iPon Hírek

Átszervez mobil- és tabletfronton a Gigabyte és az ASUS

Dátum | 2016. 12. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Digitimes beszámolója szerint mind a Gigabyte Technology, mind pedig az ASUSTeK jelentős változtatásokat eszközölt, illetve eszközöl majd annak érdekében, hogy csökkentse a veszteségeit, és növelje a versenyképességét, de emiatt néhány területen átszervezésekkel és leépítésekkel kell számolni. A külföldi szaklap mindkét esetben tajvani forrásokra hivatkozik.
A jelentések szerint állítólag az ASUS a tabletek terén kénytelen beavatkozni, a Gigabyte pedig az okostelefonokat fogja megszorongatni. Az ASUSTeK a Digitimes elmondása szerint már az év első felében megkezdte azt az átszervezést a vállalaton belül, aminek valószínűleg mostanra már eredménye is van a színfalak mögött. A belső átalakításokból kifolyólag a jövőben kevesebb táblagépet fog piacra dobni a gyártó, de arról egyelőre szerencsére szó sincs, hogy kihátrálna erről a területről. Ha az eddigi tendencia marad az ASUS-nál, akkor előre láthatólag a kettő az egyben konfigurációk élveznek majd előnyt, ugyanis ezek mindig jól mentek a tajvani alakulatnak, és az IDC kimutatásai szerint ezek iránt most is szép kereslet mutatkozik.
A táblagépek terén végrehajtott átszervezésen aligha kell meglepődni egyébként, hiszen az összes piackutatás arról számolt be az elmúlt negyedévekben, hogy a kereslet egyre jobban visszaesik, a készülékek forgalma folyamatosan csökken. Éppen ezért gondolhatja úgy az ASUS vezetése, hogy mihamarabb lépni kell. A vállalat úgy próbálja átszervezni az erőforrásait, hogy a lehető legkevesebb ember talpára kelljen útilaput kötni. Mire kell számítani? Nos, jelenleg úgy fest, hogy az átszervezésnek áldozatul eső személyzet, így például a kutatásért és fejlesztésért felelős emberek, olyan területekre kerülhetnek át, mint a mobilos ágazat vagy a még erősen alakulóban levő virtuális és kiterjesztett valósággal foglalkozó ágazat (VR/AR). A Gigabyte Technology esetében már komolyabb változásokkal kell számolni, itt gyakorlatilag a teljes mobilos részleg felszámolásra kerülhet. A Gigabyte Communications alvállalat alatt fejlesztett termékek már régóta a piacon vannak, de igazából sosem tudtak komoly sikert felmutatni, mostanáig szerényen teljesítenek. A GSmart márkanéven futó eszközök ezért hamarosan eltűnhetnek a boltok polcairól. Ez az átszervezés a Gigazone Internationalre is kihatással lesz, ugyanis a termékek terjesztését eddig ez a részleg tartotta ellenőrzése alatt, a munkaigény csökkenésével valószínűleg a munkaerőt is redukálni fogja a cég.
A vállalat rámutatott, hogy az értékesített termékeket még továbbra is kiszolgálja, és ezzel együtt a garanciális ügyintézésről sem kell lemondani az embereknek. De semmi többre nem kell számítani a Gigabyte-tól a mobilok frontvonalán – legalábbis belátható időn belül. A Gigabyte Technology mindenféle R&D tevékenységet beszüntet az értékesítés leállításával. Arról nem szólt a fáma a Digitimes cikkében, hogy mennyi embert építhet le a gyártó, de úgy tudjuk, hogy elsősorban megpróbálják az embereket átcsoportosítani más területekre. A Gigabyte azt reméli, hogy a továbbiakban ennek a döntésnek köszönhetően jövedelmezőbbé válhat az üzemelése.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!