iPon Hírek

Az agy és számítógép összekötésén dolgozik Elon Musk

Dátum | 2017. 03. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A SpaceX és a Tesla vezetője, Elon Musk bejelentette, hogy belevágott egy agy–számítógép-interfészt fejlesztő kezdeményezésbe. A Neuralink nevű cégről egyelőre nem sokat tudni, de a rendelkezésre álló információk alapján a cél olyan készülékek létrehozása lesz, amelyek az agyba beültetve lehetővé tehetik, hogy az emberi agy és a szoftverek együttműködve dolgozzanak. Ilyen módon például emberfeletti memóriára vagy számolási képességekre tehetünk szert, és a jelenleginél sokkal közvetlenebb kapcsolatban lehetünk elektronikus készülékeinkkel. Musk hónapok óta célozgat az új projektre. Nemrégiben egy dubaji beszéde alkalmával kifejtette, hogy idővel szerinte lehetséges lesz a biológiai és a digitális intelligencia összeolvasztása. „Elsősorban sávszélesség kérdése az egész, vagyis hogy milyen sebességű a kapcsolat agyunk és digitális énünk között, főleg ami a kimenetet illeti” – magyarázta a hallgatóságnak. Az ilyen jellegű agyi interfészek jelenleg csak a tudományos-fantasztikus művekben léteznek. Olyan implantátumok persze már jelenleg is akadnak, amelyek az agy működésébe beavatkozva csökkentik bizonyos idegrendszeri kórképek tüneteit, vagy éppen külső rendszerek, mondjuk egy robotikus műkéz irányítását teszik lehetővé. De a fejlesztés még nagyon a kezdeti stádiumban van és egyelőre csak kevesek hordoznak komplex implantátumokat agyukban. Ennek oka, hogy az agyat operálni nagyon veszélyes vállalkozás, így csak azok választják ezt az opciót, akiknél minden más kezelési lehetőség csődöt mondott.
Musk és néhány más vállalkozó szellemű befektető azonban új szintre akarja emelni a jelenleg nagyrészt kísérleti fázisban lévő agyi interfészeket. Egy Kernel nevű startup, amelyet Bryan Johnson, a Braintree alapítója hozott létre, például az emberi gondolkodást javító rendszereken dolgozik. A vállalkozás keretében neurológusok és szoftvermérnökök hada munkálkodik azon, hogyan tudnák még gyorsabbá és még hatékonyabbá tenni az emberi agyat, és egyúttal helyrehozni a neurodegeneratív kórok, a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór okozta károkat. „Azt tudjuk, hogy ha egy chipet ültetünk az agyba, annak elektromos jeleivel csökkenthetjük a Parkinson tüneteit” – mondja Johnson. „Hasonlót alkalmaztak már gerincfájdalmak, az elhízás vagy az anorexia tüneteinek csökkentésére is.” A következő lépés a neurális kód megfejtése és átírása lehet, hogy a gépi rendszerek úgy tudjanak együtt dolgozni az aggyal, ahogy a komplex biológiai rendszerek részei egymással teszik. A Kernel kutatói teljesen nyíltan vállalják, hogy terveik megvalósításához évek, évtizedek munkájára, agykutatásra, a sebészeti technikák fejlesztésére, újfajta szoftverekre és implantátumokra lesz szükség. A Neuralink szintén orvosi kutatási cégként alakult meg tavaly júliusban, ami azt sugallja, hogy Musk és társai is hasonló utat kívánnak követni. Egy biztos: mindkét projekt dolgozói nagy fába vágták a fejszét. Az idegkutatók még mindig nagyon keveset tudnak arról, hogyan kommunikálnak egymással az agyi neuronok, hogyan működnek együtt, és hogy mindebből hogyan lesz gondolkodás. Az agyműködéssel kapcsolatos vizsgálati módszerek pedig jelenleg túlságosan pontatlanok ahhoz, hogy alaposabb tudásra tegyünk szert ezzel kapcsolatban. A készülő rendszerek teszteléséhez ráadásul önkénteseket sem lesz egyszerű találni. De valahol el kell kezdeni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

58. Renhoek
2017.03.28. 15:16
Yepp. Ha Elon Musk beleáll akkor izgalmas dolgok lehetnek :) Személy szerint az optogenetikai implantokat tartom a legjobbaknak, LED-es, üvegszálas vagy holografikus stimulációcak... illetve a multifoton imaginget, ha network kommunikáció szintű információt szeretnénk kinyerni. Az elektród, bármennyire is mikroscale akkor is belekell szúrni az agyba, ezzel a lokális hálót tönkre is teszi. Lehet sokkal jobb (még) az időbeli felbontása, de a térbeli felbontás pite. Beszúrod és fogalmad sincs melyik neuron tüzel, csak közelítő modellek vannak. Dendritikus információ pedig elveszik, ahol nagy valószínűséggel a kódolás lényege zajlik (nem is a sejttesteken) ...szóval lesznek izgalmas dolgok a következő években. Csak a törvényi szabályozás nagyon szigorú humán esetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. pdx06
2017.03.28. 15:57
Ez a fazon is lassan bulvárbohóc lesz. Ekkora baromság a Zs kategóriás scifi filmekben talán véghezvihető, a gyakorlatban viszont nem. A számítástechnikában lévő adatok mind szöveg formátumúak, nem lehet ezt csak úgy emberi tudássá konvertálni semmi hókuszpókusszal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. mikej95 pdx06
2017.03.28. 16:30
Végső soron a gépek bináris formában tárolják az adatokat, az emberi agy meg nem, talán ezért szükségszerű egy interfész kifejlesztése - most itt tekintsünk el a komplexitástól - amit valahol el kell kezdeni nem kis pénzből, de abban igazad van, hogy mára ott tart a világ hogy minden k+f projekt úgy hangzik mint anno valamelyik scifi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Renhoek mikej...
2017.03.28. 16:41
Adjak olvasnivalót?
Megint nem néztél utána a már működő elektrofiziológiai (elektródos) és optogenetikai implantátumoknak.

Hallottál például a cochleáris hallóimplantátumról? Közérthetően: "rácsatlakozik" a csigában a hallóidegre, digitális formából átkódolja a hangokat egy mesterséges stimulussá.
Ez már létezik sokkal finomabban, célzottabban működő optogenetikai LED-es formában, jelenleg is folynak a humán tesztek.

Ugyan úgy léteznek motoros kéregbe ültetett elektródok, amik egy mesterséges neurhálóval "lefordítják" az agy vezérlőjeleit, és így már lehet irányítani egy karprotézist, csupán az agykéreggel.

Szenzoros bevitel is ugyan úgy létezik, szerinted hogyan juttatják be a protézis "műbőrének" ingereit az agyba? Perifériás szenzoros idegre csatlakozó implantátummal... Ez már működik, lehet vele a toll érintését érezni.

