iPon Hírek

Az Amerikai Egyesült Államokban épít gyárat a TSMC?

Dátum | 2012. 11. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A TSMC a jelek szerint az Amerikai Egyesült Államokban szeretne terjeszkedni

Számos pletyka, illetve homályos információ röppent fel a TSMC legfrissebb tervével kapcsolatban, amelyek ugyan még nem hivatalos forrásból származnak, de mindenképpen érdekesnek tűnnek. Az értesülések szerint a TSMC jelenleg azon munkálkodik, hogy gyárat építhessen az Amerikai Egyesült Államok, azon belül is New York állam területén. A dologban az az érdekes, hogy ebben az államban található a Global Foundries üzeme is. A tajvani gyártó terjeszkedésével komoly fejtörést okozhat mind a Samsungnak, mind pedig a Global Foundries-nek. Hogy miért? Erre is hamarosan rátérünk, előtte nézzük, mit lehet tudni a témával kapcsolatban.

Szivárognak a pletykák a hatalmas üzemről

A korábbi hírek szerint a TSMC illetékesei megbízták a neves auditációval, könyvvizsgálással és pénzügyi tanácsadással foglalkozó világcéget, a Deloitte-t, hogy keressen az Amerikai Egyesült Államok területén, ezen belül is Rensselaer, Saratoga és Utica államokban olyan területet, amely helyet adhat a TSMC új üzemének. A szakembereknek olyan területet kell találniuk, amely képes árammal, vízzel és földgázzal ellátni egy majdnem háromszázezer négyzetméteres üzemet, ahol 1000 alkalmazott dolgozik, akiknek 40%-a főiskolai diplomás mérnök. A Deloitte egyéb területek mellett a Luther Forest Technology Campus-t is megvizsgálta, ahol egyébként a GlobalFoundries FAB8-as üzeme is található.

Nagy dobásra készül a TSMC
A közel 300000 négyzetméteres üzem épületeit összefogó tervet Azalea projekt néven emlegetik. Ez az érték persze nem a teljes gyárterület alapterületét jelöli, hanem a telephely épületeinek összterületét. Maguk az épületek egyébként akár 55 méter magasak is lehetnek, az üzem pedig tartogat majd bővítési lehetőségeket is. A Business Review értesülései szerint az építkezés néhány milliárd dollárba kerül majd – konkrétabb összeg egyelőre nem ismert.

A héten arra is fény derült, hogy a tavalyi év végén Bill Owens, aki New York kongresszusának tagja, kirepült Tajvanra, ahol a TSMC vezető pénzügyi igazgatójával találkozott. Az utazás apropóját a tajvani vezetőség szerint a TSMC New York iránti érdeklődése adta.

Az értesülések nem tűnnek hihetetleneknek

A pletykákban  található információk mindenképpen bírhatnak némi valóságtartalommal, hiszen a TSMC azáltal, hogy az Amerikai Egyesült Államok területén is épít egy üzemet, jobb helyzetbe kerülhet közvetlen riválisaival szemben. Ahhoz, hogy a gyártó a különböző kormányzati szerveknek szükséges eszközökhöz chipeket szállíthasson, a chipeket az Amerikai Egyesült Államok területén kell legyártania. Jelenleg persze a TSMC rendelkezik is egy üzemmel a Wahington államban található Camas területén, de a WaferTech üzem csak 200 milliméteres átmérőjű szilícium ostyák gyártására képes és manapság igen elavultnak minősül. A WaferTech egyébként is egy apró üzem, amely nem tud chipeket készíteni a világ vezető gyárnélküli vállalatai számára – ilyen az Apple, az AMD, az Nvidia és a Qualcomm, hogy csak néhányat említsünk.

