iPon Hírek

ASUS vs. Gigabyte: hatalmas vita az EPU körül

Dátum | 2008. 05. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Asus és a Gigabyte között az elmúlt napok folyamán hatalmas csata alakult ki, ugyanis a Gigabyte Taipei-ben, újságírók előtt azt nyilatkozta, hogy az Asus az EPU-val felvértezett alaplapjainak energiatakarékosságával és fejlett energiagazdálkodásával kapcsolatban nem mond igazat. Az Asus erre mindössze annyit válaszolt, hogy a Gigabyte kijelentése hazugság és szankciókkal fenyegette meg a Gigabyte-ot és mindazokat a weboldalakat, akik a valótlan információk forrásául szolgáltak.

A Gigabyte a már említett, Taipei-ben megrendezett konferenciát használta fel arra, hogy ismertesse az újságírókkal az eredményeket, amelyeket különböző hardveres oldalak mértek az Asus EPU (Energy Processing Unit) egységével kapcsolatban. A gyártó állítása szerint az Asus akár 80%-os energia megtakarítást ígér az EPU használatakor, a Gigabyte szerint ez az érték 59% körül helyezkedik el. A Gigabyte szerint az EPU mindössze egy marketingfogás az Asus-nál, ugyanis a gyártó az EPU-val felvértezett lapjai esetében nem változtat az alaplapok dizájnján, firmware-én és csomagolásán - állítja a Gigabyte. A Gigabyte azt is hozzátette, hogy véleményük szerint az EPU nem egy hardveres, hanem egy kizárólag szoftveres megoldás.


Az Asus ezen kijelentésekre válaszként kiadott egy nyilatkozatot, amelyben cáfolja az állításokat, majd kiadott még egy közleményt, amelyben jogi intézkedéseket helyez kilátásba. Az Asus véleménye szerint "a P5Q sorozatú alaplapjai az EPU legújabb verzióját tartalmazzák, amely egy hardveres megoldás, és amely valós időben képes érzékelni a rendszer terheltségét, így valós időben szabályozza az energiaellátást, aminek köszönhetően energia megtakarítást tesz lehetővé a rendszer számára."

Az Asus második közleménye:

"Felkeltette a figyelmünket, hogy az egyik tajvani alaplapgyártó nagyvállalat hamis kijelentéseket tett az Asus alaplapokkal kapcsolatban. Ezek a valótlan kijelentések a médián és a technológiai csatornákon keresztül kezdtek el terjedni. Az Asus tisztázni szeretné a helyzetet, hogy így megakadályozza a további félreértések kialakulását.
A vizsgálatok után kiderült, hogy a kérdéses tajvani gyártó a helyi és a nemzetközi média segítségével szándékosan terjesztette az információt, amely meggyőződésünk szerint valótlan, és minden alapot nélkülöz. Ez a hiteltelen információ nem csak hatalmas károkat okoz az Asus-nak, de a vállalat vásárlóit is félrevezeti.
Az Asus fenntartja a jogot, hogy jogi eljárást indítson bármilyen személy, szervezet vagy vállalat ellen, amely hasonló pletykákat talál ki és terjeszt."

A két gyártó közötti harc meglehetősen érdekes, ám az Asus legutóbbi közleményével szinte egészen biztosan nem ér véget a küzdelem, ugyanis a Gigabyte valószínűleg nem hagyja ennyiben a dolgot, mivel az Asus a gyártó egyik legfőbb riválisának számít. Az, hogy a Gigabyte kijelentéseinek milyen következményei lesznek, hamarosan kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. chris93
2008.05.18. 20:45
vissza a hírhez

A Gigabyte inkább foglalkozna magával. Jobb lenne a ha egy P45-ös alaplapppal mutatná meg hogy jobb mint az Asus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2008.05.19. 15:07
Hát jah ASUS-al sok gond van memóriák terén. Bár a fekete PCB-jük tetszik, de azonkívül semmi. Inkább Gigabyte. Talán amiben ASUS-t vennék gépbe, az videókártya, de abból se nagyon régit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tyrel
2008.05.19. 15:50
Nekem még nem volt Asus lapom, de nem is bánom... Szerintem Asus nem egy rossz márka, csak mindig ők húzzák a rövidebbet.
Anno még évekkel ez előtt a nagy Abit - Asus harcból számomra Abit jött ki győztesen, mert olcsóbban nyújtotta ugyan azt, aztán a céget érintő változások után leromlott, és talán ezen kicsit elbízta magát az Asus, gondolván hogy a középkategóriában nincs már ellenfele...
Aztán hirtelen lett, a Gigabyte régen tényleg rossz volt, viszont most olyannyira jó, hogy nekem is az van az új gépemben, és nagyon elégedett vagyok vele. Nagyon sok okos szolgáltatása van, gyors, és atomstabil. Lehet hogy az Asus lapok is képesek ugyanerre, csak drágábban, és az nem mind1 errefelé...
Ami még gáz szerintem, az az hogy felső kategóriában sincs olyan kimagasló sikere Asus-nak, Foxconn és hasonló gyerkőcök miatt.

Biztos vagyok benne hogy nem igaz az az energia megtakarítási érték amivel Asus az ECU-t reklámozza, de viszont Gigabyte hasonló DES technológiáját is vicces százalékokkal nyomják, ami szintén nem igaz, ezen kár pereskedni, inkább fejlesszenek tovább...

Videókártyák terén meg megint nem jó Asus, mert drágább az átlag gyártóknál, viszont nem jobb náluk. Pl. egy Gigabyte vagy akár egy Galaxy kártya olcsóbbak és nem igen rosszabbak, viszont egy EVGA vagy egy Gainward amikkel meg gyakran inkább vannak egy árban az Asus kártyák... Hát az meg már más kategória... Hiába TOP meg izé, ha egyszer szembe jön vele egy Golden Sample, ott lehúzhatják Asuséknál a rolót...

Egyre inkább kezd vergődni a cég, mert ha minden rendben menne náluk nem lenne ennyi garis probléma és nem adnák áron felül a termékeiket sem...

Chris, ha minden elfüstöl nálad akkor vagy nagyon pech-es vagy, vagy valami mással (szerintem többnyire táppal) lehet gond, ami szépen kinyírja a deszkáidat... Vagy nagyon tuningolsz, az már megint egy más kérdés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!