iPon Hírek

Automata térképzőrendszer segítheti a mentést

Dátum | 2012. 09. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az MIT kutatói olyan hordható szenzorrendszert kreáltak, amely automatikusan elkészíti azon területek digitális térképét, amelyeken viselője keresztülhalad. A készülék nagy segítség lehet például katasztrófahelyzetek idején a mentőcsapatok koordinálásában.

A prototípust az egyetemi kampuszon tesztelték, ahol a készülékkel felfegyverzett önkéntesek a folyosókon járkáltak, miközben a befutó adatok alapján egy távoli konferenciateremben ülők előtt lassan kirajzolódott az adott épület térképe.

A rendszer arra is alkalmas, hogy viselője megjelöljön egyes helyeket szóbeli vagy írott szöveges címkével, ami szintén jól jöhet katasztrófahelyzetekben, hiszen a „felderítő” felhívhatja a figyelmet az adott helyszínen észlelt szerkezeti károkra vagy vegyi szennyeződésekre.

Maurice Fallon, a kutatás vezetője úgy képzeli el a rendszer jövőbeli használatát, hogy a területet először bejáró védőruhába öltözött emberek ezt a készüléket viselnék, így ahelyett, hogy szóban írnák le, amit látnak (bementem a bal oldali szobába, a plafonon hatalmas repedések voltak, a következő ajtót nem lehet kinyitni stb.), útvonaluk nyomán automatikusan és valós időben rajzolódna ki a felderített terület térképe és rajta a fontosabb tudnivalók.


A rendszer lelke egy lézeres távolságmérő, amely 270 fokos szögben méri a felbukkanó akadályoktól mért távolságot, így nagyon pontos információkat ad a környező falakról és ajtókról. Az emberi mozgás egyenetlenségei persze megnehezítik a mérést, így a készülék néhány gyorsulásmérővel, giroszkóppal és egy barométerrel is fel van szerelve, amely meglepően pontosan jelzi, hogy az adott terület melyik emeleten van, így nem keverednek össze a különböző szintekről begyűjtött információk.

A készülékhez egy fényképezőgép is tartozik, amely pár méterenként lefotózza a környezetet, a feldolgozást végző szoftver pedig a képeken található vizuális információk alapján tovább finomítja az adott területrész térképét.

A fejlesztők szerint a kész termék jóval kisebb lehet a prototípusnál, az egyetlen alkatrész ugyanis, amelyet nem lehet lekicsinyíteni, a távolságmérő, így elviekben az egész rendszer belefoglalható egy bögre méretű készülékbe. 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Sturmtiger
2012.09.25. 15:33
Hmmm mintha a Prometheusban ugyan ilyen droneok lettek volna csak azok önjáróak is voltak mellé (pontosabban önlebegők )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. GyaxyBoy
2012.09.25. 19:19
Erre már én is rá merem mondani, hogy van értelme, egy ilyen fejlesztésnek! Bár igaz ez még inkább csak épületek feltérképezésére való, de az a leglassabb folyamat, mint egy útvonal feltérképezése. Ott sztem hamarosan úgy is a műholdat veszik majd alapul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!