iPon Hírek

Az AMD kitart a cserélhető CPU-k mellett

Dátum | 2012. 12. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nemrégiben röppent fel egy olyan pletyka, amely arról szólt, hogy az Intel a kereskedelem fő áramába, illetve a belépő szintű asztali megoldások piacára szánt termékeinél alaplapra integrált processzorokra vált – csak a felsőkategóriás platformok esetében hagyja majd meg a processzor cserélgetésének lehetőségét.

Az Intel azóta sem kommentálta az értesüléseket, viszont az AMD illetékesei reagáltak a témára. Az AMD egyik neves munkatársa, Chris Hook arról tájékoztatta a The TechReport munkatársait, hogy az AMD számára a jövőben is fontos lesz a DIY szegmens, azaz 2013 és 2014 folyamán is jelen lesznek a piacon olyan AMD processzorok, amelyek igény szerint cserélgethetőek lesznek. Magyarul a cég az Intellel ellenétben nem gondolkodik abban, hogy a belépő szintű és a kereskedelem fő áramába szánt asztali megoldások esetében BGA tokozásra térjen át és így lehetetlenné tegye a processzor önmagában történő cserélgetését. Egyszóval a 2013 és 2014 folyamán megjelenő Kaveri APU egységek, illetve következő generációs FX sorozatú processzorok egészen biztosan cserélhetőek maradnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

61. atti2010
2012.12.05. 10:11
Na ez jó hír, legalábbis nekem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. kray
2012.12.05. 10:19
Ők is csak 2 évig merik ezt előre mondani. Lehet, hogy tényleg ez lesz a jövő csak most megpróbálnak ezzel szerezni pár embert maguknak. Remélem kivételesen összejön nekik kicsit a dolog!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. RLaci83
2012.12.05. 10:21
Hát ha az Intel valóban integrálni fogja a procikat, akkor inkább áttérek AMD-re. Én nem akarok esetleges procicserénél teljes lapot is venni. Olcsóbb lesz, és még az élvezet is megmarad, hogy magam állítom össze saját igényem szerint

Remélem ez (a túlzott pénzéhesség) "idővel" majd leejti a tantuszt az Intelnél, hogy talán mégsem olyan jó választás az integrálás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. miki82
2012.12.05. 10:21
Nekem is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. hEngi
2012.12.05. 10:25
Felhasználó számára milyen előnyökkel járhat ezt az integrált processzor? Mert hogy negatívumként ott van hogy ezek után nem cserélgethetjük szabadon pénzügyi helyzetünkhöz mérten a lapokat. De milyen előnyöket adna? Olcsóbb lesz? Jobb lesz a hűtése? Esetleg jobban alkalmazkodik a laphoz és ezzel valamilyen teljesítmény javulást érhetünk el? Vagy egyszerűen megkötik a kezünket egy újabb módon. Kérdés még hogy az alaplap gyártók mennyire örülnek majd ennek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. atti2010 hEngi
2012.12.05. 10:36
Az alaplapgyártónak jobb ha a CPU-t kell felforrasztani az alaplapra mint egy 90x lábú sérülékeny foglalatot, viszont a vásárlóknak több szempontból is rossz, 1 ha cserélni akarsz procit az egészet kell, 2. ha megveszed a legjobbat mindkettőből és elfüstöl a gari lejárta után vehetsz mindent újra lapostól CPU -stól, ilyen soklábú cuccoknál a forrasztás a leggyengébb láncszem (lásd a laptopok leggyakoribb hibája) és a drága újragolyózás általában csak hetekig bírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. kray
2012.12.05. 10:49
Az alaplapgyártóknak más okból is jó. Tuti kell minden új procinál lapot is venni. Több eladott lap = Nagyobb profit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. atti2010 kray
2012.12.05. 10:52
Ja, a legfontosabb kimaradt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. kiskoller atti2...
2012.12.05. 10:55
"Az alaplapgyártónak jobb ha a CPU-t kell felforrasztani az alaplapra mint egy 90x lábú sérülékeny foglalatot"

Emiatt lehet hogy jól fogunk járni, tovább bírják a lapok, olcsóbbak, akár kevesebbet is fogyaszthatnak...

Hangkártyát meg Sata I/O kártyát sem veszünk már, mégsem nyavajgunk hogy jajj rajta van a lapomon azt is cserélnem kell!
Ugyanaz a kategória végülis...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. franc0 RLaci...
2012.12.05. 11:00
Jajj anyám borogass.... megint a kispolgári reszketés, mert valami változik....

Eddig is új lapot vettél barátom. Aki nem segg, az egy gépet 3-4 évre vesz. Mire ez cserés, már úgyis új lapot kell/érdemes venni.
Persze sok hülye proli van, aki ezt nem látja be, jókat derülök, amikor ugyanannyiért adják a használt E8400-at, mint az i3-2100-at...

