iPon Hírek

Az AMD pénzügyi eredményei: pici veszteség

Dátum | 2010. 07. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Azt már tudhatjuk, hogy az Intel az idei év második negyedévében rekordot döntött, már ami a bevételeket illeti, de a nagy rivális AMD pénzügyi eredményeiről eddig még nem igazán hallhattunk. Most végre napvilágot látott az AMD második negyedéves pénzügyi kimutatása is, amely arról számol be, hogy a gyártó egy pici veszteséggel zárta a negyedévet, de ezzel együtt mind a processzorok, mind pedig a videokártyák piacán sikerült növelni a bevételeit.

AMD: a következő negyedév már jobb lesz.A 43 millió dolláros veszteség a beszámoló szerint a GlobalFoundries-hez köthető kiadások miatt jött össze és szerencsére nem akkora mértékű, mint a korábbi több százmilliós veszteségek. A gyártó teljes árbevétele az idei év második negyedévében 1,65 milliárd dollár volt, ami az első negyedéves 1,57 milliárd dolláros eredményhez képest kismértékű növekedés. A GPU és CPU üzletágak az előző negyedévinél jobban teljesítettek, a gyártó működésből származó bevételei pedig elérték a 128 millió dollárt. A processzor részleg az első negyedévhez képest 4%-os növekedést tudott felmutatni, míg az előző év azonos időszakához képest 31%-kal jobb negyedévet zárt a maga 1,12 milliárd dolláros bevételével. A videó vezérlők esetében is jól alakultak a dolgok: ez a szegmens az első negyedévhez képest 8%-ot erősödött, míg a tavaly ilyenkor teljesítménnyel összevetve 87%-os javulást mutatott fel, ami igen szép eredmény. A videó vezérlőkből a második negyedév folyamán összesen 440 millió dollárnyi árbevétel származott.

Hogy mit várnak a vállalat illetékesei a harmadik negyedévtől? Az árbevétel kisebb mértékű emelkedését és azt, hogy a cég ismét nyereségessé válik, azaz a második negyedévben tapasztalható kismértékű veszteségtől is sikerül majd megszabadulniuk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Humbuk
2010.07.16. 13:08
Hajrá AMD! Reméljük lesz ez még jobb is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm
2010.07.16. 13:26
Szinte hihetetlen ,hogy amig Intelnél a tiszta nyereség volt 2,9 mrd.$ addig itt az árbevétel 1,65 mrd.$

Hát tényleg ráfér a biztatás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. prohlep
2010.07.16. 13:30
Intel kontra AMD versennyel azert jar a fogyaszto rosszul, mert mindegyik tud valamit, amit a masik nem tud, de a verseny miatt ez a ket tudas NEM egyesul, hanem a fogyasztot megroviditve csak olyan termek kaphato, amelyikbol vagy az egyik vagy a masik tudas hianyzik.

Ha pistike es en koztem egy egy hetes turista versenyt hirdetnek, akkor mindketten gyenge teljesitmenyt nyujtunk. Ha viszont verseny helyett egyuttmukodunk, akkor en viszem a fozeshez elgendo egyetlen bogracsot, es pistike hozza a favagashoz elegendo egyetlen fejszet. Verseny eseten mindketten cipelunk 1-1 bogracsot es 1-1 fejszet, es ez hatrany, vagy pedig valamirol lemonduk, es akkor meg az a hatrany.

Verseny helyett az egyuttmukodes sokkal gyumolcsozobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror
2010.07.16. 13:35
Viszont ha nincs verseny, akkor megfőzitek a bográcsost, és ha mondjuk ehetetlenül pocsék lesz, a többiek vagy megeszik, vagy nem, titeket ez sehol nem érdekel, esziknemeszik, úgysem kapnak mást.

Amúgy meggyőződésem, hogy az AMD és Intel között nincs verseny, mert mindketten más vidéken kirándulnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Humbuk
2010.07.16. 13:41
A probléma sokaknál azzal van sajnos, hogy összehasonlítják az Intelt és az Amdt. Nézegetem a dolgokat és a bár mind a kettő cégnek van processzor gyártó részlege a végtermék mindig egy kicsit más! Szerintem a két gyártó teljesen más utakon jár. (Ezért is drága az Intel mert nem érzi úgy, hogy komoly vetélytársa lenne az Amd [ugyanakkor meg vannak ezek a disznóságok is ugye amikre azért néha fény derül]) Ahogyan korrektül nem lehet összehasonlítani az NV-t és az Ati-t sem. Mindegyik mást tud!

