iPon Hírek

Átveszik a PC-k helyét a táblák és az okostelefonok?

Dátum | 2011. 04. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ARM egyik vezetője, James Bruce meglehetősen furcsa kijelentéseket tett a TG Daily riporterével folytatott interjú során. A szakember szerint az elkövetkező évek folyamán a klasszikus PC-ket felválthatják a tábla konfigurációk és az okostelefonok, amelyekben természetesen mi más teljesítene szolgálatot, mint ARM alapú System-on-Chipek.

James Bruce szerint a Cortex-A15-ös alkalmazás processzor piacra dobásával egyre közelebb kerülünk ahhoz a naphoz, amikor a tábla számítógépek már az elsődleges "PC" szerepét fogják betölteni. Akkoriban - azaz pár év múlva - egyszerűen monitorhoz lehet majd csatlakoztatni az adott tábla PC-t, vagy okostelefont, így meg lehet majd tekinteni a különböző filmeket és prezentációkat, míg ugyanezekhez a készülékekhez bluetooth-os egeret és billentyűzetet társítva könnyedén végezhetünk majd akár irodai munkát is. Az okostelefonok egy részét és a tábla konfigurációk többségét - ha átalakító használatával is, de - már most is könnyedén televízióhoz vagy monitorhoz csatlakoztathatjuk HDMI port alkalmazásával.

A fenti kijelentések már ma sem minősülnek Sci-Fi-nek, az viszont ma még a többség számára elképzelhetetlen, hogy okostelefon vagy tábla PC töltse be a fő PC szerepét, igaz, utóbbira már manapság is lehetnek példák. A váltásra természetesen nem a közeljövőben kerül sor -  a folyamat fokozatos, lépcsőzetes lesz. Mr. Bruce elmondása szerint a Cortex-A15-ös alkalmazás processzor 2012 végén, illetve 2013 elején kiváló alap lesz a PC-t kiváltó tábla konfigurációk és okostelefonok számára. Az említett alkalmazás processzor a források szerint egyébként akár 16 darab ARM architektúra köré épülő processzormaggal is rendelkezhet, amelyek akár 2,5 GHz-es órajelen is üzemelhetnek majd. Az említett alkalmazás processzor iránt már mind az Nvidia, mind pedig a Texas Instruments érdeklődik, sőt, a két vállalat már licenceket is vásárolt.

A fenti "jóslat" egyáltalán nem tűnik alaptalannak, elég ha csak azt nézzük, hogy az okostelefonok milyen hatalmas mértékben fejlődtek az elmúlt évek során. Az okostelefonokban használt hardver elemek - némi átalakítással - a tábla konfigurációkban is feltűnhetnek, így azok igen ütőképes funkciókkal és teljesítménnyel állhatnak a felhasználók rendelkezésére.

Úgy tűnik, hogy az a nap már tényleg nincs is olyan messze, amikor az okostelefonunkat egy dokkoló egységre csatlakoztatva könnyedén kiválthatjuk a klasszikus asztali számítógépünket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

66. god666
2011.04.21. 14:58
Át bizony, csak azok használnak még pc-t, akik játszanak, vagy valami nagyon bonyolult programmal dolgoznak, amihez kell a pc ereje, minden mást meglehet oldani telefonon vagy táblán is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Zsohi
2011.04.21. 15:22
Véleményem szerint soha nem fognak eltűnni a PC-k csak átfognak alakulni "All-in-One" gépekké. A tábla készülékek pedig elfognak tűnni a piacról és a nagyobb méretű okostelefonok(4-4,5" kijelzők) fognak felkerülni a csúcsra és a komolyabb teljesítményű netbookok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. kajosin6
2011.04.21. 15:27
Én már most is szinte csak játszani ülök a gép elé. Híreket, e-maileket meg ágyban fekve telefonon megnézem. így nem kell megvárni a pc fél perces bekapcsolódását sem, és kevesebb áramot is fogyasztok, no meg jóval kényelmesebb és egyszerűbb módszer, szóval James Bruce szemei nélkül is rájöhetünk, ez a jövő^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. axe
2011.04.21. 15:47
Soha nem fognak olyan jók lenni ezek a táblák mint egy jó pc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. maci84
2011.04.21. 15:54
Azt mindenképp tartsátok szem elött, hogy csak az átlagos PCket válthatja fel, a játékos vagy cél PC-ket sosem!. (Csak mielőtt elindulna ebből a flame)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. thspo
2011.04.21. 15:56
hát, azért ahhoz, hogy akár a jelenlegi csúcs pc-k teljesítményét egy okos telefonba vagy táblába tuszkolják még sokat kell fejlődnie a gyártás technológiának. Ahhoz jóval fejlettebb technológiával kell rendelkezni, hogy csúcs vga-k vagy processzorok számítási teljesítményét, olyan eszközök tudják hozni, ahol a hűtés és a tápellátás igen szűkös keretek között mozoghat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Balucsek
2011.04.21. 15:56
Nah azt erősen kétlem hogy a PC-k helyét átveszik. Az szerintem elég valószínű, hogy a notebokok, netbookok, valamint barbone PC-k helyét idővel átveszik, de azt kétlem, hogy a tényleges asztali konfigokat is meghódítanák, ahhoz nem lehet elég teljesítményt és megfelelő hűtést belepréselni egy kb 1 centi vastag holmiba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. jozsefm
2011.04.21. 16:01
Már csak azért sem lesz ez ilyen egyszerű pár éves távlatban,főleg a komolyabb pc. ellenében mert az adattárolást is meg kellene oldani valahogy, azért 500GB egy gépbe a minimum ami kell,akkor ezt olcsón ,megint külső adattárolóval,és nyilván HDD-vel lehet biztosítani,de igy már lassan táskányi cumót és kábelt kell hordozni.
Persze a divat és netezős ,kategóriában menő lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Taragas
2011.04.21. 16:07
Sztek meg lesz PC is, meg tbalet is(vagy okos teló), mivel az ember mindegy kütyüt gyűjt, így mindegyikre költ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. csigabigaf
2011.04.21. 16:12
Miért cserélné le ha mindkettő/három eladható? Semmiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. prohlep
2011.04.21. 16:50
Volt ido, amikor ugy nezett ki, hogy a fix telepitesu PC lesz az, amivel lassan mindenki rendelkezni fog.

