iPon Hírek

Az AMD lerántotta a leplet a HBM memória-szabványról

Dátum | 2015. 05. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Néhány éve már tudható, hogy az AMD a GDDR5 leváltására egy újfajta memóriaszabványt szemelt ki, ami a HBM (High-Bandwidth Memory) nevet viseli. Az AMD a siker érdekében együttműködésbe lépett az SK Hynix szakembereivel, hogy együttes erőikkel kifejlesszék a HBM alkalmazásához szükséges technológiákat. Az együttműködésről először 2011-ben esett szó, amikor a felek bejelentették, hogy közös munkával vágnak bele a HBM memóriaszabvány kifejlesztésébe, illetve a gyakorlati alkalmazásához szükséges feltételek megteremtésébe.
HBM témakörben azóta több fontos információ is érkezett – legutóbb meg is csodálhattuk, hogyan néznek ki a HBM lapkák. Az AMD néhány nappal ezelőtt, a 2015-ös Financial Analyst Day alkalmával bővebb tájékoztatást is adott a rendezvény résztvevőinek a HBM előnyriről, most pedig a publikum számára is nyilvánossá vált minden adat. Új memóriaszabványra van szükség A GDDR memória-szabvány legfrissebb képviselői, a GDDR5-ös memóriachipek negyedik generációs megoldások. A GDDR5, illetve az azt megelőző grafikus memóriaszabvány köré elsőként mindig az AMD épített termékeket, és úgy néz ki megint ők váltanak először (de már tudjuk, hogy természetesen az Nvidia is tervezi a jövőben a HBM bevezetését).
A HBM kifejlesztésére egyszerű ok miatt volt szükség: a GDDR5 minden tekintetben elérte a határait, gyorsabb GDDR szabvány fejlesztésének pedig nem lenne értelme, hiszen elődjénél már a GDDR5-is jelentősen többet fogyasztott, ha a komplett memória-alrendszer fogyasztását vesszük alapul, minden komponensével együtt. A GDDR5-ös memória-szabvány már közel 7 éve van jelen a felsőkategóriás megoldások piacán, ez pedig minden korábbi memória-technológiánál hosszabb időt jelent. A GDDR5-ös memóriaszabvány köré épülő megoldások a korábbi tervekhez képest sokkal magasabb órajel-szintig jutottak el a szabvány fejlődése során, ám most már sikerült elérni a limitet, ahonnan további órajel-növeléssel a hosszabb távú célokat szem előtt tartva semmiképpen nem lehet továbblépni. A teljes GDDR5-ös memória-alrendszer az őt megelőző memóriaszabvány képviselőinél alapból többet fogyaszt, ezen az úton pedig csak még további fogyasztás-növelés árán lehetne tovább menetelni, ami abszolút nem elfogadható irány a piac szereplői számára. Az AMD becslései alapján egy 250 wattos TDP-vel rendelkező R9 290X videokártya esetében a GDDR5-ös memória-alrendszer a teljes fogyasztás mintegy 15-20%-át adja, ami nagyon sok. További gyorsulással tovább emelkedne a memória-alrendszer fogyasztása, ami PC fronton is probléma, a mobil konfigurációknál pedig még ennél is súlyosabb kérdés. Itt jön képbe a HBM A GDDR5 utáni éra a HBM színrelépésével kezdődik, ami egy meglehetősen frappáns megoldás. A vállalat szakembereit már régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miként lehetne a chiphez minél közelebb pakolni a VRAM-ot. Első ötletként felmerült, hogy integrálják a lapkára a DRAM-ot, ám ezt a koncepciót süllyesztőbe dobták, hiszen sem helytakarékosnak, sem költséghatékonynak nem nevezhető.
