iPon Hírek

Az AMD korábbi vezetője kioktatja az Intelt

Dátum | 2013. 03. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Bloomberg Businessweek weboldalának menedzsmenttel foglalkozó blogján egy meglehetősen érdekes írás jelent meg a napokban, amelyben Hector Ruiz, az AMD korábbi elnök-vezérigazgatója tanácsokat ad az Intel leendő elnök-vezérigazgatójának, akinek személye egyelőre nem ismert. A májusi vezetőcsere miatt vált aktuálissá a téma Az Intel háza táján az idei év folyamán vezetőcsere lesz, ugyanis Paul Otellini, a cég ismert és elismert első embere májusban távozik, ám az még nem tudható, hogy pontosan ki veszi át a helyét. Hector Ruiz, az AMD korábbi elnök-vezérigazgatója már most tanácsokat ad az Intel új elnök-vezérigazgatójának, amelyek elsőre kioktatásnak tűnhetnek, viszont mindenképpen elgondolkodtatóak. A lenti sorokat olvasva az embernek óhatatlanul is az a gondolata támadhat, hogy Hector Ruiz saját maga szeretné betölteni az Intel elnök-vezérigazgatói posztját. Íme az ex-AMD-s véleménye: Az új Intel vezérnek már másabb csatákat kell megvívnia, mint elődeinek Hector Ruiz írásában kifejti, hogy az AMD élén sokat csatázott az Intellel mind a piacon, mind pedig a tárgyalóteremben, ahol komoly kihívást jelentett felvenni a harcot az Intel monopolisztikus gyakorlata ellen. Manapság Hector Ruiz szerint az Intelt több ponton is ostromolják: egyrészt a Wall Street felől, másrészt pedig a mobil eszközök egyre növekvő piaca felől, ahol egyre több olyan vetélytárs tűnik fel, akik sokkal jobb pozícióban vannak ahhoz, hogy kiaknázzák a dinamikusan növekvő szegmensben rejlő lehetőségeket.

Ennek értelmében Mr. Ruiz úgy véli, hogy az Intel új elnök-vezérigazgatójának nem olyan kihívásokkal kell majd megküzdenie, mint az Intel korábbi elnök-vezérigazgatóinak, azaz Andy Grove-nak, Craig Barrett-nek vagy Paul Otellini-nek, hanem sokkal inkább olyanokkal, amelyekkel neki kellett az AMD berkein belül. A vállalat túl sokáig várt, így riválisai a mobil eszközök piacán elhúztak mellette Az Intel Hector Ruiz szerint már nem ugyanaz a cég, aki tíz évvel ezelőtt volt: akkoriban az Intel dominanciáját felhasználva majdnem minden tekintetben úgy alakíthatta a piac történéseit, ahogy az számára a legkedvezőbb volt. Manapság a helyzet változott: bár a PC piacon még mindig vezetőnek számít a gyártó, ugyanakkor a tabletek és az okostelefonok gyorsan növekvő piacán sokkal fürgébb riválisai már átvették az irányítást. Manapság a mobiltelefonok piacának 95%-át uralják az ARM licencre alapozó SoC egységekkel ellátott termékek - ide tartoznak az iPhone-ok, illetve az Android mobil operációs rendszert futtató készülékek többsége is. A mobil eszközök piacán az Intel jelenleg a gyengébb fél szerepét tölti be. Ezen persze lehet változtatni, ám Hector Ruiz szerint ehhez bátorságra, bátor tettekre van szükség. Az AMD korábbi első embere szerint az új vezetőnek saját útján kell elindulnia és meg kell lepnie a piacot. A siker receptje az AMD korábbi elnök-vezérigazgatójának tálalásában Első körben meg kell értetni a piaccal, hogy az Intel a számítástechnikai eszközök piacán tevékenykedik, nem kizárólag a PC piacon. Manapság az Intel sokkal ügyesebb a nagy, gyors (és nagyétvágyú) chipek építésében, viszont a cég riválisai többségénél sokkal komolyabb erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy kutatásba és fejlesztésbe fektessen, plusz már elismerést és hírnevet is szerzett folyamatos innovációi, fejlődése miatt is. Tehát jól lehet, az Intel ma még a gyengébbik fél szerepében tetszeleg a mobil eszközök piacán, ám akkor, ha a cég ezen a piacon technológiai fejlődés tekintetében komoly elkötelezettséget vállal, hamar felülkerekedhet versenytársain. Az Intelnek egyszóval újra kell pozicionálnia magát annak érdekében, hogy minden területen vezető szerepet tölthessen be. Hector Ruiz szerint az is fontos, hogy az Intel felossza a céget, azaz a jövőben portfólió alapú cégként tevékenykedjen tovább. Ennek érdekében autonóm üzleti egységeket kell létrehozni: egy egységet, ami az üzleti szegmenssel, azaz a munkaállomások és szerverek piacával foglalkozik, egy másikat, ami a PC piacra, illetve a hozzá kapcsolódó szegmensekre fókuszál, plusz egy harmadikat is, ami kizárólag a mobil eszközök piacára koncentrál. Intelligens és hatékony újrastrukturálással ezek az egységek hatékonyan profitálhatnak az anyacég kiemelkedő gyártási képességeiből. Később a struktúrát érdemes újra és újra felülvizsgálni, méghozzá 3-5 évenként.

