iPon Hírek

Átlag: Mindenki zenekalóz

Dátum | 2008. 06. 17.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Érdekes, bár a legkevésbé sem váratlan eredménnyel zárult a British Music Rights 14 és 24 éves fiatalokon végzett zenei felmérése; a kérdés egész egyszerűen annyi volt, hogy mennyi lopott zenét tartanak maguknál (a lejátszóikon) egy adott napon.

Az eredmény pedig a következő: egy lejátszón átlagosan 1.770 zeneszámot tartanak a fiatalok, ebből pedig 842 soha nem került ténylegesen megvételre - vagyis az összesnek majdnem a fele, mintegy 48 százaléka. Mi több, az is kiderült, hogy a felmérésben résztvevőknek szintén kb. a fele szívest-örömest meg is osztja a zenéit másokkal (leggyakrabban BitTorrent útján).

Egy tényező azonban sajnos nem teljesen tiszta a felmérést illetően - nevezetesen az, hogy a rippelt CD-számok is lopottnak számítanak-e. Ha igen, akkor az nagyban megnehezítheti a számok értelmezését - bár amit eddig is lényegében tudni lehetett, az így most már mindenképp bizonyosságot nyert.

Ami azonban a legérdekesebb: a kalózok 80%-a azt is elmondta, hogy örömmel fizetne akár havi 10 font (jelenlegi árfolyammal kb. 3125 Ft) előfizetési díjat is egy olyan legális zeneforráshoz való hozzáférésért, ami ugyanazt a végtelen kínálatot nyújtja, mint az internet valamennyi "homályos zuga" együttvéve. Most már csak létre kéne hozni egy ilyet...

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Dice
2008.06.17. 17:30
Kiadnám én is, ha minden elérhető lenne, és nem kellene különböző trackereken keresni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!