iPon Hírek

Átverés az internetes névtelenséget ígérő Anonabox?

Dátum | 2014. 10. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Az elmúlt napok folyamán egy rendkívül érdekes kickstarteres projektre figyelt fel a nagyvilág, amelyben egy lelkes fejlesztő azt ígérte, könnyedén használható terméke anonimitást biztosít a felhasználók számára internetezés közben. Az Anonabox névre hallgató eszköz a PC és a Router vagy a Router és a Modem közé kerülhet, majd csatlakoztatás után azonnal működésbe is lép – extra konfigurálásra szükség sincs, szoftvere pedig nyílt forráskódú és rendkívül biztonságos. A fentiek jól hangzanak, éppen ezért nagyon hamar sikerült hatalmas támogatásra szert tennie a projektnek, igaz, az egészből így sem lesz semmi, ugyanis szemfüles felhasználóknak gyanús lett egy-két dolog. Hamar kibújt a szög a zsákból: kiderült, hogy a platform, amit a fejlesztő saját negyedik generációs fejlesztéseként jellemzett, tulajdonképpen egy olcsó kínai elektronikára alapoz, amit bárki megvásárolhat az Alibabán. A fejlesztő később a Wired kollégáinak már azt nyilatkozta, hogy a termék egy készen kapható platformra támaszkodik, de több memóriával és tárhellyel látták el, azaz módosított eszköznek minősül – a módosításokban közreműködött a kínai gyártó, a Gainstrong. Később a fejlesztő, August Germar azt is kiemelte, hogy az Anonabox háza egyedi tervezésű – gyártásához egyedi öntőformát készíttettek.
A koncepció jó volt...
A hardvert kritizáló felhasználók után azok is akcióba léptek, akik időközben szemügyre vették a gyári szoftvert. Szerintük az eszköz gyárilag titkosítás nélküli WiFi kapcsolatot kínál, valamint szoftvere hátsó ajtónak használható root jelszót is tartalmaz, így támadható – sőt, szoftvere SSHD-vel érkezik. Ezek után már csak hab a tortán, hogy a szoftver az állításokkal ellentétben a jelek szerint még csak nem is nyílt forráskódú. Miután a fentiek kiderültek, a Kickstarter illetékesei azonnal befagyasztották a projektet, az ugyanis a fentiek miatt több szabályt is megsértett. A 45 dolláros Anonabox a kitűzött 7500 dollár helyett 600 000 dollárt ért el pár nap alatt, igaz, azóta néhány ezer dollárnyi támogatást már visszavontak a felhasználók – és a jelek szerint a többi összeg sem kerül már a fejlesztőhöz. A projekt támogatói ennek ellenére szívesen látnának egy hasonló kezdeményezést, amelynek keretében egy olyan eszköz készülhetne, mint amilyen az Anonabox lehetett volna.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. KisDre
2014.10.20. 15:15
Vicces De nem értem, mégis mire számítottak eleve azok akik befizettek rá? Anonimitást a szolgáltató nyújthat de feltételezem ő se teljesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Pandion KisDr...
2014.10.20. 15:22
A TOR szerver elég jól működik, a szolgáltatód, csak azt látja, hogy oda van kapcsolatod, hogy onnan hova mész azt már nem.
Egyébként sajnálom, az ötlet jó volt, látszik, hogy van is igény az ilyen anonim netezésre. Én is elég aggályosnak érzem, hogy gyakorlatilag mindent trackelnek amit csinálsz a neten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer
2014.10.20. 16:43
Na ezek után már csak azt várom, hogy kiderüljön, hogy a fejlesztő amúgy a CIA-nál dolgozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rieper Pandi...
2014.10.20. 16:46
Es ha TOR endpoint vagy akkor rajtad keresztul megy a request gyerek prnos, lefejezos oldalakra vegul jon a TEK? Ha meg senki sem endpoint akkor nincs sebessege. Vagy rosszul tudom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2014.10.20. 17:39
Várható volt, túl szép volt, hogy igaz legyen. Én NSA alkalmazottra tippeltem volna, de ez se semmi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2014.10.20. 20:58
Nekem bőven elég a Hotspot Shield is, ha bannolnak valahonnét. Minden bejelentkezésénél változik az ip cím, ráadásul nem is olyan lassú. Ennél erősebb védelemre már csak annak lehet szüksége aki a zavarosban halászik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr
2014.10.20. 21:41
Vicces mennyi ember akar anonim lenni olyan helyen, ahol nem lehetséges az anonimitás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pandion riepe...
2014.10.21. 10:56
Te sosem vagy endpoint, a tor hálózat kb 5ezer önkéntes köztespontból áll, ezek többnyire szerverek, oda nem megy ki a TEK, mert tudja, hogy ott nem ül senki akit le lehet tartóztatni, csak továbbítják az adatot, és a következő pillanatban meg már nem is pont azon a szerveren megy keresztül az adat, szóval nem tud mit csinálni vele. Egyébként pont az általad említett oldalak szűrésében közreműködik a TOR a hatóságokkal. Valóban lassabb egy kicsit a TOR-on keresztül történő netezés, ami mondjuk pont elég ahhoz weboldalakat, nézegess, csetelj, forumozzál, de pl. torrentezni már nem igazán tudsz rajta.
Én sem értem 100% hogy működik, de a gyakorlatban működik arra amire szánták, persze vannak gyenge pontja. Ha ennél szakmaibb magyarázatot akarsz, akkor nézz utána, sajnos tőlem csak ennyi telik. pl.:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tor_%28anonymity_network%29
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!