Mivel sokaknak egyaltalan nincs szuksege arra, hogy az informaciokat fix telepitesu PC segitsegvel kezelje, ... es mivel a mobilitast elosegito technologia szepen felfejlodik a realisztikus hetkoznapi igenyekhez, ... ezert teljesen nyilvanvalo, hogy a 7 milliard ember kozott megsem a fix telepitesu PC altal lesz szinte mindenkinek szamitogepe, hanem a donto tobbsegnek igenis nagyon megfelelnek a tabletek es egyeb kezi mobil cuccok.

Ezekkel kenyelmesen leul a fotelbe, es elolvassa az elofizeteses hireket, meghallgatja az elofizeteses zeneket, es igy tovabb.

Nem igaz az, hogy a 7 milliard ember tobbsege vakon 10 ujjal, profi billentyuzeten szerkeszt C++ forraskodot, es kozben szentsegel, hogy miert csak 1200 pixel magas a kepernyoje.

Szerintem a cikkben szereplo joslat valojaban realis valosag, amelynek a kezdeti fazisat mar most at is eltuk, csak nezzunk korbe.

Ezen a globalis statisztikan es tendencian nem valtoztat, hogy en egy jo darabig fix telepitesu PC-t fogok hasznalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Xeon
2011.04.21. 17:40
egyet értek azokkal, akik azt írták, hogy amíg játék lesz PC-re, (meg ugye vhol meg is kell írni a bonyolultabb programokat) addig lesz PC, amúgy meg ja, várható egy ien váltás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. kontar
2011.04.21. 18:11
Xeon
mi köze van a pc-nek a játékokhoz? szerinted milyen arányban futtatnak a pc-ken játékokat? ne a kockákból indulj már ki légyszíves

http://prohardver.hu/hir/kiabrandito_adatok_vga-piac_aib_reszlegerol.html

olvasd el a cikket és megtudod az adatokból hogy a pc-ket nem játékokra találták ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. princeps
2011.04.21. 18:41
Szerintem igaza van ennek a fejesnek, bár a telefonon való böngészésre csak apám szavait tudom idézni: "egérmozi". Egy olyan megoldást tudok elképzelni, mint az iphone dokkolók amikhez kapcsolódik egy billentyűzet, egy monitor, stb. Hazaérve csak rákötjük a telónkat és a böngészés megy, mint eddig közben még a telefon is töltődik.(szoftveres úton nem ilyen egyszerű, de szerintem vmi hasonló lesz a jövőben, vagy már van?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. anubys
2011.04.21. 18:41
Idővel nem lehetetlen ez a jóslat, de nem hiszem, hogy a következő években történne a váltás. Inkább évtizedekben mérhető majd a folyamat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. nightmare1...
2011.04.21. 19:14
Totálisan nem fogja kiszorítani a PC-ket a tablet és a smartphone, az egészen biztos.

princeps
Hasonló megoldások lesznek, illetve vannak, tabletnél ott lesz majd az Asus Transformer, okostelefonnál meg ott a Motorola Atrix, amihez van egy LapDock nevű okos cuccos, ami úgy néz ki, mint egy noti (11,6 ", csak ugye a vasat hozzá a Motorola Atrix szolgáltatja, amikor rádokkolod!

Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a MobilArena mai Motorola Atrix tetsztjét!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. bagi1992
2011.04.21. 19:20
Na hát azt azért megnézném, hogy fognak egy tableten 3d-s filmeket csinálni, meg komoly filmeket vágni, digitális anyagot csinálni... sorolhatnám még egy ideig azt, amit SOSEM fog kiváltani egy tablet, és nem csak a teljesítménye miatt, mert az fejlődik idővel... de ujjal bögdösve nemlehet egész nap dolgozni és preciziós munkát végezni. A tablet pc és a smartphone arra jó amire kitalálták, szórakoztatás és hétköznapi használat, de másra nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. reednow
2011.04.21. 19:28
Messzi még az a nap, Mr. Bruce...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. kisza25
2011.04.21. 20:40
nos amíg pénz van a PC piacban addig biztos, hogy nyomatni fogják,
otthoni felhasználóknak elég lehet egy tablet, de munkahelyi környezetekben már nem biztos, esetleg monitorhoz kötve, de ahhoz meg olcsóbb egy komplett bazors minigép,
amúgy akármilyen játék futtatható lesz ezeken is, ha számítási felhők elterjednek, mert akkor ugye mindegy a hardvered teljesítménye, a felhők számolnak a gép helyett annak csak meg kell jelenítenie
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. noPublicFG
2011.04.21. 21:14
Játékra elképzelhetetlen, hogy leváltsa a PC-t. Munkában viszont már ma leváltotta. Csak munkahelyemen 5 éve!! wifis táblagépekkel rendszerezzük a cuccokat, bevétel, kiadás, vonalkódolvasó, még a targoncák is wifis célszámítógépekkel vannak felszerelve. Szóval a cikkben szereplő állítás a "még nem, és a már nem" miatt inkább vicces, mint helytálló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. CyberPunk6...
2011.04.21. 21:20
Lol a sok szakember itt lent kijelenti, hogy "soha". Én ilyen szavakkal nem dobálóznék, pláne, amikor már technológiailag létezik a rugalmas monitor, létezik a szemüveg nélküli 3d, ráadásul nincs fantáziátok, a telefon lehet mostantól egy szemüveg, ami lehet napszemüveg, akár dioptriás, közben 3d szemüveg, így megoldva a hatalmas (gyakorlatilag korlátlan méretű) képernyő 3dben, dokkló sem kell, és még az is megoldható, hogy átlátszóvá váljon, így hordhatod, mint szemüveget, a szárában a füles, és az elektronika...

Nem azt mondom, hogy ez lesz, de ez is lehetséges. mégpedig könnyen. Azt mondod nem pár éven belül, hanem évtizedek?

2000-ben -> nokia 3310
most hol tartunk ehhez képest? majd 10 év múlva? Az rengeteg idő.

Sztem a soha túl nagy szó ahhoz, hogy ilyen könnyen dobáljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. jozsefm
2011.04.21. 21:40
Ettől sokkal nagyra törőbb terveik is vannak:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. kisza25 jozse...
2011.04.21. 21:50
a motorolla Atrix is már erről szól nagyjából, dokkoló, 2magos CPU+3D videó, minden jelenleg fellelhető videót lejátszik 1080p HD-t rögzít, dokkolóval TV-hez csatlakoztathatjuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. CyberPunk6...
2011.04.21. 21:58
végre elérkeztünk oda a hozzászólásokban, hogy nem ugatunk le valakit, aki az ipar elitjébe tartozik és valószínűleg jóval tájékozottabb nálunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. fecooo
2011.04.21. 22:06
bagi, a hsz-ed második részére reagálok csak, mert az cáfolható

http://www.youtube.com/watch?v=ol1kSM-2iX8

ez egy már most létező telefon, melyen van HDMI csatlakozó, azaz minden további nélkül megoldható, h hazaér fáradtan az egyszeri ember és netezik a tv-jén, miközben fekszik az ágyban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. shaddam
2011.04.21. 22:17
noPublicFG:Játékra már rég leváltották ha egy kicsit is nyugatabbra nézel(Már tirexi is feladta tudott valamit).
Vezeték nélküli bill+egér páros és egyszerű monitorra kötés elterjedésével, no meg a teljesítmény növekedésével mire megérik bennem a gondolat hogy új laptopot kell vennem lehet egy mobil, vagy táblapc lesz belőle.Az új ubuntu felületet nagyon szívesen kipróbálnám egy multitouchos tábla pc-n.
Videót vágni, képet szerkeszteni meg marad az erősebb pc, de ez talán 1 % sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. PH-User
2011.04.21. 23:12
Tableten meg okostelefonon fogják a nagy cégek a szoftvereket írni és a filmeket vágni/konvertálni/effektezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. kisza25 PH-Us...
2011.04.21. 23:30
a nagy cégek nem tabletet fognak használni, de még csak nem is pc-t szervereket és szuperszámítógépeket, mint most is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Enquil
2011.04.21. 23:55
játékokra szerintem az arra tervezett konzolok sokkal alkalmasabbak, hisz azokat pont arra tervezték... és ha úgy vesszük, sokkal jobban ki is jön az ember ha konzolt vesz mint egy pc-t játékra

egyébként meg nagyon nincs fantáziátok... szerintetek a jövőben (kb. 10 év múlva) még fog bárki is használni egeret és billentyűzetet? hahóóóó???? hangfelismerés, mozgásérzékelés, stb. mi a frászkarikának van? már egy mostani Xbox-ot Kinect segítségével lehet komplett irányítani hangparancsokkal és gesztusokkal, és ez még csak a kezdet. 10 év múlva ezek a dolgok már mindenhol ott lesznek, sokkal fejlettebb formában

azt meg egyébként is ki mondta, hogy a számítógépnek egy különálló eszköznek kell lennie? szerintem nem is olyan sok év múlva már a 3-4 méter átmérőjű IPS paneles, vagy amoled-es kijelző hátlapjába egyszerűen integrálva lesznek, és a TV-k részévé válnak...
vagy, ahogy alább is írták, ott vannak a felhők, már most... sokkal egyszerűbb megoldás, ha nem helyben van minden számolva, hanem egy sokkal erősebb számítási felhőben, és az adatok csak egyszerűen továbbítva vannak a hálózaton keresztül.

