iPon Hírek

Automatizált salátagyár épül Japánban

Dátum | 2015. 10. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Teljesen automatizált „salátagyár” építésébe kezd egy japán cég 2016 tavaszán. A Spread Co. létesítményében naponta 30 ezer fej saláta lesz betakarítható egyetlen gombnyomásra. A termesztés hat szakaszban zajlik majd, először elvetik a magokat, majd csíráztatják, és piciny palántákká nevelik ezeket, ezt követően átültetik a növényeket egy nagyobb helyet biztosító ágyásba, ahol felnevelik a salátákat, végül betakarítják azokat. A gyár technológiai rendszere részben még fejlesztés alatt áll, egyelőre ugyanis nincs olyan robotjuk a mérnököknek, amely a magok elvetését kellő gondossággal meg tudja oldani, és a csíráztatása sikerének megállapításához is emberi ellenőrzésre van szükség, de minden más folyamat teljesen automatizáltan működik. A palántákat raklapemelők szállítják azokhoz a robotokhoz, amelyek átültetik ezeket. A kifejlett fejek betakarításáról is robotok gondoskodnak, majd a saláta átkerül a gyár csomagoló részlegébe. A létesítményben a hőmérsékletet, a páratartalmat és a széndioxid-szintet is egy automata rendszer irányítja, ahogy a víztisztításról és a világítás szabályozásáról is ez a rendszer gondoskodik, mondják a cég mérnökei.
A Spread jóval kisebb és kevésbé automatizált létesítményekben már hét éve foglalkozik salátatermesztéssel, és terményeiket Japánban 2000 üzletben árusítják. A cég által termesztett saláta ára nagyjából megegyezik a hagyományos módon termesztettével, a Spread vezetői azonban azt remélik, hogy az új, 4800 négyzetméteres gyár révén jelentősen olcsóbbá tehetik a zöldség árát. A gyárban termesztett saláta állítólag ugyanolyan ízű, mint a szabadföldi zöldség. Az új létesítményből várhatóan 2017 nyarán kerülhetnek ki az első robotok által nevelt zöldségek. A salátagyárban a víz 98 százalékát újrahasznosítják, és a mivel a növények szabályozott környezetben fejlődnek, esetükben nem lesz szükség permetezésre sem. Ebből a szempontból az is kifejezetten előnyös, hogy a növények növekedésük során nem kerülnek érintkezésbe a magukból mikrobafelhőket árasztó emberekkel, így még kisebb az esélye annak, hogy valamilyen mikroba megtelepedjen rajtuk, és a létesítmény tisztaságát is könnyebb fenntartani. A Spread ötlete nem egyedi, ahogy arról korábban beszámoltunk, Japánban több elektronikai cég is zöldség- és növénytermesztéssel bővíti profilját. A Fujitsu, a Toshiba és a Panasonic használaton kívüli létesítményeibe sorra futurisztikus kertek települnek, ahol a növénytermesztést befolyásoló minden külső körülményt szigorúan szabályoznak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. ChoSimba
2015.10.14. 10:28
Ha egyszer emberi beavatkozás kell a működéshez, akkor mégsem teljesen automatikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.10.14. 11:02
de írja is, hogy még fejlesztés alatt áll, később biztos megoldják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp
2015.10.14. 11:43
"A Fujitsu, a Toshiba és a Panasonic használaton kívüli létesítményeibe sorra futurisztikus kertek települnek..."

Anya kérdezi otthon a fiát:
- Milyen salátát kérsz kisfiam?
- Nem is tudom a Toshiba nem volt olyan finom a múltkor, hozz most Panát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ferenczga
2015.10.14. 12:23
Teljesen jó ötlet, így a kevésbé termőképes területeken is lehet gond nélkül termelni...csak energia, víz meg kellő mennyiségű növénytáp kell hozzá.
35-40 köbméterben mit lehetne ebből kihozni változatos növényekkel...új értelmet nyerne a konyhakert fogalma...vagy a spájzé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Renhoek
2015.10.14. 14:17
Imádom az ilyet Nagyvárosok alatt simán el lehetne kezdeni a termelést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ncc1701 Renho...
2015.10.14. 15:13
Aquaponiának nézz utána, az is tetszene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek ncc17...
2015.10.14. 15:49
Alap... évek óta egy déli fekvésű parasztház a vágyam, ahol építhetek egy ilyen aquapóniás házat a kertbe

Sőt ismerek is egy palit, aki épített családiház hátuljába. Majd el fogok menni hozzá művelődni, mondta hogy szívesen lát vendégeket.

Aki kicsit infós beállítottságú, az simán épít egy automata szabályzó rendszert kis mikrokontrollerrel - szenzorokkal. Hobbinak is jó, kicsit kiszakadni az urbán létből

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. wilddog197...
2015.10.14. 17:56
Farmville next level!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek ncc17...
2015.10.14. 18:31
Még ami eszembe jutott az a mini-akvapónia.

Egy sima kis szobai akvárium halakkal, a tetején pedig egy ágyás, benne kis fűszernövények, vagy saláta stb... Első körben én ezt szeretném kipróbálni.

Nitrogen cycle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!