Hector Ruiz - Fotó: XbitLabs.com
Az AMD korábbi elnök-vezérigazgatója szerint az is fontos, hogy a vállalat első embere ne várjon. Az Intel eddig sokáig kivárt: a vállalat évek óta rendelkezik elég kapacitással ahhoz, hogy a mobileszközök piacán vezető szerepet tölthessen be, de a tehetetlenség - és valószínűleg a defenzív mentalitás, amely arra koncentrál, hogy a domináns vállalatokat megelőzze a cég - megakadályozta az Intelt abban, hogy az újítson. Mr. Ruiz szerint érdemes tanulni a Motorola példájából, ami több fontos lehetőséget is elszalasztott, azaz nem tett megfelelő lépéseket. Egyszer aztán Carl Icahn, a vállalat egyik részvényese nyomás alá helyezte a céget, a történet végét pedig mindenki ismeri: hajdanán figyelemreméltó márka elherdálta azt az értéket, amelynek megszerzésére évtizedeket fordított. Hector Ruiz szerint az Intel sem immunis az effajta végzettel szemben. Nem a partvonalról bekiabálókkal, hanem a "csapattagokkal" kell foglalkozni A Wall Street és a média kijelentheti, hogy a PC piac halott, vagy a mobil eszközöké a jövő. Az igazság valójában az, hogy a számítástechnika az összes fejlődő formájában jelen marad és továbbra is uralkodó marad. Az, hogy a vásárlók mit akarnak, folyamatosan változni fog, akárhányszor újít és valami újat, jobbat kínál a piac. Az Intelnek éppen ezért küldetésének kell tekintenie a folyamatos innovációt a számítástechnika minden szegmensében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