aztán, hogy tényleg mi lesz a jövőben, nem lehet tudni, hisz addig folyamatosan változik minden, nem lehet tudni, hogy milyen irányba fogunk fejlődni, majd megtudjuk ha odaértünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. MaximumGam...
2011.04.22. 10:22
Ilyen kis szar kijelzön aztán lenne nagy látványa a játékoknak ez a cim egy baromság meg 2.5ghz es chhhh már 8magosok is vannak nem 1...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. csigabigaf
2011.04.22. 12:42
"hangfelismerés, mozgásérzékelés, stb. mi a frászkarikának van? "

Semmire.
Pontatlan, nyögvenyelős, csak egyszerű dolgok irányítására. Az irányítás a kezdetek óta a célja hogy a lehető legkevesebb mozgással és legnagyobb pontossággal működjön. A mozgásérzékelés ennek pontosan az ellenkezője, ezért nem vezet sehova ebben a pillanatban.
Nagyonsok pénzt letennék az asztalra ha valaki fogadna velem hogy 10 év múlva használunk-e egeret vagy nem.

"azt meg egyébként is ki mondta, hogy a számítógépnek egy különálló eszköznek kell lennie? "

Azok akiknek igényük van rá hogy ők döntsék el hogy mit vesznek. Készíthetnek egybegépeket, az akkor se fog mindenkinek az elvárásainak megfelelni, ahogy a konzolok se. És amíg vannak elegen (és mindig is lesznek, hacsak nem butul el a társadalom még jobban) akiknek igényük van erre, addig a PC formája nem fog változni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. pcbizi
2011.04.22. 15:27
Igazság szerint már 15 éve is gondolat-vezérlésről beszéltek, mint lehetséges jövőbeli technikáról. Tovább lépve majd visszafelé megy a jel.. és így lesz a szgép a jövő drogja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. chris-v
2011.04.22. 21:42
"Úgy tűnik, hogy az a nap már tényleg nincs is olyan messze, amikor az okostelefonunkat egy dokkoló egységre csatlakoztatva könnyedén kiválthatjuk a klasszikus asztali számítógépünket."

Gyakorlatilag annyira sincs messze hogy a Motorola már megcsinálta!

http://mobilarena.hu/teszt/motorola_atrix_a_m_atrix_fogva_tart/doboz_dokkolok.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. chris-v
2011.04.22. 21:45
Egy kis plusz videó az előzőhöz:
http://www.youtube.com/watch?v=0i2aBMNZhBw

Tévedés ne essék, az ott nem egy laptop, csak egy nagy dokkoló a telefonhoz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. chris-v
2011.04.22. 21:49
Még egy link a lustáknak:
http://youtu.be/sjZI94VfC1U
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. TheElf
2011.04.22. 22:17
Szerintem hosszabb távon pont, hogy a mai értelembe vett Tabletek fognak jelentős részben eltűnni. A PC ugyanis egyetlen dologgal tudott nyerni a többi kihívóval szemben: Univerzális.

Jó játékra, CADra, ipari PCnek, lehet rajta könyvelni, a titkárnő ezen dolgozik, ezen tanulsz, stb. de akár servernek is jó, és még ki tudja hány más dologra (render farm, stb).

A tabletek nem erre vannak kitalálva, ha komolyabb tőzsdei elemzés, orvosi informatikai feladatok, CAD megoldások, grafikus programok sem mennek rajta, de egy titkárnő sem ezen gépel, akkor bizony nem tudja a tablet kiváltani a PC rugalmasságát (ebbe a billentyűzet is beletartozik).

Jelenleg az ARM processzorok előnye, hogy "kibírják 1 napig" az erre épülő mobileszközök egy feltöltéssel. A hátrányuk, hogy számos programról le kell mondani az esetükben.

A korábbi PDAk, az értintő kijelző ellenére, nem a mai tabletekkel rokon megoldások, nem véletlenül használták őket az iparban. A hordozhatóság és a felhasználsi lehetőségek között egy kompromisszumot jelentettet elfogadható áron. Egy szükséges rosszként évtizedek óta használják ezeket. Sokszor érthető iparban a "touchscreen", de ami fix az sokszor PC kompatibilis.

Egyre kevésbé lesz szükség ilyen kompromisszumokra, "szükséges rossz elfogadására" idővel a telefon méretű kütyü is lehet majd egy teljes PC. Onnan pedig az Arm vezér optimizmusa kb annyit ér mint az NCk kapcsán a SUN vezéré ért anno.

Ellenben jönnek a telefon esetében is megfelelő fogyasztást tudó Atom procik, magok lekapcsolása, GPU lekapcsolás arra az esetre is, ha külső GPU is van az eszközbe, és közben a tárolható energia is növekszik... Lehet egy "PCt" egy telefon méretű kütyübe tenni, és gyártani hozzá "desktop dokkolót" (vezeték nélkülit), egy tablet szerű külső megjelenítőt (telefonodra kapcsolódik).

Kapsz egy a lehetőségekhez, elérhető perifériákhoz alkalmazkodni képes felületet, minden desktop programot, a fogyasztás és a teljesítmény között "igény szerint változó" kompromisszmot.

Miért választanál egy ARM procis mai tabletet?

