iPon Hírek

ASUS Zenfone AR: 8 GB RAM, Daydream és Tango támogatás

Dátum | 2017. 01. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A pletykák igaznak bizonyultak, bemutatta új csúcsmodelljét az ASUS, a Zenfone AR modellt, ami valóban lenyűgöző specifikációt vonultat fel (bár a várakozástól elmarad, mert a Snapdragon 835-ről le kellett mondania). Ez a készülék már a virtuális és a kiterjesztett valóság támogatására egyaránt képes, a beleszuszakolt rendszermemória kapacitása pedig óriási. Ez az első VR mobilja az ASUS-nak, így különösen érdekesnek ígérkezik.
Az újdonság meglehetősen nagyra nőtt, egy 5,7 hüvelykes panel uralja az előlapot. A kijelző érdekes módon Super AMOLED technológiát használ, a felbontása pedig 2560 x 1440 képpontos, és mivel az ASUS ezt a mobilt már VR felhasználásra szánja, így bizony indokolt lehet az 515 PPI-s pixelsűrűség. Állítólag az NTSC színtérnek több mint a 100 százalékát képes kirajzolni a mobil, szóval lenyűgöző látványt tud majd produkálni minden tekintetben, aligha fogja negatív kritika érni. A Zenfone AR előlapján ki kell még emelni a fizikai nyomógombot, ez egyben az ujjlenyomat-olvasót is magába foglalja, szóval a biometrikus azonosítási lehetőségről sem kell lemondania a felhasználóknak. A frontkamera 8 MPixeles önarcképek készítését teszi lehetővé, ez 85 fokos látószögű, F/2.0-s optikát kapott. A főkamera Tango támogatással jön és a 23 megapixeles Sony IMX318 szenzorra épül. Ez lehet a második olyan okostelefon, ami a Google AR technológiájával a boltok polcain landolhat. A kiterjesztett valósághoz egy mélységmérő és egy mozgásérzékelő egység is szükségesek a normál képalkotó mellett. A modul PDAF és lézeres AF támogatással jön, hattagú a lencserendszere F/2.0-s rekesznyílással, valamint négytengelyes optikai és háromtengelyes elektronikai stabilizálással. Ha videózásra kerül a sor, akkor 4K támogatást biztosít a Zenfone AR.
A csúcsgép kapcsán sokan arra vártak, hogy majd a Snapdragon 835 fog felbukkanni benne, de egyelőre erről szó sincs, az ASUS a Snapdragon 821 használatával volt kénytelen beérni egyelőre. A teljesítményre azonban így sem lehet majd panasz, hiszen a két-két Kryo processzormag minden helyzetben tökéletesen helytáll majd az 1,6 és 2,35 GHz-es klasztereivel. A grafikus munkáért a megszokott módon az Adreno 530 IGP fog felelni. A ZS571KL azonosítóval érkező masina több kivitelben lesz megvásárolható a tárhely és a rendszermemória tekintetében is. Ez a világ első olyan okostelefonja, ami 8 GB-nyi RAM-ot is kínálhat, de az „olcsóbb” modelleknél 6 GB LPDDR4 memória lesz a jellemző. Az UFS 2.0 technológiás adattároló pedig 64, 128 vagy 256 GB-os kapacitásban jelenhet meg, ezt pedig még akár bővíteni is lehet igény szerint. Az ASUS a Zenfone AR kapcsolati lehetőségei felett sem siklott át egyszerűen, bővelkedik földi javakban a készülék. A sort ilyen téren a villámgyors 4G LTE hálózati modem nyitja, ami kettős szolgáltató aggregációra képes és támogatja a VoLTE eljárást, továbbá van itt kétsávos, 802.11ac szabványoknak megfelelő Wi-Fi 2x2 MIMO antenna elrendezéssel, Bluetooth 4.2 LE modul, NFC chip és A-GPS vevő, ami a gyors és pontos helymeghatározás érdekében együtt tud működni a BeiDou és a GLONASS rendszerekkel. Kettő hálózati kártya befogadására lett felkészítve az okostelefon, de sajnos csak hibrid elrendezésről van szó, tehát vagy microSD vagy Nano SIM kerül a második slotba.
Az ASUS az operációs rendszer tekintetében sem volt hajlandó kompromisszumot kötni, így a vállalat itt elsőként már az Android 7.0-t alkalmazza. A Nougátra természetesen a szakemberek az ASUS saját fejlesztésű grafikus felhasználói felületét illesztették, a Zen UI 3.0-t, ami rengeteg hozzáadott tartalommal, előre telepített applikációval és extra szolgáltatással lesz megtoldva. Fontos kiemelni itt a virtuális valóság szoftveres oldalát, amit az ASUS a Google Daydream támogatásával oldott meg. Tehát a Zenfone AR minden olyan tartalommal boldogulni fog, ami a Daydream mögött fog a jövőben felsorakozni. A hangzásvilág tekintetében is igyekezett az ASUS a lehető legjobbat nyújtani, de sajnos csak fejhallgatóval lesz képes megvillantani az oroszlánkarmait a Zenfone AR, ugyanis a beépített hangszórója mono. A sztereó hangzásról tehát helyből le kell mondani, de legalább azt hozzátette az ASUS, hogy az egyetlen hangkeltő remek hangzást fog nyújtani. Az eszköz támogatja a SonicMaster 3.0 hangtechnológiát, a DTS Headphone:X eljárást, ami virtuális 7.1 kialakítására képes fejhallgató mellett, került bele egy NXP Smart erősítő és azt is hozzá kell tenni, hogy simán boldogulni fog a 192 kHz-es és 24-bites anyagok megszólaltatásával.
A Zenfone AR anyaghasználatánál is a prémium vonalat célozta meg az ASUS tervezőcsapata. Az előlapot Gorilla Glass 4 védőüveggel lett lefedve 2.5D peremkialakítással, a keret finoman lekerekített és merev alumíniumötvözetből van, a hátlap pedig bőrszerű textúrával lett befejezve. Kizárólag fekete színben lehet majd megvásárolni a készüléket – legalábbis kezdetben így lesz, később talán bővülhet a választék. A Zenfone AR felülete 158,67 x 77,7 milliméteres vonalakkal rajzolható körül, és mivel a peremeinél jelentősen elvékonyított a dizájn, ezért a vastagsága 4,6 és 8,95 milliméter között változik. Az okostelefon emberes tömegű, 170 grammot nyom, ami persze phabletről lévén szó, nem meglepő. Az akkumulátor terén sajnos már nem domborít olyan nagyszerű a készülék, mint a többi jellemzőjében, a telep 3300 mAh-s kapacitással bír, ami ugyan elegendő lehet az átlagos üzemidő megütéséhez (kb. 20 óra telefonálás egy töltéssel, 1,5-2 nap vegyes használattal), de semmi többet nem érdemes elvárni. A készülék támogatja a Quick Charge 3.0 gyorstöltési technológiát, szóval a töltés sebességére nem lehet majd panasz.
Az ASUS Zenfone AR (ZS571KL) minden bizonnyal egy igencsak drága készülék lesz, az árazásáról egyelőre nem is szeretett volna beszélni a vállalat. Sajnos még a megjelenés időpontja sem tisztázott pontosan, csak annyit mondott a gyártó erre vonatkozóan, hogy valamikor a második negyedévben jöhet el a debütálás ideje.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. katt777
2017.01.06. 11:41
Az angol mellett magyarul sem ártana megtanulni, legalább a szerkesztőnek, mert a fogalmazás néhol hajmeresztő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!