iPon Hírek

Áttörés az SSD meghajtók "fertőtlenítésében"

Dátum | 2013. 10. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A különböző adattárolókon lapuló bizalmas adatok törlése igen-igen fontos feladat, ha az adott adattárolót el szeretnénk adni, vagy le szeretnénk selejtezni, hiszen csak biztonságos, az adatok helyreállíthatatlanságát garantáló törléssel garantálható, hogy a személyes vagy céges adatok nem kerülnek illetéktelen kezekbe. Ez a kérdés az átlagfelhasználókat - sajnos - többnyire nem foglalkoztatja, hiszen adatvédelem területén csak kevesen ennyire tudatosak. Céges szinten is vannak olykor-olykor hiányosságok, de a helyzet ezen a területen jobb, mivel az adatvédelem hiánya bizony igen komoly károkat is okozhat. Emiatt a céges számítógéppark adattárolóinak leselejtezése kényes feladat, hiszen a folyamat keretén belül biztonságosan törölni kell az adattárolók tartalmát. Ez merevlemezek esetében többnyire nem probléma, ám NAND Flash adattárolót alkalmazó termékeknél már jelentkezhetnek gondok. Itt jön be a képbe a finn Blancco friss adattörlő eljárása, amely képes megkerülni az SSD meghajtók védelmét, így képes az adatok helyreállíthatatlan törlésére. Az SSD meghajtók firmware szinten rendelkeznek egy önvédelmi mechanizmussal, ami a vírusok és egyéb kártékony kódok ellen nyújt hatásos védelmet. A Freeze Lock funkció akkor lép működésbe, ha az SSD szoftvere azt észleli, hogy valamilyen folyamat megpróbálja módszeresen letörölni az adattárolón lapuló adatokat - ekkor a funkció lezárja az adott meghajtót.

A fentebb említett funkciót kerüli meg a Blancco frissen kifejlesztett technológiája, amely a cég szerint a világon az első olyan megoldásnak tekinthető, ami akár automatizálható módon is képes megkerülni az SSD meghajtók Freeze Lock funkcióját, így segítségével nagy mennyiségben, kényelmesen, rugalmasan lehet leselejtezni az SSD meghajtókat. Ez a lehetőség adattároló központoknál, nagyobb vállalatoknál és SSD meghajtókat alkalmazó céges szerverparkoknál is jól jöhet, hiszen ezeken a területeken elengedhetetlen, hogy a több tucatnyi, vagy akár több száz SSD-ről kényelmesen és biztonságosan lehessen törölni az adatokat. A Blancco persze nem csak adatközpontban, noteszgépben vagy asztali számítógépben helyet foglaló SSD meghajtókhoz, hanem okostelefonokhoz, táblákhoz és egyéb mobil eszközökhöz is kínál megbízható, minősített adattörlő szolgáltatást. Az eljárás a jelek szerint megbízhatóan is működik, legalábbis a világ egyik vezető adatmentő cége, a holland Stellar Data Recovery erre a megállapításra jutott az egy hónapon át zajló, igencsak intenzív tesztelés során. A tesztelők az egyszerűbb visszaállítási módszerektől a bonyolultabb, az adott adattároló megbontásával járó módszerekig mindenféle adat-visszaállító technológiával próbálkoztak, ám nem sikerült eredményt elérniük: az adatok valóban végleges törlésre kerültek, nem lehetett őket helyreállítani. A Blancco teljes adattörlést és szelektív adattörlést egyaránt kínál - utóbbinál csak a kiválasztott fájlok és mappák biztonságos törlését végzik el, akár a helyszínen is. Emellett persze teljes adatközpontok és mobileszközök törlését is meg lehet oldani. A technológia hatékonyságáról sokat elmond, hogy NATO-ajánlással és Common Criteria minősítéssel egyaránt rendelkezik, így a nemzetbiztonsági szervezetektől a rendőrségen át a pénzügyi szolgáltatókig minden területen ütőképes választásnak minősül. A szolgáltatás árairól sajnos nem esett szó, hiszen azok a feladat nagyságától és típusától függenek. Bővebb információ itt található.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. Asagrim
2013.10.11. 10:23
Ez a Blancco eléggé komoly cégnek tűnik. Éppen az aktuális - vagy előző havi - CHIP magazinban volt szó a HDD törlő programjukról, amit lefuttattak egy merevlemezen aztán azt elküldték a Kürt-höz szakvéleményért, és miután bevizsgálták, nem találták helyreállíthatónak az adatokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. lajcsi1975
2013.10.11. 11:36
Sok éve az alaplapok biosaiban elérhető volt egy low level format opció amit úgy kellett elindítani hogy legyen elég időnk ugyanis az rohadtul időigényes volt , de szerintem amit az letörölt azt sem igen lehetett már helyreállítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. nyerek01
2013.10.11. 11:36
Ha csupa nullákkal felülírom az adatot az mégis hogy lehetne vissza állítani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zodiac83 nyere...
2013.10.11. 11:57
Mintha azt lehetne a legkönnyebben visszaállítani.
Most lehet, hogy baromságot fogok írni, nem néztem konkrétan utána, de az rémlik, hogy pl ha előtte is nulla volt a mező értéke, akkor talán a konkrét feszültség, vagy mágnesezettség értéke eltérő lesz attól, mintha előtte is egyes lett volna.
Azaz a 0-1 bithez tartozó valódi feszültség/mágnesezettség értékek inkább magas/alacsony-nak feleltethetők meg, semmint minden esetben ugyanazon egzakt diszkrét értéknek. Ebből pedig lehet következtetni a cella megelőző állapotára (vagy akár több megelőző állapotára is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim zodia...
2013.10.11. 12:20
Azt bizony, de ilyen flancosan hangzó "Guttmann 35 pass pszeudorandom" törlésekre is, amit mondjuk egy Ccleaner tud, csak vállat von egy adatmentő cég, és nekiáll szépen visszaállítani az egészet ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. grog
2013.10.11. 12:54
Én meg maradok a hardveres aes-256 titkosításnál, azt se hiszem, hogy helyre tudnák állítani.