A mozgásérzékelés szerintem sem jó. A játékok egy körére jó a konzol, másra *alkalmatlan*. A számítási felhő szép meg jó, de mindenkinek szeretném figyelmébe ajánlani a JAVA kapcsán megígért NC / NetPC koncepciót. Az is távoli alkalmazások netes elérhetőségéről szólt volna. Pont mint egy "okos terminál". Meg is bukott, mert a terminálok nem véletlenül szorultak ki.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. polarx
2011.04.23. 02:18
Azért az ARM rendszer megfogja bolondítani a piacot, olyan szempontból hogy én magam is lecserélném a mostani x64-es rendszerem arra több okból is. egy mostani gép a szinte semmi használat mellett nagyon sok áramot fogyaszt ARM 10-edét SE fogyasztaná közel hasonló teljesítmény mellett (egy átlag gépet figyelembe véve) arról nem is beszélve hogy hordozható (ha tabletről van szó) és sorolhatnám..

szerk.: ja és igen, nagyon is elképzelhető hogy ha nem is 100%-osan de 80%-ban eltűnhetnek a pc-k de legalább átalakulhatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. chris-v
2011.04.23. 08:34
Szerintem egész egyszerűen el fognak mosódni a határok teljesítményben.

Egy telefon vagy egy tábla gép is lesz olyan erős hogy egy akár egy komolyabb grafikus megoldást is futtasson, persze nem olyan gyorsan mint egy pc, de bőven a használható kategóriában.
Egy kis időutazás:
Gondoljunk csak egy commodore 64-re, vagy egy 486DX-es pc-re, amik a maguk idejében nem kis teljesítménynek számítottak.
A mostani sokkal kisebb eszközök, pl egy telefon is sokkal nagyobb teljesítményre képes.
Ezzel azt akarom mondani hogy nem telt el 20 év és már túlszárnyalták a mobil eszközök teljesítményei az első pc-ékét és jelen pillanatban is gyorsabban fejlődnek mint egy pc.

Az biztos hogy a pc-k mindig, de egy jó darabig nagyobb teljesítménnyel fognak bírni, mint az AMR-es rendszerek, de biztos hogy 5-8 éven belül nagyon közel lesznek egymáshoz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Intrepid
2011.04.23. 12:35
Szegény ember jól rá fog faragni...

A probléma ott kezdődik hogy egy lufira építenek ami egyszer ki fog durranni és akkor az ilyen emberek majd jól pofára esnek. Az okostelefonok divatossága el fog tűnni pár éven belül mivel mindenkinek az lesz unalmassá válik és más fejlesztést fognak majd keresni. A tábla pc pedig a világ leghaszontalanabb kütyüje...használhatatlanabb mint egy átlagos pc és kényelmetlenebb mint egy netbook. Az ARM vezetőjétől nemis várok mást de ez a faszi olyan dolgokkal áll elő hogy kezdem azt hinni vagy jövőbelát vagy csak szimplán olyan mint steve jobs és azt hiszi nekiis bejön ha megmondja az embereknek mire van szükségük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. kiskoller
2011.04.23. 12:43
Ahogy a teremméretű, csak egyetemek és a katonaság általt bírtokolt számítógépeket is leváltotta a PC, úgy a PC-t is le fogja váltani a mobiltelefon.

Számomra ez triviális. A kérdés csak az, hogy mikor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Intrepid
2011.04.23. 13:03
@kiskoller igen de milyen területen?

Lesz olyan terület és olyan igény amire jobb lesz a tablet pl otthon szülőknek vagy suliban alap dolgokra(értsd word és hasonlók bár gépelést nem fognak tanítani rajta az 100). De a gamerek,programozók és kicsit komolyabb felhasználók sose fognak olyanra váltani amit rémálom használni. Én megpróbáltam tableten javazni picit meg játszani hát ne akard tudni mennyire szar egy asztali géphez képest minden téren...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. kiskoller Intre...
2011.04.23. 15:10
Szerintem mindenki, mindenre okostelefonokat fog használni, amelyeket ráköt majd egy monitorra meg a kor hagyományainak megfelelő input készülékre (legyen az egér+bill, vagy Kinect szerű valami)