További ötletelés után megszületett a HBM koncepciója, ám itt meg kellett oldani egy új problémát: ki kellett találni, hogyan lehet lapkára ültetni a széles memóriabuszt használó megoldást úgy, hogy a lapkán elférjen a több ezer vezeték, de a végeredmény ezzel együtt kellően kompakt is lehessen.
A kihívást egy speciális réteg, az úgynevezett interposer segítségével oldották meg, ennek kifejlesztéséhez pedig az AMD segítségére sietett az ASE, az Amkor és az UMC is. Az új, mindössze néhány száz mikronnyi vastagságú megoldás jóvoltából a VRAM rendkívül közel került a GPU-hoz, ami komoly előny, de az eljárásnak egy hátránya is van: drága. Mivel az interposer számára amúgy nincs szükség a legfejlettebb gyártástechnológiára, így költséghatékonysági okokból régi, teljesen leamortizált gyártósorokat is lehet használni. Az első interposerek egy eszközökkel újra felszerelt, 65 nm-es litográfiával dolgozó gyártósoron készülnek, ám idővel gazdaságosabb lehet kifejezetten interposer-gyártásra kifejlesztett szalagok hadrendbe állítása, amelyeket a szerényebb litográfiai igények következtében olcsóbban lehet működtetni. A HBM technikai részletei
A 4096-bites HBM memóriachipek négy darab 1024-bites adatsínű lapkából állnak, amelyek egymásra vannak tokozva, közöttük pedig függőleges TSV-k teremtenek kapcsolatot – valahogy úgy, ahogy a Samsung 3D V-NAND memóriachipjeinél.
A HBM jelenleg maximum 8 lapkát támogat, és míg a GDDR5-ös chipek 32 biten csatlakoztak a GPU-hoz, addig ezek mint írtuk, 1024-en. Az órajelük viszont sokkal alacsonyabb: míg a jelenlegi csúcs GDDR5-ös chipek 1750 MHz-en (effektíve 7GHz), addig a HBM chipek csak 500 MHz-en ketyegnek (effektíve 1GHz). A GDDR5-ös chipek esetében egyenként 28 GB/s-os sávszélesség érhető el, míg a HBM esetében ez az érték bőven 100 GB/s felett helyezkedik el. Nem elhanyagolható az tény az sem, hogy a HBM lapkákhoz csak 1,3 voltos üzemi feszültség szükséges, míg a GDDR5 esetében 1,5 volt ez az érték.
A fentiekből fakadó előny jelentős, hiszen a HBM sokkal jobb sávszélesség/fogyasztás arányt biztosít, mint a GDDR5. A GDDR5 esetében wattonként 10,66 GB/s-os, a HBM esetében pedig wattonként 35 GB/s feletti hatékonyság érhető el, azaz a különbözet valamivel több, mint háromszoros javulást mutat.
Ehhez még hozzájön a helytakarékosságból fakadó előny is, ami szintén jelentős. Míg 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória 28 x 24 milliméternyi, azaz 672 négyzetmilliméternyi helyet foglal, addig HBM-ből ugyanennyi 5 x 7 milliméteren, azaz 35 négyzetmilliméteren is elfér. Ezáltal komoly mennyiségű hely takarítható meg.
Hogy ez PCB méret esetén mit jelent? Míg egy R9 290X videokártya 9900 négyzetmilliméteren terül el, addig a következő generációs, HBM alapú felsőkategóriás megoldásnak már 4900 négyzetmilliméternél kevesebb hely is elég, ami 50%-os megtakarítást eredményez – vagyis az új csúcs VGA-k sokkal kisebbek lehetnek. Az AMD bejelentése szerint a HBM alapú videokártyák még ebben a negyedévben elrajtolhatnak, így rövidesen minden felmerülő kérdésre választ kaphatunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