Ez az integráció nem feltétlenül rossz döntés. Ha például megnézem az Ivy termékvonalat, igazából a következő prociknak van értelme mainstream desktop vonalon: legkisebb i3, legkisebb záras i5, zármentes i5, legkisebb i7.
Ez 4 darab. Ja meg kell egy olcsó Pentium és Cerka Kelet-Európának.
Szóval megintcsak azt tudom mondani, nem biztos, hogy ti jobban tudjátok, mint egy százmilliárd dolláros cég menedzsmentje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. atti2010 franc...
2012.12.05. 11:10
Szóval megintcsak azt tudom mondani, nem biztos, hogy ti jobban tudjátok, mint egy százmilliárd dolláros cég menedzsmentje.

Persze ők tudjak mi a jó, de nekik és nem a vásárlóknak. A lenyeg hogy mi majd cserélgetjük a procikat ilyen kispolgári módon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. gab78
2012.12.05. 11:32
atti2010: Jelenleg az AMD ezt nem engedheti meg, de amúgy ők is ezt tennék, nem a felhasználók érdekeit néznék, hanem a sajátjukat, de jelenleg belekényszerülnek, ugyanis ha rákényszerítik a felhaszálót, hogy a proci mellett alaplapot is vegyenek akkor többen elfordulnának az Intel felé. Ezt látják és tudják és ezért nem teszik, de amúgy belépő szinten a rendszer hatékonyságának szempontjából is jó lenne. És ha kicsit jobbak lesznek teljesítményben meg is fogják lépni. A baj az, hogy addig az Intel fogja ismét szana szét keresni az agyát. Egy kivétel lenne, ha akkor amikor az Intel ezt meglépi, és jőn a Broadwell az AMD előrukkolna valami bődületesen erős processzorral, na akkor megfordítható a dolog, mert az emberek azt látják, hogy a prockó gyors és megvan a továbbfejlesztési lehetőség is. De erre nem sok esélyt látok. Bár most mindent halasztottak, reméljük azért, mert végre befejezték a tákolást és elkezdenek végre processzort készíteni. Az új vezér elég tökösnek tűnik, azt hiszem akkor kellett volna az AMD élére kerülnie, amikor megvették az ATI-t, nem itt tartana most a cég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. NimKorko franc...
2012.12.05. 11:39
franc0: hát ez eléggé érdekes egy hozzászólás. Tehát szerinted akkor én is segg vagyok, mert 4-5 éve használom a gépem és ma nem váltanék még róla semmi pénzért, max vga-csere esedékes. De az nem egy teljes platform váltás.
Te nem hiszem, hogy teljesen komplett vagy, már elnézést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. chaos25
2012.12.05. 11:41
Ezzel nekem a legnagyobb bajom az a bizonyos szabadság amitől a pc vonzó számomra! Már integrált minden akkor mi értelme van desk-et venni és nem egy laptopot vagy egy táblát vagy egy konzolt? Mit jelent a felső kategória? a k-s sorozat vagy csak a 2011 jövő béli megfelelője? Ha csak az egyszerű felhasználókat vesszük nekik valóban nem rossz ötlet ez a megoldás, nem kell görcsölni, hogy melyik chiphez melyik proci, melyik foglalat stb. Viszont aki szereti konkrétan testre szabni a gépét annak ez egy rémálom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Simba
2012.12.05. 11:46
franc0-ban nem csalódtam ismét hozod a színvonalas kommenteidet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. atti2010 gab78
2012.12.05. 11:52
Persze ők ott rontották el mikor a Phenom I-el elkezdtek töketlenkedni ahelyett hogy mobil platformot fejlesztették volna a másik hogy mindig elhitték hogy ha jobbat gyártanak és olcsóbban akkor majd az emberek azt fogják venni, frászt ez nem így működik, a marketing és a csalás mindent lenyom lehet neked akármilyen jó cuccod, ez látszott az Athlon XP-k korszakában is és most az APU-nál is, mérföldekkel jobbak az AMD APU-k de nem ők fogják eladni a legtöbbet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. krisz111
2012.12.05. 11:54
Akik annyira ellenzik a rakjunk mindent egy lapra azoknak nem merül fel hogy a foglalata is pénzbe kerülnek és ugyanúgy sérülékeny? Nem mondom hogy a BGA megoldás 100% de ha valóban jól van felforrasztva akkor ott nem lehet gond. Technikailag minél kevesebb csatlakozó van annál biztosabb az adatátvitel, nem beszélve a mikrohullámú jelenségekről meg az egyre szaporodó lábak számáról ahogy egyre több minden kerül be a CPU/APU-ba. Az meg megint egy másik kérdés hogy a lapgyártók a drága foglalatok árát elengedik e, de szerintem úgyis ezt is prémiumként adják el mint minden mást.