46. homeware
2013.03.26. 10:29
Szerintem nem beszél hülyeséget. A nagy cégek (ld. Picipuha®) amikor a csúcson vannak, gyakran elveszítik az innovatív erejüket. Az Intel is most akar kivonulni a mobo piacról, pedig ha azt nézzük milyen procikat gyárt, technikailag az alaplapokkal is nagyon odatehetnék magukat. . .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. atti2010
2013.03.26. 11:36
Hát anno nagyon jó munkát végzett az AMD-nél ha csak fele akkorát végez most is akkor 2-3 év múlva arról olvasunk hogy "hosszú sikeres évek után veszteséges lett az Intel".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. letepem
2013.03.26. 12:30
ironia rulZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Terror
2013.03.26. 12:38
Most arról a Hector Ruiz-ról van szó, aki majdnem a csődbe vitte az AMD-t a semmit sem csinálásával, és lenullázta a céget a szerverpiacon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. atti2010 Terro...
2013.03.26. 12:56
Igen arról. még bottal sem piszkálnám a tanácsait akkor sem ha igaza is lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. vakpal
2013.03.26. 14:05
Aki nem tudja pontosan mit is tett és hogyan és miként, az inkább fogja be mert kiteszi a homlokára a balfék táblát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. atti2010 vakpa...
2013.03.26. 14:29
Aki elvállalja egy cég vezetését az a gondokat is vállalja vele ne csak a 100 millió dolláros juttatásokat de ha már elvállalta akkor annak látható eredménye is legyen, biztos sokat tett a cégért de ez sem a felhasználói oldalon sem az eladásokban nem igazán mutatkozott meg.

bandras0226 Tegyük hozzá hogy anyagilag mert fejlesztésekben valahol előrébb van mint az Intel és azon a részen van előrébb ami az elkövetkezendő időszakban fontosabb lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. _DiEGO_
2013.03.26. 18:03
Na azé , valakik képben is vannak , s nem csak vagdalóznak ideoda

vakpal & atti2010

+1

Hírértéke sem 4,9/5 -ből a véletlen műve, akik erős pozítívot nyomtak , tudták a miértjét is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. prohlep
2013.03.26. 18:07

Mobil nem fogja lenyomni a fix telepítésű gépek fontosságát, mert a sátor ugyan mindig veled lehet, de azért egy rendes szoba mégis csak kényelmesebb és jobban védelmez.

Vannak mobil dokkolók, de azok olyanok, mint hazaérve a szoba közepén felverni a sátrat.

Szerintem éppen a dokkoló fordítottjára volna szükség, hogy hazaérve az otthoni fix telepítésű és minden tekintetben komolyabb és könnyebben kezelhető rendszer legyen képes befogadni a hazaérkezett mobil eszközöket.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. prohlep
2013.03.26. 18:11
Amúgy tipikus menedzser szöveg: szervezéshez és átdaraboláshoz ért csak.

Az atom procik tervezői okosabbak lesznek azáltal, ha a részlegüket egy Intel-ből kiharmadolt mobil részlegbe teszik bele?

Mobilok jobban integrálhatók lesznek az asztali rendszerekbe, ha ez két különbözö 1/3-ada az Intelnek?

Viszont a menedzser ha nem csinál ilyen átszervezéseket, akkor túl feltűnő, hogy a mérnök az, akin igazán múlnak a dolgok. És a mérnököket kéne mai menedzser szinten fizetni, tejben és vajban fürdetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. atti2010 prohl...
2013.03.26. 18:42
És a mérnököket kéne mai menedzser szinten fizetni, tejben és vajban fürdetni.

Melóval nem lehet pénzt keresni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. jozsefm atti2...
2013.03.26. 19:06
Meló nélkül nincs mit menedzselni, ez csak nálunk mo-n működik úgy-ahogy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. atti2010 jozse...
2013.03.26. 20:29
Irónia volt bár lehet nem jött le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. franc0
2013.03.26. 20:38
Megmosolyogtató ez a mérnök-puffogás, anélkül hogy látnátok a másik oldalt.
Uraim, lehet csinálni saját céget. Utána beszélgessünk.

szerk: mondjuk tényleg klassz dolog mérnöknek lenni. Mi megfizetjük őket, jó a munka, 3-as BMW meg minden.
Oszt valahogy mindig a mérnökök azok, akiknek kiesik a kezükből minden 5-kor, az értéktelen menedzserek meg életben tartják a céget, 0-24-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. atti2010 franc...
2013.03.26. 20:49
És mit menedzselnének ha a mérnökök nem dolgoznának, hogy oda ne rohanjak 0-24 -ig.? Megszakadt menedzsert ki látott már?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. jozsefm franc...
2013.03.26. 20:54
Mi a különbség a holló és a pacsirta között?

