iPon Hírek

Az AMD újdonságai asztali fronton

Dátum | 2009. 11. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A mai nap folyamán már megtudhattuk, hogy mivel készül az AMD a noteszgépek piacán, ám most végre arról is lehull a lepel, hogy az elkövetkező két év folyamán milyen újdonságok jelennek meg a desktop szegmensben. A gyártó két új architektúrával is jelentkezik majd: az első a Bulldozer, amely az Intel Nehalem és Sandy Bridge központi egységei ellen szállhat harcba, és a jelenlegi K10-es processzorokat váltja fel. A másik megoldás a Bobcat kódnevet kapja, ez pedig tulajdonképpen az Intel alacsony fogyasztású Atom processzorainak teremt konkurenciát.


Az AMD 2010 elején mutatja be Thuban központi egységeit, amelyek hat maggal rendelkeznek majd és Socket AM3-as processzorfoglalatba illeszkednek csak úgy, mint a jelenlegi Athlon II-es és Phenom II-es modellek. Ezekről a processzorokból néhány napja már írtunk egy keveset. A vállalat 2010 folyamán a felsőkategóriás megoldások piacán beveti a 32 nm-es csíkszélességgel készülő, Bulldozer architektúrára épülő Zambezi processzorait, amelyek négy- vagy nyolcmagos kivitelben érkeznek és szintén a Socket AM3-as processzorfoglalatba passzolnak és a Scorpius platformban kapnak helyet. Ugyanebben az időszakban a kereskedelem fő áramába szánt megoldások között is feltűnik néhány újdonság: érkeznek majd a 32 nm-es Llano processzorok, valamint a hozzájuk tartozó Lynx platform. Ezek a processzorok négy- és kétmagos kivitelben jelennek meg, és az APU elnevezésből következően beépített videó vezérlőt is tartalmaznak majd.A fenti képeken egy Bulldozer alapú processzor modul látható. Az AMD ebből a modulból egyet vagy akár többet is elhelyezhet a jövőben egy tokozáson belül, sőt, ezekhez még integrált videó vezérlőt is társíthat. Minden egyes Bulldozer modulban két processzormag kaphat helyet, a magok osztoznak majd az L2 és L3 gyorsítótárakon, valamint a lehívás, dekódolás és lebegőpontos egységeken is. Minden egyes processzormag saját Integer végrehajtó egységgel rendelkezik, amelyek a Nehalem és a Sandy Bridge esetében alkalmazott megoldáshoz hasonlítanak (four-issue-wide). A korábbi, 128 bites műveletekkel kapcsolatos híreszteléseket is cáfolja a cég: elmondásuk szerint az új architektúrára épülő processzorok FMAC (Floating-Point Multiply and Accumulate) egységei egy időben két darab 64 bites dupla pontosságú, vagy négy darab 32 bites szimpla pontosságú műveletet képes elvégezni egy időben, de 128 biteseket nem.

A Bulldozer mellett fontos szerepet kapnak a Bobcat architektúrára épülő újdonságok is. Az AMD állítása szerint ezek a processzorok a mai processzorok teljesítményének 90%-át tudják felmutatni úgy, hogy processzormagjuk felülete a maiak felét teszi ki. Csökkentett magfeszültséggel és órajellel akár 1W-os TDP mellett üzemelő változatok is készülhetnek, amelyek még mindig elfogadható teljesítmény szintet garantálnak majd. A Bobcat esetében a fejlett technológiának köszönhetően egyszerű lesz a későbbiekben a termékek különböző gyártástechnológiára való optimalizálása.


Természetesen a fent említett alacsony fogyasztásnak és rugalmasságnak ára van. Az AMD rugalmasan módosítható Bobcat architektúrája 20%-kal alacsonyabb maximális órajeleket garantál majd, nem kínál L3 gyorsítótárat és nem tartalmazza az SSE4-es bővítmény támogatását sem.

Az Intel Atomjával ellentétben az AMD a Bobcat alapú megoldásokkal egyelőre nem kívánja célba venni az okostelefonok piacát. A Bobacat alapú megoldások közül az integrált videó vezérlővel is ellátott Ontario APU modellek az ultra hordozható noteszgépek piacán azért tiszteletüket teszik, méghozzá 2011 folyamán.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. leviske
2009.11.12. 18:56
2011 az AMD éve (lesz)?

Bár 2010 sem tűnik rossznak, de azért a Bulldozer és a Radeon 6000-esek kicsit érdekesebbnek ígérkeznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Lordy
2009.11.12. 19:46
Hát azért én nem felejteném el, hogy az Intel se fog ülni a babérjain közben, és egyelőre sok dologban vezetnek az AMD előtt (ár/teljesítmény arányban mondjuk nem - ezért volt az utolsó Intel procim egy P133-as ). Így egyelőre én azt mondanám, hogy attól függ az, hogy 2011 az AMD éve lesz-e vagy se, hogy az Intel akkori, szintén procival összeintágrált GPUs platformja milyen teljesítményt fog tudni felmutatni, egyelőre nem tűnt fel, hogy különösebben jeleskednének a videókártyák gyártásában... De addig még van több, mint egy év, azalatt sok minden történhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Joachim21
2009.11.12. 20:30
A cikk kicsit pontatlan.
A Lliano esetében azt fejtegették a külföldi oldalak, hogy a mostani Phenom IIes magok lesznek benne, kiegészítve egy DX11es grafikus maggal.

