iPon Hírek

ASUS RT-AC56U: egy új, 802.11ac támogatással ellátott router

Dátum | 2013. 06. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT


Megérkezett az ASUS legfrissebb útválasztója, amely kétsávos felépítéssel és 802.11n, illetve 802.11ac támogatással száll harcba. Az RT-AC56U modell a 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül 300 Mbit/s-os sávszélességet kínál, azaz két darab, egyenként 150 Mbps-os adatfolyammal gazdálkodik. A két adatfolyamos felépítés a 802.11ac támogatás esetében is visszaköszön, ám itt már két darab 80 Mhz-es, 433 Mbit/s-os adatfolyam áll rendelkezésre, így az elméleti maximális adatátviteli sávszélesség 867 Mbit/s-os értéket képvisel. Mivel a két frekvenciatartományban egyszerre, egyidejűleg is üzemelhet az újdonság, így a kombinált elméleti maximális adatátviteli sávszélesség már 1167 Mbit/s-os értéket képvisel. A fenti adatok picivel gyengébbek, mint amit a nemrégiben nálunk járt, három külső antennával rendelkező 802.11ac routeré, amely az 5 GHz-es tartományban 1300 Mbps-os, a 2,4 GHz-es tartományban pedig 450 Mbps-os elméleti maximális adatátviteli sávszélességet kínált. Cserébe várhatóan az újdonság ára is kedvezőbb lesz.

A lehető legkedvezőbb vezeték nélküli adatátviteli sebességről, illetve lefedettségről az ASUS AiRadar technológiája gondoskodik, amely a WiFi kapcsolat biztosításánál figyelembe veszi az eszközök hozzá viszonyított elhelyezkedését is. A vezeték nélküli kapcsolatot a már megszokott adattitkosítási opciókkal védhetjük, de vendég funkció is rendelkezésre áll, amivel ideiglenes internetes és/vagy helyi hálózati hozzáférést biztosíthatunk az egyes WiFi eszközök számára.

A router a már jól ismert ASUSWRT operációs rendszert futtatja, ami átlátható, könnyen kezelhető felhasználói kezelőfelületet kínál és minden szükséges beállítási lehetőséget a felhasználó elé tár.

A négy darab Gigabites Ethernet porttal felvértezett RT-AC56U egy USB 3.0-s és egy USB 2.0-s portot is kapott, így közvetlenül csatlakoztathatóak hozzá adattárolók. Utóbbinak köszönhetően a termék önálló, számítógéptől független letöltő kliensként is helytáll. Az USB portokra kapcsolt adattárolók tartalma az ingyenes iOS és Android alkalmazás jóvoltából könnyedén és gyorsan megosztható mobil eszközeinkkel. Jó hír, hogy a felsoroltak mellett a rendszer még nyomtatószerverként is funkcionálhat, sőt, még 3G/4G modemeket is kezel.

Az UPnP, DLNA, DDNS és VPN támogatással egyaránt felvértezett újdonság médiaszervert is kapott. A könnyedén beüzemelhető, 147 x 205 x 66 milliméteres mérettel rendelkező router tetszetős dizájnnal érkezik. A 406 grammos újdonság június végén, illetve július elején kerül az európai üzletek polcaira, ajánlott végfelhasználói ára pedig 149 euró magasságában fog elhelyezkedni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. sjacint
2013.06.04. 21:44
letöltő kliens 2 usb port ac-s router 45000 huf...
jó vételnek tűnik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!