- Semmi, mindkettő énekesmadár, csak a holló a menedzser.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. franc0 atti2...
2013.03.26. 21:53
És mit terveznének a mérnökök, ha nincs aki munkát ad nekik?
Van egy rossz hírem, nem a farok csóválja. Egy cég nem úgy épül fel, hogy összetalálkozik egy csapat mérnök az utcán és maga fölé behoz vezetőket.
Okos emberek összeraknak egy projektet, amihez kell mérnök is. A mérnök egy szükséges rossz, egy költségrubrika az excel sheeten amíg el nem indul a tényleges munka.

Gyere el hozzánk, nálunk csak azt látsz. Nem tudom miféle emberekkel találkoztál eddig, de teljesen falsul látod a dolgokat.

szerk: mérnök alatt jelen esetben én a projekt manager alatti szintet értem. Egy ilyen ember nem hoz se vevőt, se forrást, csak szöszöl valamin ami vagy jó, vagy nem.
Ne értsétek félre, én is ismerek olyan mérnököt, aki képes out of the box, neadjisten menedzsment/pénzügyes fejjel gondolkodni. Vele öröm együtt dolgozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Terror atti2...
2013.03.26. 22:32
"Megszakadt menedzsert ki látott már?"

Atti, felajánlanám, hogy cseréljünk, de téged ide nem vennének fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. nancsi
2013.03.27. 11:10
@franc0: Vannak olyan menedzserek akik nélkül jobban működne a cég, mint velük. Értsd: nem lecserélni kellene őket, hanem szimplán kirúgni, és "magától" is jobban menne a cég. Ilyenek az én főnökeim, és ilyen Hector Ruiz is. Az AMD Jerry Sanders alatt ment jól (Athlon, Athlon XP megvan?), meg a távozása után még 2-3 évig, amíg megvalósították a Jerry Sanders alatt elindult projecteket (AMD64, Opteron). Ezután ha Ruiz döntéseinek az eredményeit nézzük, az totális csőd. Elveszítette a gyártókapacitását, felvásárolta a normál ár duplájáért az ATI-t, és 7 évet görcsölt azzal, hogy tudja integrálni a processzoraiba. Egyszerűen nem hiszem el, hogy ezt nem lehetett előre látni, és nem tudta ő, menedzserként kiszámolni, hogy talán meg se éri ez az integráció.
Egy nagy nulla ez az ürge, úgy ahogy van. A teljesítménye meg egyértelműen negatív - akkora pofont adott az AMD-nek, amiből valószínűleg soha többé nem fog tudni felállni. Hector Ruiz simán egy bukott vezető, aki az ehhez hasonló nyilatkozatokkal már keresi az új helyet, ahonnan a millió dolláros fizetését le tudná akasztani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. atti2010 Terro...
2013.03.27. 11:25
Igazi menedzserre gondoltam nem olyanra akit reggel leküldenek kávéért meg elküldik a postára hogy ne legyen láb alatt. Biztos nagyon vágod az ilyen hatalmas cégóriások vezetését de lehetnek kicsit szerényebb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Terror atti2...
2013.03.27. 11:38
Nem, csak kicsit unalmas tudod, hogy mindenki panaszkodik, hogy a menedzser semmit nem dolgozik, csak felmarkolja a pénzt, ugyanakkor nem látom, hogy mindenki hajtana azért, hogy menedzser legyen, miközben ez csakugyan tuti biznisz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. franc0 Terro...
2013.03.27. 11:42
Ebben az országban hiába is várod, ez a sültgalamb, az egymásramutogatás, az ejjráérünkarramég és a kifogáskeresés mekkája.
De azért elvben mindenki ért mindenhez. A pofázáshoz mindenképp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Megyeric
2013.03.27. 13:54
Projektmanagerekhez:

