iPon Hírek

Az AMD-ATI már biztos befutó a következő Xboxra?

Dátum | 2009. 10. 14.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

A Fudzilla ipari forrásokra hivatkozva biztos benne, hogy az AMD-nek már szerződése van a következő Xbox grafikus chipjének kifejlesztésére. Úgy látszik a Microsoft elégedett az Xbox 360-ban található Xenos-szal (megjegyeznénk jogosan), és talán a visszafelé kompatibilitást is szeretné megőrizni. Az első Xboxban még a GeForce 4-ekre hasonlító nVidia GPU teljesített szolgálatot, ám az MS váltott és úgy döntött a második konzoljába már az ATI tervezze a chipet. Idővel kiderült, hogy ez nagyon jó döntés volt, hiszen a Xenos technikailag az Xbox 360 legjobb része lett, elsőként alkalmazott egységesített shader architektúrát, és vezetett be hardveres tesszelátort.

Xbox 360 - ATI Xenos GPU-val
Ha a hírek igaznak bizonyulnak, akkor az AMD-ATI a három fő konzolból kettőnél már biztos befutónak tűnik, mert a Nintendo-nak is ők tervezték a GPU-t a GameCube-ba, majd később a Wii-be is (igaz az elvárások ott nem voltak valami magasak, ráadásul a Wii-ben lévő Hollywood chip csak a Gamecube-os Flipper felerősített változata). Mindenesetre ha a Nintendo következő gépe egy továbbfejlesztett Wii lesz, akkor jó eséllyel megtartják az ATI-t a munkára.

Wii - A már nem annyira erős Hollywood GPU-val

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. mtrx220
2009.10.14. 18:57
VISSZA A HIRHEZ

ez ennyi.
nem flame, de a vak is láthatja hogy az nv már itt is háttérbe szorult a megkenős üzletpolitikával. mennek a szemétre ha igy folytatják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. leviske
2009.10.14. 19:35
Eddig is nyilvánvaló volt, hogy az AMD fogja nyújtani az alapot. Más kérdés, hogy az alap Fusion lesz-e, vagy a továbbiakban is csak a GPU lesz az AMD-től licencelve?

A következő PS-re már több variációt olvastam. Lehetett olvasni Intelről, lehetett olvasni nVIDIA-ról és saját tervezésű chipről. Az Intel vélhetően kizárható a Cell miatt, amit gondolom nem fognak dobni. Arra viszont látnék rációt, hogy a PS4 még egy Fermi szerű valamivel lesz megtámogatva, de ebben az esetben a Sony túlságosan el fog rugaszkodni a PC/XBOX piactól, ami az elmúlt évekből tanulva nem a legokosabb döntés.

Bár őszintén megvallva, szerintem, ha az AMD és az OTOY jó munkát végez, akkor azokon a területeken, ahol a sávszélesség adott, nem lesz sok esélye az új konzoloknak. Ha más miatt nem is, amiatt biztosan, hogy a legtöbb fejlesztő inkább azt a megoldást fogja támogatni, ahol szinte esély sincs a warez-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. _DiEGO_
2009.10.14. 19:52
OMG - A T I - jetcz gut
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2009.10.14. 19:52
egyre simpatikusabb nekem az ati bár cpu-ban még mindig az intelt tartom jobbnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lew000
2009.10.14. 19:53
az amd nagyon eltalálta az xbox gpu-ját
a lassan 5éves konzolon még mindig kevésbé látszik hogy gyengébb a
nála jóval erősebb ps3-nál köszönhetően a xenos gpunak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Mag
2009.10.14. 20:42
ráadásul ha az ati tervezheti a vga-ját, akkor már kerül bele dx11, ami emiatt pc-n is végre jobban talajt foghat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2009.10.14. 20:47
leviske: pedig én megkockáztatom, hogy egy 2.-3. generációs Larrabee/Fermi lesz a PS4-ben, de ez nagyban függ attól hogy változnak a trendek. A Sony már a PS3-at se csak mint játékgépet hirdeti és ha talál olyan funkciókat amikkel jól ki tudja aknázni a GPGPU lehetőségeit a játékokon kívül akkor biztos vagyok benne, hogy meglépi ezt. Az előny az óriási szabadság amit ezek nyújtani képesek, a hátrány, hogy egy grafikára kihegyezett chippel viszont sokkal könnyebb már az elején látványosat alkotni.

De a fejlesztők szerintem már úgyis csak legyintenek egyet, a PS2 és a PS3 már megedzette őket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. yany
2009.10.14. 22:49
Svindler: Szerintem ha befutják időre az egybe tokozott GPU+CPU párost, akkor nem is annyira lehetetlen, hogy AMD legyen a központi proci. Ráadásul az XBOX360 és PS3 közti harc is bizonyítja, hogy vajmi kevés múlik a CPU-n, sokkal több múlik a grafikáért felelős részegységeken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.10.15. 07:51
yany:
Azt ne felejtsük el, hogy elsődleges platform az Xbox360 mivel sokkal könnyebb rá programozni, így a fejlesztők ezt választják, majd írják át PS3-ra, Cell ezért nincs megfelelően kihasználva (és ezért jobb bizonyos játékokban az Xbox360, GPU erősebb ügye).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.10.15. 09:04
Svindler: A Cell-ben elég sok pénze benne van a Sony-nak, nem? Elég fura lépés volna az Intelt választani, mikor elvileg "ellene" hozták létre a Cell-t. Köv. generációs Fermi-t én is elképzelhetőnek tartom és talán a CUDA miatt még jobb helyzetben is lehetne a PS4, mint most a PS3 az X360-al szemben.

A Stream miatt volna értelme, hogy a MS most a CPU-t is az AMD-től licencelje, de tippelgetni én sem merek.

yany: Ha konkrétan egy Fusion megoldás kerül a X720-ba, akkor nem lesz több mint egy közép-, felső-középkategóriás PC, amin akár Windows-t, vagy Linux-ot is lehet futtatni... Ezzel az XBOX hirtelen PlayStation ellenfélből átalakulna Machintos ellenféllé, ami elég fura lépés volna a Microsoft-tól. Bár a későbbiekben ezek után mondjuk portolási gondok nem nagyon lehetnének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!