iPon Hírek

Az Apple a Kaspersky biztonságtechnikai segítségét kéri

Dátum | 2012. 05. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Apple Mac OS X operációs rendszerére az utóbbi időben rájár a rúd. Néhány hete egy kártékony kódnak sikerült több százezer Macet megfertőznie, legutóbb pedig egy frissítés okozott gondot, amely miatt bizonyos konfigurációkon log fájlba gyűjtötte a rendszer a bejelentkezett felhasználók jelszavait, amelynek tartalmához nem volt különösebben nehéz hozzáférnie egy potenciális támadónak.

A fentiek értelmében már nem meglepő Eugene Kaspersky korábbi kijelentése, amelyben a biztonságtechnikai szakember azt állította, hogy az Apple a Microsofthoz képest tíz évvel le van maradva biztonságtechnikai szempontból.

Azóta újabb érdekes fejlemény történt, amelyről a Kaspersky Lab vezető technológiai igazgatója, Nikolai Grebennikov számolt be egy, a Computing.co.uk munkatársainak adott interjúban. Elmondása szerint az Apple időközben felkérte a Kaspersky Lab-et, hogy segítsen a biztonsági szint javításában.

A Kaspersky Lab biztonságtechnikai szakemberei szerint az Apple szoftverei extrém módon sebezhetőek, hála annak, hogy a vállalat nem fordít elegendő figyelmet a biztonságra. Remek példa erre az a tény, hogy az Oracle néhány hónappal ezelőtt adott ki egy Java frissítést, amely egy olyan biztonsági rést foltozott be, amit korábban egy komoly botnet hálózat használt ki. Az Apple esetében érdekesség, hogy a Mac OS X Java támogatásának frissítését nem engedélyezik az Oracle számára, a cég inkább saját maga teszi elérhetővé a Java frissítéseket. Utóbbi esetben az Oracle frissítésének megjelenése után kettő, vagy talán három hónappal tették elérhetővé a fontos biztonsági frissítést a Mac OS X felhasználók számára.

A Kaspersky Lab szakemberei a rendkívül népszerű mobil iOS mobil operációs rendszer biztonságával kapcsolatban sem túl optimisták. Szerintük a nem is oly távoli jövőben, talán egy éven belül feltűnhet az első olyan kártékony kód, ami az iOS-t veszi célba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Gyurkov
2012.05.15. 14:50
Hát igen, ez is csak azt bizonyítja hogy még mindig a Windows operációs rendszerek a piacvezetők, ha biztonságot és alkalmazásbarát felhasználói felületet keresünk (kesztyűket felvettem, kezdődjön a szókarate).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terrayon
2012.05.15. 15:02
Én azóta szeretem a Windowst amióta Linuxot használok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2012.05.15. 15:59
Az Apple mindig is csak a bezsebelt haszon szempontjából volt 'piacvezető', a sokszoros túl árral eladott sznobmágnes, csak első ránézésre jobb szoftvereivel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2012.05.15. 16:16
"A Kaspersky Lab biztonságtechnikai szakemberei szerint az Apple szoftverei extrém módon sebezhetőek, hála annak, hogy a vállalat nem fordít elegendő figyelmet a biztonságra"

jah és kb az ilyen kijelentések sem felbujtó jellegűek (Én a Mac-esek helyében nem kicsit lennék felháborodva ) másrészt meg ez aztán a marketing! Jól besz@ratni a fél világ mac-eseit és már is lesz igény Kasperskyékre (Nem mondom, hogy nem piacvezető cég, de ez milyen stílus már?) Tudom tudom az igazat mondják, de akkor is...

szerk: aztán röhögnék ha kiderülne, hogy a Kaspersky Lab szakemberei nyomták fel a mac-eseket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2012.05.15. 16:28
Azon lepodok meg,hogy az Apple ebbe belemegy.Van egy erzesem,hogy hamarosan ujra el kell olvasni minden kisbetus reszt az updatek licenszeben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sanyix
2012.05.15. 16:30
"macre nem kell vírusirtó, mert biztonságos!"... ja és 640 kbyte mindenre elég
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. stranger
2012.05.15. 17:10
Kapják csak az ívet, amennyire túlárazzák a cuccaikat a sok divatmajomnak, bele fog férni bőven. Van, aki úgy is megvenné, hogy majd' nyilvánossá teszi az adatait, csak legyen Apple meg csillogjon. Ettől van meg a fíling...

Hekkerek amúgy sem az újgazdag rétegből valóak szerintem, vagy legalábbis nem szívlelik almáékat, úgyhogy szerintem lehet még komolyabb támadásokra számítani ezek után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2012.05.15. 19:06
Pont azt a hírt kerestem amit Humbuk idézett, amikor megláttam a cikket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2012.05.15. 21:46
Kövessétek figyelemmel a lefordított forrásokat, ez így kicsit gyenge még... Az Appleinsider már frissítette a hírt "NEM az Apple kérte fel..."

http://www.appleinsider.com/articles/12/05/14/kaspersky_lab_asked_by_apple_to_advise_on_os_x_security.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. malvoisen
2012.05.15. 21:48
Egyébként meg a felhasználót nem lehet megvédeni önmagától. Ha valakinek nem tűnik fel, hogy egy weblab hozzáférést kér a rendszerhez és simán beírja a jelszavát, akkor ott nincs mit tenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!