Most már lassan egy éve a látási információk bekódolásával foglalkozunk. A végcél a kód megfejtése és egy teljesen vak élőlénybe bejuttatni (sejtszintű!) stimulációval a látási infót. Színek, élek, mozgás, ezek tér-időbeli kódolását és dinamikáját lehet megfejteni különböző imaging módszerekkel, majd generálni mesterséges mintáztatokat, és visszastimulálni.

A technológia már létezik, több ezer sejtet tudsz külön stimulálni...(csak a patterneket kell megfejteni a következő években) plusz elektródás stimulációval már lehet formákat "látni". Ennél sokkal precízebb, szín és mozgásinfók is bejuttathatóak lesznek, reményeink szerint 10 éven belül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Renhoek
2017.03.28. 16:45
A megoldás itt sem egy ember által generált fordító algoritmus lesz, hanem a gépi tanulás/mesterséges intelligencia eszközeivel egy adaptív interface, aminek mesterséges neuronjai rátanulnak a jelre és legenerálják realtime a patterneket. Magyarul alkalmazkodik az interface a ki és bemenő jelekhez. Rátanul az agyra, és te is rátanulsz a protézisre.

A mesterséges neurhálók ezesetben feketedobozként léteznek, tehát nem fogjuk pontosan tudni hogyan működnek, viszont dekódolják és enkódolják a muntázatokat.
Az érdekes a dologban, hogy nem muszáj feltétlenül az emberi agy mintázatait reprodukálni ugyanazon látvány, hang beviteléért (cohlear implant) Mivel az agy számtalan módon tud működni, és nagyfokú plaszticitás jellemző rá, ezért simán lehet, hogy egy teljesen mesterséges patternnel meghajtva ugyan az / nagyon hasonló érzet lesz végeredményben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. yoman3d
2017.03.28. 16:45
Ez az ember egy zseni. Csak ámulni tudok rajta hogy miket visz végbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Renhoek mikej...
2017.03.28. 16:49
Bocs mikey95...
A 4. hsz-emet pdx06-nak címeztem - a scifi és bulvárbohóc dologra reflektálva.

Összegezve: ez már nem scifi hanem realitás. A bioetika majdnem jobban akadályozza... mivel csak beteg emberekbe ültethető implant és akkor is általában rövid időre, pár napra, hétre lehet bent - utána ki kell venni. Szóval nem lesz csak olyan egyszerűen invazív agyi implantátum... legfeljebb mozgássérült, vak, hallássérült egyéneknek.

A mozgás, érzés, és hallás egyszerűbben kódolható (már vannak működő prototípusok), viszont a látás és a gondolatok, emlékek az nagyon hardcore kategória... talán a legnehezebb lesz feltörni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. noPublicFG
2017.03.28. 16:50
Hmm... A jövő itt van Csípem ezt a palit. Remélem a nagy álmodozást meg tudja valósítani.

pdx06
"szöveg formátumúak"
LOL! Ezt ki mondta neked? Felejtsd el gyorsan!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. pdx06 yoman...
2017.03.28. 16:55
Csak egy unatkozó milliárdos, nem több. A Tesla az egyetlen amivel profitálni tud, a többi csak bohóckodás és pénzkidobás. Mondjuk a Tesla is beleférne néha egy komédiába, mikor önvezető módban magának a márkakereskedésnek a fényoszlopát vitte ki, vagy simán lemennek a parki lépcsősorokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Renhoek pdx06
2017.03.28. 17:00
A SpaceX visszatérő rakéták is csak kompjútergrafikák a NASA szerződés is csak egy firkálmány

A kételkedés helyett inkább lapozd fel az irányításelmélet, gépi tanulás /deep learning, AI, és funkcionális neurobiológia könyveket és ontopic cikkeket.

Ezek mindegyike Elon Musk összes cégében eszméletlenül fontos tudományterületek. Máris nem olyan sci-fi egyik eredmény sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. pdx06 Renho...
2017.03.28. 17:03
A SpaceX is egy vicc, most perelték őket milliárdokra mert tűzijáték lett a műhold fellövésből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Resike pdx06
2017.03.28. 17:03
Igen mert a te szemedben amit nem lehet hiba nélkül egyszerűen és gyorsan elsőre megcsinálni az pénzkidobás és vagy lehetetlenség. Érdekes életed lehet.

https://www.youtube.com/watch?v=NoSuXFc7Eo4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Renhoek pdx06
2017.03.28. 17:09
Megint csak hülyeséget beszélsz, már bocs...

2016 szept 6:

"Spacecom, the owner of Amos-6, says it will be compensated for the destroyed satellite by both SpaceX and the satellite’s manufacturer, IAI. Spacecom said Sunday it will receive $50 million or a free launch from SpaceX. "

Hol vannak a milliárdok?
Hol van a most?
Hol van a lawsuit?

50milla szinte semmi egy SpaceX-nek. Valszeg már rég megegyeztek peren kívül valami kompenzációban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. pdx06 Resik...
2017.03.28. 17:10
Ennyi erővel beírhatod a keresőbe a Tesla Crash, vagy Tesla Accident kifejezést is, lesznek találatok szép számmal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Renhoek pdx06
2017.03.28. 17:20
Az önvezető autók még "gyerekek" Sokat kell tanulniuk... az emberek is követnek el baleseteket milliószámra. Egyik vezető halálok az autóbaleset. Csoda már az, hogy Teslák ennyire dizájnos és minimál szenzorszetuppal ennyi jól vezetnek autonóm. Egy dinamikusan fejlődő iparág, ami még gyerekcipőben jár. Nézzünk vissza 5-10-15 év múlva, viccesek lesznek ezek a járművek. Na de ne offoljuk feleslegesen autókkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. mikej95 Renho...
2017.03.28. 17:29
Kb csodaként tartom számon hogy hogy oldották meg az első Tesla-ban az önvezetést 3 megapixeles kamerákkal, LIDaR szenzor nélkül és az akkori fapados, ma már a gyártója is letagadja, hogy volt ilyen hardverrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. pdx06
2017.03.28. 17:32
Na mindegy, várjuk akkor szeretettel az agy-csippeltetést, biztosan nagyon jó dolog lesz, ha az embernek majd a saját testében sem lesz meg a szabadsága
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Renhoek pdx06
2017.03.28. 18:27
Tehát szerinted hülyeség ezen betegségek gyógyítása:

-Vakság
-Hallássérülés
-Teljes gerincvelői bénulás
- Amputált karok, lábak

-Inkontinencia
- Krónikus fájdalombetegségek
- Parkinson kór
- Neuropátiás betegségek, cukorbetegség okozta idegi bántalmak
- Szenzoros betegségek, multiple sclerosis
- Depresszió, pánikbetegség, generalizált szorongás

Kiegészítésképp:
- Epilepszia
- Alzheimer
- ALS

Ezen betegségek/idegi sérülések mind kezelhetőek lesznek krónikusan beültetett implantátumokkal.

