iPon Hírek

Az Android a mobil internetes korszak Windowsa

Dátum | 2012. 12. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Napjainkban az okostelefonok és a táblák térhódításának köszönhetőn már javában zajlik az átállás az asztali számítógépekről és a notebookokról a könnyedén hordozható, folyamatosan bekapcsolt, internetkapcsolattal rendelkező kompakt készülékekre.

A Microsoft a nyolcvanas és kilencvenes évek óta elérte, hogy az otthoni és irodai számítógépek esetében a különböző Windows operációs rendszerek már-már ipari szabványnak minősüljenek, hiszen az említett területeken a Windows hamar népszerűvé és széles körben alkalmazottá vált. Most hasonló dolog figyelhető meg az okostelefonok és a táblák esetében, ám itt már nem a Microsoft mobil operációs rendszere, hanem a Google Android névre keresztelt megoldása minősül piacvezetőnek. Az említett szegmensekben az Androiddal a Google az Apple és a Microsoft megoldásait előzi le (az elterjedését nézve, mielőtt valaki ebből indít felesleges flame wart).

A képen a Google vezetői csapatának tagjai, Eric Schmidt, Larry Page és Sergey Brin látható.
A végfelhasználók napi szinten nagyjából 1,3 millió Android alapú okostelefont, illetve táblagépet aktiválnak. A multimédiás táblák között egyelőre még az Apple iOS platformja a piacvezető, hála az iPad hatalmas népszerűségének, de az okostelefonok és táblák piacán összességében minden kétséget kizáróan az Android minősül az elsőszámú mobil operációs rendszernek. A piaci elemzők szerint a multimédiás táblák piacán is számítani lehet a Google előre törésére, ahogy a Samsung Electronics és az egyéb Android alapú táblák gyártóinak termékei egyre népszerűbbé válnak.

A Google az Android mobil operációs rendszer segítségével reklámfelületeket értékesíthet, illetve egyéb internet alapú szolgáltatásokat is kínálhat, amelyekből a cégnek bevétele származik. Cserébe a vállalat az operációs rendszer után nem szed licenc-, illetve egyéb díjakat a hardvergyártó partnerektől, ezen a téren nem folyik be bevétel, az előbiekkel kompenzálnak.

A Google elnöke szerint manapság komoly platformváltás megy végbe és tisztán látszik az is, hogy a 20 évvel ezelőtti Microsoft-Apple csatát napjainkban a Google nyeri. Eric Schmidt szerint a stratégia alapját az képezi, hogy minél nagyobb legyen a torta - minél több mobil eszköz legyen forgalomban. Ez végeredményként egy nagyobb, nem tökéletesen irányított, nem tökéletesen menedzselt tortát eredményez, ami a nyílt rendszerek erényének tekinthető. És persze a Google a nagyobb tortából összességében nagyobb szeletet is hasíthat ki magának, ha az Android népszerűsége a jövőben is töretlen marad.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. hmisi
2012.12.20. 16:04
Nekem mindenem van a nagy géptől kezdve laptopon át tabletig és okostelefonig, de azért netezni igazán kényelmesen laptopon lehet, dolgozni meg pláne. Ha meg sok erő kell, akkor ott a nagy pc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. slaf
2012.12.21. 09:51
Naja
Ha lenne rá lehetőség már rég windovs phone futna a telefonom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!