iPon Hírek

Autós navigációs rendszeren dolgozik a Nokia

Dátum | 2013. 09. 02.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nokia rendre bebizonyítja, hogy nagyon komolyan veszik a térképszoftvereket és a velük járó felhasználási területek fejlesztését is. A nemrégiben HERE-re átnevezett rendszerük egyre magasabb szintre kerül, és immáron az autókba is szeretnének beköltözni, hogy onnan aztán az okostelefonunk felé mindenféle információt szolgáltassanak (persze a telefonunk sem csak kliens szerepet fog betölteni, ha minden a tervek szerint alakul).

A HERE Auto mellé a gyártó létrehozott egy külön felhőszolgáltatást, a Nokia Auto Cloudot, valamint egy alkalmazást is, a HERE Auto Companiont. Ezeknek az összegyúrásával lehet képes a rendszer mindarra, amit az alábbiakban olvashatunk. Így például megkereshetjük a kocsit, ha nem emlékeznénk, hogy hol is parkoltunk le, vagy ellenőrizhetjük messziről, mennyi benzinünk van még, és hogy minden kerékben megfelelő-e a nyomás. A vállalat úgy harangozta be a HERE Autot, hogy ez az egyetlen teljesen átfogó vezetési megoldás a piacon. És hogy ez mit is jelent? Nagyjából mindenre kiterjedő hozzáférést, amit csak el tudunk képzelni a mobilunk és az autónk között. Az egész alapját természetesen egy, az autóba épített fedélzeti navigációs rendszer adná, ám ezen keresztül szinte minden információhoz hozzáférhetnénk a telefonunkkal és mobilos képességeket is kapna az autó. Kiolvashatnánk például, hogy mennyi idő múlva kell az olajat cserélni, vagy feltölteni a különböző mosófolyadékokat, hány fok a hőmérséklet kint és bent, mennyi kilométert vezettünk már összesen és a legutóbbi megállás óta, stb. Gondoljunk csak bele: nem kellene az apró, ilyen-olyan módon villogó ikonokra figyelni, hanem azonnal tudnánk, mi történt a motorházban, ha probléma merül fel. Továbbá posztolhatnánk a helyünk egy közösségi hálózaton, így akár segítséget is kérhetnénk a környéken levő ismerőseinktől - a lehetőségek szinte határtalanok.

A navigálásért lényegében a Nokia Drive fog felelni, tehát ennek minden adottsága rendelkezésre fog állni az autónkban is. Lesz hangos "turn-by-turn" navigálás a világ 95 országában, átfogó helykereső, mely a POI-khoz is hozzáfér, forgalmi információk (köztük akár traffipax figyelmeztetések) és még a benzinárakról is tájékozódhatunk. Mindezt döntött 3D nézetben is élvezhetjük, ha adott esetben úgy jobban átlátjuk a helyzetünket. Mindezeken felül, ami még fontos itt, hogy online kapcsolat kialakítására is képes lesz a HERE Auto. Természetesen a rendszer teljesen jól működik hálózati kapcsolat nélkül is, de ha van internetelérése, akkor csak még jobb lesz. Ilyenkor valós időben kapunk friss információt az utakról, így még inkább segíteni tudja majd az utunkat a Nokia munkájának legújabb gyümölcse. Egyébként a kézi készülékünket elárasztó részletes belső információ elérése közel sem annyira futurisztikus dolog már. Sőt, sokan inkább csak nem is gondolnak rá, ezért hangzik olyan újnak. Egy egyszerű, mindenki számára elérhető, (és nem utolsó sorban akár olcsó) Bluetooth-os OBD2 autódiagnosztikai műszerrel már simán megoldható a dolog alapja. Nyilván itt már sokkal többről lehet szó, hiszen a HERE Auto esetében nem csak külső figyelők lehetünk (de a szoftver jelenleg is fejlesztés alatt áll, nem tudni minden részletet egyelőre.)

A Nokia a HERE Autoval tudja, hogy nem engedheti meg magának azt, hogy elzárkózzanak a piac javától. A HERE Companion alkalmazás nemhogy a Lumia exkluzivitásból kilép, még a Windows Phone 8 korlátait is áthidalja, és a Google rendszerét futtató eszközökre is el fog készülni. Az egyetlen fontos dolog, ami ezen a téren kimaradhat, az az iOS-sel való együttműködés, ám a rendszer megjelenésére még nagyon sokat kell várni, addig változhat a helyzet. Az első demonstrációra a Frankfurti Autószalonon kerülhet sor szeptember 10-én. Az érdeklődők itt megnézhetik, hogy jelenleg mire képes a HERE Auto, és talán több részletre is fény derülhet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. langward
2013.09.02. 22:02
Többször nem sütöm el a poént ígérem!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kobest
2013.09.03. 07:57
"Gondoljunk csak bele: nem kellene az apró, ilyen-olyan módon villogó ikonokra figyelni, hanem azonnal tudnánk, mi történt a motorházban, ha probléma merül fel."

Képzelem, hogy a rendszert kinek akarja eladni? Mert a közép-felső kategóriás autókban már van ilyen megoldás, hogy a fedélzeti számítógépről lekérdezheted a kocsi jelenlegi állapotát, és még navigálni is tud.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Kobes...
2013.09.03. 08:19
Igen, meg már az első autókon is volt kerék és kormány...

Nem az a lényeg, hogy van ilyen szolgáltatás, hanem, hogy esetleg jobb lehet a többinél.

Here cuccaik egyébként nagyon jól működnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY
2013.09.03. 13:39
Én meg nem venném. Nem vagyok homofób, de én nem akarom más heréjét nyomkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!