Nagyon sokaknak segíthet, ha a cég összegyűjti ezt a tudásanyagot, és megfinanszírozza. Eszméletlenül fontos lenne egy stabil háttér, és a cégek konzorciumba tömörítése. Az, hogy 50 éves távlatban ezen implantátumok mikre lesznek képesek egészséges embereknél, az jelenleg másodlagos és valóban sci-fi.

Ezen piacok már a gyógyítás szempontjából is milliárdos piacok (manapság is) szóval én csak örülni tudok, hogy nem kizárólag állami grantek, támogatású kutatások lesznek.

Nyugodj meg, ezeket senki nem fogja feltölteni az internetre, hogy majd meghekkeljét az "agycsippedet"... Szóval a téma abszolút nem sci-fi, max az ahogy gondolkozol róla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Xm4s
2017.03.28. 19:11
A világgal az a baj, hogy túl sok pdx06 és túl kevés Elon Musk van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Chavalier pdx06
2017.03.28. 19:11
Úgy érzem ha egy régebbi korban lennénk akkor te kővel dobálnád azt aki a gömbölyű föld elméletben hisz, talán a tudósokat is

Halál mindenkire aki jobbá szeretné tenni a világot!
Terjesszétek az igét!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Asagrim Renho...
2017.03.28. 19:38
98 óta olvasok ilyen csodákról. 2017 van, és még nem jött el se a sejtbiológiai se a technológiai megváltás egyetlen kínomra se.

Teljesen mindegy mi a felhasználási terület, képzelgésnek tartom én is ezt az egészet, Muskot meg egy unatkozó milliomosnak.

Gusztustalan dolognak tartom a hiú ábrándok évtizedeken keresztüli táplását beteg emberekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Szefmester Renho...
2017.03.28. 19:58
Kár vele az autonóm járművek témában vitázni. Ha nem repeszthet az autópályán 200-al a mazsolákat ledudálva vezetési élményre hivatkozva (vagy araszolni a dugóban ugyanezen ok miatt) akkor le van korlátozva, meg hülyeség.

Jók ezek a fejlesztések, remélhetőleg nem kerülök olyan helyzetbe amikor szükségem lenne rájuk, de ha mégis akkor az első dolgom lenne csatlakozni egy ilyen kísérletbe.
Már ha csak a kurzort tudnám mozgatni a képernyőn boldog lennék. És boldogan civeznék amíg tudok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Szefmester Asagr...
2017.03.28. 20:06
https://www.youtube.com/watch?v=WUwiu0YU3WM

agyvezérelt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Asagrim Szefm...
2017.03.28. 20:29
Elsősorban központi idegrendszeri interfészről volt szó, művégtag nem igazán gyógyít bénult idegeket, ALS-t, krónikus fájdalombetegségeket, meg a listája 90%-át.

De szólj, ha már nem lesz akkora szenzáció értéke egy izommaradványok mozgásának extrapolálásával működő művégtagnak, hogy az elterjedtségét tekintve híradóban kerülhetnek hozzá a legközelebb a rászorulói, az idegvégződésekre csatlakozókról nem is beszélve.

Avagy szólj, ha majd a TB támogatja, nem a DARPA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. gombabacsi pdx06
2017.03.28. 20:34
balloon musk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. pdx06
2017.03.28. 20:51
Én csak azt látom hogy ígérgetnek az ilyen Musk félék fűt, fát aztán soha nem valósul meg belőle semmi még évtizedek után sem Mars betelepítéstől kezdve az örökéletig. Lényegében marad mind úgy ahogy volt. Ha jól tévedek legutóbb a fejátültetés című baromságon kaptunk ugyanígy hajba talán ugyanezzel a brigáddal, arról is k.ss van egy jó ideje, pedig talán idén kellene megvalósulnia. Mindenesetre jók arra az ilyen hírek hogy felkavarják a bulvármédia amúgy is hullámzó vizét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Szefmester Asagr...
2017.03.28. 21:04
Amennyire tudom ezek az implantok amikről eddig szó volt sem gyógyítják, hanem kezelik a betegséget, netán csökkentik a hátrányukat.

A két linken az első volt az ami izommaradványos vezérlés, a másodikban már vannak drótbeültetések amik az idegekre kapcsolódnak. oké, nem a központi idegrendszerre, de ideg-elektronika párosítás.

Általában támogatod a fejlődést, de most ez a "Avagy szólj, ha majd a TB támogatja, nem a DARPA." mondat kissé bezavart a rendszerbe... Szóval senki se kutasson, hanem jelenjen meg egyben a végleges termék és váltsa meg a világot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Asagrim Szefm...
2017.03.28. 21:19
Ehhez még csak hasonlót sem írtam.

Kutassanak, de ne arcoskodjanak vele, ha még nem tartanak sehol se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. BiroAndras Asagr...
2017.03.28. 21:40
Korrekció:
- Musk nem milliomos, hanem sokszoros milliárdos.
- Nem unatkozik, 2 nagy céget vezet, amik legalább fél tucat iparágban vannak jelen, és nem csak az üzleti részt viszi, hanem minden apró részletet felügyel, a mérnöki munkát is beleértve. Mellesleg van egy fizikus és egy kögazdász diplomája is, szóval ért is ahhoz amit csinál.
- Minden vállalkozását "hiú ábránd"-nak, tartották, de eddig minden alkalommal neki lett igaza.