Cégünknél is vannak projekt menedzserek. Egy vezetői meeting szünetében el is beszélgettem velük. Nem szó szerint idézve.:

- Ti régóta vagytok ebben a pozícióban?
- Egy és másfél éve. (jöttek a válaszok)
- Szeretitek?
- Igen. Eléggé kreatív, néha túl sok kihívással.
-..és konkrétan mi is a beosztásotok?
- Projekteket alkotunk, azok megvalósítását és előkészítését menedzseljük.
- De konkrétan mihez értetek?
- Ezt hogy érted?
- Értem mi a feladat és hogy azt hogy valósítjátok meg, de ezt konkrétan tanultátok?
- "felemás válaszok általános semmitmondó titulusok következtek"
- Értem de konkrétan mihez értetek? Egy pénzügyes értem a könyveléshez egy admin az adatok kinyeréséhez, rendezéséhez összesítéséhez, egy IT-s a számítástechnikai háttér kezeléséhez karbantartásához. Ezért kérdeztem hogy konkrétan ti milyen területen vagytok otthon.
- "az arogánsabb menedzser kollégák itt már otthagytak, a hülyébbjei (nincs jobb szó) még nem fogták a beszélgetés kínos jellegét."
- A projektek levezetéséhez. Projjektelünk, felhívjuk a társterületeket megérdeklődjük a lehetőségeket, terveket készítünk, felhívjuk az érintetteket.
- Ja értem. Olyan ez mint egy titkárság. "mosolyogtam"
- Nem bántólag értettem ne vegyétek annak. Köszönöm sziasztok.

Nem degradálom a pozíciót de "feel the irony". Készítettem már projektet segítség képen egyik másik kolléga helyett. Nem olyan rityi-rötyi munka, ha jól akarod végezni. Viszont összességében ezt egy jó felfogású ember megfelelő intelligenciával mindenféle előképzettség és iskola nélkül el tudja végezni (betanított).

Abszolút nem sértegetni akarom a jelenlévő menedzsereket, csak görbe tükröt mutatnék az arrogancia mint viselkedés orcájába. Személyeskedés nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. atti2010 Megye...
2013.03.27. 14:01
Viszont összességében ezt egy jó felfogású ember megfelelő intelligenciával mindenféle előképzettség és iskola nélkül el tudja végezni (betanított).

Régi igazgató volt a cégnél semmi komolyabb iskola csak a tehetsége vitte vagy helyezte oda de a cég nagyon jól ment, egyszer jött egy ilyen piperkőc diplomás kis mitugrász felbujtotta a vezetőket mérnököket meg akiket tudott hogy menesszék a régi vezért ami sikerült is, 3 éven belül a cég feloszlott mert a kis menedzser palánta csődbe vitte az egészet, viszont mindennel foglalkozott a munkáján kívül, ezt más dolgozó vagy mernők nem teheti meg mert repül, úgyhogy rettenet tudom sajnálni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Megyeric
2013.03.27. 14:15
Hasonlóan gondolkodunk akkor a témában Atti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Terror Megye...
2013.03.27. 14:30
Megyeric - te nem project managerekkel, hanem project administratorokkal beszélgettél, legalábbis a párbeszédből ezt szűrtem le (a process legalján vannak, a manager és executive alatt, és a fizetésük is kb. annyi, mint a portásé). Hogy annál a cégnél ezt managernek hívják, az már csak a felsővezetés fogalomzavarából adódhat. A munka valódi részét pedig definitíve nem tudja elvégezni senki megfelelő képzettség és szakmai gyakorlat híján.

Bár a jelenség általánosnak mondható, a házaló ügynököket ma már sales managernek hívják, szóval porbafingó cégeknél bármi megeshet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Megyeric
2013.03.27. 15:11
Szia.

Rosszul szűrted le. Diplomás projekt menedzserekkel beszéltem brutto 550eft-os fizetéssel.
Adminokat nem hívnak meg 4. szintű felső-vezetői meetingre a működési igazgató irodájába.

