iPon Hírek

Az app teljesítmény alapján minősít az új SD osztály

Dátum | 2016. 11. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A megfelelő memóriakártya kiválasztása a rendkívül széles, már-már átláthatatlan kínálat mellett nagyon nehéz feladat az átlagfelhasználók számára. Viszont ha az ember tudja, hogy mire szeretné használni az adott kártyát, akkor máris sokkal egyszerűbb dolga lesz, hiszen tájékozódhat a kártyákon szereplő címkék alapján, melyeknek a sora most egy igen fontos új jelöléssel bővült.
A legtöbb osztályozás pusztán az írási, esetleg az olvasási sebességére vonatkozik, de napjainkban már olyan különleges jelölések is elkezdtek szaporodni, amik bizonyos felhasználási típusokra vonatkoznak. Az SD Association különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy minden SD formátumú kártya megfelelő jelöléssel legyen illetve. Külön osztályozás van például a videós képességek számára, ami azért fontos, mert rengetegen vannak, akik fényképezőgépekbe, kézi kamerákba vagy akciókamerákba vásárlóknak memóriakártyát. Egy olyan eszköz esetében pedig, ami például képes 100 Mbps-os sávszélességű 4K anyagok rögzítésére vagy nagysebességű, lassított felvételek megörökítésére, már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen memóriakártyát választ a felhasználó. (Az SDA előrelátóan már 8K videózásra alkalmas osztályokat is alkotott: ilyen a V60 és a V90.) Ezek a besorolások tehát jelentősen megkönnyíthetik az emberek dolgát a megfelelő kártya kiválasztásakor, és nem kell azzal a kellemetlenséggel számolnia a vásárlónak, hogy rossz terméket választ, és nem tudja megfelelően használni a készülékét.
Az SD Association most egy igazán érdekes új osztályozást vezetett be az SD 5.1 specifikációk bejelentésével. Az App Performance Class 1 megjelenéséről van szó. Ettől kezdve a gyártók már aszerint is osztályozhatják a kártyáikat, hogy azok képesek-e megfelelő sebességgel futtatni a különböző alkalmazásokat, tehát megfelelnek-e az okostelefon tárhelyének bővítésére. Ezúttal az SDA három fontos teljesítményadatot határozott meg, ezek mellett lehet majd kiosztani az App Performance Class 1 jelzést: számít a folyamatos írási sebesség, valamint az IOPS műveletek száma véletlenszerű írás és olvasás esetében. Hogy mennyire nehéz megszerezni az App Performance Class 1 minősítést? Nos, igazából nem különösebben került magasra a léc. Azok a memóriakártyák lesznek jogosultak az új címkére, amelyeknek a tartós terhelés mellett nyújtott sebessége eléri a 10 MB/s-ot, a véletlenszerű olvasási IOPS értéke legalább 1500, a véletlenszerű írásnál pedig képes 500 IOPS garantálására. Ezt az osztályt kizárólag microSD kártyák kaphatják meg, ez talán nem szorul különösebb magyarázatra, hiszen csak ezek kompatibilisek az okostelefonokkal és a táblagépekben is csak ilyenek csúsztathatóak bele. Kétféle jelöléssel készült az SDA, és leszögezte, hogy az új logók ugyanúgy működnek majd, mint az eddigiek. Ez azt jelenti, hogy az App Performance Class 1 felirat vagy szimplán az A1 logó fel lesz tüntetve magán a microSD formátumú memóriakártyán, valamint annak csomagolásán is, hogy senkinek ne kerülhesse el a figyelmét.
Az App Performance Class 1 memóriakártyák kifejezetten jól jönnek majd az androidos okostelefonok és táblagépek mellett. A Google ugyanis az Android 6.0 Marshmallow operációs rendszer megjelenése óta lehetővé teszi, hogy a felhasználók „beolvasszák” az eszközeikbe ezeket az adathordozókat. Az Adoptálható tároló képesség révén a microSD kártyát úgy lehet használni a mobillal vagy a tablettel, hogy maga a készülék belső tárhelyként látja azt, tehát önállóan mentheti oda is a fájlokat és telepíti rá a programokat.
Arról egyelőre nem beszélt az SD Association, hogy mikor kerülhetnek a boltokba az új jelöléssel ellátott memóriakártyák, de remélhetőleg nem kell már sokáig várni ezekre az újdonságokra. Azt pedig kíváncsian várjuk, hogy milyen felára lesz az apró A1 App Performance logóknak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. R3LaX123
2016.11.25. 20:34
Remélem még vagy 10 kategóriát kitalálnak, amit minden egyes kártyának a dobozára rá fognak baszarintani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. krisz111
2016.11.26. 08:22
Így is elég káoszos néha melyik gyártó, hogy értelmezi ugyanazt a sebességet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2016.11.26. 13:16
azért kell megnézni a tényleges sebességet és kész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rolics axe
2016.11.26. 23:35
Szerintem is! Aki kicsit is ért hozzá úgy is megnézi a konkrét sebességeket (a jelölések meg csak egy kiegészítő). Aki teljesen laikus hozzá annak meg semmit nem mond, hogy "A1" "class xy" vagy "uhs xy". Szóval nem sok értelmét látom. Inkább rendesen tüntessenek fel minden adatot a datasheet-en és írják rá a csomagolásra legalább a folyamatos írást, olvasást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sutyko_hop...
2016.11.27. 10:11
App teljesitmeny alpjan osztalyozzak. Az jo. Ájdrágaszágokban ha jol tudom "nincs hozza lyuk" androidon meg nem lehet kulso cuccra telepiteni. Marad a windows platform mint app teljesitmeny meroora.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani sutyk...
2016.11.27. 12:41
Kérlek fuss neki a hírnek, mielőtt kommentálsz. Gondolom többet írtál ide, mint amennyit sikerült elolvasnod a hírből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Saughassy axe
2016.11.28. 07:48
Melyik a tényleges sebesség? Az IOPS a 4k random read meg az 512mb seq read is. Ez kivételesen hasznosabb meroszamnak tűnik mint a classx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!