"Az AES-256 kulcs erősségére jellemző, hogy a Wikileaks a teljes archívumát ezzel a kulccsal titkosítva mindenki számára elérhetővé tette (eddig több millióan töltötték le), de a jelszót nem publikálták (ezzel védik magukat, ha bármi történik az embereikkel, nyilvánosságra hozzák a kulcsot, aminek segítségével több millióan azonnal olvashatják a teljes adatbázist). Az adatbázist eddig sem a titkosszolgálatok, sem újságok, sem magánszemélyek nem tudták megnyitni."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim grog
2013.10.11. 13:14
Ami csak kozmetikailag 256, az még mindig csak 128-cas adattömbökkel dolgozik valójában, amit már 2 éve törtek, ráadásul sebezhetőbb bizonyos esetekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. grog
2013.10.11. 13:17
Integral Crypto SSD 6 jelszó próbálgatás után törli a merevlemezt, nem lehet klónozni stb.

"Brute-Force Password Attack Protection
- Encrypted data
is automatically erased after the default 6 failed password
attempts (password attempts configurable to a maximum of
20). The data and encryption key are securely destroyed and
the Crypto mSATA SSD is reset and can then be reused.

Anti-Clone
- Crypto mSATA SSD cannot be cloned once
encryption is set."

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim grog
2013.10.11. 13:34
On-The-Fly módszeres, nem látom mitől lenne jobb egy mezei open source programnál, mondjuk egy Diskcryptornál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. grog
2013.10.11. 13:58
Akkor a nagy gyárak is csak úgy odaírják az ssd-re és senki sem perli be őket?

" További extra védelmet jelent dupla titkosítási rendszer, AES-128 és AES-256 algoritmusokkal."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim grog
2013.10.11. 14:20
1: Nézz utána mi az a related key attack és megtudod, hogy miért sebezhetőbb a 256 mint a 128

2: Csak a Wikipedia első bekezdését kellene elolvasnod AES-ről, hogy értsd azt amit mondtam a 256 bites AES-ről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Mamajama
2013.10.11. 16:11
Látom azért az iPon konzekvensen használja az "SSD meghajtó" szerkezetet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2013.10.11. 17:09
Csak érdeklődés szintjén, ha már selejtezni kell, nem egyszerűbb és olcsóbb megsemmisíteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jksx
2013.10.11. 17:40
HDD megsemmisítés tányérok átfúrása több ponton csigafúróval, elektronika 12V "fésű-érintkezősorral" (IC-k lerobbantása)
SSD-re a az elektronika opció igaz
Utána próbálkozhatnak a helyreállítással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm jksx
2013.10.11. 18:57
Mikrohullámu sütő..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.10.11. 19:09
SSD esetében ütős cucc az is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... nyere...
2013.10.11. 19:19
Keress rá, hogy mi az a hiszterézis mágnesességnél.
Pontosan megállapítható, hogy előtte mi volt, ha csak nullákkal felülírod.

Random adatokkal kell felülírni többször. Akkor a hiszterézisek is össze vissza tolódnak és nem fogják tudni visszaállítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2013.10.11. 23:27
"Látom azért az iPon konzekvensen használja az "SSD meghajtó" szerkezetet..."

iPon-nak ebben igaza van, mert az SSD-ből a harmadik betű éppen "meghajtó"-ra fordítandó a kialakult szaknyelvi fordítás szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mamajama
2013.10.13. 13:50
"iPon-nak ebben igaza van, mert az SSD-ből a harmadik betű éppen "meghajtó"-ra fordítandó a kialakult szaknyelvi fordítás szerint."
Frankón ellent mondasz magadnak, mert a mondat első felében a helytelen, iPon-féle dolognak adsz igazat, második felében pedig azt mondod hogy a 'D'-t "meghajtó"-ra fordítjuk.
Másik meg hogy ez olyan mintha valamit "átkonvertálnál". Felesleges az igekötő, mivel a konvertálás önmagában is átalakítást jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Mamaj...
2013.10.13. 14:11
Ennyi erővel tedd szóvá a "leformáz, feltelepít, kiír, átmásol, letöröl" stb. szavak helytelen használatát is ...

Ne érts félre, fordítóként keresem a pénzemet, tehát a helyesírás a munkámban sem egy elhanyagolható szempont, de amit te csinálsz, az már szőrszálhasogatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!