iPon Hírek

Az Actions lehet az új Allwinner?

Dátum | 2013. 04. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Kínában elképesztő piaca van az olcsó lapkáknak, és így a nagy igény kielégítésére egyre több a jelentkező is. Ezeknek a nevét sok esetben mi meg sem ismerjük, de egy-két kivétel mindig akad. Évekkel korábban az Actionshöz hasonló szerepben állt az Allwinner is, amiről mostanra mindenki hallott, hiszen a népes ország első számú SoC készítőjévé léptek elő tavaly. Az Actions jelenleg alig néhány termékkel várja a táblagyártókat, vagyis nem éppen széles a választék, ám a dolgok alakulását látva, ennyi is elegendő lehet egy sikersztori kezdetéhez. Többek közt már most olyan partnereik vannak, mint a Ramos (az egyik legnagyobb OEM gyártó), vagy az Ainol, mely a "minőségi kínai" táblagépeivel lett ismertebb gyártó. És az sem elhanyagolható tény, hogy az Actions az Allwinner és a RockChip kezéről csapta le az Ainolt, ami most már szinte az összes újdonságánál az ATM7029-et használja.
Ainol Novo 7 Venus - egyike a "klienseknek"
Az Actions ATM7029 egy négymagos megoldás, ami 1,3-1,5 GHz közötti órajeleken dolgozó Cortex-A9 magokból áll össze, vagyis a teljesítményére biztosan nem lehet panasz. Az egyetlen aggasztó pontja a chipnek a Vivante GC1000 Plus grafikus egység. Ennek sem elsősorban a teljesítménye jelenti a problémát, hanem a támogatottsága. Egykor a Vivante előkelő helyen volt ugyan a SoC-ket tekintve, de az Android jövetelével lassan eltűnt a színről, így feltehetően sokszor az optimalizációkor sem vették számba őket. Az összes Android által támogatott lapka, elboldogul a 4K HD felbontású videóanyagokkal és támogatja a gyors boot eljárást is. Az energiatakarékosság ugyan nem az előnye, de a különálló 2D-s gyorsítónak köszönhetően némi hardveres rásegítést azért itt is kapunk. Az ATM7029 mellett pedig most tűnt fel egy újdonság, ami az ATM7023A kódnévre hallgat. Ez két Cortex-A9 maggal a fedélzetén várja a bevetést, az órajelét pedig 1,2 GHz-ben maximalizálták. A hozzá kapcsolódó rendszermemória 533 MHz-es frekvenciát érhet el, a kapacitása legfeljebb 2 GB-os lehet és támogatott a DDR3 valamint a DDR3L. A hozzákapcsolt kijelző maximális felbontása 2048 x 1536 képpontos lehet, a kamerákkal pedig 8 megapixelig bírja. A FullHD videók nem okoznak neki gondot, és a HDMI 1.4a-nak köszönhetően nagy méreten is élvezhetjük a magas felbontású felvételeket. A kínai vállalat foglalkoztatásában alig 600 ember áll jelenleg, de az Actions Semiconductor hamarosan négyzetes növekedésbe kezdhet. A kiemelkedően jó ár és érték mutatókkal rendelkező chipjeikkel könnyedén megalapozhatják a jövőjüket, és bár a RockChiphez hasonló ügyfélbázissal talán sosem fognak rendelkezni, sokszor találkozhatunk majd a nevükkel az olcsó tabletek keresése közben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Trevize198...
2013.04.23. 12:24
Az Actions (és általában véve az összes kínai SoC gyártó) kamus cég. Csak, hogy említsek pár dolgot amiben lebuktak nemrég... Az ATM7025-7029-es SoC-okban a négy A9-es mag helyett 4 A5-ös mag lapul és ezt kénytelenek voltak elismerni, de persze miután szarrá reklámozták magukat az Ainol és egyéb szintén kamus cég segítségével. Már nem írják rá a dobozra, nagy büszkén, hogy Cortex A9. Az meg, hogy egy A5-ös mag 1,5 Ghz-en fusson, abszolút képtelenség, jelenleg 1-1,1 Ghz-es maximumot tudnak alakítani az ATM SoC-ok. A gépek amiket felszereltek ezekkel eszméltelen gyengék, a szintetikus teszteken még csak csak alakítgatnak valamit, de realtime használat közben hamar észreveszed ha ilyen csipped van. A Vivante GC1000+ meg amikor kijött is elavult volt már, mostanra meg szánalmasan gyenge. Egy Angry Birds pölö néha már akad rajta. Ha van a SoC-nak egy előnye akkor az az, hogy az Actions mint cég, előtte mp4 lejátszókba gyártott csippeket és ez meg is látszik. Videót tényleg jól tudnak lejátszani, akár 4 db HD ablakot is elhelyezhetsz egy időben egy OWL player nevezetű ATM SoC-okra gyártott lejátszóval. Az Ainol meg megalapozta a hírnevét az előző szériájával (Flame, Hero, Crystal, Aurora 2 stb) és most ezzel az új ATM-el kötött egyezség után le is amortizálják azt.

Tanulság: A kis kínai nem a fehér ember törvényei szerint játszik és mindenre hajlandó, hogy eladjon valami dzsumbujt neked. Ha már eladta, onnantól nem ismer téged.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!