iPon Hírek

Az Acer netbook tervei, a Samsung új netbookja

Dátum | 2010. 10. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Samsung bemutatta legfrissebb, kétmagos Atom processzorral szerelt netbookját, ezzel egy időben pedig az Acer netbookokkal kapcsolatos legfrissebb terveiről is érkezett némi információ.

Minden kétmagos Atom processzorral szerelt Acer netbook dual-boot támogatást kaphat

Az Acer dual-boot technológiájáról már korábban hallhattunk: az eljárás lényege az, hogy az adott készüléken a Windows alapú operációs rendszer mellett egy Android alapú operációs rendszer is helyet kap. A notebook bekapcsolása után az Acer Configuration Manager szoftver segítségével lehet eldönteni, hogy a két operációs rendszer közül melyik induljon el.

A gyártó a legfrissebb hírek szerint arra készül, hogy az összes Atom N550-es processzorral szerelt netbookjánál elérhetővé teszi a dual-boot opciót, azaz a termékek előtelepített Windows 7 és Android operációs rendszerekkel érkeznek majd. Az Acer illetékesei szerint ezáltal az Atom N550-es processzorral szerelt netbookok eladási mutatói fellendülhetnek, ugyanis a gépek nem csak a rendkívül népszerű PC-s operációs rendszert, a Windows 7-et, hanem az okostelefonok és a tábla konfigurációk esetében szintén igen népszerű Androidod is kínálják majd a vásárlók számára, így pedig az eddigieknél még nagyobb tömegeket tudnak majd meghódítani.

Az Acer az Aspire One D255 személyében már kínál dual-boot támogatással ellátott netbookot Tajvanon, ám most úgy tűnik, hogy hamarosan globálisan is eláraszthatják a piacot a gyártó dual-boot támogatással felvértezett, Atom N550 alapokon nyugvó újdonságai, amennyiben a DigiTimes értesülései helyesek.

Megérkezett a Samsung NF310

A Samsung piacra dobta legfrissebb netbookját, amely az NF310-es típusjelzést viseli. A friss jövevény szokás szerint most is 10.1 hüvelykes képátlójú kijelzőt tartalmaz, ám az már nem a megszokott 1024 x 600 pixeles, hanem 1366 x 768 pixeles natív felbontás mellett üzemel. Az 1,3 Kg-os noetbook egy kétmagos Atom N550-es processzort tartalmaz, amelynek belsejében egy Intel GMA 3150-es integrált videó vezérlő teljesít szolgálatot. A rendszer 1 GB-nyi memóriát, 250 GB-os merevlemezt, 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlőt és 802.11 b/g/n WiFi adaptert tartalmaz, továbbá két darab 1,5W-os hangszóróval és egy beépített webkamerával is rendelkezik.


Az operációs rendszer szerepét egy előtelepített Windows 7 Starter Edition tölti be, de a terméken az AllShare szoftver is helyet kapott, amely akkor jöhet jól, ha a különböző DLNA kompatibilis eszközökre multimédia tartalmakat szeretnénk továbbítani. A netbook akkumulátora egyetlen töltéssel 9 órás üzemidőt kínál a rendszer számára. Az NF310-es netbook 399 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kerül a boltok polcaira.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. axe
2010.10.07. 19:41
ennek a gépszörnyetegnek aztán kellett a win7.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. farkas.mak...
2010.10.07. 20:21
Miért mit rakjanak rá ?? Xp-t már sokan unják és ezzel akarják feldobni a gépet meg nem egy nagy igényű a Win 7 ! Szóval szerintem simán jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. myckie2
2010.10.07. 20:29
jaja de én ubuntut tettem volna rá csak hát az ingyenes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Smith166
2010.10.07. 20:52
Még szerencse hogy nem ubuntuval adják. Úgyis letörölné mindenki első körben

Nemtom az Acer mit vergődik, még azok a notik sem kaphatók amit ez év elejére igértek be! Mit ugrálnak állandóan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hympyke
2010.10.07. 20:54
Szerintem nem létezik olyan gép aminek kellene a win 7 - ha ilyen a felhasználási köre. Ezekbe nem kell tonnányi ram meg dx11, minek..
Az ubuntut nem igazán tudom hová tenni, fene se tudja lenne-e hozzá driver. Amikor próbáltam a wifikkel nem igazán boldogult... igaz nem is tegnap volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. somakb
2010.10.07. 22:57
Lehet nem igényli a Win 7-et csak az XP supportálása nem igazán lesz hamarosan megoldott. Akkor meg már jobb egy olyan oprendszer, ami pár év múlva is kap támogatást.

