iPon Hírek

Az AMD mégis csak gyár nélkülivé válik?

Dátum | 2008. 10. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A különböző források szerint az AMD a mai nap folyamán egy hivatalos közleményben jelenti be a céggel kapcsolatos legfrissebb híreket. Ezt a bejelentést "jelentős vállalati közleménynek" titulálják már most is, a nyilatkozat várható tartalmáról már megjelentek különböző fejtegetések is.


Néhány hónappal ezelőtt hallhattunk először a vállalat terveiről, amelyet csak Asset Light/Smart stratégiaként emlegettek, és már akkor is szárnyra kaptak olyan pletykák, amelyek szerint a vállalat megválik gyáraitól és üzem nélkülivé válik, mint a piac sok más szereplője. A hónapok óta tartó spekulációknak most vége, ugyanis a gyártó várhatóan hamarosan hivatalosan is bejelenti, hogy kiszervezi üzemegységeit és gyár nélküli, adósság-mentes chiptervező vállalattá lép elő.

A fő terv az, hogy az AMD üzemeit egy újonnan alakult cég, a Foundry Company veszi át, amelyet két Abu Dhabi állambeli vállalat pénzel. A két nagyvállalat 5,7 milliárd dollárt fektet be a Foundry Company névre hallgató cégbe, ezzel egy időben 300 millió dollár ellenértékben AMD részvényeket is vásárolnak majd. Amíg az AMD a GPU és a CPU chipek fejlesztésével lesz elfoglalva, a Foundry Company egy új üzem építését kezdi meg New York államban, valamint ezzel egy időben a drezdai gyár berendezéseit is kezelésbe veszik, azaz korszerűsítik.

A jelenleg rendelkezésre álló, nem hivatalos információk szerint az üzleti folyamat, azaz a gyárak kiszervezése és a részvény vásárlás 2008 végén, illetve 2009 elején ér majd véget. Ezek után az AMD várhatóan újult erővel próbál majd helytállni a piacon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2008.10.07. 18:12
Én akkor mostmár csak arra leszek kíváncsi, hogy ki fogja gyártani a CPU-kat? A TSMC-re ezt ilyen szinten nem lehet rá bízni, mert gondolom azért még ekkora kapacitásuk nincs... a CPU-k max 20-30%-át tudnák legyártani a GPU-k mellett.

Bár lehet, hogy megint csak okoskodom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!