52. FaL
2015.05.20. 08:56
a lustaság nyert, nincs kedvem kikeresni.

Mennyivel lesz drágább egy csúcskártya ha HBM-et használ? Egyáltalán drágább lesz-e, mert ugye kisebb PCB kell majd, alacsonyabb TDP miatt gyengébb hűtés, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Zaiko
2015.05.20. 08:59
"Nem elhanyagolható az tény az sem, "
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Stormrage
2015.05.20. 09:02
biztos dragabb lesz, amikor kijon, mint uj technologia.. ha a dollar tovabb erosodik, akkor meg dragabb, en most sapadtam le, hogy vettem egy rm 850-es tapot, anno 40 ropi volt, nemreg 48, aztan most hetfon 58..... dollar 200-rol felkuszott 276-ra..... tehat 200-nak a 76 (80ra kerekitve, mert annyi is volt, es egyszerubb szamolni) az 40%, tehat 40%-al dragultak az informatikai cikkek, meg minden, amit dollarban jegyeznek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. yodamester...
2015.05.20. 09:05
250 ezer biztos lesz a 390x.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. asdsa FaL
2015.05.20. 09:25
A fő fogyasztó úgyis a grafikus chip marad, a gyártási költség meg a + - költségek miatt nem fog sokat változni.Új technológiánál inkább a fejlesztési költséget kell megfizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. FaL
2015.05.20. 09:49
lol, köszi a válaszokat, de a kérdésem nem arra irányult, hogy miért lesz drágább, hanem hogy mennyivel? a dollár árfolyama sem érdekel, az érdekel, hogy kb. mennyi lesz egy HBM-es csúcskategóriás kártya MSRP-je?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Asagrim FaL
2015.05.20. 09:58
"a dollár árfolyama sem érdekel"

Jujj, ilyet ne mondj, mert pár napja jobbikos nácinak lettem hirtelen kikiáltva, egy ilyen kijelentés után ...

más:

Hiába lesz kisebb az alapterület, gyanítom, hogy ugyanígy jelen lesznek a 30 centis kártyák penis extension™ gyanánt ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. TheEnginee... Asagr...
2015.05.20. 10:23
En is ezen toprengtem el eppen, mert ugye a hutes az attol meg kell. Gyanitom, hogy hiaba HBM attol meg erosen 200W+ lesz a TDP.
Szoval ha levego, akkor vagy 3 slotra megyunk vissza (es tartjuk a 4900mm^2-es form factort), vagy embertelenul hangos lesz, vagy marad a nagy "alapterulet".
Vagy itt kap ertelmet a 120-as vizes radi. Mert tenyleg az volna a legkezenfekvobb megoldas.

@FaL: Ugy gondolom a 980 indulo ara fole fogjak pozicionalni 5-20%-kal. Pontosabb adatot szerintem ep esszel nem lehet elvarni a mostani informaciok alapjan.

@cikk: Nagyon varom a kis dogoket mar. Az utobbi minimum 1 dekadban nem volt ilyen mervu koncepciovaltas ezen a teruleten. Szereny velemenyem szerint lepcso elott allunk. Jo lesz ez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. gery84 yodam...
2015.05.20. 10:33
$1000 mint a GTX titan x biztos olcsóbb lesz.

Ha erősebb nála akkor is olcsóbb lehet nála, de nem sokkal kb. 800-900$


Én inkább arra lennék kíváncsi hogy HBM előnyei meddig élvezheti az AMD a konkurenciával szembe? Addig mint anno a GDDR5-nél?
Mert az nem sok tudtommal jövőre jön az nv Pascal HBM2 memóriákkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. TheEnginee...
2015.05.20. 10:36
Kar ezt ilyen szemuvegen keresztul nezni. Ez inkabb egy hosszutavu befektetes (vagy ha ugy tetszik kenyszer), mert a mese a GDDR5 alkalmazasarol a vegere ert.
Ez itt az elso peldanya egy uj kor hajnalanak.
Nem a jatekok alatti FPS-rol van szo, sokkal inkabb egy uj ut lehetosegerol. Raadasul a memoriasavszel ELSOSORBAN pont nem a jatekokban jellemzo problema. De ha majd 8k-n akarsz jatszani ott is az lesz.

@ ocsabi: Valoszinuleg pont ezert. Ott nincs meg a kello szamitoteljesitmeny, hogy GAZDASAGILAG erdemes legyen alkalmazni. Masfelol meg komolyan gondolom, hogy ez egy "demo"-ja az uj elkepzelesnek. Arra pedig 1 GPU pont eleg.