Ubuntu... az... meg kell nézni a statisztikákat, jelenleg Magyarországon még az Apple OS-X e alól is többen böngésznek, mint Linux alól, ami 20 éve már "hú de terjed". A Linuxos gépeket mindenki csak az ára miatt veszi meg aztán otthon gyalu és mehet fel rá a nem legális Win (ez abból is kiderül, hogy a Linuxszal eladott notebookok egész szép számban fogynak, erre mire a netre kilépnek velük valami isteni csoda folytán eltűnik róluk a Linux és az az agyonszidott Win megy rajta, biztos álcázza magát a Linux )... ha jólemlékszem 0.83% volt a linux és 0.9% az OS-X os részesedése...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csigabigaf
2010.10.08. 00:58
Jókis NetBOK-ok, lassan nekem is kell egy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. iteq47
2010.10.08. 10:02
azt mondja meg nekem valaki h miért kell akkora keret a samu kijelzőhöz? sikerült nekik 10colosból 12 eset csinálni vagy legyen 12es panellel, vagy 10essel legyen kissebb ház. vicces
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lionhearte...
2010.10.10. 20:14
általában ekkora keret van, de nem néztem meg, de hogy 12 lenne..az túlzás. 1 inch még lehet benne, de a kamera már nem férne el. legalább is asus eee nél biztos, kép alapján meg nem igazán lehet dönteni.

lehet én vagyok a hülye, de nekem is járt hozzá a hűdefaxa win7 starter, és az első nap óta ubuntuval használom. wifi is megy. BT is. webcam is. hangkártya is. gombok 80% is (nincs super/high performance és powersaving váltó, ami érzékelné a gombot, vagy én nem találtam. és touchpadot se tudom kikapcsolni a gombbal. de ez is lehet később javulni fog, ne feledjük, a fejlesztés igen gyors. lehet már a ma kijött 10.10 jobban ismeri.)
nem azért törlik le a frissen vett gépről a linuxot, mert szar, hanem mert nem ismerik, és a desktopon sem ez van. és sokan úgy gondolják, h a winfos jó, a linux szar, nehéz, bonyolult. lelkük rajta. de nekem gyors az eee, nem nekik.
és Mo. am sem reprezentatív. világviszonylatban ennél nagyobb az elterjedtség.
és egyébként is elég gyér és önbeteljesítő indoklás volt.

hogy csak a különbségeket mutassam be egy ilyen N450 alap gépen. 45sec boot idővel már a bönégsző ablaka is meg van nyitva, és kb 5-10sec egy wifi csatlakozás, azaz legyen mondjuk 1perc mire egy ilyen internetezésre szolgáló gép az internetre alkalmassá válik. ezzel szemben a csodálatos, és nagyszerű win7 starter ezt kicsivel több, mint 2perc alatt éri el.
egy ilyen gép másik kedvenc felhasználási lehetősége az office. én személy szerint openoffice-t használok, és ezt raktam fel win7re is. nem kell mondanom, hogy mikor tudok gyorsabban egy új munkalaphoz jutni.

külön bónusz, hogy egy remek kis alkamazással az egyébként is hoszabb üzemidőt még tovább növelhetem, ergo tovább használhatom egy feltöltéssel.

természetesen nem csak előnyök vannak, hanem hátrányok is. először is ez nem windows, de nem is cél. biztos sok porgram nem indulna el, vagy nem tudnám telepíteni, és keresnem kéne linuxos alternatívát, amit megtanulhatnék, de amikre egy ekkora gép képes (ergo net, chat, office, zene, xvid és ssh ) abból már eddig is olyat haználtam, ami linuxon is elérhető. nem volt mindig szempont, de így alakult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!