Nem vitatkozom. Te úgy látod én sajnos tapasztalatból, nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Terror
2013.03.27. 16:56
550 nem valami sok, szóval ez azt valószínűsíti, hogy nem felelős beosztásban dolgoznak. De amúgy ha úgy van, ahogy írod, akkor ez csak a céget jellemzi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. _DiEGO_
2013.03.27. 17:31
Elcsíptem egy mondatot :
Hogy annál a cégnél ezt managernek hívják, az már csak a felsővezetés fogalomzavarából adódhat.
Az attól függ , hogy a vezetés melyik pártközeli , vagy volt ... mert: az adott párthoz az illető fűződikkk akkor olyan fogalomzavart osztanak ki és bért amit nem szégyelnek , még ha gyengécske is az ember de a vezetés pártjának a tagja és azt már oda teszik olyan kinevezéssel amit akarnak ... ennyit erről és tökre nem kell megmagyarázni ! azaz magyarázkodik az aki így lett az ami és nem aki .

Sajna Horn féle kormánytól mennyiségi képzés indult és ez itt már nagyon jelentkezik pár éve ...
Nem véletlen szeretné a jelen kormány ezt beszüntetni - amivel a józanabb réteg magasan egyetért .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm franc...
2013.03.27. 17:39
A te stílusodban:
Milyen excel? Milyen épület, számítógép, informatikai hálózat és milyen villamosság? A MÉRNÖK nélkül aki mindezeket az orcádba tolja te tudod mit menedzselnél? A neandervölgyben, egy barlangban, üszkös fadarabbal a kezebben, egy falrajzon, a mamut hasalja alatti folyamatokat!

A projektmenedzseri tevékenység az a rész a beruházás megvalósulási folyamatban amit a megrendelőnek ingyen felajánlok ,ha fővállalkozói státusban dolgozok!

Többiektől elnézést, az utolsó mondatban van némi túlzás..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror jozse...
2013.03.27. 18:14
Te nagyon ügyes vagy, de egy több millió dollár értékű infrastruktúra leszállítását és full service-t szerintem te egyedül nem vezényelsz le tokkal-vonóval, és legfőképpen nem ingyen, és még véletlenül se vállalnád a felelősséget még ezer dollár kárért sem, ha valami nem úgy alakulna, ahogy te kitaláltad. Azt meg ne kezdjük el, hogy ki mit csinálna a másik nélkül, mert akármilyen tudományban is vagy jártas, egy lakatlan szigeten ugyanúgy a pucáddal játszanál a porban, mint mindenki más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. franc0
2013.03.27. 18:56
Jók ezek a példák, csak mire?

Szerinted csak egy mérnök tud logikusan gondolkodni?

Épp hétvégén volt csapatépítő tréning (broáf), az volt a feladat hogy 15 tárgyat kellett fontossági sorrendbe tenni sivatagi túléléshez.
Nálunk 3-szor annyi a mérnök mint a közgazdász, mégis én nyertem (túlélési szakértő listájától való eltérésben), aki annyira közgazdász hogy egy villanykapcsolót nem tud bekötni okostelefon (internet) nélkül..
Bizonyít ez valamit? Azon kívül, hogy a logikus gondolkodás nem attól függ, hogy mérnök vagy oder közgazdász.

"Egyébként meg számos mérnök végez menedzseri munkát."
Speciel nálunk a projekt menedzserek többsége az, nem is értem a habzó szájakat.
Én más vezetési szintről beszélek. Ja és az sem ártana ha el tudnánk vonatkoztatni a vízfejű multiktól, valamint a rokoni/politikai szálaktól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Fzoltan Terro...
2013.03.27. 19:55
"550 nem valami sok, szóval ez azt valószínűsíti, hogy nem felelős beosztásban dolgoznak"

