iPon Hírek

Az AMD a hibák ellenére kitart a TSMC mellett

Dátum | 2009. 07. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD 40 nm-es GPU-val felszerelt Radeon HD 4770-es kártyáiból messze nem készül akkora mennyiség, amelynek segítségével lenne lehetőség kielégíteni a megnövekedett keresletet. A gyártó az elmúlt hónap folyamán beismerte, hogy ez a helyzet a TSMC gyengélkedése miatt áll fent (a kihozatali arány egyelőre borzasztó). A helyzet már elég régóta tart, komolyabb javulást egyelőre nem lehetett észrevenni a termelés alakulásában, így joggal gondolhatnánk, hogy az AMD illetékeseinél elpattan a húr és másik gyártó után néznek, így a jövőben például akár a kiszervezett AMD gyárakat tömörítő GlobalFoundries-hez fordulhatnak.

Az AMD egyik illetékese, Rick Bergman ezeket a teóriákat egy rövid interjú alkalmával megdöntötte, ugyanis állítása szerint a TSMC és az AMD közötti több, mint 10 éves partnerkapcsolat rendkívül sokat jelent, így a TSMC az AMD első számú szerződéses gyártója és az is marad. Mr. Bergman elmondása szerint az új gyártástechnológiára való átállás kemény feladat, ami néha gondokat okozhat, és most okoz is a TSMC esetében.

Mr. Bergman a termeléssel kapcsolatos problémákra reagálva elmondta, hogy az AMD nyitott szemmel vágott bele a 40 nm-es termékek gyártásába, tudva azt is, hogy mibe kerülhet az egységek legyártása. A nyilatkozat végig bizakodó hangvételű volt, Mr. Bergman meg van győződve arról, hogy a 40 nm-es gyártósorokat érintő problémák rövidesen megoldódnak. Arra a kérdésre, hogy az AMD melyik céget választaná a TSMC és a GlobalFoundries közül, mindössze az volt a válasz, hogy a vállalatnak több forrásra van szüksége a sikerhez, így a jövőben mind a TSMC-re, mind pedig a GlobalFoundries-re szükségük lesz.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. pluto
2009.07.07. 16:11
Nem tudom hogy a TSMC helyett tudnának-e más választani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. menzi
2009.07.07. 16:30
Van helyben másik cég is, aki nemrég óta álltak rá a 40nm-re, mehetnének oda is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. shabbarule...
2009.07.07. 16:30
Nagyon más választásuk nem igazán van. Az UMC-hez vagy a Charteredhez lehetne idővel átvinni a 40nm-es gyártást, de az is hosszabb időbe telne, addig pedig a TSMC is korrigálni fog. A GlobalFoundries pedig nem igazán játszik ebben a történetben, hisz nekik nincs is 40nm-es gyártástechnológiájuk ami alkalmas lenne GPU gyártásra.

A GF majd jővő nyáron 32nm mellett lesz érdekes, mert ott már van konkurens gyártástechnológiája GF-nek TSMC-vel szemben. Akkor szinte garantálható hogy az új gyártástechnológiával gyártott termékeket a GF-ben fogja gyártani AMD, hisz ATIC-cal kötött szerződésnek ez is az egyik kitétele volt. Az arabok szándékosan nem üres, ügyfél nélküli gyárat vettek(hisz csinálhattak volna zöldmezős beruházásként is foundrykat az AMD nélkül), hanem vettek hozzá 15 évre egy stabil, jól csengő referencia ügyfelet is az AMD személyében, akivel jobb esély van további ügyfelek becsábítására. Cserében persze az AMD-nek ott kell gyártatni hogy a GF-nek meglegyen egy stabil bevétele. Persze a gazdaságossághoz jóval több ügyfél kellene, akik összehalászása már sokkal nehezebb és időigényesebb feladat lesz majd a GF számára.

Addig amíg az 55 és 40nm-es GPU termékek ki nem kopnak az AMD kínálatából, ami még legalább 2 év, addig az AMD-nek szüksége van a TSMC gyártó kapacitásaira és értelemszerűen addig megmarad a közös kirakat bazsajgás is, hisz a két félnek kölcsönösen szüksége van egymásra, történjen a háttérben bármi is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Dénes
2009.07.07. 17:48
Hát én a mondó hogy mikor amd kiadta a ránc felvarrott phenom2-eseket csak azért tette hogy időt nyerjen az új processzorok fejlesztésére nem is a core i7-esek meg stb ellenfelének szánta... Látthatuk ezt a grafikus processzorok esetében is HD 3000-es szériát is kiadta hogy legyen valami a 4000-es meg olyan szinten elkapta az nv nyakát hogy mindenki csak lesett hd 5000-es szériával meg sztem ki is töri... Két mérnökcsapat összedugja a fejét kő kövön nem marad... igen ígéretes lesz a jövő és szerintem intelék is fognak izzadni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2009.07.07. 19:02
Dénes: Se a Phenom 2, se a HD3000 nem időhúzás volt, hanem mind a kettő egy késett lépés, amit a Phenom II esetében egy, a HD3000-esek esetében pedig fél évvel előbb kellett volna meglépni. A HD3000-esek ellen hasonló helyzetben lett volna a G80, mint a RV770-esek ellen a GT200. A Phenom II pedig, mint láthatjuk, a 45nm-es Core 2-esek ellen lett volna jó lépés (a Phenom I pedig ugyebár a 65nm-es Core 2-k ellen).

Időhúzásnak inkább majd a X6-os desktop procikat nevezném, ha megjelennek, bár még talán azokra sem lehet ezt mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2009.07.07. 21:33
Talán hátulról valaki/k megkente a megfelelő illetékest, hogy kicsit lassabban menjen az a gyártósor, amig csak lehet... / a lényeg az lényeg , csak gyarapodjon számla ...
Semmin sem szabad csodálkozni... TSMC meg szépen lassan termelget...

Az INTELT kétlem hogy bárki is megszorongatná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.07.07. 22:14
_DiEGO_: Szerinted a TSMC-nek mennyit ér meg, hogy megrendüljön benne a bizalom? Mennyit ér meg a márka presztízs értéke? Ennyi pénzt jó eséllyel az Intel sem tudna elé vetni zsebből.

Itt inkább az a fő probléma, hogy a GF elég sok mérnököt elszipkázott a TSMC-től... így nem csoda, ha nem tudnak gyorsan reagálni.

doktorovics: Nem értem, hogy miért érzed ezt poénnak... Azon kívül, hogy a fórum jelenlegi szabályzatával is erősen megütközik amit művelsz. :mellow:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!