iPon Hírek

ASUS HyperXpress: új, SATA Express alapú SSD meghajtó

Dátum | 2014. 04. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ASUS megmutatta első olyan SSD meghajtóját, amely a Kingston HyperX termékcsaládja mögött álló fejlesztőcsapattal folytatott együttműködés gyümölcseként készülhetett el. A HyperXpress SSD meghajtó formátumát tekintve úgy néz ki, mint egy átlagos, 9,5 milliméteres magassággal rendelkező 2,5 hüvelykes SSD – kívülről csak annyi tűnhet fel, hogy a csatolófelülete nem szokványos.
A HyperXpress SSD meghajtó az Intel Z97 Express lapkakészletével debütáló SATA Express csatolófelületet használja, amelyről a legutóbbi pletykák még azt állították, hogy nem is lesz jelen a 9-es sorozatú lapkakészlettel Intel alaplapokon – ez a pletyka a jelek szerint abszolút megalapozatlan volt.
Maga a HyperXpress SSD meghajtó két darab mSATA 6 Gbps-os SSD kártyának ad helyet, amelyek RAID0 módban üzemelnek és egy ASMedia gyártmányú vezérlőhöz kapcsolódnak. A HyperXpress SSD a rendszer számára persze egyetlen egységes meghajtóként mutatkozik, így kényelmesen használható.
Az ASUS által egy sajtóeseményen bemutatott példány még csak korai prototípus volt, de teljesítménye már így is lenyűgöző: a vállalat állítása szerint az újdonság folyamatos adatátviteli sebessége a 778 MB/s-os értéket is elérheti. A teszthez egy Z97-Deluxe alaplappal felszerelt konfigurációt használtak, amely két SATA-Express porttal is rendelkezik: az egyiket a Z97-es PCH, a másikat pedig egy ASMedia ASM106SE vezérlő szolgálja ki.
Az újdonság következő generációs változatai mSATA helyett már M.2-es SSD meghajtókat is tartalmazhatnak, amelyek még komolyabb adatátviteli sebességekkel ajándékozzák meg a felhasználókat. Az idei Computex folyamán, ami júniusban kerül megrendezésre, több SSD gyártó is lerántja majd a leplet legújabb M.2-es és SATA Express csatolófelülettel ellátott SSD meghajtóiról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2014.04.28. 15:50
Én nemrég vettem itt egy Intel 520-ast 240-est. Elméletileg 500/500 a sebessége, itthonra nekem bőven elég ez is.
Mondjuk egy jó hozadéka lehet ennek is, a hagyományos sata alapúak ára egy kicsit még csökkenhet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabest
2014.04.28. 18:43
Ezt szerintem bárki megcsinálja két ssd-vel, két sata3 dugóval, raid0-ban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Crytek01
2014.04.29. 00:35
Ne a sebességen gyorsítsanak, hanem az élettartamot vagyis az írási ciklust növeljék meg brutál mértékben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!