iPon Hírek

Asztali- és szerver újdonságok ASUS-módra

Dátum | 2009. 09. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS a Lynnfield processzorok asztali- és szerver változatainak megjelenése után nem sokkal bejelentette saját alaplapjait, amelyek  a fent említett központi egységekhez készültek. A szerver alaplapok között összesen hétféle modell foglal helyet, amelyek közül kettőt veszünk szemügyre közelebbről is, míg az asztali megoldások háza tájáról a Maximus III-as sorozat tagjait mutatjuk be.

Újabb RoG alaplapok: Maximus III Formula és Gene

A sort a Maximus III-as alaplapokkal kezdjük, amelyekből rögtön kétféle modell kerül a boltok polcaira. A Maximus III Formula egy teljes értékű, felsőkategóriás ATX alaplap, míg a másik újdonság, ami Maximus III Gene névre hallgat, egy mATX formátummal rendelkező, szintén high-end modell.

Maximus III Formula
A termékek az Intel LGA-1156-os tokozással rendelkező Lynnfield processzorait fogadják és négy darab DDR3-as memóriafoglalattal rendelkeznek, amelyekben maximum 16 GB-nyi 2133 MHz-en üzemelő ramot helyezhetünk el. A P55-ös lapkakészletre épülő termékek közül a Maximus III Formula összesen három darab PCI Express x16-os slotot tartalmaz. Egykártyás módban x16-os, míg kétkártyás módban x8-as sávszélességgel üzemelnek a slotok. A két PCI Express 2.0 x16-os port mellett egy PCI Express 1.0 x16-os csatlakozó is jelen van, ám ez már csak x4-es módban üzemel. A Maximus III Gene ezzel szemben már csak két darab PCI Express x16-os slotot tartalmaz, amelyek kétkártyás módban x8-as sávszélesség mellett működnek. Természetesen mindkét alaplap támogatja az Nvidia Quad SLI és az AMD CrossfireX technológiáit.

Maximus III Gene
Bővítőhelyek tekintetében a Maximus III Formula még két darab PCI Express x1-es és egy PCI slotot, míg a Maximus III Gene 1 darab PCI Express x4-es és egy PCI slotot hordoz magán. SATA portok tekintetében a Maximuson 10 darab 3 Gbps-os és egy darab eSATA , míg a Gene-n 7 darab 3 Gbps-os és egy darab eSATA csatlakozó áll rendelkezésre. Az alaplaphoz nyolccsatornás Supreme FX X-Fi audió vezérlő, valamint egy Gigabites Ethernet vezérlő is jár. A termékek két darab FireWire portot, 14 darab USB 2.0-s portot és optikai hangkimenetet is tartalmaznak.

A RoG sorozatú alaplapok hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban is, árukról azonban egyelőre nem érkeztek hírek.

Szerver alaplapok a Xeon 3400-as sorozatú processzorokhoz

ASUS P7F-EASUS P7F-X


A szerverek piacán a P7F alaplapok és az E6 UP szerver konfigurációk jelentek meg. Az új alaplap sorozat a Lynnfield alapú Xeon processzorok fogadására lett felkészítve, a termékek egytől-egyig az Intel 3420-as lapkakészletére épülnek. Az alaplapoknál elérhető az ASUS Flex-E technológiája, ami annyit tesz, hogy szerver, vagy munkaállomás módban üzemeltethetjük a rendszert (egy PCI Express x16-os link vagy két PCI Express x8-as link). Az alaplapok PIKE támogatással is el vannak látva, így a felhasználók SATA adattároló rendszerről könnyen SAS rendszerre válhatnak a külön megvásárolható Pike upgrade csomagnak köszönhetően.

p7f-xP7F-E

Az új alaplapok megtervezésénél a gyártó ügyelt arra, hogy a termékek kompatibilisek legyenek a jelenleg használatos alaplapokhoz kapható szerverházakkal, így a felhasználók egyszerűen gyorsíthatnak meglévő  konfigurációikon, ehhez nem a teljes rendszer, csak az alaplap, a processzor és a memória modulok cseréjére van szükség, ami ezen a szinten jelentős megtakarítást eredményez, főleg több konfiguráció esetén.  Ennek értelmében az ASUS P5-ös sorozatú alaplapjaihoz passzoló tápegységek és házak tökéletesen megfelelnek az újdonságokhoz is. A vertikális SATA port elhelyezés segítségével az átláthatóbb rendszerépítést és a konfiguráció jobb szellőzését kívánja elősegíteni a gyártó. Az alaplapok specifikációit a fenti táblázatból ismerhetik meg az érdeklődők.

Jönnek az új platformra épülő ASUS szerverek is


ASUS TS3000-E6/PS4
TS3000-E6/PS4 specifikációk.Az ASUS az alaplapokon kívül szerver konfigurációkat is készít majd. A friss alaplapok felhasználásával ötféle szerver kerülhet forgalomba, amelyeknek közös tulajdonságuk, hogy mindegyikük 80 PLUS Silver minősítéssel ellátott tápegységet tartalmaz, amely magas hatékonyságával próbál hozzájárulni az energiatakarékos működéshez. Ez különösen fontos a 24/7 módban működő adatközpontok esetében.

Az energiatakarékosság mellett a halk működés is fontos, így a szervereknél, beleértve a TS100-E6 modellt is, 26 dB(A) körüli üzemi zajszintet mérhetünk. Az új termékek közül a TS3000-E6/PS4 modell specifikációival kapcsolatban érkeztek részletesebb információk, amelyek az oldalsó táblázatban láthatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. pluto
2009.09.10. 23:01
VISSZA A HIRHEZ

Az ATX-es Maximus III-ról a Dual-Gigabites netet kicsit hiányolom( ha már drága, akk legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2009.09.10. 23:18
Ki kéne rúgni az ASUS egész marketing részlegét... Fel nem tudom fogni agyilag, hogy miért kellett megtapadni 4 névnél (Rampage, Maximus, Crosshair, Striker). Volna még annyi lehetőség...

Vagy, ha meg akarják szokatni a vásárlókkal ezeket a neveket, akkor nem tudom, miért nem állítják őket inkább úgy be, mint kategóriát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pluto
2009.09.10. 23:25
Sztem az hogy megtartják a neveket még nem gond, de akkor a kategóriához kéne hűnek maradni mint mondtad is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.09.11. 01:27
Most még nem gáz, hogy ugyan azok a nevek, de pár generáció elteltével kicsit vicces lesz. A számozást meg ugye nem vehetik ki jelen állapotában, mivel onnantól azonosíthatatlanná válik, hogy melyik lapról is van szó.

Bár nem vagyok az ASUS helyében (szerencsére/sajnos, mindenki döntse el magának), de ha mégis ott lennék, akkor én inkább összefésülném a RoG szériát a desktoppal, mivel jelen állapot szerint rendszeresen házon belül csinál konkurenciát a lapjainak.

Azoknak,akik vizuális alkatok és azoknak, akik szerint *ul tudom megfogalmazni a mondanivalóm, az AMD 800-as chipsettel prezentálom (mivel megint elkezdtem fantáziálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!