A jelenlegi vállalkozásai:
- Űripar (SpaceX) : Ő gyártja a legfejlettebb, és egyben a legolcsóbb rakátákat. A jelenleg használt Merlin hajtóművek a legjobbak a világon majdnem mindenben. Az új Raptor pedig köröket ver mindenkire. Még papíron se létezik hasonló hajtómű, a Raptor pedig már teszt fázisban van. Ja, és egyedül ők tudnak le is szállni. A héten fog az első "használt" rakéta újra repülni. Ha ezt rutinszerűen meg tudják tenni, az forradalmasítja az űripart.
- Autóipar (Tesla) : Nem csak messze a legjobb elektromos autókat gyártja, hanem a legjobb autókat. A Model S legalább olyan jól fogy, mint a hasonló kategóriájú hagyományosak. Gyorsulásban pedig ugye minden sorozat gyártású kocsit ver, beleértve a több millió dolláros csodákat is. Az új olcsóbb verzióra fél milló előrendelésük van, úgy, hogy még nem is láttuk a végleges verziót.
- Energiaipar (Tesla) : Ők gyártják a világ legfejletebb akkumulátorát. A legnagyobb fjalogos kapacitású, és a legolcsóbb egyben. Mellékesen a gyártókapacitásuk hamarosan nagyobb lesz, mint a többi gyártóé együttvéve. Ez nyílván létfontosságú az autóikhoz, de amit sokan elfelejtenek, hogy nem csak oda jók. A Powerwall a saját napelemükkel kombinálva már képes egy családi házat ellátni villannyal anélkül, hogy a hálózatra lenne kötve. Nyílván naposabb országokban működik jól, de az is nagy szám. Ráadásul már közel van ahhoz, hogy a teljes rendszer ára megtérüljön értelmes időn belül. De ennél is nagyobb dolog, hogy az elektromos hálózatok stabilizálására, és csúcsidőben kiszolgálására alkalmas sok MWh kapacitású aksikat is gyártanak. Ez a megújuló energia szükségszerű terjedésével könnyen az évszázad üzlete lehet. Főleg, ha a napelemet is ők adják hozzá.
- Mesterséges intelligencia (Tesla, OpenAI) : Az autóikban már most a világ legfejlettebb vezetés segítő rendszere van. Az új hardver pedig amit pár hónapja kezdtek beépíteni, elvileg képes a teljes önállóságra is. A hozzá való szoftver pedig már béta állapotú. Az OpenAI egyik fő célja pedig az, hogy ne pusztítsuk el magunkat véletlenül egy rosszul programozott szuperintelligens számítógéppel.
- Építőipar : Nemrég Musk vett egy használt alagútfúró gépet. Az a terve, hogy jelentősen felgyorsítja, és így gazdaságossá teszi a föld alatti utak építését, ami a nagyvárosok közlekedési gondjain segíthet.
Ezen kívül most kezdtek gyártani napelemes tetőcserepet, ami így jelentősen olcsóbb, mint ha kész tetőre szerelnék a paneleket.

Mellesleg a PayPal egyik alapítója is ő volt, onnan lett pénze a másik két cégéhez. És az sem lehetetlen, hogy a pénzügyi szektorba is visszatér, mivel szerinte a biztosítók nem adnak elég kedvezményt az autóira, ahhoz képest, amennyivel azok biztonságosabbak a többinél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Asagrim BiroA...
2017.03.28. 21:58
Azért nézd el nekem, hogy nem várom lélegzetet visszafojtva az ötleteinek a megvalósulását, mi több, elterjedését.

19 éve nem változott semmi azokon a gyógyászatot célba vett területeken, amiknek a késztermék szintre fejlesztett eredményeit várom. Ugyanazokat a szarokat látom ledemózva, esetleg egy továbbfejlesztett változatukat, de még mindig csak demó szinten, és dühít, hogy mézesmadzagként húzzák el az orrom előtt a nyolcvanadik revíziót, miközben eszük ágában sincs kiadni a korábbiakat.

Mintha valaki addig nem lenne hajlandó neked adni egy rohadt ceruzaelemet, míg meg nem oldotta a hidegfúziót, dögölj csak meg szépen ceruzaelem hiányában, mi szépen komótosan elfejlesztgetjük nyugdíjig ezt a szart, a következő generáció majd lát is belőle valamit, majd hálálkodnak helyetted is.

Gusztustalan, más szó erre nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. BiroAndras Asagr...
2017.03.28. 23:24
Pont az a lényeg, hogy az ő őrült ötletei rutinszerűen megvalósulnak, és elterjednek.
Neki megvan a pénze, a szakértelme (üzleti, és tudományos), és az elkötelezettsége, hogy megvalósítsa, és piacra vigye az ötleteit. Nem tipikus menedszer, aki negyedéves profitban gondolkodik, és nem egyetemi kutató, aki elszüttyög évtizedekig egy kutatással, és nem bánja, ha sose lesz belőle eladható termék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Renhoek Asagr...
2017.03.28. 23:49
Amíg 30 napra engednek beültetni kortikális implantot, addig ne reméld, hogy bármi előrelépés lesz.

Egereken és majmokon pár éven belül várható egy sor új kortikális implantátum, gerincvelő és perifériás interfész. Ha elterjednek az iparban, kutatási szektorban, ez is 5 év minimum. Utána kezdődhetnek az állatokon végzett vizsgálatok. Innen még sajnos nagyon hosszú az út, mert nem igazán alkalmasak a szenzoros kísérletekre. Ráadásul pl majmok sokkal jobban kezelik a motoros implantátumot mint az ember. Olyan van, hogy megkerülik a gerincvelőt és a saját izmokat kötik vissza. Csak főemlősnél ez is egyszerűbb, jobban képes tanulni.

Ezek megoldást jelentenek a súlyosan sérült idegrendszerre. Akinek a cortex is sérült, azoknál támogató szerepet játszhat.
A lényeg, szerintem csak a bulvársajtó ígérgetett, minden más prototípus szintjén működött eddig, és csigalassan halad minden. Kb most kezd kialakulni az optogenetika és a fotonika alkalmazása interfészeknél. Addig kb atombombával lövünk egy kertesházra. Esélye nincs a sejtenkénti ingerlésnek. Maximum agyterületeket tudsz elektromosan stimulálni. Ezzel a parkinson, és fájdalombetegségek, periferiás bántalmak már most kezelhetőek, itthon is ültetnek be ilyeneket. Ahogy retina implant kísérlet is volt, ismerem mindkét sebészt látásból és a kollab projectekből.

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de amíg ilyen szigorú a szabályozás, hogy még a működő kortikális implantátumot sem engedik hosszútávon, a parkinsonost kivéve... addig nem lehet gyorsabban haladni. Pl a mi humán engedélyünkre most 3-5 évet mondtak, és az csak az első humán fázis, ha jól tudom még csak képalkotás, és az is csak biztonságossági vizsgálat... egy koponyaműtéthez "bekéreckedve"
Hol vagyunk még a beültethető stimulátoroktól és génmódosított neuronokig, amit állatokban ezerszám csinálnak?

Sajnos a helyzet az, hogy kb az állatkísérlet jut el 5-10 év múlva oda, hogy bizonyítja a működést... onnantól még 10 év mire engedélyezhetik implantfüggően ezeket.

15-20 éven belül senki ne reméljen elterjedt gyógymódokat... sajna nagyon lassan őrölnek a hivatali malmok. Maximáliasan a biztonság a fő tényező. Ami érthető is, mert az idegrendszerbe belenyúlni ezer buktatót takar...

