iPon Hírek

Az Acer 2010-es tervei: ION 2, Chrome OS

Dátum | 2009. 12. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Nvidia rendkívül népszerű Ion platformjának második generációs kiadása már javában készül, sőt, egyes gyártók már a rá épülő netbookokat és nettopokat is tervezik. AZ Acer az elsők között kívánja piacra dobni jövőre ION 2-es alapokon nyugvó termékeit, amelyek először a 2010 januárjának elején megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show alkalmával mutatkoznak be a nagyközönség előtt. Ezzel egy időben az Acer illetékesei egyéb szempontból is elsők kívánnak lenni: a vállalat vezetése szerint már zajlanak a fejlesztéssel kapcsolatos munkálatok a gyártó első Chrome OS operációs rendszerrel felszerelt netbookja körül is, no de haladjunk csak szépen sorban.

Az Acer az elsők között akar ION 2-es termékeket piacra dobni

A vállalat az Nvidia második generációs ION platformjától (ION 2) rendkívül sokat vár. A friss platform LGA-775-ös tokozású processzorokkal, valamint az Intel Atom processzoraival fog együttműködni, beleértve az új, integrált video vezérlővel és beépített memóriavezérlővel ellátott Pine Trail chipeket, azaz a netbookokba szánt Atom N400-as és nettobokban helyet foglaló D400as/D500-as központi egységeket is.

Annak ellenére, hogy az Intel új Atom processzorai már rendelkeznek integrált videó vezérlővel is, az Nvidia ION 2-es platformjának természetesen lesz majd létjogosultsága, ugyanis az Intel megoldásánál nagyobb 3D-s teljesítményt kínál majd, emellett pedig hatékony hardveres gyorsítást biztosít a HD videók lejátszásához is, legyenek azok akár on-line HD videók, akár helyben tárolt HD tartalmak. Az Acer ION 2-es megoldásai várhatóan nem sokkal az Intel Pine Trail platformjának január elején esedékes debütálása után kerülhetnek forgalomba. A gyártó már megkezdte rendeléseinek leadását az Nvidia felé.

A gyártó számára a Chrome OS is nagyon fontos

Igaz hogy a Chrome OS végleges kiadása majd csak valamikor a jövő év második felében jelenik meg hivatalosan, ám ez az Acer illetékeseit nem akadályozzák meg abban, hogy már most azt hangoztassák: ők lesznek az elsők, akik Chrome OS szoftverrel ellátott netbookokat dobnak piacra.

3.
Az Acer ezirányú törekvései nem példa nélküliek. A gyártó elsőként kínált nemrégiben a piacon olyan netbookot, amelyen a Windows XP mellett a Google Android operációs rendszere is helyet kapott. A két operációs rendszer az Aspire One 250-es készüléken volt jelen együtt először, a konfiguráció forgalmazása nagyjából másfél hónapja indult meg hivatalosan. A DigiTimes értesülései szerint ez a különleges rendszer sajnos egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a gyártó sajnos elég kevés ilyen netbookot tudott eddig eladni. A jelenlegi helyzet egy cseppet sem csökkenti a gyártó lelkesedését: a hírek szerint már az év közepe óta dolgoznak a Chrome OS alapú netbook fejlesztésén, azaz semmit sem bíznak a véletlenre, tényleg nagyon hajtanak az első helyért.

A Google egyébként idén november 19-én tette elérhetővé a Chrome OS nyílt forráskódját a Chromium OS projekt keretein belül, és akkoriban az illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy a végleges Chrome OS nagyjából egy év múlva kerülhet a piacra. 2010 novemberében kiderül, hogy tényleg sikerült-e az Acer-nek besöpörnie az első helyezettnek járó címet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!