A csere-beréről meg azt tudom mondani hogy mire odakerülök én is meg az ismeretségi köröm úgyis egyszerre válnak meg laptól procitól és memótól is ha annyira régi. A másik meg sokan több évre vesznek gépet 3-4 nagyon is jellemző és csak vga csere megy ha van rávaló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. RLaci83
2012.12.05. 11:54
Mindig is lesznek olyanok, akik ki fognak tudni izzadni magukból annyi pénzt, hogy vegyenek lapot procival együtt, ha valami gáz lesz.
De azért a másik oldalon is lesznek, és meg merem kockáztatni, hogy mindig is ŐK lesznek többen. Szóval itt nem "segg" az, aki pl 1 éven belül szeretne cserélni... csak tönkrement a lapon valami és kell neki pl munkához... hanem kényszeredett helyzetben lévő vásárló. És ha nincs rá pénze? Akkor rácseszett.

De ilyen szempontból SOKKAL humánusabb, hogy ha csak - vagy procit, lapot - kell cserélni azt "viszonylag" olcsón és gyorsan meg tudja oldani.

Lehet vitázni a továbbiakban is erről. Mindenkinek igaza van a saját szempontjából nézve. Van aki a "kompaktabbra" van aki a mobilizáltabbra voksol.

kiskoller
a hangkártyás példád még jó példa is lehet, de ha gajra megy az alaplapi hangcsatlakozód, akkor épp hogy ott a kártya de pl processzornál integrált esetben ezt hogy teszed meg?

franc0
Aki nem segg, az egy gépet 3-4 évre vesz. Mire ez cserés, már úgyis új lapot kell/érdemes venni.

Akkor én NEM vagyok "segg", mert én több évre veszek gépet. Viszont mégis az vagyok, ha gajra megy valamelyik (proci, deszka)
Vagy így nézve csak félsegg lennék?

Máskülönben le lehet oltani, mint a lámpát. Biztos nem értek annyit ezekhez, mint TI. Viszont a pénztárcám méretét TI SOSEM fogjátok megtudni, hogy mennyit vagyok képes ilyen dolgokra szánni. Szóval nekem ez a módszer KELL!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. proton
2012.12.05. 12:08
Velem most történt meg hogy a lapon meghalt két memória foglalat is és nagy nehézségek árán tudtam működésre bírni a maradék két foglalatot is. De ha nem sikerült volna akkor dobjak ki egy jó procit is? 10.000 forint helyett kölcsek 30.000-at ugyan azért a konfigért. Szerintem ez nagyki[brumm]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. atti2010
2012.12.05. 12:09
Szóval aki nem támogatja 3 évente az Intelt az segg meg kispolgár, ez is egy vélemény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Quator
2012.12.05. 12:10
Na ma megtudtam, hogy alsóbbrendű létforma vagyok, "proli" hogy idézzek............

Emiatt leszedtem az avatarom is

Annyiban azonban igazat kell adnom kapitalista fórumtársamnak, hogy nem Kelet-Európa a meghatározó az Intelnél sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. atti2010 Quato...
2012.12.05. 12:40
Annyiban azonban igazat kell adnom kapitalista fórumtársamnak, hogy nem Kelet-Európa a meghatározó az Intelnél sem.

Viszont az itt élőket kevésbé vigasztalja hogy külföldön 4x annyit keresnek és néha 40%-al olcsóbban veszik meg ugyanazt az alkatrészt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Stark
2012.12.05. 12:46
kiskoller
Hát azért egy hangkártya meg egy CPU nagyon nem ugyanaz. A mai integrált hangkártyák az átlagfelhasználóknak megfelelnek, akinek nem az meg vehet bele komolyabbat, akár házimozi akár hi-fi igényei vannak.
De ha a CPU van ráintegrálva, azzal nem tudsz mit kezdeni, ha nem felel meg, csere mindenestől.

franc0
Nekem a mostani lapomban a 3. procim van, akkor én mi vagyok? Használtan olyat túrtam bele mindig, amilyenre éppen szügségem volt. Ha erőseb kellett vettem erősebbet, a régit meg eladtam, ha meg feleslegesen sok lett (ilyen is volt már) eladtam, vettem egy kisebb/olcsóbbat és lett egy kis plusz zsém.
Biztos vannak előnyei a ráintegrálásnak is, de számomra ez nem vígasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. LechooEdy
2012.12.05. 13:00
Ha tényleg megcsinálja az Intel, nagyon dühös leszek. Tipikus pénzhajhászát. Nem jó a CPU, cseréld a lappal együtt. Nem jó a lap, cseréld a CPU-val. Ez egy baromság. Azt még megértem, hogy egy epc, vagy Barebone, esetleg Médialejásztóban integrálják, de egy asztali PC-n ez ne legyen már kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. partxxx
2012.12.05. 13:08
kiváncsi lennék itt az iponon egy alaplap/proci hisztogramos grafikonsorozatra
alaplaponként 2 max max 3 peak lenne, és fordítva
mindig vannak mainstream komból és felhasználástól és pénztárcától függően is kb ugyan azokat vesszük