Jajj, jön az arrogancia. Azért öröm látni, hogy vannak olyanok is, akiknek jól megy, csak sajnos nem látnak túl a kerítésen. Nálunk az ügyvezető igazgató fizetése nincs ennyi. Párszáz fős cég. A többiek fizetése is így alakul. Nem multi. Egy multinál gyakorlatilag minden sz*rért fizetést kapsz, nem is keveset. Megfizetik, hogy egész nap unalmas munkát végzel, monoton az egész. Akárki akármit mond, ez így van. Egy multinál specializált emberek kellenek, nem univerzálisak. (Aki nem ezt mondja, az hazudik - 3 multinál is dolgoztam, mindegyiktől menekültem.)
Egyszóval: a fizetésből nem lehet kiindulni (csak az arrogáns újgazdagok szoktak).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozsefm Terro...
2013.03.27. 20:08
Azért írtam a végére, azt amit. Nem szívesen vállaljuk, nem bizony, (de ezt nem teszi-teheti meg helyettem a projekt menedzser, a bankár stb.) sőt vannak néha álmatlan éjszakáim is, mikor a végén alá kell írnom a felelős műszaki vezetői, és kivitelezői nyilatkozatot, a hatósági használatbavételi engedély kiadásához. Vállalva ezzel az építmény 10 éves fennállásáig minden felelősséget, minden mérnök, menedzser és szakmunkás munkájáért, személyesen, erkölcsileg anyagilag és büntetőjogilag egyaránt, nem párezer dollár értékért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. morceus
2013.03.27. 20:42
Menedzser: aki elvégezte a közgázt félrészegen bukdácsolva, fingja nincs semmiről, de van neki egy komoly bullshit-generátora, azt hiszi, hogy mindent mindenkinél jobban tud, b@szogatja a beosztottat, aki dolgozik is meg ért is a szakmához.

Mérnök: a fenti ellentettje, őt b@szogatja a menedzser.

Termék: amit a mérnök alkot meg 10-100X munkaórával, amit a menedzser ad el 1-10X munkaórával.

Fizetés: 1-10Y a mérnöknek, 10-100Y a menedzsernek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror Fzolt...
2013.03.27. 21:15
Fzoltan - nem arroganciából írtam. Amiért van, aki kevesebbet keres, attól az a pénz még nem sok. Ez van.

morceus - vazze akkor miért nem vagy menedzser? Az élet csakugyan ilyen, nem kell dolgozni semmit, csak dől a pénz, és még baszogathatsz is másokat. Amúgy a felettesem például robotikából diplomázott, és nem közgázból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nancsi
2013.03.28. 07:00
@Terror: "Te nagyon ügyes vagy, de egy több millió dollár értékű infrastruktúra leszállítását és full service-t szerintem te egyedül nem vezényelsz le tokkal-vonóval, és legfőképpen nem ingyen, és még véletlenül se vállalnád a felelősséget még ezer dollár kárért sem, ha valami nem úgy alakulna, ahogy te kitaláltad."

Tudsz-e jó szerződést írni? Vagy azt is kiadod a jogászoknak, ahogy a munkát a mérnököknek? Tudod-e érvényesíteni? Vagy azt meg a bíróságra hagyod?
Lehet magyarázkodni, de azért nem véletlen az, hogy manágeréket a legtöbben sz.rba se nézik. Az én cégemnél manágerék nélkül dupla lenne az árbevétel, egyedül a kapcsolati hálójuk miatt etetik őket, mert a nyaláshoz meg taposáshoz - ahhoz tényleg nagyon értenek. Szerződést nem tudnak normálisat írni, mikor kijavítják nekik a mérnökök, hogy tán ezt és ezt a hülyeséget nem kéne bevállalni, azt meg simán kihúzzák, nem csatolják a specifikációt, így gumi szerződés alapján 3x annyit dolgozik a cég mint kéne, és lehetne még sorolni. Ettől függetlenül természetesen legalább félistennek, ha nem istennek képzelik magukat, úgy beszélnek a megrendelővel szemben mintha ők szarták volna a spanyolviaszt: "MegcsinálTAM ezt és ezt" - Mit csináltál hülye gyerek? a neved se tudod leírni hibátlanul...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2013.03.28. 07:22
Nagyon elkanyarodtunk az eredeti hirtöl.
Folytassuk inkább a társalgóban !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. I.Jozsef83
2013.03.28. 07:29
Azért látszódik a munkákból ki hogy mit mennyit dolgozhat , ha nagyon ráét itt és másik topikokban szinte napi szinten szinte naphosszat lógni ... vagy hazudik mint vízfolyás vagy munkanélküli !!!
Nehogymá azt mondja valaki , aki dolgozik az naphosszat ráér lopni a napot ?!

