iPon Hírek

Az AMD-t egyelőre nem érdekli a tábla PC piac

Dátum | 2010. 06. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az idei Computex alkalmával a tábla PC konfigurációké a főszerep, de netbookból és notebookból is rengeteget láthatunk a különböző cégek standjain. A bemutatott tábla készülékek, amelyek ARM (Tegra 2, SnapDragon) vagy Intel processzor köré épülnek, meglehetősen ígéretesnek tűnnek. A konfigurációkat elnézve joggal merülhet fel a kérdés: az AMD vajon mikor lép be a tábla konfigurációk piacára?

Nos, Rick Bergman szerint – aki az AMD rangidős alelnöke és a Products Group igazgatója – a vállalat még egy ideig kivárásra játszik majd a piacon és próbálja felmérni, hogy pontosan mekkora igény mutatkozik az új készülékek iránt. Bergman szerint a notebookok és a netbookok piacán több keresnivalója van a vállalatnak, ezek a szegmensek ugyanis jelenleg is rendkívül dinamikusan növekednek. Pontosan ez az az ok, amiért az AMD a közeljövőben ezekre a szegmensekre fókuszál majd, a tábla PC konfigurációk piacára azonban rövidtávon nem tervezi a belépést.

A hangsúly a notebookokon és a netbookokon van.
A vállalat a jövőre megjelenő Bobcat processzor segítségével próbál majd labdába rúgni az egyre népesebb mezőnyt felvonultató netbookok piacán. A videokártyák szegmensében az AMD Radeon HD 5450-es, 5570-es és 5670-es videokártyákkal próbálja erősíteni belépőszintű megoldásokat tartalmazó termékpalettáját az Nvidia videokártyáival szemben. Érdekesség, hogy a gyártó eddig több, mint 11 millió DirectX 11-es GPU-t szállított le.

Bergman megerősítette, hogy a Fusion családba tartozó APU egységek (Accelerated Processing Units) gyártását 2011-ben fokozatosan a GlobalFoundries veszi át, ezzel egy időben pedig fokozzák a rendelések kiszervezését, azaz az AMD processzorok egy részét szintén a GlobalFoundries készíti majd, míg a GPU-k és a lapkakészletek gyártásáért továbbra is a TSMC felel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Insignia
2010.06.04. 20:03
hát igazából ha nézzük az Asus tábla megoldását akkor az teljes mértékben képes netbookként is funkcionálni akár... fura hogy nem érdekli őket így nagyon árversenyre se számíthatunk ebben a kategóriában...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. psylocke
2010.06.04. 20:46
Na most ez egy érdekes kijelentés, mert a Bobcatből lesz 1Wos is.

pl: http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20091115090149_AMD_Bobcat_Sub_1W_Chip_with_90_of_Today_s_Performance.html

Szerintem azért van ott egy-két demo megoldás amit piacra tudnak dobni, ha majd úgy látják, hogy van ebben pénz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2010.06.04. 21:42
"a vállalat még egy ideig kivárásra játszik"

PR-profi megfogalmazas arra, hogy a vallalat egy ideig meg technologiai elmaradasban lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror
2010.06.05. 08:09
Jelentkezz hozzájuk, mint gazdasági tanácsadó, biztos sokat adnának a véleményedre, végülis amerikában és németországban is csupa olyan ember kerül ki az egyetemekről, akiknél te már alsó tagozatban okosabb voltál.