Pontosan ezért kell, hogy beszálljon egy Elon Musk és az addig megvalósíthatatlannak tűnő állami szférájú kutatásokat felpörgesse.
Ma sem lenne szerintem elektromos autó és visszatérő rakéta állami kutatásból. Ez 100%.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. ferenczga
2017.03.29. 08:38
Lehet összesküvés elmélet hívő vagyok túlságosan, de nekem az első kérdés, ami megfogalmazódott a cikk címe láttán, az ez vol:
Melyik lesz az ütősebb vírusnév? A "fibrillator" vagy a "bloopressure"? Persze nem holnap, hanem majd úgy 40-50 év múlva, amikor majd ott tartunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thestock pdx06
2017.03.29. 10:56
Ha már tragédiák....
Repülés története? Hány sikertelen próbálkozás volt? Hány baleset,tragédia? Hány évbe telt miután azt lehetett mondani hogy most már bárkinek elérhető,és minimális a kockázat? Mindezt úgy hogy 2 világháború volt, ami hatalmas technikai fejlődést hozott! Az elején abba kellett volna hagyni nem? Hiszen már volt autó, hajó, minek repkedünk, nem vagyunk mi madarak!
Nem halad a technológia?Embereken akarják használni,és a leírtak alapján mérföldkő lenne az emberiség történelmében.
Sokkal inkább izgat az a kérdés hogy a gyógyításon kívül milyen gyarlóságra akarják még használni...mert hogy nem áll meg az orvoslásnál az is biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Renhoek thest...
2017.03.29. 11:36
Ami már most is megvalósítható állatoknál, ki be kapcsolható/vezérelhető agyi központok.
A kutatásban már egy ideje használják, mivel így vizsgálható egy agyi régió, pálya funkciója.

Ahogy a motoros kérget lehet stimulálni, irányok szerint... így távirányítható mondjuk egy egér. Mindig a bombakereső egér példáját hozom. Már most megadható a trajektória és követi.

Akkor új érzékeket csatoltak már be szomatoszenzoros kéregbe, pl infralátás. Használták is az állatok a kísérletben.

A többit a fantáziádra bízom, de hintnek annyi, hogy ki-be kapcsolható agressziópályák, félelmi reakciók, vagy irányítható fájdalomérzet nélküli, felturbózott érzékekkel ellátott katonákról lehet szó. A technika adott és működik, még ha nem is értjük pontosan. Persze tudni kell, hogy ez elég komoly beavatkozás, lokálisan génmódosítani kell vírussal a neuronokat (vagy embrionálisan eleve)

Itt a kérdés az, hogy van-e értelme... amire idáig eljutunk, a drónoknak ezerszer nagyobb szerepe lesz a modern háborúkban, mint egy neurális beavatkozáson átesett élő, humán katonának. A robotokat sokkalta könnyebb irányítani, mint sétáló zombikatonákat létrehozni.

Az alacsonyabb szintű funkciókat eléggé könnyű ki-be kapcsolgatni, modulálni. Viszont a magasabb rendű kognitív funkciók befolyásolása (pl egy időzített gondolat, hogy lőjem agyon az elnököt) - az kb scifi kategória még évtizedekig. Eleve az a hálózat olyan nagy és komplex, hogy a hálózat tönkretétele nélkül nem lehet implantátumot beültetni. Ellenben egy jutalomközpontot nagyon könnyű bekapcsolni, amivel az érhető el, hogy az egyed mindent félretéve a haláláig nyomja az önstimulátor gombot. Még az élelem, folyadék is sokadlagos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. agyturbini... Asagr...
2017.03.29. 11:56
En oszinten sajnalom a helyzetedet, es csak arra biztatlak kitartas. Ha masert nem is csak azert, hogy talan egy napon TE is reszesulhetsz ezekbol a kuatatasokbol kiindulo ujjitasokban. Lehet a repa es szamar esetenek latod, DE szerinted jobb lenne ha nem csinalnanak semmit? Tudod igy legalabb az elmeleti eselyed megvan, hogy jobb legyen. Kitartas.

PDX06:

Ahanyszor elmondtam(utaltam ra) mar, hogy korlatoltan, es nem kritikusan gondokodsz, na azt forintositva meg talan a politikusok sem tudnak lenyulni a nagysaga miatt
EMBER rajtad kivul rengetek mas allaspontal megalldott ember letezik nem tunt meg fel ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Pendra37 BiroA...
2017.03.29. 13:56
Musk ujabb, preciz es alapos korbenyalasa utan megkerdezem, hogy mernel-e fogadni is ra a jelenlevok elott?

Hajlando vagyok 50e Ft-ban fogadni arra, hogy az altala beharangozott Holdkerulo kuldetes nem fog 2018 vegeig sikeresen megvalosulni.

A siker alatt azt ertem, hogy a ket ember felmegy, terv szerint megkeruli a Holdat, gond nelkul visszeter, vegul egy darabban, sertetlenul kiszall a kapszulabol 2019.01.01 elott .

Ha az FAA, a 3. VH vagy a kis zold emberkek miatt nem valosul meg, az a fogadas szempontjabol lenyegtelen.

Szivesen fogadnek a Hyperloop es a Mars kuldetese ellen is, de azok annyira a jovobe vesznek, mint a hideg fuzio.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. ChoSimba Pendr...
2017.03.29. 14:05
Rossz helyen kopogtatsz, ott házalj vele, ahol a tőkét nyomták bele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Renhoek ChoSi...
2017.03.29. 14:11
Az egész venture capitali erről szól. Kockázati tőke.

Startupok esetén a siket aránya 5% pl itthon.
Rosszabb mint a tüdőrák túlélési esélye.
Láttam rengeteg ígéretes tech startupot elbukni, ez természetes velejárója az ilyen kihívásokkal teli piacnak.

Akinek alacsony a kockázattűrése az fektessen KKV-be fagyizó, szoli, ABC, trafik, kocsma... nem Marsutazás, elektromos robotautó, Holdkerülés, visszatérő rakéta, agyi implantátum, napelemfarm, vákuumcső tömegközlekedés...

A tőkések pontosan tisztában vannak az 5% fogalmával. Szóval az itt íróknak felesleges aggódnia
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Pendra37 ChoSi...
2017.03.29. 14:29
Van az a mondas, hogy "Put your money where your mouth is!".
Aki erre nem hajlando, annak a szava annyit is er.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Pendra37 Renho...
2017.03.29. 14:41
En azt lattam, hogy hogyan lehet egy nagyon szuggessziv marketing kampannyal dollar milliokat kivenni a tudatlan emberek zsebebol kickstarteren meg hasonlo helyeken "orokmozgoval" meg "kigyo olajjal".

Musk ezt egy uj szintre emelte. A SpaceX elkepeszto mennyisegu fejlesztesi penzt huzott be a NASA-tol. Ehhez kell a marketing meg a kapcsolatok.

A Hyperloop egy hatalmas kamu, de nagyon meno a reklamja. Az egyszeri idiota politikus meg adja az allami tamogatasokat, mert milyen jo is lesz majd.

A Tesla jo, de azert annyira nem jo, amennyire draga. Viszont mukodik a marketing az meg hozza a sznob hatast.