AMD párti vagyok de ez az integrálás nagyon leegyszerűsítené az alaplap tervezését

a prociban található diszkrét alkatszészek vékonyréteg technológiával magába a lap rétegei közé integrálható, vagy akár maga a proci is, és még uPGA-ra sem lenne szükség (nah jó ez azért durva túlzás mert a vékonyréteg és a SOC nem igazán összemérhető, de mint koncepció elképzelhető a kettő hibridje)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. RLaci83
2012.12.05. 13:08
franc0

Ez igaz. Én kb 5 évre veszek gépet, és akkor valóban együtt is kéne/lehetne cserélni. De én sajna abban a rétegbe esem, aki nem képes kiadni majd annyi pénzt rá.
Mert gondolom azért az ára meglesz. Most is szívesen vennék HD7xxx kártyát, csakhogy még a legolcsóbbat sem tudom megvenni.
És hát ez az új konstrukció feltehetően lesz annyi, mint egy HD7790, 7850. És hát ha így vesszük kb 45k-60k-t kidobni azért, mert egy filléres dolog szált el kicsit snassz.

Jóllehet "no comment" lesz benned irántam de tény, hogy kapitalista országban és világban élünk/élek, az anyagiak nem mindenkinek kapitalista színvonalú. Ezt viszont neked is meg kell értened.
És én most NEM effektíve rád céloztam.

De pontosan 1 éve, alkatrészenként vettem meg az "újabb" nem csúcsmodell gépem 3 év után. De mindehhez hozzátartozik, hogy munkanélküli voltam akkor, és a gép benne van 120k-ba. 3 év = 120.000 Ft (teljes gép) akkor gondolkozz kérlek (NE ENGEM VÉGY ALAPUL. Csak egy vagyok a sok közül)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. SuhiTomi
2012.12.05. 13:12
Ha jól emlékszem valaki feldobta, hogy akkor már inkább laptop vagy tábla, mert egy processzorral kevesebbet kell beletenni. Az mennyi idő is? Pár másodperc? A hűtőt meg magad teheted ár. Nem ezen fog múlni valaki boldogsága.

Azzal meg egyetértek, hogy egyben alaplap és proci csere - főleg alaplap meghibásodása esetén - elég nagy gáz, viszont ha nem meghibásodásról van szó akkor alaplapot és procit én is egyben cserélek és gondololom a legtöbben így tesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. jozsefm
2012.12.05. 14:00
Ez csak látszólag jó döntés. Hosszabb ,de már közép távon is ,az AMD technológiailag ezzel csak veszít. Lehet pillanatnyilag nyer pár dühödt felhasználót, de minél később lép a teljes integráció útjára ,annál inkább lemarad az intel mögött, ráadásul az intel maffia módszerei ismertek árképzés terén, a partnerek zsarolása terén, így időlegesen akár árelőnybe is kerülhet, és akkor az AMD tényleg ellehetetlenül .
Ezért csak remélni merem ,hogy mire oda jutunk, megváltozik a vezetés véleménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. atti2010 jozse...
2012.12.05. 14:08
Szerintem megoldható lenne hogy ugyanaz az APU foglalatban is működjön és forrasztva is, természetesen kisebb altakitasokkal már ami a mostani foglalatokat illeti, akkor az OEM-ek kaphatnának ráforrasztottat a nagykerek meg esetleg mindkettőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. RLaci83
2012.12.05. 14:10
Ezért csak remélni merem ,hogy mire oda jutunk, megváltozik a vezetés véleménye.