Amit mondani akarok az az, hogy pár év múlva szinte teljesen el fog tűnni a PC. Nem lesz az embereknek külön HTPC, PC, TABLET, telefon, Laptop készüléke, hanem egy pici telefon. Ehhez kb 10 év kell szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Mage
2011.04.23. 15:57
Nem, nem fognak. Egy asztali számítógép méretű konfiguráció 10 év múlva is többszörös teljesítménnyel fog rendelkezni egy telefon méretűhöz képest. Akkor is lesznek játékok, akkor is lesz, aki dolgozik, nem csak klikkelget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Terror
2011.04.23. 16:10
Látom a lelki szemeimmel, ahogy bemegyek az irodába, és leülök egy telefon elé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. bunfi
2011.04.24. 14:31
Jókat kacagok ezeken. Előbb fektessenek pár milliárd dollárt az akkumlátor technológiába, mivel enyhén röhejes, hogy egy 200000 Forintba kerülő eszközzel a zsebemben vadul vadászom a konnektorokat, ha szeretném, hogy ne egy napig bírja azokkal a hipi-szupi alkalmazásokkal, amelyek kiváltanak egy PC-t. Egyébként meg elfeledkezik a kedves úriember az új tendenciáról, amikor a TV-be építik bele ezeket a hasznos funkciókat. Szóval ha már valami kiváltja a klasszikus számítógépeket, akkor inkább az "okosTV"-k lesznek azok, mintsem az "egynapos" szavatosságú táblagépek vagy okostelefonok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. zseko
2011.04.24. 21:32
Szerintem sem fognak eltűnni teljesen a PC-k, mindenesetre én nagyon örülnék egy iPad 2-nek (pedig nem bírom az Apple-t), vagy egy galaxy tab 2-nek. Híreket, fórumokat, tv-műsort, emailt olvasni elég, még a youtube-hoz is, ha játszani akarok vagy filmet nézni, arra meg úgyis ott lenne rendes PC. Halkabb és kevesebbet fogyaszt, nekem ezért jönnek be. Na meg hogy nem helyhez kötött, és normális netezéshez egy okostelefon kijelzője egyébként is kicsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. piter
2011.04.25. 09:25
A jatektarsadalom nem engedheti meg hogy eltunjenek a pc-ek!Ugyan ezt mondtak annak idelyen amikor notebookok kezdtek szallingozni!Egy tablaba meg nem kepes black ops vagy mas jo minosegu jatek-ra,annal is inkabb ez hulye kijelentes volt szerintem!
A tablak azok uzleti felhasznaloknak es sokat utazoknak jo!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kisza25
2011.04.25. 10:54
nem tudom miért gondolja ezt úgy mindenki, hogy egy tabletet/okostelót lerak otthon/irodába az asztalra és azt használja kijelzőnek/beviteli eszköznek,
Ez úgy nézne ki, hogy a tablet/okosteló egy dokkolóba csücsül és ahhoz csatlakozik a bill./egér és a monitor/TV és az látja el árammal a készüléket, vagy közvetlenül a monitorokon lesz egy dokkoló, de ez részlet kérdés,
az akkumulátorokra pedig találtak ki egy új fejlesztést ami 100x gyorsabban tölthető és 100x gyorsabban képes leadni a teljesítményt, tudtommal már sorozatgyártásba is került.
Ja és nem a játékgépek/konzolok kiváltására gondolnak ezekkel, de a felnött társadalom 80-90%-a nem is erre használja a számítógépét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. kiskoller
2011.04.25. 11:00
Úgy gondolom, hogy a CAD és más, erős grafikai/számítási teljesítményt igénylő programok (+játékok) is nevetve el fognak futni egy 10 év múlva megjelenő mobiltelefon méretű készüléken, természetesen egy külső monitorra és beviteli eszközökre kötve.

Figyeljétek meg, egy átlagos gémer PC sem nyújtja azt a teljesítményt, amelyet egy csúcs CPU+ csúcs VGAs monstrum képvisel, mert már nincs szükségük az embereknek ekkora kraftra. Régen a legtöbb játszani kívánó ember a minimum rendszerigényeket vizsgálgatva döntött afelől, hogy melyik játékok vegye meg, ma már nyugodtan megveszi azt amelyiket akarja, mert a többéves VGA-jával is nevetve eljátszogathat közepes beállításokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. csigabigaf
2011.04.25. 12:57
Logikátlan, a hardverrel együtt a szoftver is fejlődik, a mobil készülékek mindig le lesznek maradva erőben, nem is kicsit. Az lehet hogy a mai dolgokra képesek lesznek 10 év múlva de az akkorira biztos nem.
Az ok amiért most a PCk ennyire bírják az új játékokat az a konzolok hatása, mivel a játékok nagyrészét arra, vagy direkt gyengébb gépekre fejlesztik így a mai gépek kinevetik az egészet. Ennek egyszer vége lesz.

Mindkettőnek van létjogosultsága. Azoknak a gépét kifogja váltani a tablet/telefon akik most is egy P4-et használnak netezésre, akinek most is 200 ezres gépe van, annak nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Intrepid
2011.04.25. 13:28
Arról nemis beszélve hogy a jelenlegi pl cortex processzorokat atomokhoz viszonyítják előszeretettel...megnéznék egy cortex A9 vs core2duo vagy quad benchmarkot és még ígyis alacsony teljesítményű procit mondtam egy kifutó architektúrából...

A másik dolog pedig mégis ki lesz az okostojás aki csak és kizárólag netezésre megvesz egy tabletet pl csakmert egy tablet árából már középkategóriás milliószor gyorsabb asztali gépet vesz az ember...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kisza25 csiga...
2011.04.25. 14:32
+1
a számból vettem ki a szót,
az új ps4 majd csak 2013-ban jön ki.
addig nem lesz gondja a mostani erősebb vga-knak, de utána megint gondok lehetnek,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tibaimp
2011.04.25. 18:00
Nagy hülyeség az egész. A cucc nem x86 alapú rendszert tud csak biztosítani, és gondolom az x86 rendszertől függő óriáscégek (pl.: intel, ibm, amd, asus, acer, msi, apple, .....+még 1 millió) ölbe tett kézzel végignézi míg ez a sz@r arm kinyírja az x86-ot.