8°°órától szinte 17°° óráig szinte ha lesz ideje délidőben felnézni , akkor már jó . Munkaidő végén meg ugye ide-oda elkell menni , haza is kell érni és NEM az első dolog h szgép bekapcs ... jah és olyan , hogy család
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2013.03.28. 07:37
Csak az nem fér a fejembe hogy milyen menedzser az aki egész nap a fórumon lóg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fzoltan
2013.03.28. 21:54
I.Jozsef83: Abszolút jó észrevétel.
Terror: Ettől függetlenül a pénz semminek sem fokmérője. Az, hogy valamilyen felelősségi szintet a pénzhez mérsz/mértek, csak azt jelenti, hogy nem tapasztaltatok eleget a világban.
nancsi: Szerinted hogy köttetnek az üzletek? Kapcsolati hálóval. Elárulom, hogy az üzletek nagyon-nagyon kis része kezdődik úgy, hogy na, keressünk egy céget és körülnézünk interneten, vagy akárhol. Mindig van valakinek valami ismerőse itt-ott. Igen, a nagyvállalatoknál is így megy. Akármennyire 21. század, a személyes kapcsolat/ismertség messze a legfontosabb az üzletben. (A többire nem reagálok, gondolom valami multinál dolgozhatsz.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fzoltan
2013.03.28. 21:55
atti2010: 550-ért valami iszonyat felelősségteljes munkakörben millió dolláros full service-t csinál, akármit is jelentsen az.
(Áldom a munkahelyemet, hogy a sok idegennyelvű baromság nem gyűrűzött be.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror Fzolt...
2013.03.28. 22:23
Fzoltan - igen, jelentheti ezt, meg jelentheti azt is, hogy bizonyos felelősségkörön fölül az emberek nem dolgoznak egy bizonyos összeg alatt.

Amúgy amiért valaki ír két kommentet egy nap az iponon, az nem jelenti azt, hogy nem dolgozik napi tizenkét órát (mint pl. én az elmúlt három hónapban).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. franc0 Fzolt...
2013.03.28. 23:00
Bruttó 550-ről volt szó. Ez nekem megvolt 2 évvel diploma után 26 évesen, nem nagy szó (vannak nálam jobbak is). És még vezető se voltam. 100% magyar cégnél.

Én pl most is dolgozom, holnap is azt fogom tenni, pedig szabin leszek elvileg. Mondanom sem kell, még a tavalyin... Valamit valamiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan
2013.03.28. 23:49
franc0: Hja, tudom, itt mindenki tojáshéjjal a seggén, pályakezdőként 500 fölött keres De én már semmin nem lepődöm meg, volt olyan, hogy kb. 20 év tapasztalattal rendelkező fószer jött interjúra, havi 1 milliót kért, közben a tudása meg sem karcolta az elvártat.

Tavalyi szabin, pff. Majd eljön az idő, amikor a család a legfontosabb (ha már van, akkor sajnos késő).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. franc0 Fzolt...
2013.03.29. 12:02
Tehát a családod a kifogásod, amiért nem keresel többet?
Majd amikor az asszony cseszeget hogy nem keresel eleget, remélem akkor is előveszed ezt az "érvet".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!