iPon Hírek

Az A-DATA legújabb SandForce alapú SSD-i

Dátum | 2012. 02. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az A-DATA új SSD családokkal jelentkezik a piacon, amelyekkel különböző felhasználói csoportokat vesz célba. Az újdonságok között összesen háromféle családot találunk – ezek mind-mind SandForce alapú SSD vezérlőt alkalmaznak.


Az újdonságok között az XPG SX900-as, a Premier Pro SP900-as és a Premier SP800-as családot találjuk. Az XPG sorozatba szánt termékekkel a gyártó a játékosokat és a nagy teljesítményre vágyó felhasználókat célozza meg, vagyis az SX900-as család – ami az első XPG sorozatú SSD család – egyértelműen a felsőkategóriás piacon próbál majd szerencsét. A Premier Pro sorozatú termékekkel a gyártó általában a kereskedelem fő áramában, azaz a középkategóriásnak tekinthető megoldások piacán próbál labdába rúgni. A Premier SP800-as modell pedig a belépőszintű SSD meghajtók között száll majd harcba a vásárlók kegyeiért.


Ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, az SX900-as és SP900-as SSD meghajtók egyaránt SF-2281-es vezérlőre alapoznak. A termékek egymáshoz nagyjából úgy viszonyulnak, mint az OCZ Vertex 3-as és Agility 3-as megoldásai: az előbbiek értelmében az SX900 egy Vertex 3 szintű termék, míg az SP900 egy Agility 3 szintű SSD meghajtó. Fontos különbség, hogy az SX900-as modell szinkron típusú NAND Flash memóriachipekkel érezik, amelyek jobb véletlenszerű írási és olvasási teljesítményt kínálnak, mint aszinkron társaik. Az újdonságok a SandForce alapú SATA 6 Gbps-os SSD-k esetében már megszokott írási és olvasási sebességeket kínálják, véletlenszerű 4K-s írási teljesítményük pedig 85000 IOPS-os maximális értéket takar.

Az SP800-as család tagjai már inkább a költséghatékony megoldásokat kereső felhasználóknak szólnak, így ezek a termékek SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel és kis kapacitásokkal érkeznek.

Az új SSD meghajtóknál feltűnhet, hogy az adattároló kapacitások a szokásosnál nagyobbak. Az LSI elmondása szerint - ami nemrégiben felvásárolta a SandForce-ot - az adattároló kapacitások azért nőttek, mert az új SSD-k esetében a vezérlő által kisajátított NAND Flash terület méretét csökkentették. Ezzel a lépéssel ugyan nagyobb adattároló kapacitás áll rendelkezésre, de a karcsúsítás hatással lehet a meghajtók teljesítményére. A művelet áldozatául esett a RAID-szerű RAISE funkció is. A RAISE biztosítja a SandForce alapú SSD-k esetében, hogy váratlan Flash meghibásodások esetén ne történjen adatvesztés.

A friss termékek esetében most különösen fontos paraméter az ár, ugyanis a piacon már több hasonló SandForce alapú megoldást is találunk, amelyek a fentiekhez hasonló teljesítményt kínálnak, így sokszor csak az ár dönti el, hogy melyik terméket érdemes választani. Az A-DATA sajnos nem árulta el, hogy az új SSD családok tagjai pontosan mennyibe kerülnek majd. Az már biztos, hogy az újdonságokkal hamarosan találkozhatunk az üzletek polcain.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. twollah
2012.02.29. 11:41
Nem sok alternativa van a piacon.
Amugy nem rossz vezerlok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!