Jaja... csak mar ott tartanank, hogy beintegralnak 1 SoC-ba mindent, es meg csak huteni sem kell aktivan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. yodamester...
2015.05.20. 10:45
Már akinek kell az amd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. ndave92
2015.05.20. 10:45
Tetszik. Régóta figyelem ennek a technológiának a fejlődését. Bíztató. Alig várom, hogy élesben is láthassam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.20. 10:46
egyébként ez nekem is rögtön ott virított kis felkiáltójelként, hogy megint az lesz, hogy az AMD leteszteli az új technológiát, beleöli a zsetont, aztán a többiek meg az ingyen béta-teszt után megcsinálják a saját dolgaikat és kaszálnak vele. az újítók sokszor szoktak így járni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Asagrim FaL
2015.05.20. 10:50
Mert hülyék. A saját pénzügyi sikerüket áldozzák be azáltal, hogy szabadon felhasználhatóvá tesznek egy technológiát, így segítve az elterjedését.

Simán védetném az összeset, aztán lehet kopogni az ajtómon (tisztességesen magas) licencjogokért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. atti2010
2015.05.20. 11:15
A felsőben is esetleg 4-5 FPS lesz az előnye.

Te aztán csak tudod végeztél valami teszteket, ugye az nem számít hogy 4096 GPU mag lesz egy 640GB/S memória sávszélre ültetve, látszik hogy fingod nincs az egészről, annyi f@sz nőhet a homlokodra ahány FPS -vel több lesz mint 4-5?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. gery84 Asagr...
2015.05.20. 11:20
Hát az AMD is játszhatna egy kicsit keményebben az nv-vel mert ha marad ez a nyuszi-muszi hozzá állás elnyomják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. 5hR3kY Asagr...
2015.05.20. 11:34
Az jobb lenne ha zárt lenne az AMD technológia is? Akkor a játékok egyik fele csak AMD kártyákon futna jól, a másik fele meg nVidia kártyákon. Ha normálisan akarnál játszani mindennel, akkor két külön kártyát kellene vásárolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. atti2010 gery8...
2015.05.20. 11:34
Semmi értelme nem lenne ráülni mert drága maradna és nem vennék sokan, ezen kívül kerekedne egy hatalmas per a Hynixel mivel együtt fejlesztették így is 7 év tapasztalat előnyük van mindenkihez viszonyítva, majd nézzétek meg mennyivel fogják jövőre nagyobb frekvencián járatni mint az Nvidia.A következő konzolok alapköve is lehet ami újabb 7 év de csak ha olcsóbb lesz + APU is lehet használni ami nagy előnyt jelentene de szintén csak akkor ha lenyomják az árakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Asagrim atti2...
2015.05.20. 12:07
"majd nézzétek meg mennyivel fogják jövőre"

majd ... fogják ... jövőre ...