Nagy esélyt nem látok rá, ne legyen igazam, de addig ugrál, míg majd valamelyik nagy hal felvásárolja az egész arm-et szőröstül-bőröstül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. vizmi
2011.04.25. 19:53
Nem szabad elájulni a cloud computing-tól: drága és nem mindenki szeretné a legértékesebb adatait egy másik cégre bízni. Szerintem jogilag sem teheti meg: egy szolgáltató pl. törvényileg sam adhatja át az ügyfelek adatait harmadik félnek a hozzájárulása nélkül. Szerinted minden ügyfél alá fogja írni a nyilatkozatot?
A másik ok, ami miatt soha nem fogsz reggel az irodában a telefonod elé leülni az ár: tegyük fel ugyazt a teljesítményt 50.000 Ft-tal drágábban kapod meg hordozhatóban. Neked otthonra lehet, hogy megéri, de egy cégnek, akinek van 1.000 gépe, nem fog 50.000.000 Ft-ot költeni rá, ha egyébként a munkához nincs szüksége a mobilitáshoz.
Szerintem ugyanaz lesz, mint a színházzal, mikor elterjedt a mozi: mindenki azt mondta, hogy meg fog halni, a mozi leváltja. Ma kevesebbet járnak az emberek színházba, de szépen megvannak egymás mellett a mozival. Ha a táblagépek elterjednek, kevesebb pc-t fognak majd venni, de teljesen nem fogják leváltani a pc-ket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. goom
2011.04.25. 20:03
Érdekes cikk, de a fórum számomra sokszorosan érdekesebb volt. Komolyan mondom, remek időtöltés volt végigolvasni, annyira sokszínűen (és szerencsére kulturáltan) írtátok le véleményeiteket.

Én magam egyébként azokkal értek egyet, akik szerint mindig is marad egy - kisebb vagy nagyobb - réteg, akik nem mond(hat)nak le a klasszikus PC-ről (ilyen vagy olyan okokból, amikről itt bőven esett szó). És amíg erre igény lesz, addig biztosan lesz kínálat is, úgy hiszem. Igaz, ez a réteg szerintem is csökkenni fog a maihoz képest.

Én még biztosan sokáig magam szeretném összeválogatni az alaplapot, CPU-t, VGA-t, HDD-t... - de a monitort; sőt a tápot, házat, billentyűzetet és az egeret is több hetes utánaolvasással, teszt-figyeléssel választom ki. Azok azonban, akik ezt nem akarják/tudják megtenni, sőt: Uram bocsá' azt sem tudják, mik is ezek, nyilván örülni fognak egy egyszerűbb/divatosabb/menőbb stb. megoldásnak. Ők már évekkel ezelőtt laptopra váltottak a desktopról... miért ne tennék most ugyanezt? Nem tekintem őket sem alsóbb- sem felsőbbrendűnek magamnál. Mások, és ennyi: az igényeik, elvárásaik, hozzáállásuk, szokásaik...

Fontos volt még szerintem csigabigaf észrevétele: lehet, hogy 5 év múlva az akkori okos kütyü elviszi pl. a Crysis-t, de az akkori kb. Crysis 4-et aligha.

Azt meg végképp nehezen tudom elképzelni, hogy a cégünknél 240 embernek tabletre/okostelefonra/egyéb kütyüre cseréljék a mostani PC-jét. Ja, és gondolom, akkor a szervereinket is, ugye...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zseko
2011.04.25. 20:55
"Intrepid
A másik dolog pedig mégis ki lesz az okostojás aki csak és kizárólag netezésre megvesz egy tabletet pl csakmert egy tablet árából már középkategóriás milliószor gyorsabb asztali gépet vesz az ember..."


Például én
Nekem, a te szóhasználatoddal élve csak és kizárólag netezésre kellene (na jó, meg pl. ebook). De az is igaz, hogy nem adnék ki 80e-nél többet a 10"-os változatért, mert annál többet nem érnek számomra, meg szerintem egyébként se, hisz még a billentyűzetet is lespórolták róluk Számomra megfelelő alternatíva lenne kiváltani az asztali gépemet olyan esetekben mikor nincs szükség annak a teljesítményére. De -max 80e-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pdx06
2011.04.26. 00:58
Ez az ami soha nem fog bekövetkezni. A laptopok helyét talán átveheti, de az asztali pc-két nem. Az indok egyszerű: kényelmetlen használni, és kicsi a kijelző. Azért megnézném hogy lehet vele irányítani egy FPS játékot, hogy lehet vele gyorsan excel munkafüzetet kitölteni, hogy lehet több külső egységet rácsatlakoztatni. Ráadásul munkahelyeken ahol gépelni kell sem fognak ilyenekkel szopni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2011.04.26. 01:16
A tábla PC-k komolyabb dolgokra teljesen alkalmatlanok és ez így is fog maradni. Arra jó hogy az ember alap dolgokat mozgás közben is el tudjon végezni, csökkentett élménnyel - de semmi másra nem.

Teljesen alkalmatlanok munkahelyi számítógépes hálózatok kiépítéséhez, alkalmatlanok olyan munkára amiben sokat kell gépelni - (újságok, weblapok, adatbázisok készítéséhez, programozáshoz) alkalmatlanok élvezetes médialejátszáshoz a kis képernyő és a gyatra hang miatt, alkalmatlanok FPS játékokhoz, és rengetegféle munkavégzéshez amihez nagy képernyő szükséges - zenei stúdiókban a sorrendvezérlőhöz, filmek vágásához, tervezéshez stb. Elég szűk látókörű aki ezt a baromságot be is veszi hogy tábla pc-é a jövő. Kicsit reálisan kéne gondolkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Intrepid
2011.04.26. 01:16
@zseko Netezésre jó ugyanúgy egy okostelefon is csak kissebb a kijelző így kényelmetlen...a tablet olyan mint egy netbook billentyűzet nélkül hosszabb üzemidővel ennyi az egész.