A TSMC napjainkban - többek között - az AMD, az Nvidia és a Qualcomm számára egyaránt gyárt chipeket, de ezzel együtt az Apple illetékeseivel is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a vállalat következő generációs SoC egységei a TSMC üzemében készülhessenek el. Jelenleg a Samsung készíti az Apple „A” sorozatú SoC egységeit, méghozzá a Texas államban, egészen pontosan Austin-ben található üzemében. Ha a TSMC az új amerikai üzemében 300 milliméteres és 450 milliméteres átmérőjű, fejlett gyártástechnológiákat alkalmazó ostyákat egyaránt tudna gyártani, azzal kiszolgálhatná meglévő amerikai megrendelőit, sőt, az Apple számára is gyárthatna SoC egységeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. jozsefm
2012.11.23. 15:57
No fene, almáék csak elérik ,hogy leváljanak a Samsungról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010 jozse...
2012.11.23. 16:37
A Samu meg odapörköl egy 4 magos csippel nekik hogy szokják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. djpot18
2012.11.23. 16:52
Ha almá-ék tartják azt a "hatalmas" fejlődést, amit az 5-nél mutattak, akkor már szerintem teljesen mindegy nekik, hogy kitől veszik a SoC-ot. .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm
2012.11.23. 19:52
Igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. 5hR3kY
2012.11.23. 21:23
Egy amerikai gyárban vajon mennyi költségért tudnak legyártani egy chipet egy taiwani gyárhoz lépest?

Az alap hogy ott szerintem a földterület sem olcsó, a melósok bére sem akik felhúzzák a gyárat, de még az alapanyag sem! De a gyártásban amerikaiak fognak ott melózni, amerikai bérért, és amerikai áron megy majd az áram meg minden közmű! Megéri ez nekik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010 5hR3k...
2012.11.23. 21:40
Persze hogy nem, de ez már politika, ezert idióta az unió mert egyetlen ilyen fontos gyár sincs Európai kézben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Avisto
2012.11.23. 23:10
Ja, itt tilos a lokálpatriotizmus.
Az alma ha akart volna gyártathatott volna eddig is nagyrészt Amerikában, ezután sem fog szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mythbuster
2012.11.24. 04:02
A Samsung most dicsekedik a 8 magos processzorával, gondolom a galaxi 4 ben már benne lesz, hadd vegyék az ökrök alapon, kihasználni úgy sem fogják, ami az oprendszert illeti 64 magig be fog még akadni, de legalább lesz mire fogjuk az egyre jobban süllyedő akkumulátoridőt... )

Amúgy remélem az Apple is rátalál az alternatívára, egyre undorítóbb számomra a samsung.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csabi02
2012.11.24. 10:52
mythbuster - Miért gyűlölöd a samsungot ennyire???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. papp sándo...
2012.11.24. 11:34
Ja,hogy a Samsung az undorító.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 papp...
2012.11.24. 12:14
Persze mert jó cuccot ad jóval olcsóbban mint a rothadt alma, fúj de undorító.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. budspencer
2012.11.24. 14:06
"Egy amerikai gyárban vajon mennyi költségért tudnak legyártani egy chipet egy taiwani gyárhoz lépest? Az alap hogy ott szerintem a földterület sem olcsó, a melósok bére sem akik felhúzzák a gyárat, de még az alapanyag sem! De a gyártásban amerikaiak fognak ott melózni, amerikai bérért, és amerikai áron megy majd az áram meg minden közmű! Megéri ez nekik?"

Mindenképpen!

Amerikában 2008-óta folyamatosan zuhannak az ingatlan és födterület árak, annyi eladó földjük és ingatlanjuk van, hogy külföldön vadásznak vevőre, mert a kutyának nem kell. A közműdíjak jóval a magyar díjak alatt vannak, ráadásul 30 millió munkanélküli közül válogathatnak ha éppen betanított munkás kell nekik. Kissé fordult a kocka, már az amcsik végzik a rabszolgamunkát, rabszolga bérért. Az alapanyag világpiaci áron van, tök mindegy, hogy Kínában, Kanadában vagy Spanyolországban veszi a gyártó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. No.1.
2012.11.25. 12:29
Amúgy remélem az Apple is rátalál az alternatívára, egyre undorítóbb számomra a samsung.

Meglepődtem volna, ha nem ő írja. DD
Ne kérdezzétek miért utálja, illetve mivel jobb az alma, hisz ő sem tudja.
Csak lehullott elé egy fátyol, ami mögül ki sem lát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2012.11.25. 13:26
budspencer: Azért nem hinném hogy a büszke amcsik ugyanúgy eldolgozgatnak napi két tál rizsért mint a ferdeszeműek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm csabi...
2012.11.25. 13:27
Mert mára sz@rrá veri az almát eladásokban. Azok a milliók pedig nagy tévedésben élnek akik nem hajlandók mythbuster álláspontját képviselni, akik a Samsung termékeket részesítik előnyben, sőt akik használják azok nem is hallottak azokról a problémákról amiket almahívő barátunk folyton emleget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!