iPon Hírek

Az AMD felvásárolja a SeaMicro-t: hatalmas lehetőségek

Dátum | 2012. 03. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD egy rendkívül fontos lépésre, a SeaMicro felvásárlására készül. Utóbbi vállalat egy igen innovatív szereplőnek tekinthető a szerverpiacon, ugyanis olyan szervereket készít, amelyek hely- és költségtakarékosak, alacsony fogyasztás mellett üzemelnek, mégis nagy teljesítményt kínálnak.

A hírek szerint az AMD 334 millió dollárért kívánja felvásárolni a SeaMicro-t, ami hatékony energiafelhasználás mellett üzemelő, nagy sávszélességgel dolgozó mikro szervereiről ismert a szerverek szegmensében. Az említett összeg egy részét, azaz 281 millió dollár készpénzben fizeti ki az AMD. Azáltal, hogy a két cég egyesül, az AMD a SeaMicro rendszerépítési képességeinek és fabric technológiájának köszönhetően rendkívül jó helyzetbe kerülhet a szerverpiacon, ugyanis piacvezető szerverépítő blokkokat kínálhat majd, amelyek a legkülönfélébb alkalmazási területeken is megállják a helyüket, kezdve a dinamikus webes tartalmaktól, a közösségi hálózatokon át egészen a kereső- és videó szolgáltatásokig.

Tervek a szerverpiacon

Azáltal, hogy az AMD a saját szerver technológiáját és a SeaMicro egyedi technológiáját ötvözni tudja majd, a vásárlók számára rendkívül széles termékpalettát kínálhat, amely segít az adatközpontok komplexitásának jelentős csökkentésében, valamint segít az energiafelhasználás és a költségek mértékének csökkentésében – mindezt úgy, hogy ezzel egy időben növeli az elérhető teljesítmény szintjét. Az AMD tervei szerint az első olyan Opteron alapú megoldások, amelyek ötvözik az AMD és a SeaMicro technológiáit, már az idei év második felében piacra kerülhetnek.

Az AMD továbbra is nagy figyelmet fordít majd a tradicionális szerverpiacra és számos befektetést is eszközöl majd eme területen, de a nagy nevekkel szemben nem kíván közvetlenül versenyezni, azaz nem akar a HP, a Dell, az IBM és a Cray közvetlen rendszerépítő riválisa lenni. A cég célja, hogy a SeaMicro üzletágát továbbvigye és biztosítsa a vásárlók számára azokat a termékeket, amelyek számukra szükségesek ahhoz, hogy vállalkozásuk továbbra is zökkenőmentesen működjön. A hosszabb távú cél az, hogy a kínálat bővüljön, azaz a meglévő technológiákat az OEM partnerek platformjaiba is integrálják, ezzel sokkal komolyabb termékpalettát biztosítva a vásárlók számára, akik így könnyebben megtalálhatják azt a megoldást, ami igényeik számára a legmegfelelőbb.

Az új technológia új lendületet adhat a processzorpiacon is

A SeaMicro saját összekötő alrendszerének köszönhetően (interconnect fabric) az AMD előtt új lehetőségek nyílnak. A technológia segítségével több számítógép összekapcsolására is lehetőség van, méghozzá PCI Express csatolófelületen keresztül. Ez az ún. fabric lehetőséget teremt arra, hogy egy gépházon belül több pici szerver is helyet kaphasson, amelyek mind-mind erre az összekötő kapcsolatra támaszkodnak, így ezen a kapcsolaton keresztül nagysebességű hozzáférést kapnak a rendszer hálózati és I/O eszközeihez. A szerverek a technológia jóvoltából nagy dobozok helyett pici, kártyaméretű konfigurációk formájában kaphatnak majd helyet ebben a különleges környezetben.

Persze ez az újfajta interconnect nem csak az egyes szerverkonfigurációk összekapcsolására használható, hanem akár arra is, hogy egy processzoron belül az egyes komponensek között nagysebességű kapcsolatot biztosítson. Ez a kapcsolat az AMD APU egységein belül hatékonyan összekötheti egymással a GPU-t, a processzormagokat és a memóriavezérlőt.

Az AMD ezzel a lépéssel megspórolta azt az időt, ami egy új interconnect házon belüli kifejlesztésével jár. Azáltal, hogy ez az új technológia házon belülre került, az AMD rendkívül gyorsan elkészítheti majd különböző SoC megoldásait, amelyek különböző CPU magokat és GPU-t, illetve akár egyéb komponenseket is magukban foglalnak. A gyártó így speciális igényekre szabott SoC egységeket is hatékonyan és gyorsan piacra dobhat, ami jelentősen javíthatja piaci pozícióját.

