iPon Hírek

AVG hiba (frissítve)

Dátum | 2008. 11. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az antivírus segédprogramok általában a számítógép zökkenőmentes használatáért és adataink, illetve rendszerünk biztonságáért felelnek. A piacon számos vállalat kínál megoldásokat a rosszindulatú kártékony kódok ellen, ezek között néhány ingyenes szoftvert is találunk. A Security and the Net blog információi szerint az AVG háza táján az elmúlt napokban egy igazán kellemetlen hiba történt: a nagy népszerűségnek örvendő AVG Free 7.5-ös és 8.0-ás szoftverekhez hibás vírusdefiníciós fájlt készítettek a szakemberek, így a szoftver egy Windows rendszerfájlt vírusosnak ismer fel és a fájl azonnali törlésére szólítja fel a felhasználót. Pedig nem kéne.


A szóban forgó vírusdefiníciós fájl a tegnapi nap folyamán jelent meg, amelynek köszönhetően az AVG antivírus Trojan Horses PSW.Banker4.APSA vagy Generic9TBN vírussal fertőzöttnek minősíti a user32.dll fájlt. A vírusos fájl törlését kéri a program, amennyiben viszont ezt az egyébként hibásan vírusosnak jelölt rendszerfájlt töröljük, akkor a rendszer nem boot-ol, vagy végtelen újraindítási ciklusba kerül. Egyelőre úgy néz ki, hogy a probléma csak a Windows XP felhasználókat érinti, egyéb rendszernél eddig nem tapasztalták a hibát, de ez nem jelenti azt, hogy a régebbi Windows verziók ne lehetnének érintettek.

Az AVG hivatalos fórumán olvasható bejegyzés alapján a gyártó már felismerte a hibát és azonnali orvoslását ígérte. Az új vírusdefiníciós fájl már mentes a fent említett bug-tól, így aki AVG vírusirtót használ, mindenképpen frissítse a vírus adatbázist. Akinek pedig túl késő lenne, mert törölte a szóban forgó fájlt, az az AVG tanácsa szerint a Windows XP telepítő használatával a helyreállítási konzolt alkalmazva visszamásolhatja a user32.dll fájlt a C:WindowsSystem32dllcache könyvtárból a C:WindowsSystem32 könyvtárba, már ha van lehetősége ezen sorok olvasására.

Frissítés:

A tegnapi nap folyamán megjelent információk után az AVG illetékesei egy e-mail keretein belül kerestek fel minket, amelyben arra hívták fel a figyelmünket, hogy a fent említett probléma nem mondható széleskörűnek, ugyanis az csak néhány nyelvi csomaggal ellátott Windows XP változatot érint. A magyar és angol változatokat, valamint a rendszeresen frissített Windows XP operációsrendszereket - nyelvi csomagtól függetlenül - nem érinti a hiba. Az AVG a probléma pontos leírásával kapcsolatban a sajtót - így minket is - egy közlemény keretein belül tájékoztatta, amelynek teljes anyaga az alábbi néhány sorban olvasható.

Sajtónyilatkozat a Frissítéssel kapcsolatos probléma tekintetében.

Az AVG aktívan dolgozik azon, hogy orvosolja azokat a problémákat, amelyeket néhány felhasználó tapasztalt a közelmúltban az AVG 7.5 és AVG 8.0 kereskedelmi és ingyenes termékei frissítéseinek telepítése után. Számos felhasználó, akik a Windows XP meghatározott nyelvi és program verzióját használták tévedésből egy olyan figyelmeztető üzenetet kaptak, mely szerint  rendszerük user32.dll állománya trójai programmal fertőzött és az AVG felajánlotta ennek a Windows XP működéséhez elengedhetetlenül szükséges fájl törlésének lehetőségét. A probléma kizárólag az user32.dll régi, 5.1.2600.3099 verzióját tartalmazó Holland, Francia, Olasz, Portugál és Spanyol nyelvű Windows XP esetén jelentkezik.


Más nyelvi verziókat, tehát a Magyarországon leggyakrabban használt  Magyar, illetve Angol nyelvű, valamint nyelvi verziótól függetlenül a rendszeresen frissített Windows XP rendszereket a jelenség nem érinti. Az user32.dll jelenlegi legfrissebb verziója 5.1.2600.5512, amely 2008. május óta tölthető le a windowsupdate szolgáltatáson keresztül.


Azokon, akik szembesültek a problémával az AVG lépésekkel segít:

Azonnali, módosított frissítőcsomag..

Információs oldal létrehozása a probléma megoldását leíró lépésekkel. 

 

A következő címekről ugyancsak letölthetők megfelelő javítócsomagok:

1. http://www.avg.com/support/HotTopics1574 FalsePositiveuser32.dll
2. http://www.avg.com/support/HotTopics1574 FalsePositiveuser32.dll – fix tool

Akik a problémát nem tudják önerőből megoldani, azokat kérjük, hogy forduljanak egy AVG viszonteladóhoz vagy gyakorlott számítógép használó ismerősükhöz. 

A javítócsomag futtatása után az AVG frissítését elindítva a probléma teljesen elhárul.

Az AVG ezúton is elnézést kéri azon ügyfeleinek, akiknek akartán kívül kellemetlenséget okozott az említett frissítés. Folyamatosan dolgozunk, hogy elhárítsuk az esetleges problémákat és megvédjük ügyfeleink számítógépeit a minden támadástól még mielőtt azok általuk érzékelhetővé válna.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. leviske
2008.11.11. 21:20
Kit kell megkövezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. norman81
2008.11.11. 22:47
Hmmm... sosem volt az AVG a kedvencem!!
Használtam 1 darabig a 8.0 verziót,de már kb 2 hónapja a az avast 4.8 home editiont használom,és maximálisan meg vok vele elégedve!! :lol:
Az arhivumokban s egyébb "kis" video file-ban talált jónéhány betolakodót amin az avg simán átsiklott! :angry: :blink:
Szal elég gyengusz egy jószág ez az avg.... :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balu92
2008.11.11. 22:58
Én sose szeretttem az Avg-t inkább használtam Spyware-t vagy Avast-ot.Azok szerintem jobbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alamos
2008.11.12. 09:36
Mondjuk úgy, ezt mindenki hallja, de sajna a 70%-uk felfogni nem tudja. Az ilyenekre már rá se bagózok...
Ha valaki... Azt hiszem mindenki ismeri a mondást. Az aláírásom meg emiatt van.

Főleg ha napjába 20-30 ilyennel találkozol akkor remélem morálisnak vehetjük, ha azt mondom arra van a kijárat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2008.11.12. 16:54
A fórum arra való, hogy megvitassuk, hogy kinek mi a véleménye!

ez így igaz, csak a fórum nem ezen részére. Itt az adott hírről, azzal kapcsolatban kellene írni. Arra, h ki milyen vírusirtót szeret/használ van külön téma a belső fórumban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pluto
2008.11.12. 18:50
Úgygondolom ez nagyon korrekt dolog volt az Ipontól hogy a cikket frissítettétek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2008.11.13. 17:47
Hát Dark Killer, a Vista alatt hamarabb el fog járni az idő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!