A helyzet az, hogy sokszereplős piacnál még erősen versenyképes termékkel is totál ráfizetéses beszállni, így az AMD megvárja, amíg ezek elárasztják a piacot, túltermelnek, lerohasztják a raktárakat, és ha kellőképpen kifogytak a szuszból, akkor majd beszáll ő is. Ugyanilyen stratégiát láthattunk már a memóriagyártóknál is, a nagy ddr2-es bukter után. Nincs ezen semmi meglepő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2010.06.05. 09:57
A T-Mobile kormányzati támogatással tartja a helyét, amúgy nem lennének sehol. A többi cég, amit felsoroltál, nem beszálltak egy piacra, hanem teremtettek maguknak. Hatalmas különbség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nightmare1...
2010.06.05. 10:20
Véleményem szerint Terror forumtárs jár közelebb az igazsághoz, rengeteg piaci stratégia létezik, mindenki a számára legjobbat választja. Vannak a piacot létrehozó vállalatok, akik természetesen a legtöbb hasznot vágják zsebre, vannak a korai belépők, akiknek a technológiát kell lemásolniuk, és onnan már a piaci profittömeget megosztják. Aztán van egy olyan stratégia, amit késői be és késői kilépés jellemez, ugyanis bármilyen furcsa, de ha megvan egy vállalatnak arra a lehetősége, hogy standard, nagytömegű árut le tud gyártani alacsony költségekkel, akkor bizony ő is zsebelhet be szépen.
AMD-nél az a gond, hogy nagyon sokáig veszteségesek voltak, így nekik még nincs elég tőkeerejük, hogy mind a videókártya, mind a processzor szegmensben ugyanolyan jól megállják a helyüket. Pár év múlva változhat már a helyzet, hiszen végre újra nyereségesen működött a vállalat, remélem, hosszú távon is fent tudja tartani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nattila77
2010.06.05. 15:12
érdekelné őket, ha lenne versenyképes termékük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2010.06.05. 16:07
"aki legelőször beszáll egy iparágba - és nem cseszi el nagyon a dolgokat - az lesz a nyerő hosszú távon. Lásd az iparágalapító nagy cégeket: ..., Microsoft, ..."

NANA! Microsoft nem volt az elso, es az sem igaz, hogy nem cseszte el nagyon a szakmai dolgokat.

Microsoft nem az iparagban volt elso, hanem a becstelen piaci terjeszkedest tanulta el elsokent a kabitoszeres maffiak vilagabol.

Elso a beetetes, ingyenesen, aztan amikor mar nehezen mozdul a drog nelkul, akkor anyagilag megfejik a raharapott drogosokat.

Ingyenes beetetes Microsoft eseten ugy nezett ki pontosan, mint a drog kereskedoknel.

Az anyag ugye sosincs ismert ar nelkul, csak eppen a potencialisa uj ugyfel megis hozzajuthat az ismert ar kifizetese nelkul. Aztan amikor mar nem tud nelkule meglenni, akkor olyan arat vasalnak be, amely siman fedezi a beetetesi idoszakot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Balucsek
2010.06.05. 16:19
Elég ha az egyetemistáknak szánt ingyenes verzióra gondolsz szépen rászokik gyerekkorában és utána ahhoz lesz kötve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. doktorovic...
2010.06.08. 11:34
engem sem érdekel a Bentli gyártás, ugyanis egyrészt nem értek hozzá, másrészt nincs megfelelő alternatívám hozzá, harmadszor van sokkal jobb és ütőképesebb megoldása a bentlinek....
Ha nincs ászom nem kártyázok a nagyok piacán....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Balucsek
2010.06.08. 12:14
Persze meg minek költene az AMD milliókat a fejlesztésbe ha úgyse hozná be a be fektetett pénzt. Azért az ARM-nak lesz a tábla PC-k közt sok keresni valója (bár x86-ot nem tud de keveset fogyaszt, könyv olvasásra netezésre tökéletes), az Intel ugye ha nem is érné meg de a presztízs miatta akkor is ott lenne és próbálná bizonyítani hogy itt is alegerősebb (meg ugye x86 +talán vmivel erősebb procit össze tud hozni mint az ARM). Majd kiderül merre mozdulnak az igények, ha felmerül kereslet komolyabb grafikus igények irányt a táblák közt akkor még az AMD-is labdába rúghat és az ontarioján szerintem nem kell sokat alakítani majd ha mégis úgy dönt hogy beszáll...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. doktorovic...
2010.06.17. 10:50
ha beszáll egyáltalán. De nem fog ez biztos, mivel nincs semmi alternatívjája és nem is lesz, ugyanis ahhoz fejlesztés kellene nem pedig tervezgetés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!