Legyen neked igazad
Tény, hogy ez kétélű fegyver, de valakinek ezt is meg kell lépnie. Ha 3 vagy több közel azonos részesedésű központi egység gyártó lenne, akkor nagyobb lenne a szelekció ebből a szempontból. De kettő esetében egyik "jól" dönt, míg a másik "nem". Bár ki tudja... lehet a háttérben az AMD is erősen gondolkodik ezen, és fejlesztget csak még próbálnak "megnyerni" pár kiábrándult Intelest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. jozsefm atti2...
2012.12.05. 14:12
atti, ezzel csak még tovább növelnék a gyártási költséget, és még nagyobb lenne a hátrány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. atti2010 jozse...
2012.12.05. 14:23
Az Intellel egyelőre így sem úgy sem tudnak versenyre kelni asztali szinten, meg nem is akarnak, ha a laposoknál ráforrasztják az APU-t az nem akkora érvágás azt tényleg megveszi az ember és kalap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. comeon
2012.12.05. 14:23
Ha a gyártók (akár AMD, akár Intel) vállalni tudják - és akarják is -, hogy biztosítsanak 3-5 éves garanciát arra az esetre ha CPU/lap elfüstölne, akkor az integrálás nem tűnik elfogadhatatlannak. RAM, dedikált VGA stb. meg úgy is cserélhető marad. A garancia letelte meg úgyis egybeesne egy generáció váltás miatti cserével...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. norman81
2012.12.05. 14:25
"Franco" Öreg te magadnál vagy ilyenkor??? Aki nem segg, az egy gépet 3-4 évre vesz. Mire ez cserés, már úgyis új lapot kell/érdemes venni.
Akkor egy segg vagyok mert még mindig IP35 pro lapot merek használni.... nem baj öreg fiu ,hogy már a 3. proci megy benne, e4400,E8400,Q9550 3.4gz-en és 1900xt vga volt benne az elsö,a jelenlegi meg egy 4870, és ,ha belepattintok egy 7850-et még mindig jó vagyok min 2 évig.
Srácok elég ha csak egy kondi lehal a lapon,és ,ha lejárt a gar akk ,ha mákod van meg lehet csinálni,ha nem akkor kuka. Nem jó ez igy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. atti2010 norma...
2012.12.05. 14:36
Persze hogy nem jó, megveszel egy csúcs procit ami elmehetne akár 5 évet is viszont ha lejár a gari és elhalálozik az alaplap már dobhatod is ki, a másik hogy megöli a használt cuccok piacát is, én CPU-t nyugodt szívvel veszek használtat de alaplapot sohasem mert annál nem lehet tudni meddig megy még, így ha elfüstölt az alaplap eladtam a procit és új konfig, úgy meg dobhatom ki az egészet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. norman81
2012.12.05. 14:43
Használt lappal a jelenlegi tapasztalataim alapján,ha garisat veszel min 6-8 hónap vagy több,akkor nem szokott gond lenni,legrosszabb esetbe garis csere ill javitás,de megesik,hogy vacakba nyúl az ember és lehal pár nap-hét alatt,megesett már ez is.
Procinál Én mindig azt nézem,hogy a vid feszen stabilan megye,mert 1es procik az erös túlhajtás miatt képtelenek elmmeni a gyári feszen,söt,ha még egy kis alulfeszeléssel sincs gondja akkor már fizetem is,és mindez volt egy alig fél óra tesztelés ami nekem bevált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. NimKorko norma...
2012.12.05. 15:11
Látom te is benézted, mint kavics az ablakot franc0 hozzászólását. Olvasd el még egyszer.
Mint én ebéd után frissen... "Aki NEM segg, az egy gépet 3-4 évre vesz." Max annyival kell kiegészíteni, hogy vagy többre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. MZperX75
2012.12.05. 15:13
Lap+proci integrálva ,hát vegyes érzelmeket kelt bennetek,de nem leszek elkeseredve.

Valakinek jó lesz valakinek nem,Csóroknak rosszabb lesz,de lehet hogy így egy kicsit olcsóbb lesz egy lap+deszka.
Nem lesz olcsó deszka+egy Cerka,ha van lóvé csere egy jobb APU-ra.

Az előző konfigem is integrált volt MSI E350IS E-45 integrált Brazos,nem vagyok meglepődve,az integrálás felé megy a világ,sokaknak az IGP CPU-ba való integrálásnál is megállt az élet,és azonnal világvége hangulat lett úrrá rajtuk.
Aztán nem is olyan rossz az az APU! Lásd most is Llanót nyomok.

Várjuk ki a végét,ehhez is minimum 1-2 év kell míg elterjed,higgyétek el az INTEL után az AMD is beáll majd a sorba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. madcaptain
2012.12.05. 15:54
Várjuk a youtube-os videót, amin megmutatják hogy cseréld ki a beforrasztott procit és hogy updateld a biost
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. atti2010 madca...
2012.12.05. 16:03
Ez azért nem ilyen egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. jozsefm madca...
2012.12.05. 16:04
Ja ,külön ipar lesz, a halott lapokból kioperálni a még működöképes procit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. stranger
2012.12.05. 16:11
Legyetek szívesek kulturáltan vitatkozni, ha nincs egyetértés!