Musknak folyamatosan kellenek a nagy visszhangot kelto media bejelentesek, mert a cegeit a mindenfele tamogatasok es befektetesek hajtjak elore, nem a tenyleges eladasbol szarmazo arbevetel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Renhoek Pendr...
2017.03.29. 14:51
Vicces pont a SpaceX-et felhozni... A NASA-nak már régesrég visszatérő rakétákkal kéne dolgozni, de több milliárd dollár után sem voltak képesek megépíteni. Mert nem volt üzleti érdek. Az egész űrkutatás visszamaradt a Holdutazás óta, egy középkori szinten kb...

Most, hogy van üzleti érdek (olcsó műholdfellövés, űrturizmus stb), sikerült megcsinálni jóval olcsóbban az újrahasznosítható rakétát. Szóval megérdemlik az összes NASA befektetést. Ez jól mutatja a különbséget az állami szektor és a kapitalista cégek között.

Cirkusz és színház? Ezen mióta csodálkoztok?

Jó engem ez egy percig nem vág mellbe, mert aki kicsit is dolgozott tech cégnél, az pontosan tudja, hogy a sales/marketing részleg van, hogy 2x-3x akkora emberi és anyagi erőforrással rendelkezik mint a research - development .
Máshogy nem lehet eladni, növekedni és behúzni a fejlesztési pénzeket. Ez színtiszta üzlet. Sokáig bosszantott, hogy a sales-es csajnak 2 annyi fizuja van, mint egy mérnöknek, de beláttam mennyire fontos a munkájuk. A következő fejlesztési ciklus kb finanszírozhatatlan jó sales nélkül, és jön a leépítés -bármennyire is világmegváltó technológiai fejlesztésről van szó.

Hogy ez mennyire jó a közembereknek, arról vitatkozhatunk estig. A lényeg, hogy a profit az elsődleges.

Amíg viszont felpörgeti a fejlesztéseket, (pl egy tech - research spinoff, ami agyi implantátumokkal foglalkozó tudást gyűjti össze) addig sokkal több haszna van a civilszférának is ebből, mint a lomha állami szektorból.

...és ez nem Musk felszopás volt, egyszerűen csak a színház mögé kell látni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. eltevettlo Renho...
2017.03.29. 14:59
Üdv! Szeretném megkérdezni, hogy Te honnan tudsz ennyit? Nem elhitelteleníteni akarlak. Én a ló másik oldalán vagyok, gyerekkori ismeretlen okból történő retinaleválások miatt leszázalékolt. Mivel a jobb szemem emulzikálódott silicon olaj zavarja, a bal szememre szinte semmit nem látok feláldoznám a bal oldalit, mint kísérleti alany. Nem valami jó csak "itthon ülni a civilization előtt" mozdulatlanul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Pendra37 Renho...
2017.03.29. 15:09
A NASA 1980 ota visszatero, ujrahasznositott raketakkal dolgozott az ursiklo programban. A vegosszeg lenyegesen dragabb lett a tervezettnel. A felhasznalhatosaga es a rendelkezesre allasa koszonoviszonyban nem volt az igeretekkel. Ezert is fordultak el ettol az SLS kapcsan.

Szerintem az egesz visszateros mizeria arra megy ki, hogy Musk gyakorolja a nagy egysegek raketa hajtomuvekkel torteno leszallitasat. Az ejtoernyo a Marson keveset, a Holdon meg semmit nem jelent. Gyors es nehez dolgokat ezeken a bolygokon csak raketaval lehet finoman lebuvolni a felszinre. Sokkal egyszerubb es olcsobb ezt a technikat a Foldon tokeletesiteni, mint kiloni 10 mars raketat aztan ott probalgatni.

Most, igy belegondolva. A hyperloop csak a Foldon nagyon idiota otlet. A Holdon vagy a Marson kezenfekvo, mert nem lesz gond a vakum fenntartasaval.

A tisztan elektromos jarmu O2 hianyaban is gond nelkul halad a Holdon vagy a Marson.

A legutobbi gondolata miszerint meg akarja reformalni az alagut furo pajzsokat a felszin alatti eletter kialakitasahoz is tokeletes lesz. Mar vett is egy furopajzsot es a SpaceX meg a Tesla mernokei otletelnek azon, hogyan lehetne olcsobba/egyszerubb/gyorsabb.

Ez az ember nagyon el akar innen menni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Renhoek eltev...
2017.03.29. 15:39
Látókéreg, LGN, retina kutatással foglalkozunk egy hazai intézetben egy olyan céggel karöltve, ami világszinten is eléggé fejlett eszközöket gyárt.

Átérzem a helyzeted... nekem valami ismeretlen eredetű (talán genetikai) uveitis miatt az üvegtest levált még 10 éve, és kicsit meghúzta a retinámat, plusz ottmarad egy membrán ami miatt előbb-utóbb műteni kell... gondolom ismerős a vitrektómia szó, kiszívják az üvegtest maradványait, és lekaparják a retinát. Most még ép a látásom, de eléggé félek a műtéttől.

Sajnos a helyzet az, hogy a retina az "agy része". Buta módon a retinában lévő ganglionsejtek továbbítják a látási ingerületet. Ha egy leválás során megsérülnek, elpusztulnak, akkor a nyulványaik is elhalnak, amik a látóideget adják. Ezek a nyúlványok közvetlenül az LGN-be kapcsolódnak, ami egy átjátszóközpont a látókéreg felé. Legközelebb itt lehet csak belenyúlni a rendszerbe, de ez már nagyon bonyolult... szerintem a következő évtizedekben reménytelen
A retina chip csak azokon segít akiknek ép a ganglion rétege, és a látóideg is.

A látókérgedbe ültetett chip (ami megkerüli a rendszert és egyből az agykéregbe sugározza a látást) realitás lehet 15-20 éven belül... de ehhez ki kell nyitni a koponyát, beültetni egy LED sort, és lokálisan génmódosítani a sejteket. Egyik sem veszélytelen.

Svájci kollab partnereink is végeztek olyan kísérletet ahol in vitro (petricsészében) a saját bőrsejtjeidből neveltek egy kis agyat, amiből beszüretelték a szemkelyhet /retinát. Azután egy vírussal fényérzékenyítették - mivel ebben a fejlődési fázisban nincsenek fényérzékeny csatornák a retinában. Majd ezt ültették vissza a szembe. Részleteket nem tudok, de ez ígéretes kutatás. Viszont ez sem növeszti újra a látóideget az LGN-ig.

