iPon Hírek

Az Abit után a DFI is kiléphet az alaplap piacról?

Dátum | 2009. 12. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Azok a kisebb alaplapgyártó vállalatok, amelyek főként a hardcore felhasználókra helyezték a hangsúlyt az elmúlt évek során, hosszú időn át igen nagy népszerűségnek örvendtek a piacon. Ma már ezek közül a gyártók közül az Abit végérvényesen kivonult az alaplap piacról és most úgy tűnik, hogy ebben a tekintetben hamarosan a DFI is követi majd. A SemiAccurate forrásaiból származó információ igen meglepő, erre legmerészebb álmaikban is kevesen gondoltak volna.


A hírek szerint a folyamat olyannyira gyors lesz, hogy már a jövő hónapban elkezdődik. A vállalat befejezi a gyártást és raktárkészleteit hagyja kiürülni, majd ezután az ipari számítógépek piacára nyergel át. A lépést a források azzal magyarázzák, hogy a DFI a felsőkategóriás alaplapok szegmensében egy igen kis gyártónak minősül, akinek a kedvezőtlen helyzet miatt meg kellett hoznia ezt a cseppet sem könnyű döntést. A gyártó pont amiatt nem jutott elegendő térhez, mert kis szereplőnek számít a piacon. Joggal gondolhatnánk, hogy a lapkakészlet gyártók felkarolják azt a vállalatot, aki folyamatosan innovatív ötleteivel és termékeivel bombázza a piacot, ám - mint azt a jelenlegi eset is jól példázza - ez most nem így történt.

A gyártó egyik legöteltesebb alaplapja: P45 és ION platform is van rajta.
Amennyiben a DFI januárban tényleg elhagyja a piacot, igen nagy űrt hagy maga után. A gyártó jelenleg ötféle AMD-s és huszonegyféle Inteles alaplappal van jelen a szegmensben, ám ezek közül a Newegg kínálatában például már csak kettő van raktáron.

Korábban, akkor, amikor az Abit alaplappiacról való kilépése már tényként keringett a sajtóban (2008. december 19-én), a gyártónak csak egyetlen egy alaplapja volt jelen a Newegg kínálatában. A gyártó termékei rendkívül hamar eltűntek az üzletek polcairól is. Ez vár a DFI-re is? Nos, jelenleg sajnos minden jel erre mutat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Alvin_ti42...
2009.12.22. 12:57
Az Abitot nem sajnáltam, de a DFI-ért kár lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Joachim21
2009.12.22. 13:13
ABIt ráadásul a driver támogatást is letörölte az oldaláról, tehát ők mennyenek a fenébe, süllyedjenek tovább!

Az meg hogy a DFI így járt, az nagyban köszönhető annak hogy az ASUS, a Gigabyte, és a újabban az MSI is lefedi a teljes piacot, ráaádsul nem is rossz termékekkel.

Aki egy lábon áll, és eltöri a lábát, az megszívja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bacsis
2009.12.22. 13:26
Ne felejtsük akkor már megemlíteni az Epox-ot is, na ő is tudta hogy kell brutál tuning lapokat készíteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. oliba
2009.12.22. 14:12
Később meg már ők sem tudták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. leviske
2009.12.22. 15:23
Nemár! Az ABit csak Intel oldalra koncentrált, így megérdemelte, de a DFi...

Bár pár éve is volt már a DFi-ról hasonló pletyka, aztán mégse szállt ki. Jó lenne, nem hullanának ki a jobb gyártók. Többen azt várták, hogy a DFi fogja betölteni az ABit után keletkezett űrt, erre kiderül, hogy repül utána?