Reméljük, hamarosan konkrét tervekről is érkeznek hírek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Taragas
2012.03.01. 13:48
Csak így tovább, így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Humbuk
2012.03.01. 14:23
Érdekes hír, de most komolyan! Egy ilyen nagymultú új technológiákat fejlesztő cég, mint az Amd, tényleg nem tudna magának fejleszteni egy új interconnect linket? Értem én, hogy a felvásárlással "piacot" is vesznek, de egy picit azt a benyomást keltik, hogy nem akarnak fejleszteni.
Persze minden cég ezt csinálja, aki teheti.
Reméljük összejön nekik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Vendég-Ven...
2012.03.01. 14:29
A SeaMicro eddig milyen processzorokat használt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Juliska
2012.03.01. 14:31
Humbuk: Szerintem biztos tudnának, csak nem éri meg. Időt és pénzt visz a link, és nem biztos, hogy jó lesz a technológia. Most vettek egy biztos jó technológiát, amit azonnal használhatnak. Egyedül csak a pénz bánta, de ki tudja, hogy mennyibe került volna ugyanez a nulláról kifejlesztve. Talán az is átfutott az agyukon, hogy ha ezt megveszik, akkor a konkurenseket elzárják a Freedom Fabric ASIC-tól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Taragas
2012.03.01. 14:56
Sztem is csak jól jártak ezzel az üzlettel, mert bizony ha fejlesztés mondjuk 2/3-ba került volna mint amennyiért vették, ki tudja mikorra lett volna belőle épkézláb technológia. Az idő az IT iparban megfizethetetlen tényező.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2012.03.01. 17:10
Helyes, újabb lépés a késztermék előállítás felé vezető úton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. I.Jozsef83
2012.03.01. 17:39
SeaMicro .... new name : SeAMDicro

Hajrá - Go go
alakulgat a cég... azt nincs ott pénz dehonnem , csak nem annyi ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Juliska
2012.03.01. 17:52
I.Jozsef83: Azt írja a Yahoo finance, hogy 1,76 milliárdjuk van. A nincs ott pénz csak ferdítés a részükről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2012.03.01. 20:39
Senkinek ne legyenek kétségei, illúziói a tulajdonosi kör pénzügyi lehetőségeit tekintve.
Maradjunk annyiban hogy korlátlan, csak szándék kérdése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bodomehesz...
2012.03.02. 12:17
Mikrobi - 2012-03-01 21:20:51 - vagy sokszor alatta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2012.03.02. 12:29
De Robi, Te viszont nem gondoltad át mire költenek ezek a tulajok, sokkal lazábban többszörös milliárdokat, dollárban... F1,tengerfeltöltés pálmafa alakú szigetek alá stb.
Csak az abberált intel hyperek itélnek, és ujjongnak az orrukra aggatott pénzügyi beszámolók alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Süty
2012.03.02. 15:02
Mikrobi: Effektíve semennyiben, de József arra gondolhatott h a szaudi tulajok, vagy tudom is én kit manapság a tulajok, inkább biztos jól termelő turizmusba fektetnek(pálma, Föld országai szigetek)
Sztem is ésszerűbb 1 már meglévő technológiát magukévá tenni(cégestől) mint kinlódni a fejlesztéssel, teszteléssel, és ha netán nem tökéletes akkor nem b@sztak ki milliókat az ablakon. Remélem érthetően fogalmazódtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2012.03.02. 15:11
Keverd a cég közzétett mérlegeredményeit, a cég tulajdonosi körének pénzügyi lehetőségeivel. Erre mondtam hogy elhatározás kérdése. A pálmaszigetek projektből , vagy a forma 1-be tömött milliárdokból, a mögöttes erők potenciáljára lehet következtetni. Bármely projekt árából lehetett volna venni egy pár intel gyárat, azzal tisztában vagy, gondolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szilaard
2012.03.04. 14:19
Én azt sem felejteném el, hogy egy kész cég megvételekor annak a vevőkörét is megveszik, vagyis "elvileg" ha egyetlen bit technológiát sem vesznek át a saját bizniszükbe, csak folytatja részleg a termelést, akkor elvileg egy 0 szaldós üzletet csináltak.
Másrészt az idő tényleg húzós téma, az Nvidia teveire ha rápillantunk - a Maxwell széria észbontó lépés lesz az integrációban és teljesítményben - szerintem az Intel és az AMD is csak kullog per pillanat ezen a vonalon - egy-egy ilyen lépéssel lehet esély, hogy ne csak kullogás legyen a vége.
Amúgy ha jól emlékszem nemrég az Intel a QLogic Infiniband üzletrészét vásárolta meg. Mi a fenének neki CHIPEN BELÜL iszonyatos sebességű hálózati kapcsolat?
A Sun UltraSparc CPU-jával akar versenyezni (abba 2 db 10GBites Ethernet port van belevarrva)??? Nem hiszem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!