Tudsz jelen időben is nyilatkozni elismerően róluk? Mert évek óta annyit látok hogy majd egyszer, és mire abból jelenkor lesz, addigra hirtelen ezekből a szuperlatívuszokban emlegetett dolgokból valami elismerésre is alig méltó dolog lesz. Tudsz elismerően nyilatkozni azokról a dolgokról, amikről tavaly beszéltél úgy kezdve a gondolatmenetedet, hogy "majd nézzétek meg mennyivel fogják jövőre"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. piter atti2...
2015.05.20. 12:13
Ez oke!De kerdem en mar megint mennyivel fog tobbet fogyasztani es futeni?Mert tobbet fog az biztos.Nem a HBM hanem a processzor.Miert csak a 15%-al foglalkoznak?Ott van a maradek 85%.Mert oke hogy 4x-res a savszel.de ahhoz proci is kell vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Terror
2015.05.20. 12:19
Ugyanabba a TDP-keretbe 2816 shader helyett 4096 shadert próbálnak belenyomorítani, állítólag ugyanazon órajelen, és nekem most el kéne hinnem, hogy a memória fogyasztásán sikerült annyit spórolni, hogy ez így működjön is. Sikergyanúsnak érzem a dolgot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. atti2010 piter
2015.05.20. 12:31
Ne csak a fogyasztást nézd hanem a teljesítményt is, aki egy ilyen HBM memóriás cuccot vesz az pont azon fog rágódni hogy 5 év alatt megeszik +10k a kártyája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. BReal
2015.05.20. 12:34
Hihetetlen, hogy egy AMD hírt sem lehet megúszni olyan komment nélkül, amiben a fogyasztás szó nincs leírva. Kérdezném ezeket a díszhuszárokat, hogy a 9xx-as széria előtt hol lapítottak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. thestock
2015.05.20. 12:40
Jó tudni hogy mennyi "szakértő" van
Kipróbálnak egy új technológiát,ami vagy sikerül vagy nem.De hát ilyen ez a fejlesztés dolog...meg különben is:melegszik,és szar
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. atti2010 BReal
2015.05.20. 12:40
Akkor a driveres mesét mantrázták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. piter
2015.05.20. 12:41
En nem a fogyasztas miatt aggodom.Bar hutot is ugy valaszt az ember meg Tv-et is hogy A kategorias legyen.Hanem az a baj hogy meleg lessz.Ha melegszik akkor olyan haz is kell.Nekem nem problema.Csak keves a kompromisszum.Na meg a taprol ne is beszeljunk.Pl 290x a minimum ajanlott tapegyseg a 650W.Ket darab 970gtx talan elmegy ennyivel.De 750-el biztosan.
Ami szerintem a lenyeg hogy csikszelesseg valtas nelkul,ez rengeteget fog fogyasztani.Legalabb meg 15%-al.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. atti2010
2015.05.20. 12:45
[LINK]

Itt a magyarázat miért nem volt 3-4GB Tonga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. BReal piter
2015.05.20. 12:48
Nyilván aki 100e-es kártyát választ (mert ugye az alatta lévőek melegedésével nincs probléma), az 5000 forintos kínai fosba rakja az alkatrészeket. Szerintem ennyi sütnivalója mindenkinek van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. v_peter
2015.05.20. 12:52
Breal: a fogyasztás kérdés az elmúlt években került előtérbe., és nem csak számítógépes fronton, hanem mindenütt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. BReal v_pet...
2015.05.20. 12:54
Igen, és érdekes módon a 700-as széria végéig a zöldek nagyon csöndben voltak. Erre volt kihegyezve a mondanivalóm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Terror BReal
2015.05.20. 12:58
Konkrétan melyik kártya fogyasztásával van problémád?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. atti2010 Terro...
2015.05.20. 13:05
Szépen kitekerted a mondandóját, egyikkel sem volt neki de egy Nvidiást sem halottam hogy "jaj de sokat fogyaszt ez a sz@r kártya" pedig hajszálra annyit evett mint az AMD, csak a 9xx sorozat óta lett probléma a fogyasztás de ilyen 120 bites sávszélel és agyonbutított GPU -val nem nehéz keveset fogyasztani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror atti2...
2015.05.20. 13:14
Mint például?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. bogdandi12...
2015.05.20. 13:42
Mint például az nvidia geforce gtx 960 128 bittel. Szerintem ő erre gondolt. De a teljesítménye megegyezik egy amd radeon r7 260x, egy kicsit többet is fogyaszt. Nem tudom mennyire hiteles ez az oldal, mert szokták mondani, hogy ez az oldal nem hiteles, de az nvidia geforce gtx 960 szerintem, az amd radeon r7 265, és az amd radeon r7 260x között van belőve. link: http://www.hwcompare.com/18419/geforce-gtx-960-vs-radeon-r7-260x/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror bogda...
2015.05.20. 13:53
Ez nem fedi a valóságot, a GTX960 a R9280 szintjén áll, annál kevesebbet fogyaszt, és a 280-ason 384 bites vezérlő van. Amit linkeltél, az nem teszt, és nem mutat semmit a kártyák teljesítményéről. A hwcompare hiteles, de nem ír semmit a kártya teljesítményéről, csak a specifikációkról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. FaL
2015.05.20. 14:02
még egyszer az AMD fanatikusok figyelmébe:
A fogyasztás nem a villanyszámla miatt fontos, hanem a hőtermelés és az alkatrész élettartama miatt. Hiába van überbrutál350fps4kn kártyád, ha mellette 1. az üzemi hőfoka olyan magas, hogy emiatt leveszi az órajelet, hogy ne süsse meg a GPUt, 2. az áramköröknek 2x akkora terhelést kell kibírniuk mert nem x hanem 2 x áram folyik át rajtuk. Ez élettartamban és megbízhatóságban is kockázatot jelent, amit vagy felfogsz vagy akkor tényleg AMdinka vagy.

