iPon Hírek

Az AMD nem aggódik a licencszerződés miatt

Dátum | 2009. 05. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az AMD egyik illetékese, név szerint Benjamin Williams a ZDNet Asia-nak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a vállalat egyáltalán nem aggódik az Intel korábbi fenyegetései miatt, amelyek arról szóltak, hogy az AMD a gyárai kiszervezésével megszegte a 2001-es licencszerződéseket, ami akár a licenc felmondását is maga után vonhatja.

Williams szerint a korábbi kijelentések alkalmával az Intel nem említette meg azt a tényt, hogy a kérdéses szerződés tulajdonképpen nem egyoldalú, hanem egy kétoldalú, úgynevezett keresztlicenc-megállapodás, amelynek felmondása nem csak az AMD, hanem az Intel számára is tragikus következményekkel járna. Az AMD-től a gyártó olyan licenceket is kapott, amelyek sok egyéb mellett például a Nehalem processzorok architektúráját és azok beépített memória vezérlőit is érzékenyen érintik.

Az egész ügy tulajdonképpen abból indult ki, hogy az AMD kiszervezte a gyárait egy külön cégbe, amely azóta GlobalFoundries néven fut, ám ezt az Intel nem nézte jó szemmel. A vállalat a tulajdonrészen akadt fenn, nevezetesen azon, hogy az AMD-nek kevesebb, mint 50%-os részesedése van az újonnan létrejött cégben. A GlobalFoundries-ben az AMD-nek egyébként egészen pontosan 34,2% részesedése van,de  egyenlő szavazati jogkörrel rendelkezik, mint az ATIC, aki a cég 65,8%-át birtokolja. Az AMD szakemberei szerint az, hogy az adott cégben mennyi részesedése van a vállalatnak, nem tartozik ide, ugyanis a megalakítás előtt az AMD a gyáraival, szellemi termékeivel és munkásaival több, mint 50%-ot tett az újonnan létrejövő vállalatba, így az gyakorlatilag az AMD leányvállalatának tekinthető.

Az Intel végül is arra kérte az AMD-t, hogy hozza nyilvánosságra az ATIC-kal kötött szerződés ide vonatkozó részét, ám ennek az AMD illetékesei a mai napig sem tettek eleget. Hogy ezzel pont került-e az ügy végére, az kérdéses, az AMD mindenesetre nagy valószínűséggel lezártnak tekinti a kérdést. Korábban az AMD illetékesei azt is állították, hogy az Intel ezzel a lépéssel az éppen folyamatban lévő EU-s trösztellenes perről akarja elvonni a figyelmet. Időközben a vizsgálat véget ért és az Intel a trösztellenes vizsgálat végeredményeként 1 milliárd euró fölötti büntetést kapott.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. insanity22...
2009.05.20. 13:15
VISSZA A HIRHEZ

Hát igen, ezt a keresztlicenszes témát már korábban is kitárgyalták sok helyen és jókat derült rajta az olvasó, hogy gyakorlatilag az intel is visszarepülhetne a kőkorszakba, ha az AMD próbálna neki mindenáron betartani és ez igaz fordítva is. Mellesleg az intel sosem a hűde tisztességes versenyszelleméről volt híres, így nem is értem egy ekkora büntetés mellett miért kell nekik pattogni. Örüljenek a jelenlegi pozíciójuknak inkább és nézzék végig ahogy szép lassan az AMD ismét teret hódít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Caster
2009.05.20. 13:28
nem csak tér hóditás lesz ez hanem csúna el fenekelés és rá fér már az intelre nyólc évig ők sem játszottak tiszta lapokkal most meg sirnak... olyan ez mint az nv. ha nem megy valami akkor kötekedjünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Atocha
2009.05.20. 14:00
Shufny tök igazad van, de azért szerintem olvasd el a cikket megint! Semmilyen szerződésszegés nem történt, 1xüen az intel megint be akart tartani az amd-nek, ahogy teszi ezt x éve. Amiért megkapta a büntetését - amit én keveslek... 5 milliárd jobban hangzott volna!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CsorvaGep
2009.05.20. 14:02
De asszem pont az a lényeg hogy nem történt szerződésszegés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Caster
2009.05.20. 16:21
Shufny

nem arról van szó hogy az intel egy szemét hanem arról hogy most tele a gatya az intelnél mert az AMD piaci részesedése megnövekedett és most mindenbe kapaszkodik az intel szerintem az AMD nem szabálytalankodott foci nyelven szólva az ő helyzetükben nem lenne jó egy büntetés egyszerüen az intel félti a pozicióját szerintem ennyi az egész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jadam92
2009.05.20. 16:21
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Joachim21
2009.05.20. 16:50
Minél több ilyen licence-eléses ügyet olvasok, annál világosabb, hogy a licencek semmi másra nem jók, minthogy lelassítsák a fejlődést, és bebetonozzák adott szereplő helyét a piacon! Persze, legyen védve a szellemi tulajdon, de 10-15 év után a licence váljon ingyenessé! Akkor nem lenne az, hogy az NV is szenved saját processzor hiányában, mert most senki nem léphet be az X86os CPU-k piacára. Ez az egész licence ügy már lerágott csont!

Az információt, de legfőképnnen a tudást nem szabadna kisajátítani, és legalább odáig el kellene jutni hogy vmi időkorlátot szabjanak, hogy valaki meddig rendelkezik adott ötlet/technológia kizárólagos tulajdonjogával!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Azrael
2009.05.20. 17:37
Van ilyen időkorlát, de mind1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21
2009.05.21. 08:51
Ahhoz képest, hogy van ilyen korlát, elég sokáig húzza az Intel, meg az AMD is a saját licence-eivel! Végül is ha 100-200 év az időkorlát, akkor akár ki is lehet törölni vele már, ennél vmi jobb kellene!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.05.21. 14:04
Joachim21: A tudás ugyan olyan tulajdon, mint egy tárgy. Az Intel nem ingyen fejlesztette ki a X86-ot és az AMD sem a 64bit-es kiterjesztését. A fejlesztőket ugyan úgy ki kellett fizetniük...

Te hány év után engednéd meg, hogy idegenek lakjanak a házadban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!