iPon Hírek

Az AMD kiszervezte a tesztelő és összeszerelő feladatokat

Dátum | 2016. 05. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy kiszervezi a különböző chipekkel kapcsolatos feladatokat, így az egységek tesztelése, jelölése, összeszerelése és tokozása (ATMP) külsős hatáskörbe kerül. Ennek érdekében a Nantong Fujitsu MicroElectronics (NFME) illetékeseivel közösen egy új együttműködés részleteinek kidolgozásába kezdtek, amelynek eredményeként egy vegyesvállalat jöhet létre, ha sikerül megállapodni. A felek a friss bejelentés alapján már meg is állapodtak minden részletben, így a tranzakciót sikeresen nyélbe is ütötték. A megállapodás keretén belül az AMD 371 millió dollárt kap az NFME-től, cserébe az NFME 85%-os tulajdonrészhez jut az AMD ATMP részlegében, amely egyébként a Malajziában található Penangban, illetve a Kínában található Suzhouban tevékenykedik. A fennmaradó 15%-os részesedés természetesen az AMD tulajdonában marad.
Suzhouban éppen zajlik a tesztelés
Az AMD elnök-vezérigazgatója, Lisa Su szerint ezzel a lépéssel az AMD teljesen áttért a gyárnélküli üzletmodellre, ugyanakkor erősödött pénzügyi pozíciója és az ellátási lánc működését is sikerült még hatékonyabbá tennie, azaz összességében igen kedvező eredményekkel zárult a tranzakció. A fentebb említett 371 millió dolláros összegből egyébként a különböző adók és költségek levonása után 320 millió dollárnyi tőke maradhat az AMD kasszájában, ami egészen biztosan jól jön – egyebek mellett segít a tőkekiadások jelentős mértékű csökkentésében. A kiszervezést követően az AMD természetesen továbbra is igénybe fogja venni az immár vegyesvállalatban működő ATMP üzletágak szolgáltatásait.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Meteoreso
2016.05.02. 17:39
Szerintem helyesen teszi
Onmagában megszabadul sok járulékos koltségtol
Az olcso munkaero megmarad és a pénzt máshova tudja rakni
Az adott országnak is jo mert marad az uzem felszámolás helyett
kérdés pontosan milyen szerzodést kotottek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ZoliS
2016.05.02. 18:14
Aztán ha minden második Zen processzor meghibásodik, akkor tudni fogjuk az okát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. s_otto
2016.05.02. 18:29
Butaság, mert aki megvette biztosan drágábban dolgozik ezután neki, hiszen egyrészt szeretné a befektetett tőkéjét ha megtérülne, másrészt profitot is akar termelni.

Ami eddig költségfaktor x volt, az ezután x+y lesz. Pár év és amit ma kapott el is kopik, szépen vissza fizeti.

Időt nyer megint, ki akarja húzni a Zen-ig és a következő generációs vga-ig.

Ezt a pénzt egyébként két negyedév alatt elfüstöli, ha az elmúlt évek trendje alapján negyedévente 180 milliót bukik.

Mit fog eladni legközelebb? Múltkor licencek, most ez....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba
2016.05.02. 18:56
Az ilyen kiszervezéseknek tudjuk mi a legvége
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. actival ChoSi...
2016.05.02. 19:43
Nyereségesebb működés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Gpety
2016.05.02. 19:50
Nekem az is meglepő, hogy ez még náluk volt, azt hittem, hogy a GlobalFoundries-el együtt ezek is mentek.
Majd leépítik a létszámot, kb ennyi lesz az eredménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. s_otto activ...
2016.05.02. 20:01
Úgy gondolod, hogy az új tulaj csökkenteni tudja a költségeket, ezért olcsóbban végzi el az amd-nek a munkát, miközben a befektetett pénzére sincs szüksége, és non-profit cégként szolgálja az amd-t????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 5hR3kY s_ott...
2016.05.03. 08:23
Vegyesvállalat lett, így az eddigi AMD ATMP részleg most már 85%-ban az NFME + és 15%-ban az AMD tulajdona. Mivel résztulajdonos maradt az AMD, maguknak nem fogják drágábban adni a cuccot. A Fujitsunak meg az a haszna hogy gyártástechnológiák, és licenszek kerülnek a birtokukba, és gondolom másnak is csinálhatnak tesztelő és összeszerelő folyamatokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rini
2016.05.03. 08:24
Bizonyos szemszögből biztos, hogy gazdaságilag jövedelmezőbb mintha maguk tartanák fenn ezeket, ráadásul így egy kis tökéhez is jutnak. Így túlélhetik azt az időt amíg az új fejlesztések megjelennek. De azt is tegyük hozzá, hogy ezzel a lépéssel az AMD gazdasági lehetősége is csökken, hiszen alapjában véve eladta megint egy üzletrészét. Véleményem szerint ha a most fejlesztett termékeik nem söprik el a konkurenciát, akkor nekik harangoztak. Nagy valószínűséggel szétdarabolódik a cég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomchee rini
2016.05.03. 13:25
Nem kell el söpörniük a konkurenciát. Bár tény, hogy nagy bajban lesznek, ha a Zen sem jön be. ...meg mondjuk mi is, mert jól fel mennek az Intel árak az egekbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. KROK
2016.05.03. 14:02
Licensz eladások, új kisebb központ, most meg kiszervezés ... Nekem az az érzésem nagy bajban lehet az AMD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thestock tomch...
2016.05.03. 18:15
Jah csak úgy mennek az intel árak az egekbe! eddig sem változtatott az árain, pedig egy ideje nem beszélhetünk versenyről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rini
2016.05.03. 19:47
Az szerintem kizárt, hogy elszálljon az Intel árakkal. Minimális emelkedés lehetne de és igazából ettől sem tartok. Több oka is van ennek. Például most is elég magasak az áraik a konkurenciához képest. A játékos társadalomban azért látható, hogy nem annyira a processzor a fontos hanem a grafikus vezérlő. Egy gyengébb procival is elég szépen elmuzsikálnak az erősebb kártyák. Ráadásul nagy valószínűséggel ha az AMD processzor részlege megbukna akkor a programok fejlődése is erősen lelassulna és így még kevesebben, illetve ritkábban cserélnének hardvereket. Legutolsó sorban az Intelnek nem lehet érdeke az AMD eltakarítása, mivel konkurencia nélküli céggé változna. Ezt pedig a versenyhivatalok kevésbé tolerálnák. Másrészt szerintem ha az Intel akarta volna akkor már régen kifektethette volna az AMD-t. Egyszerűen csak alá ment volna az áraiknak, és mint nagyobb, tőkeerősebb cég megfojtotta volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Raszputyin
2016.05.04. 11:51
Miért ne bízz az AMD-ben.

http://www.fool.com/investing/general/2016/05/03/why-i-dont-trust-amds-guidance.aspx

Már a piaci világ is felfigyelt a "majd jövőre jó lesz ..." kijelentésekre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!