Ugyanez volt az endíviánál is, azért is feküdtek rá a TDP-re mert tudták, hogy az volt a fő probléma a régebbi kártyáikkal, amik közül sok főtt meg (nekem is füstölt el nV kártyám), vagy ment olyan órajelen, amin még túlélte a terhelést.

Ha ezek után se bírjátok felfogni, hogy miért fontos a fogyasztás, ti bajotok, legalább a fűtésre nem lesz problémátok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. atti2010 FaL
2015.05.20. 14:10
Az én VGA-m terhelés alatt is max 58 fokos és köszöni jól van, hogy vannak szénné húzott darabok is a piacon az a gyártók sara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. 5hR3kY FaL
2015.05.20. 14:36
A teljesítményhez fogyasztás tartozik, ami együtt jár a hőtermeléssel. Viszont normális hűtéssel azt a hőt el lehet vezetni. Nem véletlenül van hogy a GPU gyártók bizonyos kártyáknál csak a referenciahűtőt engedélyezik. A melegedés és a fogyasztással kapcsolatban lentebb a Fermi chipes csúcskártyákra utaltak, amik 300W-ot simán bezabáltak, és a fél világ tojást sütött rajta. Na de persze öt év alatt mindenki környezetvédő lett, és greenpeace tag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terror 5hR3k...
2015.05.20. 14:46
Annak a fél világ tojást sütött rajta kártyának annyi volt a TDP-je, mint most egy R9 280-nak, és annál az AMD-nek van négy darab még többet fogyasztó kártyája jelenleg. Szóval érdekes, hogy mindketten szerettek a Fermire hivatkozni, ha áramzabálásról van szó, de hogy az AMD ezeket már régen lekörözte fogyasztásban, az teljesen rendben van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BReal Terro...
2015.05.20. 15:18
Nekem egyik kártya fogyasztásával sincs problémám, nem tudom, hol láttál ilyet írva tőlem. Én annyit írtam, hogy nem pattogott itt az a pár ember a 900-as sorozat előtt a fogyasztással dobálózva. Tehát gondolom akkor a 700-as sorozatig nekik tökéletesen megfelelt az NV-k fogyasztása is.
Fal #41: Egyrészt ha van rajta normális hűtés, semmi probléma a melegedéssel, illetve szokták mondani, hogy egy VGA-nak el kell bírnia az X fokos terhelést is, így nem tudom hogy az istenbe jön az, hogy a melegedéssel egyenesen arányos az élettartam rövidülése is. De ha neked erről években mérhető tapasztalataid vannak, akkor meaculpázok majd.
Annyit még hozzátennék, hogy ha nem egy átlagos felhasználóról beszélünk, akkor szerintem a felhasználók nagy százaléka cserél garanciaidőn belül VGA-t (ami szinte minden gyártónál 3 év), így ha egész véletlen ilyen miatt adná meg magát egy kártya, ingyen kapsz újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Galdech
2015.05.20. 15:51
290X-hez képest fele akkora kártyára lehet számítani, fincsi. Végre nem lesznek tégla méretű dögök a gépházban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. TheEnginee... Galde...
2015.05.20. 16:25
Ajanlom figyelmedbe a 8. hsz-t.
Amugy egyszeruen hihetetlen milyen rapli van piros/kek/zold hireknel... Na nem mintha ez barkinek ujdonsag lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kajafun Galde...
2015.05.20. 16:28
Ahogy ezt olvastam én is, elkezdtem agyalni hogy lehet fele akkora kártya lesz, de a GPU lehet forró lesz amit hűteni kell.
Lehet hogy ugyanakkora lesz, csak epp a levágott nyák helyére odabiggyesztenek egy olyan hűtőt +hűtésképp ami úgy néz ki mint egy lapos proci hűtő.
De csak találgatok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010
2015.05.20. 17:08
Ez GPU függő, ami az előzőnek jó volt az a következőnek már kevés, nyilván 4000+ magot nehezebb etetni mint 2000.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Meteoreso
2015.05.20. 20:12
Közelében nem vagytok a cikknek szokás szerint
Abu kolega szépen megírta ezt hogy JEDEC szabvány, A szabadalmakat a JEDEC tagok ingyen felhasználhatják.
Tehát NEM exkluzív a HBM ! Az egy másik kérdés hogy a 7 év közös fejlesztést az Nvidia nem egyhamar fogja behozni, és azt a versenyhivatal sem tilthatja be hogy valaki felvásárolja az éves legyártott mennyiséged
Ennek nem az a lényege hogy Nvidia puffogásokra utalva kevesebbet egyen , a memória a teljes fogyasztásnak kb az ötöde, hanem az hogy a felszabadult energiát felhasználhatja a GPU is ugyanazon fogyasztás mellett.
A 285 ösökhöz meg azt fűzném hozzá hogy mindig is tudtuk hogy az egy teszt nem véletlenül nem volt elterjedt 295x es kártya csak nem lett az így kimondva nyíltan hogy az egy nyílt béta videókártyáknak azt majd kikapcsoljuk a funkciót ha nagyon besülünk vele
Ez a generáció tényleg csak azért van hogy kitapossa az utat , a fél megoldások is érdekesek HBM +valami másféle memória , de az igazi előnyök akkor fognak kijönni ha sokkal több memória lesz belepakolva.
Ezeknek a többréteges memóráknak tényleg az akhilleszi pontja a hő megfelelő elvezetése ezért izgi az egész.
Nagyon várom az első hivatalos bejelentést a 4 Gigás HBM es kártya áráról, az dönt el mindent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim atti2...
2015.05.20. 21:23
#23-ra legyél szíves válaszolni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02
2015.05.20. 21:27
Megint hülyeségeken vitáztok,de valójában a HBM már nagyon kellett és nem plusz fps-ért tervezték meg nem azért,hogy a 30-as csúcs-dögök csak 15centisek legyenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. RealDreamQ
2015.05.20. 21:49
A GDDR5, illetve az azt megelőző grafikus memóriaszabvány köré elsőként mindig az AMD épített termékeket, és úgy néz ki megint ők váltanak először (de már tudjuk, hogy természetesen az Nvidia is tervezi a jövőben a HBM bevezetését).