Viszont ha a retinád ganglion sejtjei halottak, akkor a látóideg is, szóval maximum az LGN-ben (mélyen belül az agyban) vagy a látókéregben lehet már célzott látási infókat bestimulálni. Azt is egy félszobányi 500M-1Mrd forintos lézeres géppel - Ezzel lehet a színlátás is visszaállítható majd egyszer.... vagy egy LED soros implantátummal, amivel szerintem csak az utcán történő tájékozódáshoz elegendő infókat lehet stimulálni. Persze végtelen fejlődési lehetőség van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ChoSimba Pendr...
2017.03.29. 15:57
Szerintem meg csak a költséghatékonyságot szolgálja a visszatérős mizéria. Már így is csak tized annyiba kerül a fellövés, mint az SLS, igaz hogy az SLS jóval többcélú megoldás, 1:1-ben összehasonlítani nem túl célszerű.
Ha csak a teher feljuttatása a cél, akkor tök fölösleges fellőni hozzá pluszban egy 70t-ás visszatérő egységet komplett lifesupporttal, hőpajzzsal, lófranccal, mert így nem csoda, hogy 2000t lesz a végeredmény.
A falcon9 nem több, mint amire szükség van, olcsón felvinni jó sokat. Egy komplett falcon9 csak annyit nyom, mint az SLS egyik boostere (ugye kettő volt belőle).
Nem csoda hogy "olcsó".
Ha valaki tud ennél olcsóbbat, akkor nosza, én nem tartom vissza
Musk nem isten, de eddig nem volt se ilyen olcsó rakéta, se ilyen tuti villanyautó.
Persze egyiket sem az én zsebemre méretezték, de hát a SLS sem volt a maga korában elérhető a pórnépnek.
Ha lehet örülni egy laferrarinak, akkor egy teslának is van helye a szívünkben.
Ha a hyperloop megbukik, akkor megbukik, én amúgy sem szálltam volna bele sok pénzért sem.
De az aksigyárnak örülök, solar citynek örülök, ezek talán még az én életemben leviszik az árakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kogeru Asagr...
2017.03.29. 16:09
Na most szerintem durva leszek. Szerintem nem ő a gusztustalan, hanem az hogy itt fröcsögsz. Értem én hogy hogy neked ilyen meg olyan bajod van, és hogy rossz ha villantgatják itt a reményt x éve, eddig nem sikerült , örülnöd kéne hogy most lehet átütik az a vonalat ami eddig nem ment.De akkor leszek kegyetlen és azt mondom lehet a te életedben egyáltalán nem fog általánosan kereskedelembe kerülni ami megoldja a problémád. Ez van, amíg nem voltak modern gyógyszerek addig tömegével haltak az emberek, valahol el kell kezdeni a fejlesztést, és bizony villogtatni is fogják mert kell a támogatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. eltevettlo Renho...
2017.03.29. 16:12
Igen vitrektómia volt mindkét szememen, az első 25 évvel ezelőtt, szemlencse csarnokvíz, kivesz silicon olajjal feltöltve. Csak a legelsőnél kicsit későn akarták az olajat gázra cserélni, a buborékok miatt már nem lehetett megcsinálni. Azzal a szememmel, ha mozdulatlan vagyok egész jól látok, sokszor hallottam már, hogy a jobb szemem egy csoda kifejezést. Ha mozgok, vagy csak szimpla kommunikáció keltette rezgések következtében, mást se látok mint sok kis pontot.
Nem vagyok már mai csirke, nem azért írtam, hátha egyet csettintek és hopp látok is. Nekem már mindegy, de esetleg egy ilyen kutatásban lehetne rajtam dolgozni/kísérletezni még 1-2 évtizedet, évi pár műtéttel, hogy másnak jobb lehessen.
Nekem anno minden orvos azt mondta, a szemidegleválás nem örökletes, merthogy öcsémnek is volt. Külső behatás következtében kellett volna mindkettőnknek történni. Esetleg megadnád a cégnevet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Renhoek eltev...
2017.03.29. 16:39
Egyelőre egy egérretina project fut, és egy 'élő humán' kipreparált retinás, ott elhunyt betegekből kivett retina használható 24h-ig.
A szabályozás olyan szigorú, hogy szerintem a következő 5-10 évben nem lesz humán engedély, bármilyen eszközt is építünk. Arra van szerintem remény, hogy az egérkékből sokat tanulunk, és építhető egy olyan laser scanning eszköz, amivel 4 dolog is kivitelezhető.
1. Anatómia sejt és réteg szinten. Ez diagnosztikára főleg.
2. Funkcionális vizsgálat, a sejtek aktivitásáról. A nyúlványok is szkennelhetőek
3. Stimuláció (kísérletekhez)
4. A legfontosabb, kicsit feltolva a lasert lehet vágni, elporlasztani nagyon apró objektumokat... és sejteket kiégetni, szivárgó ereket lezárni... (Agyszövetre, kéregre ezek már működnek) A mostani piacon lévő szemműtő laserek kb kőbalták ehhez képest. Ez reményt ad egy olyan 3D-s lézersebész eszközre, ami alá befeküdve kiégethetőek pl hegek, membránok, jobban visszarögzíthető a levált retina... de ha mindez már kész is lenne egérre, humán alkalmazás az 10 év és sokmilliárd forint. Ehhez már FDA engedély is kell, mert USA piac is fontos. Majd kérünk Musk-tól casht
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BiroAndras Pendr...
2017.03.29. 16:59
Ez nem körbenyalás, hanem tények. Nem ígéretekről beszélek, hanem megvalósult, működő, bizonyított, boltban kapható termékekről.
Az, hogy a Tesla mennyire jó, az részben szubjektív, de minden objektíven mérhető paraméter szerint a legjobb autók közt van. Nem csak az eladásaik nagyon jók, de a tulajdonosok elégedettsége is. A legjobb mérce erre, hogy a tulajok milyen arányban vennének másodszor is Teslát. Ebben is simán elsők. [LINK]
Itt egy másik példa az energia üzletágra : [LINK]

A Hold körüli repkedéssel kapcsolatban nem az az érdekes, hogy pontosan mikor lesz, hanem, hogy egy civil cég képes rá, mígy a NASA jelenleg még a saját űrállomására se tud önállóan embert juttatni. A SpaceX-nek nyílvánvalóan megvan a technológiája, hogy megvalósítsa a tervet, csak még nincs teljesen kész. A Falcon Heavy elég erős a feladathoz, a Dragon pedig képes életben tartani az utasokat. A Dragon nemsoká NASA űrhajósokat fog szállítani, úgyhogy ez megint nem csak ígérgetés.
Nyílván csúszások előfordulnak, ez teljesen normális ilyen projekteknél, a NASA és a többiek is simán csúsznak éveket.
Arra értelmes ember nem fogad, hogy 2018-ban elindulnak, de arra már simán mernék fogadni, hogy hamarabb csinálják meg, mint a NASA. És arra is, hogy hamarabb juttatnak embert a Marsra, mint a NASA.

