iPon Hírek

Az AMD az OpenCL technológia mellett áll

Dátum | 2008. 12. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD a napokban jelentette be, hogy a lehető leghamarabb elkezdi alkalmazni az OpenCL 1.0-s szabványt, amely ugyancsak néhány napja indult hódító útjára hivatalosan is. A vállalat közleménye szerint rövid időn belül az ingyenes ATI Stream fejlesztőcsomagban is helyet kap az OpenCL 1.0-s szabványhoz tartozó fordító alkalmazás, valamint a futtatási környezet egyaránt.

Az OpenCL 1.0-s szabvány a Khronos Group által került kifejlesztésre, a független szervezetben különböző nagyvállalatok is együttműködtek a munkában. Az OpenCL szabvány segítségével a fejesztők számára olyan alkalmazások készítésére nyílik lehetőség, amelyek CPU-n vagy GPU-n egyaránt futtathatóak. Ezzel a módszerrel a fejlesztők könnyedén megírhatják a programokat CPU-ra vagy GPU-ra attól függően, hogy melyik egység felel meg legjobban az adott feladatnak.


Az AMD a Khronos Group-on belül OpenCL munkacsoport elkötelezett támogatója és tagja. Az AMD érdekelt abban, hogy ezt az értékes technológiát a lehető leghamarabb a fejlesztők kezébe juttassa, valamint abban is, hogy a szabvány minél hamarabb részét képezze az ATI Stream SDK-nak is. A vállalat tervei szerint az ATI Stream SDK OpenCL támogatással felvértezett fejlesztői változata 2009. második felében válik elérhetővé. Az AMD mérnökei egyébként már a kezdetektől fogva ismerkednek az OpenCL szabvánnyal, illetve a benne rejlő lehetőségekkel: a korai fázisban lévő szabvány segítségével a fejlesztők már készítettek néhány működő kódot.

Az AMD ezzel egy időben a Brook+ névre keresztelt megoldást is továbbfejleszti. A Brook+ programnyelv fejlesztőeszközeinek modernizálásával a vállalat lehetővé kívánja tenni a programozók számára, hogy a Brook+ kódjaikat OpenCL szabványra is megírhassák.  A Brook+ egy nyílt forráskóddal rendelkező programozási keretrendszer, amelyet az AMD fejlesztett ki és amely az ATI Stream SDK részét képezi. Az ATI Stream SDK továbbfejlesztésével hatékonyabb multi-GPU támogatást vehetnek majd igénybe a programozók. Az újdonság ezen kívül fejlettebb támogatást kínál majd az ATI Radeon HD 4870 X2-es modellekhez, valamint az ATI FirePro 3D videokártyákhoz egyaránt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. leviske
2008.12.13. 21:54
Fatsoe: Javaslom, olvasd még át párszor a cikket. (Segítség képpen -hogy ne kelljen annyit olvasni, nehogy megterheld magad- elég a kép alatti részt átolvasnod 20x. Hátha megragad valami.)

Megjegyzem az OpenCL nem egyenlő a CUDA ellenfelével, ha így volna,akkor az NV nem építené be a CUDA-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Balu92
2008.12.14. 13:33
Jó ötlet szerintem az AMD-től.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!