs southbridge chip= olcsóbb előállítás egy 775-ös lapnál
2. Kisebb csikszéleségen készül az egyetlen NorthBridge chip= még olcsóbb előáéllítás
3. Az összes eddig kiadott Socket1156-os Core I3,CoreI4,Core I5 mehet a kukába
az "régi-új" Socket 1155! miatt! Új lap új proci, mégha annyival nem is gysabb az Sandy...
És hányan benyelik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. NeoX
2010.11.15. 22:52
I4 elirás =Core I7! Igen készült Core I7 Socket 1156-fogalalatban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bszoke88
2010.11.15. 23:26
1. sztem a chip szinte semmit sem számít, maga a nyák a nagyon drága.
2. az új gyártósorokat miből fizetik? ill. 1. pont.
3. na ez viszont tényleg gáz, de gondolkozzunk úgy, h az emberek többsége nem fog 1156-os és 1155-ös alaplapot is venni, csak vmelyiket a kettő közül. legalábbis Mo-n.
a gyorsaság jó kérdés, nyáron végre tudtam olvasni bővebben a nehalem-ről. arról azt írták, h inkább a szerver-műveletek felé tolódik. a másik, h hány játék és milyen szinten használ több magot...
mondjuk csak annak beetetés, aki tudja, h mi folyik a pc piacon, csak azok látják, h a generációk között mi a különbség. eddig mindig csak a gyorsaság számított, az elmúlt pár évben jött mellé az energiatakarékosság, remélem az SB mindkettőben jó eredményt ér el.
nekem is tetszik a Sabetooth, csak azt kellene tudni, h az átlag alaplapélethez képest hány évvel jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Stormrage
2010.11.16. 05:40
azért megjegyezném, hogy mivel a órajelfrekvencia emelésének fizikai korlátjai vannak így most a párhuzamosítás felé tolódott el a processzorok tervezése, ami nem rossz dolog, csak kell pár processzor generáció, hogy a processzormagok közötti munkamegosztás jó hatásfokra fejlődjön.. nézz meg egy amd vs. intel tesztet, multi-threading/multi-core/(neadjisten multi-cpu) performance teszteken, itt bizony az intel jócskán az amd előtt jár (most nem azért, hogy egy újabb amd vs. intel vitát), ezért nem mindegy a 1155 vagy 1556 sem!

persze jogos a kérdés, hogy mivel 1 láb a különbség és az előző generáció számára, hogy nem lehetett volna-e egy deszkával megoldani, vagy neadj isten, a csúcs i7-esek socketjére megoldani a teljes intel cpu családot 1366-ra... biztos, hogy működött volna a dolog, csak beszólt az üzletpolitika, hogy ne csak árazásban, de fizikailag is válasszák szét a high-end termékcsaládot a kommerztől.