/Különösen te franc0, ha hétfőn visszatértél közénk./
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pdx06
2012.12.05. 16:12
Intel-nél nem oszt nem szoroz hogy beleintegrálják a CPU-t a lapba, mert ahány processzoruk volt annyi alaplap kellett hozzá. Az AMD megoldása szimpatikusabb hogy a régi processzor belemegy az új foglalatba is. Azt a hülye is tudja hogy megvalósítható lenne hogy ne kelljen minden Intel procihoz más foglalat, csak ugye rontaná a piacot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pdx06
2012.12.05. 16:15
...javítom magam az AMD-nél az új processzor belemegy a régi foglalatba is. Viszont a régi processzor nem megy bele az új foglalatba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ThompsoN pdx06
2012.12.05. 16:30
AM3 és AM3+ belemegy, minden BIOS kérdése. Egyes AM3-as lapokban is megy egy Bulldozer vagy Piledriver, AM3+-ban pedig az összes AM3-as processzor üzemel. Nekem is AM3+ lapom van, a proci viszont AM3.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zord01
2012.12.05. 16:48
Asztali PC szinten nagyon nem nem támogatom az integrált CPU-t. Több a hátránya, mint az előnye. Jelzem régebben többször is cseréltem procit alaplapcsere nélkül, a mostani gépemben alaplapot cseréltem proci nélkül. (Én hibám, hogy elsőre egy olcsó, de ennek megfelelően gagyi alaplapot vettem).
Általában pár 10-ezresből megúsztam, de egy ilyen integrált rendszer esetén - úgy számolom - inkább 50-70-70-be fájt volna.
Szóval szerintem jó a variálhatóság. Én maradok ezen a fronton. Azt elismerem, hogy pl irodai konfigban úgyse fog a kutya se semmit cserélgetni (hacsak el nem romlik valami), de az itthoni gamer PC esetében nem szeretném, ha meg lenne kötve a kezem. 10 évig voltam Inteles, 2 éve tértem át AMD-re mert ár\teljesítmény arányban sokkal jobban megérte, és úgy ha az intel bevezeti ezt rendszert, akkor maradok is AMD-s.

Én spec ezt az integrált procis dolgot csak akkor tudnám elképzelni, ha egy kis teljesítményű, passzív hűtéses rendszerről beszélnénk. Minden más felejtős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Balucsek
2012.12.05. 17:03
Hát azért az irodai szegmensbe sem tudom mennyire díjjazzák majd ezt mert a javítási költségeket erősen kitolhatja, ha csak nem adnak rá életfogytig garit amit kétlek... így még én is azt mondanám ok legyen.

Bár azért azt is el kell gondolni milyen káosz lenne a kínálatban. Jelenleg van majd minden gyártónak legalább 4-5 különböző felszereltségű lapja egy foglalathoz. Prociból is van legalább 8-10 féle minimum akkor több mint 40 lap képezné a kínálatot/gyártó??? belegondolni is rémes... Szegény webshopoknak új vinyó kellesz az adatbázis alá mert kihízzák
A másik lehetőség, hogy az alsó kategóriás procihoz csak alsó kategóriás lap készül, de mivan ha én NASnak akarom használni vegyek i7-et, hogy belemenjen 6-7 darab vinyó? vagy legalább i5 hogy 4 darab memória foglaltom legyen? stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tyaty
2012.12.05. 17:23
Maga az itegrált cpu nem hülyeség, viszont pont az alaplapgyártók életét nehezíti meg.
Pl. az Asrock oldalán 85 féle lga-1055-ös alaplap szerepel, most mindenki képzelje el, hogy ezekből lenne több variáns.
Míg a nagyméretű megrendeléseknél megéri az integrálás, az otthoni felhasználóknak szánt változatoknál ez egyes modellekre, egyenként kisebb igény lenne, mint a mostaniakra, tehát több kisebb szériás típust kéne eladni,ellentétben, a kevés nagy mennyiében előállított típussal, ami nagyban bonyolítaná a logisztikát, az egyes modellek közötti eladások nagyban változóak lennének.

Bizonyos modellek gyorsabban elfogynának, a nyakukon maradó lapok árát, csökkentetni kéne, hogy megszabaduljanak tőlük, egyszóval az ilyen lapok kiskereskedelmi forgalomba kerülése logisztikai rémálom lenne.
Csak úgy mint a notebook-oknál, még mindig látok újonnan árulva több éves alaplappal rendelkező modelleket, a rosszul kiszámított apalap-megrendelések miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hans648
2012.12.05. 18:24
Egyébként az eféle integrálásnak van valami gyakorlati haszna?

Örülök, hogy az AMD nem akar ezen az úton járni.

Ennek, hogy az alaplapra hegesztik a CPU-t mi értelme van? Így sem fognak több alaplapot eladni, talán inkább kevesebb processzort. Most is ha egy procit használni akarsz ígyis-úgyis kell egy lap amibe beletegyed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. prohlep
2012.12.05. 20:31
Vita szerintem azért van köztünk, mert mind a két megoldásnak van egyaránt előnye is és hátránya is. Én pedig hajlamos vagyok, talán más megszólalókhoz hasonlóan, a saját látókörömben előforduló helyzetekre vonatkoztatva megítélni a két megoldást.

Én nagy lehetőségnek tartom, ha készülne egyre több olyan, kisfogyasztású procival egybetervezett alaplap, amelynek tápáramkörei éppen pont az adott procit tudják jól ellátni, és azt viszont igen jó hatásfokkal.