Ha AMD -nek lenni annyi esze - kemény milliárdokat húzhatna a licence-ből , és védje le a technológiát , akinek kell fizessen keményen érte .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. weri
2015.05.20. 22:31
Szerintem ebbol elobb-utobb bottleneck lesz, mivel tul gyors valami akkor a masik vegen meg lassu. Ezek a memoriak kerni fogjak a savszelesseget majd alaplapi oldalon is. Te ez csak egy velemeny, nem ertek a lovakhoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TheRealTsL RealD...
2015.05.20. 22:50
Nehéz lenne levédetni valamit, ami nem saját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. slayer007 BReal
2015.05.21. 13:08
x éve az autók fogyasztására is szart mindenki, most meg mégis megnézzük, hogy mi mennyit eszik.
Sőt, én már teslán gondolkodom..
Egy szó mint száz, kit érdekel, hogy mi volt x éve, az amd jelenleg szarban van és kell valami amivel visszajön a játékba, vagy lassan csak nvidia marad talpon, amit a mi pénztárcánk fog megszívni.
Hajrá AMD!
(Mondom ezt úgy, hogy amd kártyám van, de már bánom, hogy megvettem...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meteoreso
2015.05.21. 17:04
De jó hogy előtte kettő hozzászólással elmondom hogy nem saját licensz csak írja a hülyeséget.
Teljesen mindegy mi van a fórumba akkoris leírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!