A képeken pedig, amik a "Bulldozer, AMD latest X86 architecture" nevet viselik, a bulldozer magjának blokkdiagramja látható, de az valójában egy mag, vagyis vmi olyasmire lesz képes, mint az Intel HT technológiája, ezért van benne két L1 cache, gyakorlatilag két teljes különálló integer cluster, egyedül az FP cluster ami nincs megduplázva. Ez ugye azért érdekes, mert vélhetően jobb hatásfokot eredményez az Intel jelenlegi HT-jánál, ugyanakkor meg megnöveli a magméret. Ugye azt sem szabad bekeverni, hogy a mag nem tartalmazza az L3 cache-t, és az északi hidat, csak kapcsolódik hozzájuk.

Egyébként ahogy én kivettem a külföldi cikkekből, a Zambesi, az első Bulldozer magos CPU még nem fog IGP-t tartalmazni, de az AMD roadmapje szerint készülnek a bulldozerre épülő APU-k is, és azokban a fusion-ös cuccokban pl. az IGP, és a CPU osztozni fog az L3 cache-en, illetve a CPU a számításigényesebb műveleteket majd az IGP-vel végezteti el. Ha ez autómatikusan így fog működni, akkor tényleg nagyon ígéretes lesz!

Az iPonos cikkben azt is elírták, hogy AM3as tokozásba jönnek. Vmilyen revision-je lesz ez az AM3as tokozásnak, de nem teljesen olyan mint a mostani! Kérdéses hogy az IGP-s cuccokat, majd hogy illesztik bele az AM3as tokozásba, az még sztem nyitott kérdés az AMDnél is, hogy ott mit csináljanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Parano1d
2009.11.12. 20:39
Számomra újdonság, hogy a Bulldozer is várhatóan AM3-as foglalatba fog illeszkedni. Remélem így is marad, de akkor ez azt jelenti, hogy csak 2 csatornás memóriavezérlője lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Joachim21
2009.11.12. 20:46
[Ezek közben összeborultak] Ez egy eseménydús nap volt, a bejelentésekkel, és ezzel a békekötéssel együtt. Elég kemény, mert az Intel ezentúl hozzáfér az ATI szabadalmaihoz ha jól veszem ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Joachim21
2009.11.12. 20:59
De jó, hogy nem hagyja a fórum szerkeszteni a saját üzeneteimet!
[LINK] Eszerint meg nem fog hozzáférni, de majd úgyis kiszivárognak idővel a részletek pontosabban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Castiel
2009.11.13. 06:55
inkább EZT olvassátok el, sokkal érdekesebb! (tudom páran belinkelték de ez magyar - ugye aki nem tud angolul annak jól jön)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Greathoof
2009.11.13. 12:21
@Doktorovics
AMD csak két dologban jobb: hibás processzor eladásban és órajelben.
Igaz, az hogy az órajel mekkora, az nem számít annyira.
Pl nekem a Q6600-om ugyanannyit teljesít/elveri a fél Phenom II x4-es családot(ergo Phenom II X3-akat is, és Phenom I X3-4-eket is) úgy hogy ez az legelső piacon megjelent 4 magos (tudtommal). Ez pl. egy elég nagy lista Q6600 (2.4GHz) vs Phenom II X4 805 (2.5GHZ) tesztekről (legörülő listánál lehet más processzorokat is nézni) (Azért választottam ezt a két CPU-t, mert kb azonos órajelen vannak.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Parano1d
2009.11.13. 12:26
Doktorovics, ne szűkítsd le ennyire a Superpin kívül azért még használják egy s másra a processzorokat. Egyértelmű, hogy van amiben az intel a jobb, van amiben az AMD. Hogy ki mire szeretné használni, azt meg döntse el maga. Egyébként nekem is az a véleményem, hogy olcsó fronton AMD éri meg jobban, közép-felsőkategóriában Intel. De ha valaki másként gondolja, tegyen úgy, igazán nagy különbség nincs köztük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lacii86
2009.11.13. 12:29
A SuperPi mióta nem szintetikus teszt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Lacii86
2009.11.13. 12:34
A SuperPi mióta nem szintetikus teszt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2009.11.13. 13:43
Azért az AMD is tudott olyat mutatni már a történelme során(K8), amire Intelnek 4 évig nem volt válasza! Felesleges egyik vagy másik gyártót isteníteni! Mi akkor járunk a legjobban, ha mindketten nagyszerű termékeket állítanak elő, és esetlegesen a legújabb összeborulásuk után megússzuk egy árkartell nélkül, mert akkor a verseny leszorítja valamelyest az árakat. Ezek a fusion-ös cuccok nagyon ígéretesek, főleg ha az AMD valamilyen izmos IGP-t tud mellépakolni a processzormagoknak, márpedig rendelkeznek ilyennel. Intel ilyen téren egyenlőre el van maradva, larrabee egy darabig nem lesz egybetokozva sem CPU-val, nemhogy egybe le tudná gyártani a 2-t. Bulldozer is érdekesnek tűnik így a blokkdiagram után, és ki tudja mire nem lesz képes. Nekünk is jó lenne, ha az Intelnél nem 1500USD lenne a csúcs, hanem csak 500USD, mert akkor értelemszerűen mindent lentebb kellene árazniuk. Szóval jöjjön csak az AMD is felfelé, szívják a multik egymás vérét, mi meg kapjunk olcsóbb, de erősebb CPUkat mint most!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Azrael
2009.11.13. 22:25
Kicsit kezdem SG.hu-n érezni magam
Csak nehogy ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman
2009.11.15. 18:44
Mikrobi: Azért a P2 965-öt az i7 860 hoz hasonlítani kicsit necces. A 965 a 750-nél is lassabb, viszont egy árban van vele. Szerk: Mostmár olcsóbb 4 ezerrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!