iPon Hírek

ASUS Essence III: célkeresztben a vájtfülűek

Dátum | 2013. 10. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az Essence III egy remek hangminőséget kínáló USB DAC, amely fejhallgató-erősítőt is tartalmaz, így akár a 600 ohmos fejhallgatók meghajtására is gond nélkül képes. Az Essence III minőségi komponensekből épül fel, méghozzá nem is akárhogy.

A rendszer tápellátás tekintetében egy toroid transzformátorra támaszkodik, amelyen egy szilíciumacél csíkot is elhelyeztek a mérnökök, így a hiszterézis okozta energiaveszteség csökkenthető, a tápellátás stabilitása pedig javítható. A tápegység a jobb és bal csatornákat külön-külön látja el árammal, így csökken az áthallás okozta interferencia is. A még stabilabb és még minőségibb tápellátás érdekében egy LDO feszültségszabályzó is helyet kapott a fedélzeten, a feszültségingadozások kisimításáról és a tápellátás szűréséről pedig német gyártmányú WIMA FKP 2-es kondenzátorok gondoskodnak.

A termék különválasztott digitális, analóg és tápáramköri lapokkal gondoskodik a minél tisztább hangzásról és az áthallások kiküszöböléséről. Az aszinkron USB kapcsolatnak és a precíz órajeleknek köszönhetően a jitter - a digitális jelek szóródása - kvázi megszűnik, így a hangzás kristálytiszta és minőségi. A precíz órajelekről egyébként hőmérsékletkompenzált kristályoszcillátorok (TCCO/TCXO) gondoskodnak. Ez és az aszinkron USB kapcsolat precíz időzítést, minimális jittert és fantasztikus dinamikát eredményez.

Jó hír, hogy az Essence III csatornánként egy-egy AD1955-ös DAC egységet alkalmaz, de emellett kerámia AS 827SQ, és japán gyártmányú MUSES 02 műveleti erősítők is szerepelnek a kínálatban, amelyek a felsőkategóriás komponensekkel karöltve minden zenei műfaj esetén gazdag, dinamikus hangzást kínálnak - legyen szó klasszikus művekről, vagy akár rock zenéről. Az Essence III emellett natív DSD64 és DSD128 (Direct Stream Digital) támogatást is kínál, így a hifirajongók a digitális zenét a lehető legjobb minőségben élvezhetik.

Az Essence III beépített fejhallgató-erősítőjéhez a szokásos 6,3 milliméteres jack audió csatlakozó mellett kiegyensúlyozott mini-XLR csatlakozót is kapcsolódik, ami a lehető legminimálisabb interferencia mellett kínál kiváló jelminőséget. A bemenetek között a sztereo AUX (RCA) mellett AES/EBU, USB és Toslink port egyaránt található, a vonali kimenetek között pedig sztereó RCA és kiegyensúlyozott XLR csatlakozó sorakozik. A termék tehát nem csak USB DAC formájában, illetve fejhallgató erősítőként, hanem előerősítőként is helytáll.

A tetszetős újdonság remekül illik a modern nappaliba és a HiFi polcra is, hiszen igényes, minőségi kivitelben érkezik. Az Essence III háza taszítja az ujjlenyomatokat, előlapja pedig letisztult, egyszerű dizájnnal érkezik. Itt, vagyis az előlapon megtalálhatóak a bemenetválasztó gombok, valamint a minimalista visszajelző LED-ek, de a fejhallgató csatlakozói, a hangerőszabályzók és a távkapcsoló IR érzékelője is itt lapul. Fontos, hogy a távirányítóval a fejhallgató hangereje nem, csak a vonalkimenet jelszintje szabályozható. A precíz szabályozásról egyébként egy sor lépcsős csillapító gondoskodik - külön a fejhallgató- és külön a vonalkimenethez. Ez a felépítés segít kiküszöbölni a hagyományos hangerőszabályzók felépítéséből eredő torzításokat.

Az újdonság várhatóan november közepétől válik elérhetővé. Az egyelőre nem tudható, hogy az Essence III ajánlott végfelhasználói ára pontosan hogyan alakul.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. hpeter105
2013.10.14. 18:06
az ár elég magasra alakul majd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Simba
2013.10.14. 18:55
Kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2013.10.14. 19:12
Sajnos manapság nem látni RIAA PHONO előerősítőt az ilyen cuccokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gyenesmart...
2013.10.14. 20:35
prohlep: Minek is tennének bele?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gyenesmart... gyene...
2013.10.14. 20:49
Ki szerint mennyi lesz? Én 300 felé tippelem egy kicsivel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kazsakke
2013.10.15. 01:36
tökéletes, és az essence one-nal ellentétben a kinézete is nagyon tetszik
az árát én 180-200 köré saccolom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Snaketale
2013.10.15. 08:46
tyű, messze vagyok attól, hogy ilyenre szükségem legyen, de attól még kéne...
csak mert e-penis
én is olyan 200 körülre saccolnám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Enno
2013.10.15. 10:50
Fül is kell már az ilyesféle hangtechnikához. Én is szivesen elfogadnék egyet.
~240k körül biztos lesz majd ha már Asus, meg ezt tudja alapon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. EMILIEN
2013.10.16. 14:10
200 körül szerintem már lehet venni csöves fejhallgató erősítőt,vagy 50 ezerből építeni valami brutál OTL erősítőt 6C33C csövekkel, és vígan bealázza ezt a kis félvezetős alkatrész temetőt. Nem leszólni akarom, biztos jól szól, de nem esnék hasra tőle. Meg ahogy nézem, ebben nyoma sincs FKP kondiknak, csak mezei WIMA van benne. Az viszont becsülendő, hogy trafós a tápja és nem egy kapcsolóüzemű nagyfrekis zajgyár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. RampageIV
2014.03.14. 07:48
Néztem egy oldalon ahol már van elérhető, de nagyon nagyon drága. 460.000 forintba kerül. Igaz megvenném, ha lenne ennyim rá, de csak azért, mert ASUS.
Viszont 460.000 forintért már egy Harman Kardon, Onkyo, Marantz erősítőt veszek amiből nem gagyik vannak és sokkal több a csatlakozási lehetőség is és a technológia is más, sőt az alkatrészek belülről minőségibbek. Nem azt mondtam, hogy az ASUS-é szar, mert ilyet biztos nem mondanék ASUS fanatikus létemre, de az ára nagyon nagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!