A bevétellel kapcsolatban meg az érezhető, mintha az Intel több lábon állna és szerintem több lábon is áll. Amdéknek is több piacra kellene beszállni és akkor talán sokkal több helyről jönne az a pénz.

Én Intel párti vagyok.. de ha nincs rá pénzem mi marad?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. rini
2010.07.16. 14:55
Az egyértelmű, hogy az Intel több lábon áll mint az AMD. Ez már abból is kiderülhetett, hogy az AMD pont azokat az egységeket adta el a pénzügyi hiány pótlására amivel az Intel még mindig rendelkezik és bevételt hoz neki. Ezek eladása igaz rövid ideig pénzt hozott de ezen cégek bevétele később kiesik büdzséből. Tehát lesz pénze áthidalni a nehézségeket és fejlesztéseket, de az alap tőkéje lecsökken. Ennek eredményét látod most. Majd ha a nyereség számottevő lesz akkor lehet újra növelni az alapokat. Addig marad az ezt az évet is megúsztuk kijelentés, mert előbb-utóbb elfogy a befektetők türelme az is biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Parano1d
2010.07.16. 15:10
Humbuk: Az AMD is több lábon áll, Nem csak CPU-kat gyártanak régóta, hanem ugye GPU-kat is, ami momentán a legnagyobb nyereségforrása, ezen a téren mondjuk már nem hinném, hogy ők a kishal az Intellel szemben(eladások terén igen, de nyereség terén nem). Aztán alaplapi chipset készítésével is foglakoznak, és ugye a Globalfoundries-ben is van részesedésük, ami gyártástechnológiával foglalkozik. Összességében a 4 dologból 3 momentán veszteséges, de ez nem biztos, hogy így is fog maradni. Sőt, ha a Globalfoundries olyan jól halad az új gyártástechnológiák bevezetésével, mint azt komunikálják, akkor lehet, hogy időlegesen még némi előnyre is szert fognak tenni az Intellel szemben. Ezt persze majd meglátjuk, de tény, hogy hosszú távon azért tisztulnak a viharfelhők az AMD háza táján, csak győzzék kivárni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2010.07.16. 15:38
A négy dologból melyik három a veszteséges? Többet fordítottak vissza beruházásokba, mint a profit maga, így a mérleg negatív, de hol a veszteség?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rini
2010.07.16. 15:43
Itt van egy nagyon fontos kijelentésed. Idézem"csak győzzék kivárni". Amúgy ezeket jól felsoroltad csak ez még mindig nagyon kevés az Intelhez kiterjedéséhez képest. A GF-el pedig óvatosan kell bánni mert ez valamikor az ő része volt és hozta a bevételeket. Tehát a bevétel 100% az ő zsebét tömte. Most már csak egy kis része vándorol hozzá és olyan hírek is vannak, hogy teljesen kivásárolják belőle az AMD-t. Azután meg már az esetleges barátságon kívül nem lesz közük egymáshoz. Azt meg mindenki tudja, hogy üzletben nincs barát.... Fitzes és lesz minden, vagy ne fizess de nem is kapsz semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2010.07.16. 15:45
Ha a befektetők türelme eddig kitartott már nem fogják feladni.Az ATI felvásárlása óta tartó átgondolt és megfontolt stratégia és a következetes fejlesztések mert,voltak ez nem tagadható,igaz nem olyan mértékben mint Intelnél de voltak,hamarosan eredményre vezethetnek.A grafikus vezérlők terén már egyértelmüen az AMD kezében a kezdeményezés és az irányitás is.A processzoba integrált videóvezérlő ujjabb lépés lehet a felzárkózás utján.No meg azt se szabad elfelejteni,hogy az Intel-nek legalább olyan szüksége van az AMD piaci jelenlétére mint nekünk,sőt ha lehet még nagyobb,a saját egybenmaradásának biztositása érdekében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2010.07.16. 15:52
Vazz, itt jöttök azzal, hogy hova vándorol a pénz. Halvány fingotok sincs arról, hogy hova vándorol a pénz. Ahhoz jó lenne látni a pénzügyi jelentést is, nem csak a mérleget. Mennyi a kintlevőség, kinek miben van mennyi részvénye, miből mennyit vásároltak, mibe fektettek, és a jóisten a megmondhatója, hogy mennyit adócsaltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. princeps
