iPon Hírek

Az AMD távlati tervei és új strátégiája

Dátum | 2008. 04. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD vezetői a vállalat első negyedéves veszteségeit látva egy konferenciát hívtak össze, amelynek keretein belül megvitatták a cég jövőbeli stratégiájával és teendőivel kapcsolatos dolgokat. A vezetés tagjai mind csalódottak az eredmények láttán, ám a pozitív vásárlói visszajelzések alapján a vezetés előtt van némi reménysugár, ugyanis a vásárlók a Radeon HD 3000-es családdal, a B3-as Opteronokkal és a hárommagos Phenomokkal kapcsolatban elégedettek – állítják a vezetők.

De mégis hogyan mászhat ki a vállalat a gödörből? Hogyan válhat nyereségessé? Az AMD vezérigazgatója, Hector Ruiz véleménye szerint a jelenlegi tervek segítségével a cég az idei év harmadik negyedévében már nyereségessé válhat. Az alkalmazottakat érintő 10%-os létszámcsökkentés, illetve a különböző egyéb megszorítások hatására a tervek kivitelezhetőek lesznek. Ruiz állítása szerint a vállalatnak a közeljövőben felül kell vizsgálnia a különböző, veszteséges szegmenseit, amelyek nem tartoznak a cég fő műveleti körébe.

„Minden üzleti szegmensünk teljesítményét felül kell vizsgálnunk, hogy biztosítani tudjuk a nyereség és a vezető pozíció felé utat az x86-os processzoraink és a videokártyáink számára. Ezzel egy időben azon szegmensek ellenőrzésére is szükség lesz, amelyek nem tartoznak a vállalat tevékenységi körének magjába: azaz ellenőriznünk kell ezen területek stratégiáit, és útjukat a nyereségesség és növekedés felé. Amennyiben ezeken a területeken kedvezőtlenek a feltételek, akkor bezárásukat kezdeményezzük.”

Mr. Ruiz egy dologgal kapcsolatban nem árult el részleteket: ez nem más, mint a vállalat jövőbeli, pontos stratégiája. Elsőként arról beszélt, hogy a vállalatnál folyamatban van egy bonyolult stratégia kidolgozása, majd hozzátette: „Reményeim szerint a közeljövőben több információval is szolgálhatok ezekkel a rendkívül komplex erőfeszítésekkel kapcsolatban. Jelen pillanatban hiszünk benne, hogy lehetőség van a vállalat struktúrájának újragondolására a nagyobb rugalmasság és a tökéletesebb összpontosítás érdekében.”

Ezek után Ruiz-t arról kérdezték, hogy tényleg fontos-e az AMD számára az, hogy a saját gyárai a saját tulajdonában legyenek. Ruiz elég ködös választ adott a kérdésre, amely alapján valószínűsíthető, hogy a cég végül is mégiscsak értékesíti gyárainak egy részét vagy egészét egy másik vállalat számára.

A vezetőség stratégiai lépésein kívül a vállalat néhány új termékével kapcsolatban is esett néhány szó a konferencián. Robert Rivet állítása szerint a vállalat 45 nm-es csíkszélességgel készülő processzorainak tesztpéldányai várhatóan a nyár folyamán már készen állnak, majd Dirk Meyer hozzátette, hogy a termékek sorozatgyártására az idei év negyedik negyedévében kerülhet sor.

Ezzel egy időben az AMD következő generációs architektúrájáról, a Buldozer-ről is esett néhány szó: az értesülések alapján az architektúra első mintapéldányai, amelyek 45 nm-es gyártási technológiával készülnek, a tervek szerint 2009. folyamán látnak napvilágot.

Rivet a jelenlegi, azaz a második negyedév várható eredményeivel kapcsolatban is szólt néhány szót, ezek alapján várható, hogy a szezonális hatások miatt a vállalat bevételei ismét csökkennek majd. Rivet hozzátette, hogy  vállalat nagyobb lépések segítségével próbálja majd csökkenteni a kiadásokat és így átstrukturálni saját magát, amilyen gyorsan csak lehet.

A vezetés véleménye szerint a második negyedéves nettó veszteségek valószínűleg már nem lesznek annyira látványosak, mint amilyenek az elmúlt hat negyedév során voltak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. J.o.k.e.r
2008.04.21. 15:12
vissza a hírhez

Majdnem mindegy a vásárlók számára, hogy a vezetők hogyan próbálják meg nyereségessé varázsolni a céget. Az a lényeg, hogy sikerrel járjanak és ne csússzanak még lejjebb azon a bizonyos lejtőn.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!