iPon Hírek

Augusztustól blokkolja a Flash alapú tartalmakat a Firefox

Dátum | 2016. 07. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Flash plugintől mindenki szabadulni akar, ami nem is véletlen, hiszen az egykor óriási népszerűségnek örvendő bővítménnyel egyre több a baj: súlyos biztonsági réseket tartalmaz, lassú, pazarolja a processzoridőt és az akkumulátoridőt, ráadásul már jobb alternatívák is vannak helyette, így lassan nyugdíjazni kell. A fenti helyzet miatt a Microsoft, a Google és az Apple is tett már lépéseket a Flash kiváltására, sőt, a különböző szolgáltatók is komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megszabadulhassanak a Flashtől – gondoljunk csak a YouTube-ra vagy éppen a Facebookra. Utóbbiak már meg is kezdték az alternatív technológiák bevetését, így a Flash plugin által okozott összeomlások jelentős mértékben csökkentek. A friss hírek alapján augusztustól a Mozilla szoftverfejlesztői is beállnak a sorba, azaz megkezdődik a Flash bővítmény lassú kivezetése. Augusztustól kezdve blokkolni fogja a Firefox mindazokat a Flash alapú tartalmakat, amelyek a felhasználók számára láthatatlanok. Annak érdekében, hogy a kompatibilitás se szenvedjen csorbát, a blokkolás eleinte egy körültekintően összeállított lista alapján történik, és főként olyan tartalmakat érint, amelyek HTML kóddal kiválthatóak. Ez a lépés a várakozások szerint mintegy 10%-kal csökkentheti a Flash bővítmény okozta fagyások és összeomlások számát.
Később egyéb Flash alapú tartalmak blokkolására is sor kerül, 2017 folyamán pedig bevezetnek egy új rendszert, amelynek értelmében már csak felhasználói engedéllyel futhat a Flash plugin – a futtatni kívánt tartalomra rá kell majd kattintani az aktiváláshoz. 2017 márciusától kezdve az összes NPAPI alapú bővítmény kivezetésre kerül, kivéve a Flasht, és a Firefox következő ESR (hosszútávú támogatással rendelkező) kiadása is ekkor válik elérhetővé. Ezután 2018 elejéig még használhatóak maradnak a régebbi bővítmények, mint például a Silverlight és a Java, így az átállásra bőven lesz idő – mind fejlesztői, mind pedig felhasználói oldalon. Viszont a folyamatot már most érdemes elkezdeni. A Mozilla szakemberei szerint a Flash bővítmény blokkolásával növekszik a webböngésző stabilitása, de ezzel együtt a biztonság és a mobileszközök akkumulátoros üzemideje is javul, a weboldalak betöltése gyorsabb lesz, a webböngésző pedig pörgősebben, reszponzívebben reagál majd a felhasználó „parancsaira”.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Sadenal
2016.07.21. 19:44
Jobb később mint soha. Hova vártak eddig?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. randor88
2016.07.21. 19:52
Engem az zavar, hogy html5 video ide vagy oda mp4 et egyszeruen nem tud lejatszani az FF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kailee
2016.07.21. 21:05
hát ideje lesz már átállnia, mert le van maradva már nagyon.

#randor88
FF is lejátszik mp4-et html5 playerrel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tookmindeg...
2016.07.21. 21:32
Kár, hogy a javascript az "új" flash. Tele raknak vele weboldalakat, és attól is belassul a legtöbbje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csicso1
2016.07.21. 23:05
Chrome és kész bárki bármit mond ezt legalább fejlesztik gőzerővel, nemrég is volt egy cikk hogy önálló folyamatokból áll madj a firefox a chrome ezt kezdetektől csinálta. A többi sem feltétlen jobb- a kicsitet még annyira sem fejlesztik amit igen az is nagyobbrészt chrome motort használ. Ellenindokok- a gonosz gugli megfigyel, meg hogy sok memóriát fogyaszt. Hát ez kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gombabacsi
2016.07.22. 00:02
nálam mondjuk eddig is csak kattintásra indult a flash (opera tud ilyet)

ja amúgy az opera már régóta blokkolja, ha nem a legújabb flash van fenn
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sadenal Csics...
2016.07.22. 10:36
Azt a memóriát tényleg helyrerakhatnák mér, mert van hogy nagyon meglódul, azt azt hiszem hogy memóriaszivárgás van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. randor88 kaile...
2016.07.22. 13:44
Ha N es Windows van fent akkor sajnos nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Carpenter0... rando...
2016.07.23. 17:45
Tedd fel a Windows Media Feature Pack-ot és probléma megoldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vanRobert Csics...
2016.07.24. 10:24
Sajnos céges környezetben rengeteg oldal, főleg régebbi adatszerverek (még IE-hez optimalizált) oldalai elérhetetlenek Chrome alól, vagy hibásan, kaotikusan jelennek meg.
Amúgy meg tényleg rohadt sok memóriát zabál, pár oldal után bőven 1GB fölé szalad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!