Mai alaplap választékot feleslegesen nagynak érzem. Nekem jobban tetszik az Apple stíus: mindenféle termékből van kisebb, közepes és nagyobb. E három fokozat igen sok élethelyzetet jól megközelít.

Hiába a nagy választék, ha NINCS választék abban, hogy sok SATA-t szeretenék-e, vagy 3-4 ethernet csatlakozót, vagy sok USB3-at, és így tovább. Tehát ez a választék ami van, az számomra inkább a rendetlenség benyomását kelti, mintsem a jól megfontoltságét.

Azt sem értem, miért nem kapni olyan alaplapot, amely az egyik sarkán, fémkalickában elkülönítve, de tartalmazza a hozzá és a várható kiegészítőihez méretezett hálózati tápegységet.

Szerintem Intel is és az AMD is a saját helyzetéhez viszonyítva érthetően döntött a CPU foglalat kérdésében.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2012.12.05. 20:46
Képesek voltatok ennyit vitatkozni a semmiről? Már az Intel-es hírben is szerepelt, hogy továbbra is gyártanak majd cserélhető processzorokat.
Amit integráltra cserélnének az pont az a kategória, amit a felhasználó úgysem cserélne le. Már a másik cikkben is írtam, hogy egy i5-ös processzort nem kell lecserélni. Egy másik i5-ös miatt, ami 1 utasításkészlettel és 500MHz-el tud többet? Semmi értelme emiatt külön dobozolni a processzorokat.
A legerősebb cpu-k továbbra is cserélhetőek maradnak.

Ez egy ésszerű döntés a gyártó részéről.

Senki nem csavarozza szét a telefonját, meg az konzolgépét, hogy processzort cseréljen benne, mert nem kell. Egy egyszerű, otthoni PC-ben az emberek nem cserélgetik az alkatrészeket, mert a Windows telepítéshez is segítségre van szükségük, semmi pénzért nem szednék szét a gépet.

A kérdés inkább az lesz, hogy hány év garanciát vállalnak majd rá, pl. 2 év már elegendő lenne a sikerhez.
Amúgy egy mai tisztességes alaplap, tuning nélkül kb. 20 évig megy, vagy talán tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm hans6...
2012.12.05. 21:02
Van, sok is. Egyrészt az egyre csökkenő csíkszélesség okán, egységnyi területen egyre több tranzisztor helyezhető el. Mivel fizikai korlátok okán, ezek viszont egyidejűleg egyre kisebb arányban használhatóak hagyományos CPU feladatokra, ezért jó ha ezek a tr.-ok az integráció során más értelmes feladatot kapnak. Így került egy lapkára a memória vezérlő, az északi a déli híd és a grafikus rész. Ezzel szükségtelenné válik sok kivezetés ami a CPU foglalaton át az alaplap nyomtatott áramköreiben, bonyolult áramkörökön keresztül ezeket sokkal alacsonyabb sebesség mellett összekapcsolta. Egyértelmű, hogy egy ilyen központi egység befogadására alkalmas alaplapot sokkal egyszerűbb legyártani, illetve a hagyományos foglalat elhagyása, valamint a külön chipek külön külön hűtése is feleslegessé válik. Az így elérhető költségcsökkentés, részben kompenzálja az kisebb csíkszélesség aránytalanul drágább gyártási költségeit, továbbá a lapka valós alkalmazásokra történő kihasználhatósága is növekszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.12.05. 21:05
thedeveloper

Szerintem az túl sok embert nem vígasztal hogy a méreg drága kategóriában továbbra is lehet majd procit cserélgetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. thedevelop...
2012.12.05. 22:45
Szerintem meg a nem-méregdrága kategórián belül nincs egetverő különbség a cpu-k teljesítménye között. Ahogy prohlep is írta, van kb. 3 kategória a mainstream-en belül Intel fronton. Core i3, i5, i7, kb. mindent elárul. A TurboBoost megemeli a magórajelet, ha processzorigényes egyszálas alkalmazásról van. Egyszerűen nincs hová fejleszteni. A játékok esetén úgyis a GPU jelenti a keresztmetszetet.
A "hardcore gamer"-ek meg eddig is megvették a 60.000Ft-os processzorokat (használtan mondjuk 45.000-ért), ezentúl is megveszik majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. AxoPy
2012.12.06. 01:49
az intel biztos nem kis pénzt akaszt le vele -.-" szomorú és szánalmas egyben, go AMD!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83
2012.12.06. 07:25
franc0 - 2012-12-05 11:00:17

No az ilyen és hozzá hasonló gondolkodású emberektől ments meg minket jóisten ....

thedeveloper

szerinted ez erőviszonyban így van : leggegébb az i3 - ettől erősebbek az i5 -ösök és a legcombosabbbak az i7 -esek ???

