iPon Hírek

Automatizált plágiumvadászat

Dátum | 2008. 05. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Hamarosan reszkethetnek az esszéírás terén a copy-paste lehetőségével rendszeresen élő diákok, legalábbis Japánban - egy újonnan kifejlesztett program ugyanis automatikusan, pillanatok alatt átfésüli a netet, majd összegzett listaként kiadja az oktatóknak az esetlegesen másolt szövegek netes forrásait.


A szoftvert Kazunari Sugimitsu mérnökprofesszor fejlesztette ki a japán Szellemi Tulajdon Tudomány Kutatóközpontján; a program lényege annyi, hogy az e-mailben beküldött esszéket lebontja szavakra és mondatrészekre, majd átfésüli a netet hasonló szövegszerkezetek után, és ellenőrzi a hasonlóság mértékét. Ha feltűnő hasonlóságokat talál, úgy összegzi és kiadja az oktatónak az érintett weboldalak címét személyes ellenőrzésre.

A professzor februárban szabadalmaztatta a találmányát és várhatóan jövőre kereskedelmi forgalomba hozza; elmondása szerint ez a fejlesztés nem csak az ilyen csalásoktól frusztrált tanároknak segíthet, de a hallgatóknak is, mivel még jobban ösztönzi őket az egyéni gondolkodásra és alkotásra.

A kereskedelmi forgalomba kerülés után valószínűleg nem várat sokat magára a nemzetközi, különböző nyelvű változatok elterjedése sem, hiszen a tanárok kétségkívül mindenütt örömmel fogadnák ezt a segédeszközt. Szóval hallgatók, diákok, tanulók, jövő évtől nem árt a fokozott óvatosság.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. benkó
2008.05.27. 12:51
Én annak idején erre azt mondtam a magyartanáromnak mikor beszólt a plágiumért, hogy mások szellemi tulajdonát lopom, hogy ha már megírta valaki minek kell nekünk is vesződni vele? Az illető nyilván jószándékból tette fel a netre. Mivé lenne a világ ha mindenkinek fel kéne találnia újra pölö az elekromosságot is ha használni akarja.
Erre aszondta menjek politikusnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!