Remélem, hogy akkor legalább az XFX összekapja magát alaplap fronton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Joachim21
2009.12.22. 15:36
Ha megnézed a gépajánlót itt az iPonon, ott se nagyon ajánlgatunk DFI lapokat. Igazából Giga, Asus, MSI, olcsóbb kategóriába Asrock, és kész. Ha minden más megszűnne, akkor sem vesztenénk semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alvin_ti42...
2009.12.22. 15:43
Azétr nem ajánlunk DFI lapokat, mert Magyarországon nem forgalmazza már senki. Régebben is külföldről hozták be a kereskedők és az amúgy se túl alacsony ár tovább hízott, így nem volt rá fizetőképes kereslet (ahhoz, hogy megérje vele foglalkozni). Az XFX sajna nem egy nagy valami alaplapgyártás terén, jól néznek ki a cuccaik, de kb. ennyi. X58-hoz és GeForce 9300-as lapjukhoz volt szerencsém, nem hagytak bennem mély nyomot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lancelot23
2009.12.22. 15:50
Nekem semmi bajom az Abit termék támogatással alaplap terén a régi Socket 478 lapomhoz még van driver Vistahoz is pedig nem egy mai darab és ez a gyártó oldalán van fenn.
De igaz hogy azért kár lenne egy ilyen gyártóért. A DFI amúgy azért nincs annyira piacon nálunk, mert drágább és a hazai kereskedők nem nagyon hozatják be. Kevés cég kereskedik velük az áruk miatt meg főként Ázsia vagy az USA a piaca. Európába nincs akkora térnyerése. Amúgy XFX meg még elég szegényes meg most lendült be a hazai piaca ő is Ázsiába terjeszkedik, de nem nagyon tud labdába rúgni a többi gyártó mellett. MSI, Asus (Asrock a leányvállalata), Gigabyte már lefedik a piac nagy részét. De reméljük nem lesz igaz a hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske Joach...
2009.12.22. 17:53
Ezt én nem gondolom így. Ha csak Ők 3-an lettek volna kezdetektől, akkor szerinted mennyi esély lett volna rá, hogy így felfejlődnek? Az MSI 2008 Q2-ig, a P45 és a 790GX lapjaiig egy mélységekig lenézett gyártó volt a legtöbb hozzáértőbb személy szemében, az ASUS/Gigabyte meg folyton hullámvölgyben van, van mikor eltalálnak egy szériát, van mikor nem. Az ASRock-ot meg felesleges emlegetni, nem jótékonysági szervezet, ár/érték arányban nem verik a többi gyártót.

Amúgy Diamond MM kártyák sem kaptak helyet az ajánlóban, mégis egy elismert cég.

Alvin_ti4200: De esély attól még van, nem? A Foxconn, meg az MSI sem volt egy nagy név a gyártók között, aztán mégis tudtak olyat mutatni, amire az emberek felkapták a fejüket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2009.12.22. 18:26
Én az MSI-t egészen az X58as lapjaikig lenéztem, Apámnak is volt, és csak a baj volt vele, ellenben mostanában remek dolgokat hallani róluk, P55 alá egészen egyszerűen a legjobb lapokat rakták össze!

A piac valahogy így működik, minden koncentrálódik, és érdemes lenne erről keresni egy táblázatot, hogy az ASUS, és a Gigabyte térnyerésével együtt hogy csökken a gyártók száma. Gyakorlatilag két út maradt, az egyik, hogy te magad is megpróbálsz felnőni melléjük (lásd MSI), vagy kiszállsz, és feladod a harcot (ABIT, DFI).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske Joach...
2009.12.22. 18:41
Az ABit és a DFI az ASUS és a Gigabyte felett állt, tehát a MSI-féle felnövéssel esetükben nem kéne párhuzamot vonni. Mondjuk inkább azt, hogy nem nyúltak bele minden szrba, nem csináltak videokártyát, hűtőket, házakat, optikai meghajtókat, netbookokat, notebookokat, mobilokat és nem bérgyártóskodtak.

A DFI-nek talán akkor lett volna esélye desktopon, ha egy olyan céggel összefog, mint a Sapphire (ahogy erre volt is próbálkozás a Sapphire 790FX Lanparty lapjával).

Jut eszembe, hogy lesz így a Sapphire-nak Atomic alaplapja? Azt is képesek lesznek a J&W-vel gyártatni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. v.tom
2010.05.28. 13:08
A sapphire-dfi lap nem egy próba eredménye volt.
A DFI már hosszú ideje a sapphire üzemeinek felesleges kapacitásán gyártatja sok lapját. Ezenkívül működnek köztük egyéb dolgok is. Pl. olvastam valahol, hogy 90nm-es furatgalvánt először a sapphire vga karikon lehetett látni, nem sokkal később pedig a dfi is így kezdte el gyártatni a csúcslapjait, nem kérdés, hogy hol

A dolog úgy működik, hogy a dfi tervez, a sapphire pedig gyárt. Jó üzlet mindenkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!