amúgy csak, hogy ontopic legyek SB megoldását díjazom, egy szerelés alkalmával kevesebb jóval az esély arra, hogy a felhasználó véletlenül kárt tegyen az alaplapban illetve hűtést is biztosít a lap számára, bár nem derül ki, hogy ez most konkrétan fémből van vagy műanyagból és csak leválasztó funkciója van.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zvigh
2010.11.16. 09:29
Valamiért azt sejtem hogy az LGA1155 -ös Maximus IV Extreme megint csak 8x 8x-ot tud kétkártyás módban, sajnos. Így nem tudom mi értelme van ennek a 1155-nek a 1156-al szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Georg17
2010.11.16. 09:32
Ha 1156 és 1366-os lapok között szétnézünk, akkor látható, hogy messze nem a SABERTOOTH féle változatok a legdrágábbak. Ami jó, mert valszeg 1155-nél is ez lesz a helyzet. S mivel szerintem nagyon jól néz ki, ráadásul jól felszereltnek tűnik, így nálam felkerült a kívánság lista élére. Kíváncsian várom a fejleményeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. csicsoblad...
2010.11.16. 09:39
Nem lesz ebből gond, aki lga1156-ra építkezett az nem fog cserélni. Erre a foglalatra azok fognak váltani, akiknek régebbi amd vagy intel lga775 vagy régebbi alapú gépük van. Plusz pár olyan, akinek az a mániája, hogy mindig a legújabbat akarja, de nekik ez megéri, mert hobbiszinten csinálják, nem az a fontos nekik, hogy mennyivel jobb, és azért a kis +-ért cserébe mennyit buknak pénzben. Az átlagos vásárló lesz*rja, hogy hány új proci, meg hány foglalat jött ki, amíg elégedett a meglevővel, ők nem éreznek rá késztetést, hogy minden foglalatnál, vagy pl. vga-t minden szériánál cseréljenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Riddick77
2010.11.16. 11:19
Core i7-860-am van,lga 1156. Msi Cd53 lappal. 0.1v plusszal 3.6 on ketyeg,és hüvös,egy thermalright hűtővel! Nem volt olyan teszt progi amivel lebirtam volna terhelni 100% ra! Mikor fut az orthos prime,meg egy csomagolás a háttérben vagy 25% körüli a terhelés. A játékok,még kevésbé tudják leterhelni. 8 magosnak látja a win7.
Szóval,elértük azt a pontot,amikor csak a vid kártya fog számítani,mert a procik elég erősek. Megkockáztatom, egy core i5 ,vagy ennek megfelelő Amd x4-x6 is már bővel elég szinte mindenre. Mert nagy eséllyel évekig nem lesznek olyan programok,amik kifognak használni 4-6-8-12-24 magot! Sok új game még két magot is alig használ. Szóval ,csak ésszel a processzor vásárlással. Én 5 évig biztos nem nyúlok a mostani konfigurációmhoz. Mielőtt megszólnátok,azért van Core i7-em ,mert core i5 árában szereztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lajthabala...
2010.11.16. 12:07
Ridick, én is ilyesmiket hallottam, jó néha megerősítve látni a cikkeket.

Én most épp egy olyan hálózati platformot írok, ami P2P játékokban a pihenő magokat a hálózati késleltetés csökketésére használja, úgyhogy remélem, hogy egy ideig szabadok maradnak azok a magok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller
2010.11.16. 18:15
q6600 boldog tulaja vagyok, és alig alig tudom kihajtani játékokkal, hogyha húzom. (3,9 Ghz-en is ment már léghűtéssel ). Sajnos a fordításoknál már érződik az hogy kezd eljárni felette az idő, de kevés olyan ember van, aki az otthoni gépére minden progit lefordíttat, ergo egy átlagfelhasználónak még ez a proci is bőven elég lenne
Ha belegondolok, hogy ezalatt a 2 év alatt amióta megvan mennnyire erősödtek a procik én is hasonló véleményen vagyok, mint Riddick77.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. anzani
2010.11.16. 19:48
azért egy sabertooth hőmérsékletre kíváncsi lennék egy jó és egy rosszul szellőző házban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arkman Riddi...
2010.11.16. 20:55
Prime95-tel teszteld, az 100%-ra viszi garantálom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Riddick77
2010.11.17. 13:30
arkman : igen néztem a prime95 rényleg 100% futattja,8 szálon számol egyszerre. De, megnézem melyik játékprogram fog valaha ilyet tenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. carraroxt
2010.11.17. 19:41
Milyen frankó is, ha van az embernek golyóálló fröccsöntött műanyag hővédő pajzsa az alaplapján!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Riddick77
2010.11.17. 22:11
Aki tuningol,annak erősen ajánlott a Prime95+ Realtemp kombináció,mert én is így jöttem rá,hogy a hasra ütött stabilnak tünő bios beállításaim alatt,kb.3 perc alatt hol az egyik szál,hol a másik akadt el a 8-ból! Semmi nem fagyott meg,csak a proci 100 helyett 80% kente tovább a tesztet! Szóval töb magos procinál ezekkel érdemes tesztelni,mert se a Win7 ,se a gamék nem biztos hogy kiakadnak,még ha nem is teljesen stabil a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!