Akkor nézz már körül előbb , mert tévhitben élsz

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2012.12.06. 10:20
I.Jozsef83: "erőviszony" alatt mit értesz? Az órajelet, a virtualizációs képességeket, a TurboBoost legmagasabb órajelét, esetleg a memóriavezérlőt, stb..?
Ugyanis mindegyik tulajdonság más és más típusú alkalmazás esetén lesz pozitívum. De alapvetően igen, ez a sorrend. Csak azt ne mondd, hogy nem, mert akkor te élsz tévhitben.

<OFF>Én azt nem értem, hogy miért használjátok a -tól/-től -t a -nál/-nél helyett Mi az, hogy " leggegébb az i3 - ettől erősebbek az i5 -ösök"?
Egy Core i3-as processzor mégis hogyan tudna befolyásolni bármi mást? Ha veszek egy i3-as processzort, akkor most ettől a ténytől, hogy megvettem, minden i5-ös gyorsabb lesz?
< /OFF>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csicsoblad...
2012.12.06. 12:54
Nekem nem osztana a dolog, 1x volt, hogy a meglevő öreg lapba vettem új cpu-t, egyébként mindig lappal együtt cseréltem. Csak a ram miatt SD-től a DDR3-ig, a SATA és az USB verziók miatt, a PCI-E miatt, a chipkészlet fogyasztása miatt, az egyre jobb BIOS-ok miatt, és stb. Mert, ha még a lapok nem fejlődnének, akkor oké. De nem vagyunk egyformák. Lehet, hogy valaki bepattintana egy Ivy Bridge-t a meglevő LGA775-ös lapjába, és akkor nem kell új lapot venni, ráadásul megmaradna a jó öreg mondjuk 4x512MB DDR2, az új SSD-t úgysem fogná meg a jóféle 2007-es SATA2 vezérlő.
Ez 5év, 3év-nél legyen egy első gen i5. Ugyanez AMD vonalon.
Egyébként az 5 év gari is vicces, az annyit jelentene, hogy most telne le az első LGA775-ös cpu+lap kombókról a gari. 3 év is elég sok idő, 3 évente csere így elég ritka. Tegyük fel, hogy most lesz a következő jövőre. Ez mondjuk 98-tól AMD vonalon K6-->Athlon XP-->Athlon 64-->első Phenom-->Phenom II-->és jövőre csere
Intelnél P2-->P4-->megint P4-->első C2D-->első core i és jövőre a 4. gen core i
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2012.12.06. 13:28
A legrosszabb az egészben hogy megfosztanak a választás lehetőségétől, veszed amit adnak vagy mehetsz a pics@ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2012.12.06. 14:09
thedeveloper: "Amúgy egy mai tisztességes alaplap, tuning nélkül kb. 20 évig megy, vagy talán tovább." Ezen kijelentést erősen megkérdőjelezem. Csak úgy hullanak a kondik az alaplapokon! Már találkoztam én szétnyílt szilárdtest kondenzátorral is! De ott van még az Intel csodálatos gyári hűtésfelfogatása is, attól csak úgy vetemednek meg és lesznek kontaktosak mint állat! A spóroljunk a gépen és rakjunk bele gagyi tápot is tudja ám ölni az alaplapot. Ha tíz évet kibír egy alaplap akkor összeteheted a két kezed! Manapság jó ha az öt évet megélik.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2012.12.06. 17:21
5hR3kY: Hm, pedig pont a japán szilárdkondikat szerettem volna felhozni példának, hogy azok soha nem haláloznak el (tuning alkalmazása nélkül persze).
Majd elválik. Az való igaz, hogy néhány alkatrész idejekorán szokott elromlani, tipikusan az integrált NIC, vagy a hangcodec, esetleg USB root-ok. De én még nem láttam olyan modern alaplapot, aminek mondjuk a VRM áramköre tuning nélkül, megfelelő hűtés mellett elfüstölt volna. Ehhez valami nagyon durva eseménynek kell bekövetkeznie véleményem szerint.

atti2010: Régen is integráltak voltak a processzorok, akkor senki nem vágyott , hogy cserélgethesse. És továbbra is csupán arról van szó, hogy _esetleg_ lesznek olyan alaplapok, ahol nem atom processzort, hanem eddig LGA tokozással rendelkezőt integrálnak majd az alaplapra.

Most komolyan, miért zavarna az titeket, ha egy OEM gyártó a tesco-ba szánt gépeiben ilyen alaplapot alkalmazna? Ha batch rendelés során olcsóbban jön ki, mint alaplap+cpu külön vásárlása esetén? Akár a gépet megvásárló felhasználó is jobban járhat.

Jelenleg is vannak integrált processzoros alaplapok ITX formátumban. Egy ilyen hajtja meg a home szerveremet is. 4 éve megy folyamatosan! szünetmentes védi, egyelőre semmi baja..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!