iPon Hírek

Automata szenzorokat kapnak az afrikai kutak

Dátum | 2012. 06. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Afrikában pár hónap múlva már a kutak is sms-ben kommunikálnak, hála az Oxfordi Egyetem kutatói által létrehozott mobiltechnológiai fejlesztésnek. A Smart Handpumps (okos kézikutak) nevű projekt lényege, hogy a kutakra erősített érzékelők automatikusan riasztják a helyi vízügyi szakértőket, ha egy kút mechanikája elromlik vagy kiszárad.

Afrika kietlen területein sokszor az egyedüli vízforrást jelentik a pumpás kutak, amelyeknek azonban legalább harmada működésképtelennek bizonyul, amikor szükség lenne rá. A nagy távolságok és a kommunikációs csatornák hiánya miatt gyakran hónapokig is eltart mire javításra kerülnek a kutak, emberek sokaságát fosztva meg egyetlen biztos vízforrásuktól.

Az új program révén az illetékesek sokkal gyorsabban értesülhetnek arról, ha valamelyik kúttal probléma van, és így nagyságrendekkel gyorsabban (a tervek szerint 24 órán belül) képesek lesznek reagálni a helyzetre. A lerobbanás oka az esetek nyolcvan százalékban valamilyen egészen apró hiba (pl. tömítést kell cserélni), ami pillanatok alatt megoldható, ha tudják, hogy probléma van.


A brit kormány által támogatott kezdeményezés keretében először Kenyában kezdik meg a kutak szenzorokkal való ellátását, augusztusban 70 falu kútjait szerelik fel a technológiával egy különösen aszályos területen.

A tiszta ivóvízhez való hozzáférés Afrika legsúlyosabb gondjai közé tartozik. Az új technológiának jelentős létjogosultsága van a kontinensen, ahol a mobilhálózatok egyre terjeszkednek, de a vízellátás még mindig óriási probléma. Az idei év végére az afrikai mobil-előfizetők száma meg fogja haladni a megbízható ivóvízforrással rendelkezők számát.

A vízellátás stabilizálása pedig nemcsak rövid távú segítséget jelent a világ legszegényebb embereinek, hanem alapvető fontosságú a gazdasági növekedés megindulásához is, ami pedig a nyomorból való kilábalás egyetlen módja. Világszerte 783 millió ember, vagyis az emberiség 11 százaléka él megbízható ivóvízforrás nélkül, és ezek 40 százaléka Fekete-Afrika (a Szaharától délre) belső területein tengődik, kizárólag az elromlásra bármikor hajlamos kutakra támaszkodva.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. atti2010
2012.06.12. 10:45
Mi lenne ha betanítanának egy helyi lakost a javításra ellátnák alkatrésszel és ha elromlana a kút egyszerűen megjavítaná?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rajnavikto...
2012.06.12. 11:18
Elsőre jónak hangzik amit írsz, csak itt jön az, hogy ha van olyan képesítése, aminek segítségével megtud javítani egy kutat, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ottmaradna a falujában, hisz lehet, hogy akár pénzért is dolgozhatna ebben a munkakörben, és vissza is jutottunk oda, ahonnan elindultunk, persze ez csak az én véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010 rajna...
2012.06.12. 11:32
Ezek a pumpás kutak nem valami bonyolult szerkezetek ha van hozza alkatrész egy képesítés nélküli ember is 1-2 óra alatt megjavítja, de persze ezt innen elég nehéz eldönteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6...
2012.06.12. 12:21
Mert, ha tanul, akkor a végén Európába jön élni. Azt meg nem akarják. jobb így, hogy nem tud írni olvasni, és egy ilyen egyszerű kút működését sem érti.

Mit gondolsz miért segélyezik az afrikai népeket? Nem azért mert éheznek, hanem azért, hogy ne jöjjenek ide...
Ha a vezetők dönthetnének róla, akkor afrika bumm elsüllyedne és nem is lennének többet. De így inkább etetik meg itatják őket, csak maradjanak ott.

Jah várjál, ilyeneket nem illik nyíltan kimondani....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gargoyl
2012.06.12. 14:34
CyberPunk666-

Egyetértünk.
És szerintem az európai polgárok sem szeretnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. patomiklos
2012.06.12. 15:58
Pedig sokat tanulhatnánk tőlük... Észrevennénk, hogy nem mi vagyunk a világ közepe és miért elégedetlenkedünk ha van ennivalónk, innivalónk és fedél a fejünk fölött. Miért kell nekünk csúcsmobil ha ők enni, inni is alig tudnak? Persze eközben az adóságunk csak nő mert mi megtehetjük hogy luxusban élünk! A másik oldal sajnos az, hogy a gazdaság rossz helyzetén csak a még több fogyasztás tud változtatni. Eza fogyasztói társaalom ördögi köre. Nehéz belőle kilépni. Kiszolgáltatottá válsz! És ezért tömik a fejünket erkölcstelenebbnél erkölcstelenebb reklámokkal "minnél kevesebb dologra figyelj nem fontos semmi csak fogyassz!!!! Addig csendben vagy amíg van hamburgered meg kólád meg okostelefonod... Azt mondom a szegénység a nélkülözés EMBERRÉ tesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 patom...
2012.06.12. 16:03
Azt mondom a szegénység a nélkülözés EMBERRÉ tesz!

Ez bizonyított dolog, a háborúk alatt és után az emberek sokkal érzékenyebbek egymás problémáira és ebbe minden beletartozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.06.12. 22:55
Nem tudom merre vannak ezek a kutak,de nem hinnem,hogy erdemben lehetne beszelni mobil lefedettsegrol a szavannakon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!