2010.07.16. 16:36
most én is hozzátettem a bevételéhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Parano1d
2010.07.16. 22:40
Terror nyugi már, kiforgatod az emberek szavait csak. A GF részvényeinek amúgy 51%-a még mindig az AMD-é, ha jól tudom, a bevétel "kis része" azért erős túlzás. És amikor az AMD tulajdonában volt teljesen a gyártástechnológiai rész, akkor sem nagyon volt nyereséges a hmm, hogy mondjam finoman: gyenge irányításnak köszönhetően, ezért is vontak be más befektetőket, hogy hatékonyabb legyen a cég működése. Az igazi probléma azonban szerintem a CPU részen van, ahol hatalmas a lemaradása az Intellel szemben, minden téren, a gyártástechnológiai váltás, és az arhitectúra váltás is elengedhetetlen volna, és az egyikre sem lehet számítani a közeljövőben. Amíg ez nem fog megtörténni, addig a videókártya ipar tartja el a céget, kis túlzással.
Ha az AMD eladja a részvényeit a GF-ből, akkor azt okkal teszi, ha megtartja, arra is jó oka lesz gondolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2010.07.16. 23:05
Szerintem meg egyáltalán nem tulzás,hogy pillanatnyilag a GPU piac tartja el az AMD-t.A GF -be tulajdonrész értékesitéssel bevont tőke remélhetőleg magával hozza a befektetők által delegált stratégiai döntéshozó szintü ,uj gondolkodást és irányvonalat képviselő szakembergárdát is.Ha jól tudom már vannak erre mutató fejlesztések,melyek hamarosan realizálódnak is.Véget ér a K8-10-körüli helybenjárás,és bucsuzik az AM3,meg a gyártástechnológia is.Sőt a jólbejáratott Deneb-en az a pár ujdonság ami már müködik igy ugy az összeségében nem tul jól sikerült 1055-1090T esetében,már ezeknek az ujitásoknak a tesztelése volt,hgy ne mindent az uj váltó ,architekturán kelljen kipróbálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pdx06
2010.07.17. 03:38
Sok itt az okos ember... Aki multicégnél dolgozik, az tudhatja hogy a nyereséget vagy veszteséget inkább a tőzsdei cuccok befolyásolják jobban mint az eladási statisztikák. Valutaárfolyamok alakulása, stb. Rengeteget lehet bukni ha a dollárnak vagy eurónak esik az értéke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Parano1d
2010.07.17. 11:12
Ez az ipar azért jóval piacérzékenyebb, mint pl a Tesco, enni, és inni mindíg fognak az emberek(és nagyságrendileg ugyanannyit), de esetünkben azért a termékek minősége/ára komolyan megváltoztatja az eladásokat. Ez világosan kitűnik abból, hogyha valami új kerül piacra, és megugranak az elaldások, akkor drasztikusan növekszik mindig a cégek bevétele. Szóval azért amit írtál az enyhén szólva nem fedi a valóságot Multi, és Multi között is nagy a külömbség. De nyilván igazad is van, az is befolyásoló tényező.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rini
2010.07.17. 15:11
Ez mind igaz de a tőzsdei árfolyam is aszerint alakul, hogy hogyan áll a cég. Maga a tőzsde még nem tartott el egy céget sem. Ahhoz valamit produkálnia kell a cégnek, hogy ez növekedjék. A tőzsde pedig csak a cég piaci értékét mutatja meg.

Én is úgy gondolom, hogy az olcsó processzor eladás tartja fenn az AMD-t és nem a GPU piac. Hiába a javul a bevétel ha a GPU piacon ha az elterjedése még mindig kicsi. A laptopok között az Intel míg az asztali vonalon az nV kemény dió.Még néhány kemény évet le kell tudnia a háta mögött ha komolyabban előre akar lépni. Ráadásul nem is hibázhat mert ha megteszi akkor tönkreteheti az összes eddigi munkáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2010.07.18. 16:57
Teljesen mindegy, nem jelentenek semmit ezek a negyedéves kimutatások, mert mindig az előző negyedévhez viszonyítanak azaz 3 hónaphoz. Most több volt az amd kiadása, és az eladások is csökkentek az árfolyamok is romlottak. A következő negyedévben az Intel is veszteséges lehet mert ezt a szintet nem könnyű tartani esetleg meghaladni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!