És ha már a fogadásoknál tartunk : [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ny
2017.03.29. 17:08
"Az idegkutatók még mindig nagyon keveset tudnak arról, hogyan kommunikálnak egymással az agyi neuronok, " Töltésszétválasztással. Talán el kéne olvasniuk egy 9-es biológia könyvet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Pendra37 BiroA...
2017.03.29. 17:30
"A Hold körüli repkedéssel kapcsolatban nem az az érdekes, hogy pontosan mikor lesz, hanem, hogy egy civil cég képes rá,"

Pontositsunk. Egy civil ceg be tudta jelenteni. Az igeret meg a bejelentes pedig olcso. Ha olyanom volna, holnap bejelentenem a Venuszra szallasi tervemet. Van a fiokomban egy olyan, de olyan szuper raketa terve, amit meg ember nem latott. De tenyleg. Kisdobos becsszo.
Itt nagyjabol ki is merult a jelenleg kepesseguk ezzel kapcsolatban. Technikai szinten meg nem kepes ra. A raketajuk meg nem repult. A mostani kapszulajuk sincs emberre hitelesitve, nemhogy a v2. Jelenleg meg embert sem tudnak az urbe juttati, nem, hogy megkeruljek a Holdat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Renhoek ny
2017.03.29. 17:45
Nem az elektrokémiai jelenségről van szó... hanem magáról a jelentésről. Mai napig nincs olyan imaging eszköz, amivel megbízhatóan lehetne network szinten imagingelni 1000 neuront térben, úgy, hogy az összes dendrit összes szinapszis scannelhető. A laser scanning fluoreszcens képalkotás szabad Ca koncentráción, vagy voltage szenzorokon alapul, de az elektródhoz képest nincs akkora időbeli felbontása, hogy pl az akciós potenciálokat kimutassa. Az elektródban meg nincs képi infó és be kell szúrni a szövetbe és a dendritekről, szinapszisokról nulla infód lesz.

A lényeg, még eszközünk sincs arra nézve, hogy akciós potenciálok szintjén hogyan kommunikálnak a sejtek a dendritfákon keresztül térben és időben.
A 3D volume imaging már jó térbeli felbontású, de még sokat kell fejleszteni, hogy mondjuk egy 100-as neuroncsoport összes sejttestjéről és dendritjéről legyen infó.

Akkor következik csak a rengeteg sok adat kiértékelése. Ehhez Google Deep Mind szintű mintázatfelismerő algoritmusok kellenek majd.
Ezt követően lehet elgondolkozni, hogy az agyi implantátumoknak milyen tér-idő-frekvenciabeli stimulációs mintázatokat kelljen generálnia a kívánt idegrendszeri hatás eléréséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Resike pdx06
2017.03.29. 22:19
Igen ennyi erővel azt is beírhatnám hogy "grumpy old man" és a te képed jönne elő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BiroAndras Pendr...
2017.03.29. 23:11
1. Falcon Heavy. Nem túl bonyolult, 3 Falcon 9 összedrótozva. Nem látom okát, hogy miért ne működne.
2. A Dragon űrhajó teher verziója már rutinszerűen repül. Az emberes verzió tesztelés alatt áll már évek óta. Ha a NASA rá meri bízni az űrhajósait, az nekem bőven elég bizonyíték, hogy ez egy komoly cucc.

Ha ezt a kettőt összerakod, azzal már el lehet menni a holdig. Nyílván mivel még egyik se repült, a 2018-as dátum erősen optimista. De nem lehetetlen, és attól se dől össze a világ, ha 2019 lesz belőle.

A NASA nem is tervez 2018 előtti fellövést, és az se valószínű, hogy embert fog vinni, mivel első útra nem szokás. Szóval a SpaceX-nek minimum 1 év előnye van. És amíg az SLS évente átlag egyszer fog repülni, addig a Falcon 9 már most havonta száll fel, és tervezik drasztikusan sűríteni a fellövéseket, amint az újrahasznosítás tényleg beindul. Holnap repül az első használt rakéta, szóval ez sincs messze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pendra37 BiroA...
2017.03.30. 00:34
A Falcon Heavy-t 2015 ota halasztgatjak. Az emberes Dragont 2016 ota halasztgatjak. A jelen menetrend szerint valamikor Q3-ban futnak neki ujra (ember nelkul). Szoval azert olyan egyszeru sem lehet es ezek szerint a dolgok bonyolultsaganak elozetes felmereseben nem annyira jeleskednek. A 'felskalazzuk aztan jo lesz' dologrol a Virgin Galactic meg a Space Ship One jut eszembe. Arra is azt mondtak, hogy nem bonyolult, megepitjuk eggyel nagyobb meretben aztan kesz is. Ezt mondtak majdnem 15 eve es meg mindig nincs kesz. Az N1 sem volt bonyolult. Csak osszedrotoztak par tucat kis hajtomuvet aztan mehet. 4-bol 4 kudarc. A legkort nem tudta elhagyni.

A NASA a Soyuzokra is ra meri bizni az urhajosait, aztan az a rendszer oregebb, mint az urhajosok, akiket visz.

A Falcon valoban havi rendszeresseggel repul. Idenre kb 12 repules van betervezve.

Ha 2019 vagy 2020 lesz belole tenyleg nem a vilag vege. De ha en mindig 8-ra igerem magam, de delutan 2 elott sosem jelenek meg, az egy kicsit alaassa a szavahihetosegemet. Elobb-utobb mindenki csak legyinteni fog a legujabb nagy igeretemen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BiroAndras Pendr...
2017.03.30. 10:59
Ebben az iparban a csúszások teljesen normálisak, ahogy te is írod. A múltkori balesetük miatt is fél évet csúsztak, mert nem csak azt volt nehéz kideríteni, hogy mi történt, de a kilövöállásuk is megsemmisült.
A NASA mennyi ideje is csúszik az űrsikló utódjával? Mennyi idő múlva repültek újra a Challenger balesete után? Mennyit csúszott a Hubble és az ISS?
A SpaceShipOne esetén volt egy olyan nehezítő körülmény, hogy egy balesetben meghalt egy rakás mérnökük.

A Sozuz-okat azért használja a NASA, mert egyrészt nincs más választása, másrészt nagyon megbízhatók. A koruk teljesen lényegtelen.

Mint már sokszot mondtam, ebben az iparágban a csúszások megszokottak. És megint csak nem ígérgetésekről van szó. a Falcon 9 rendszeresen repül, már 8x sikeresen leszállt, és az első használt ma repül újra.
A Falcon Heavy még csak nem is felskálázás, csak összedrótoznak 3 Falcon 9-et. Mi lehet ebben megoldhatatlan nehézség? Nehezebb lenne, mint az űrből visszatérve leszállni egy hajóra, ami alig nagyobb a rakétánál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sadenal
2017.03.31. 16:21
Nem kis élmény volt élőben nézni! Ez a Musk egy állat!

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!