iPon Hírek

ASUS Xonar Essence One Plus: csemege vájtfülűeknek

Dátum | 2012. 07. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az ASUS mérnökei a Xonar Essence One sikerét látva úgy döntöttek, hogy a termékből kiadnak egy speciális változatot is, amellyel a vájtfülűek és a minél jobb hangminőség elérésére törekvő felhasználók szívét próbálják rabul ejteni. Az eredeti Xonar Essence One korábban rengeteg pozitív kritikát kapott, sőt, a 2012-es CES innovációs díját is elnyerte, méghozzá alkatrész kategóriában.

A Xonar Essence One Plus modell elődjétől annyiban különbözik, hogy már gyárilag is sokkal szélesebb körű finomhangolást tesz lehetővé, már ami a hangjellemzőket illeti. Az újdonság csomagjában a megszokott tartozékok mellett hat darab, gondosan tesztelt, minőségi műveleti erősítő is helyet kapott, amelyeket egyszerűen cserélgethetünk. A Xonar Essence One esetében is volt lehetőség a műveleti erősítők cseréjére, így a 11 műveleti erősítő közül bármelyiket kicserélhették a felhasználók, viszont a cseredarabokat maguknak kellett beszerezniük.

Most, a Xonar Essence One Plus esetében a csomag már gyárilag tartalmaz hat műveleti erősítőt, amelyeket az ASUS mérnökei választottak ki. Ezek a műveleti erősítők több, mint százféle példány közül kerültek ki, ugyanis a kiválasztott modellekkel lehet a hangzást a leghatásosabban finomhangolni. A fentiek következtében a Xonar Essence One Plus lett a piac első olyan USB DAC megoldása, amelyhez már gyárilag is kapunk cserélhető műveleti erősítőket.

A műveleti erősítő egyébként azért fontos alkatrész, mert ez az egység erősíti fel az analóg jeleket, méghozzá úgy, hogy eközben mind a hangszínre, mind a „hangárnyalatokra” hatást gyakorol. 


A gyári egységcsomagban négy darab TI Burr Brown OPA2132PA és két darab NS LM4562NA típusú műveleti erősítő lapul, természetesen a cseréjükhöz szükséges IC fogóval, csavarhúzóval és kézikönyvvel karöltve. A cseredarabokkal a Xonar Essence One Plus tizenegy műveleti erősítőjének bármelyike kicserélhető, de a leírás szerint inkább az I/V és a puffer foglalatokban lévő műveleti erősítőket érdemes kiváltani velük. Annak köszönhetően, hogy az eredeti Texas Instruments TI-NE5532 műveleti erősítőket négy Texas Instruments TI-OPA2132PA és két NS-LM4562NA műveleti erősítővel kombinálhatjuk, összesen ötféle egyedi hangzás-testreszabási lehetőség nyílik meg előttünk. Jó hír, hogy a műveleti erősítőket tartalmazó csomag a Xonar Essence ST/STX, a Xonas Xense és a Xonar DS/DSX modellekkel szintén kompatibilis.

Maga a Xonar Essence One Plus egyébként elődjéhez hasonlóan szintén 120 dB-es jel/zaj aránnyal rendelkezik és 32 bites, nyolcszoros felskálázási funkciót is kínál. A rendszer 600 ohmos, NS LME49600TS típusú fejhallgató erősítővel érkezik, ami a piacon kapható összes fejhallgatótípus meghajtására képes. Az elektromágneses interferencia csökkentéséről a Hyper Grounding technológia; az áramveszteség megakadályozásáról, illetve a hálózati tápellátásból származó interferenciák és ingadozások csökkentéséről pedig a tápáramkör belső lineáris elrendezése gondoskodik. A rendszer emellett WIMA kondenzátort, valamint aszinkron adatátvitelt is alkalmaz – előbbi a tisztább, kiegyensúlyozottabb és melegebb hangképről, míg utóbbi a jitter megszüntetéséről gondoskodik. A sort az XLR csatlakozók zárják.

A Xonar Essence One Plus USB 2.0-s, illetve optikai és koaxiális audió kapcsolaton keresztül csatlakozik a különböző audió forrásokhoz.

Az új csomag hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Terrayon
2012.07.03. 13:35
Komoly cucc, mindenkinek csak ajánlani tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Stormrage
2012.07.03. 13:54
baba jatek gazdag gamergyerekeknek es a parasztvakitas se maradt el!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Mandris90
2012.07.03. 17:59
texas instruments milliárdokat kaszál dollárban a sok audiophile idiotán az ilyne olyan extrém auido opamps és dac/adc eladásokbol, kétlem hogy egy normális hangkaritól annyival szebben szolnának ezek hogy megérje a 10szeres árat is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bar1984
2012.07.03. 18:44
Hát pedig hidd el hogy annyival jobban szól! Persze ezt nem mindenki veszi (hallja) észre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gyenesmart... bar19...
2012.07.03. 19:04
Igaz! Lehet, hogy sokan lenézik az ilyen audiophiles cuccokat, de egyszer kell meghallani, egy jobb fülessel vagy hangrendszerrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. khameleon
2012.07.04. 03:16
Ezt még én is elfogadnám, ha már nem lenne egy Essence STX-em! Asus újfent nagyon rágyúrt ezekre a cuccokra, és nagyon jól teszi, én tökéletesen meg vagyok elégedve a kártyámmal, még ha fizetnének érte akkor se cserélném le egy "normális" hangkártyára! Meg kell hallgatni, és sztem bárkinek egyből feltűnik a különbség, ha a hangrendszer is megvan hozzá! Persze ez alatt nyilván nem a Logitech és társait kell érteni, de ők nem is foglalkoznak a jobb minőséggel, átlag otthoni pc-seknek meg bőven elég a gép mellé... Itt nincs semmi parasztvakítás, akinek erre van igénye, azt ez teljesen kielégíti, valószínűsíthetem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Beatmad
2012.07.04. 13:03
biztos hogy nagyon jó cucc, nekem van xonar dx-em mag xonar hdav is, mindkettőn más dac-ok vannak, már egy közepes hangrendszeren is észrevenni a különbséget. a dx "szárazabb", "nyersebb" hangokat ad ki, filmhez és játékhoz illik jobban, a hdav már "lágyabb" "élőbb" módon szól, zenéhez sokkal jobb, viszont filmeknél és játékoknál már nem olyan hatásos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mattcrogan
2012.07.04. 13:56
Ha valakinek a komfortérzetét/hallóképességét-igényét/lehallgató rendszerének keresztmetszetét kielégíti az alaplapi hangkártya, annak nincs keresnivalója prémium kategóriás topicokban szerintem. Mindezektől függetlenül hasonló kategóriás hangkártyáktól elmarad a HDAV tudása is, mind zenei tisztaságban, mind szolgáltatás terén, HA egyszer a steril hangzást kívánja megvalósítani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!