iPon Hírek

Áttörés a napenergiában

Dátum | 2008. 11. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Szemben a jelenlegi legjobb napelemekkel, amelyek a rájuk eső fénynek a kétharmadát képesek - jó esetben - hasznosítani, egy újonnan kifejlesztett, nanorudas bevonat hozzáadásával gyakorlatilag az összes beérkező fény hasznosítható (szám szerint annak a 96,2%-a).


A Rensselaer Polytechnic Institute alkotása hét, egyenként 50 és 100 nanométer közti vastagságú, egymásra épülő bevonat-rétegből áll, amelyek számtalan szilícium-dioxid és titánium-dioxid nanorudacskát tartalmaznak. Ezeknek az együttese valóságos "sűrű erdőt" alkot a napelemek felszínén, amelynek a "fái" gondoskodnak a fényelnyelés maximalizálásáról - amire ráadásul azok beérkezési szögétől teljesen függetlenül is képesek. Így már arra sem kell áramot vesztegetni, hogy a panelek napraforgó-módra követhessék a napot.

Persze ahogy az minden ilyen izgalmas új fejlesztésnél lenni szokott, a tényleges elterjedés időpontját még nem is sejthetjük - bár az mindenképp ígéretes, hogy a tervezőasztaltól a ténylegesen kifejlesztett, működő végtermékig nem egészen egy év alatt sikerült eljutniuk az alkotóknak. Ha a forgalomba hozatal is hasonló tempóval haladhat majd, akkor talán még ésszerű időn belül használhatóvá válhat ez az újdonság is.

Érdeklődve várjuk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Alamos
2008.11.06. 11:36
Lehet én is félreolvastam valamit anno 1 éve, amikor is azt írták már akkor létezett 45%-os hatékonyságú, csak olyan mocskos drága volt, hogy nem érte meg.
A 96% már tényleg szép fejlesztés.
A beesési szög max. amiatt fontos, hogy több fény érje. Akkor is viszont ez a típus már 96%-ban termel áramot, csak a beérkező fény mennyiségéből. Szóval félig-meddig helytálló, amit írt az illető. Kötekedni még abban is lehet magyarországon a "csodálatos" magyar nyelv miatt, hogy megszületett valaki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!