Én például ügyfelekkel való találkozáskor használok egy alap 50ezer forintos asus netbookot prezentációra és hasonlókra és teljesen jól betölti a szerepét igaz naponta kell tölteni de ezt meg kell tenni a tablettel is ugyanúgy. A másik nagy előny pedig hogy ameddig egy netbooknál én rakok fel olyan os-t amilyet akarok és nem függök semmitől addig egy tablet esetében rengeteg kókányolás és mondjuk apple esetében jailbreak után tudom csak nagy nehezen a saját programjaim amikre esetleg szükségem van felrakni mivel a tabletek és okostelefonok marketplace-e dugig van szánalmas és haszontalan programokkal.

Aki lusta és nem használja semmire a tabletet csak arra hogy böngésző->gugli-> alap keresgélés annak megfelelNE ha emberi áron adnák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. vizmi
2011.04.26. 09:04
Azt sem szabad elfelejteni, hogy az uriember erősen érdekelt a dologban, mint az ARM egyik vezetője... neki kvázi munkaköri kötelessége ekkora baromságokat mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. adam021108
2011.04.26. 12:03
Baromság!
Hol lesznek azok teljesítményben a pc től? sehol...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2011.04.26. 15:57
Nem hiszem hogy mindenkinek az a vágya hogy majd 10" képernyőméretben élvezhesse majd a szoftvereket. Látni sem lehet.. Sőt, mindenki minél nagyobb monitort igyekszik már venni. Az pedig hogy majd a táblát rákötik a monitorra szintén eszeveszett baromság. Kinézetre is hülyén nézne ki mind munkahelyen, mind otthon. Egyedül azt tartom elképzelhetőnek hogy idővel a PC házak is összemennek egy WII méretre. De az sem most lesz mikor egy normális videokártya külső mérete akkora mint egy Révai Lexikon kötet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thedevelop...
2011.04.26. 17:21
Én is feltenném azt a kérdést, amit már előttem páran feltettek. Miért gondoljátok azt, hogy egy mobil (netbook, notebook, tablet) eszközt asztali gépként használva a saját beviteli eszközeivel kell irányítani?
Sokan említették, megismétlem én is: Motorola Atrix.

De nem kell sok idő, és az USB-IF bejelenti a technológiát, amivel Wireless módon tud videót, hangot, egyéb adatfolyamot ültetni a ma ismert USB szabványra.
Elég ha az illető hazaér, és már folytathatja is a munkáját a 27"-os monitorain, és élvezheti a hangot az 5.1-es hangrendszerén, mindezt úgy, hogy a mobilt ki sem vette a zsebéből/táskájából.

Gondolom sokatoknak itt a fórumon az a legnagyobb napi problémája, hogy hogyan vigye végig az xy nevű játékot. De az élet nem csak ebből áll. Sokaknak a számítógép a munkaeszközt jelenti.

Amíg volt asztali gépem is, az jelentette a legnagyobb gondot, hogy hogyan szinkronizáljam a munkámat a notebook és az asztali PC között, ugyanis napközben a notebook-on dolgoztam, este pedig az asztali gépen. Végül persze eladtam az asztalit, mert csak a baj volt vele ilyen szempontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2011.04.26. 19:55
Megvan mindkettő előnye és hátránya is, de az tény hogy az asztali pc-k helyét nem veszi át semmi, mivel rengeteg dolgot csak azzal lehet megvalósítani kényelmesen. Dizájnban, szabványban változhat idővel az asztali, de hogy az nem tábla pc lesz az is biztos. Ezek a mobil eszközök csak családtagok a pc világában, Első két helyen ígyis-úgyis az asztali pc és a laptop áll. És ez mindig így lesz. Könnyen szerelhetőek, ha munkahelyen bemondják az unalmast, fél perc alatt kicserélhető bennük az alkatrész, nem kell majd napokat várni a javításukra. Ilyen mobil kütyüket ki tudna két mozdulattal megjavítani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Intrepid
2011.04.26. 22:49
@thedeveloper kell hozzá USB3 és ezenbelül is kifejezetten erre alkalmas USB-t szóval marhaság ez az egész USB-n irányítós szarság fölösleges. A motorla atrix egy kalap szar már láttam semmi másra nemjó mint email írásra gépen de ahhoz mi a francnak a dokkoló meg telefon, a többi szolgáltatás lényegében csak a mobil irányítása egy nagyobb kijelzőn ami fölösleges.A másik pedig az hogy ott bukik az egész technológia hogy a mobil adja az erőforrást ami valljuk be őszintén egy ma már átlogosnak tekinthető full hd monitoron nem túl kellemes.

Az pőedig hogy nem tudod megoldani a szinkronizációt a notebook/netbook és az asztali gép között nem a technológia vagy a gépek hibája hanem a tiéd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2011.04.27. 07:54
"...2012 végén, illetve 2013 elején..." "akár 16 darab ARM architektúra köré épülő processzormaggal is rendelkezhet, amelyek akár 2,5 GHz-es órajelen is üzemelhetnek majd"
Részemről no comment. Ha 16db, egyenként 2.5Ghz-s mag nem elég a mindennapi munkára, akkor nem tudom Ti hol éltek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!