iPon Hírek

Az adattárolás jövője: a proteinek?

Dátum | 2008. 02. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Japán kutatók jelentős lépéseket tettek egy újszerű, protein-alapú memória kifejlesztésében, amely idővel életképes alternatívájává válhat az optikai- és mágneses tárolóeszközöknek.

Hosszú évek óta zajlik már a proteinek és más hasonló, biológiai anyagok adattárolási lehetőségeinek feltérképezése, amelyekről feltételezik, hogy előbb-utóbb a hagyományos eljárásoknál gyorsabb és hatékonyabb eszközöket fejleszthetnek majd ki a felhasználásukkal - ez azonban mindeddig igen bonyolult kihívást jelentett.

Legújabban azonban Tetsuro Majima és kollegái arról számoltak be, hogy egy különleges fluoreszcens protein felhasználásával sikerült "rögzíteniük" egy konkrét információmintát egy üvegfelületen - amit aztán egy újszerű fény- és vegyszerkombinációval sikeresen vissza is tudtak olvasni róla, majd le is törölték.

Ezzel pedig pontosan egy működőképes memória-eszköz három fő tulajdonságát demonstrálták a proteinek esetében is: a rögzítést, a leolvasást és a törlést. A kutatók hozzátették a fejleményhez még azt is, hogy a proteinek emellett jelentős lehetőségekkel kecsegtetnek a fejlett bioszenzoros és diagnosztikai tesztek terén is.

Tanulmányuk, a Langmuir folyóirat március 4-ei számában fog megjelenni, "Protein Recording Material: Photorecord/Erasable Protein Array Using a UV-Eliminative Linker" (lényegileg kb.: protein alapú fotorögzítés/törlés UV fénnyel) címmel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.01.30. 00:13
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!